counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

У сонячних каменях знайшли мільярди


Переглядів: 182


У сонячних каменях знайшли мільярди

Україна вважається країною, яка володіє найбільшими покладами бурштину в Європі — дорогоцінного каменю, здатного приносити мільярди до держбюджету. Та, на жаль, держава від видобутку та продажу сонячного каменю одержує копійки, основна нажива — в кишенях «чорних» старателів.

Президентська атака

Проблема з незаконним видобутком бурштину з’явилася не сьогодні, не вчора і навіть не рік тому. Тотальне вирубування лісів і замив ґрунтів заради видобутку дорогоцінного каменю почало набирати обертів у 90-х. Апогею досягла в 2014—2015 роках. Рити камінь почали так по-варварськи і безбожно, що пускати це позавіч стало неможливим. До того ж додаткового шуму наробили журналісти.

«Жодна ділянка, жодна артіль не працює без міліцейського, прокурорського кришування, кришування СБУ і на рівні райдержадміністрації. Така у нас прекрасна взаємодія. Лідирує там міліція, — заявив на початку липня Петро Порошенко. — І надалі миритися з цим я не збираюся. Під'їду без кортежу в одну з трьох областей — в Рівне, Житомир або на Волинь — і вам покажу, хто там кришує і яким чином». Глава держави дав два тижні правоохоронцям, щоб навести лад у цій галузі. Відведений термін 16 липня щасливо закінчився.

Чи є результат? За оцінками місцевих жителів і народних депутатів — мажоритарників від «бурштинових округів», віз і нині там. Але Петро Порошенко побачив поліпшення. «Після перших кроків ті, хто видобувають бурштин, підібгали хвости, оскільки грошей ніхто не бере, а не беруть, бо не можуть захистити. Жодні приватні армії або тітушки їх не захистять», — заявив 19 липня глава держави.

В унісон з господарем Банкової про боротьбу з незаконним видобутком бурштину заговорили і в МВС. Міністр Арсен Аваков зізнався, що правоохоронні методи не особливо працюють, необхідно, щоб до процесу активно долучилися парламентарії — ухвалили закон, який легалізує видобуток бурштину. «Міліціонер, який одержує зарплату 2400 гривень, проти старателів і місцевих, які «заробляють» по декілька тисяч доларів на місяць, — слабкий. І прокурор. І СБУшник. І сільський голова, і районний, і... Я намагався — і міліціонерів міняв, і керівників — і неодноразово — не спрацьовує, — нарікав очільник МВС Арсен Аваков. — Потрібно негайно ухвалити пакет законів, що регулюватимуть старательську діяльність. Дати змогу людям легально заробляти на видобутку бурштину старательською працею».

Законодавчий шлагбаум

Василь ЯницькийВасиль ЯницькийВажливість ухвалення такого пакету законів гарно усвідомлюють народні депутати. Принаймні, кажуть, що усвідомлюють. Минулого тижня депутати невдало спробували ухвалити в другому читанні закон, що переводить видобуток бурштину в таке собі легальне русло. «На територіях з родовищами бурштину варто створити комунальні підприємства, які видаватимуть дозволи на здійснення видобутку цього каменю. Ці підприємства матимуть законне право на продаж ділянок з покладами бурштину на аукціонах, де їх зможуть придбати всі охочі. Продаж видобутих напівкоштовних каменів відбуватиметься на біржі, керованої тими самими комунальними підприємствами», — розповів про суть законопроекту народний депутат від фракції Блок Петра Порошенка Василь Яницький.

Сергій ЄвтушокСергій ЄвтушокЗа словами парламентарія від фракції «Батьківщина» Сергія Євтушка, легалізація видобутку бурштину в Україні допомогла б суттєво поповнити дохідну частину державного бюджету. «Прикро, що не вдалося у другому читанні ухвалити законопроект про легалізацію видобутку бурштину, — говорить Сергій Євтушок. — Час змінювати філософію державного управління. На сьогодні уряд тремтить, чи надасть нам Міжнародний валютний фонд кредит. Ми повинні зрозуміти, що у нас є безліч хороших ресурсів, і ми зможемо не брати кредити, за які розраховуватимуться наші діти, а самі на своїй землі, маючи такий колосальний ресурс, як бурштин, заробляти дохідну частину коштів». Варто зауважити, що нелегальний видобуток бурштину сягає 150 тонн на рік, законний — лише 2—4 тонни. У гривневому еквіваленті втрати держави приблизно 11—12 мільярдів, що становить четверту частину річного бюджету Міноборони чи два бюджети Міністерства охорони здоров'я України.

Юрій Дерев'янкоЮрій Дерев'янкоТа водночас позафракційний народний депутат Юрій Дерев'янко акцентує увагу на тому, що в запропонованому Верховною Радою законопроекті №1351-1 про реалізацію і видобуток бурштину держава взагалі позбавляється повноважень власника. «Янтар, як і надра, згідно з Конституцією є об'єктом права власності українського народу, — наголосив парламентарій. — Запропонований законопроект вирішує проблеми нелегального видобутку бурштину так, що фактично узаконює те беззаконня, яке існує в цьому «бізнесі», звільняючи його від необхідності кришування правоохоронцями та переводячи його в кришування облрадами».

Єгор СоболєвЄгор СоболєвЦі та інші зауваження до «бурштинового» законопроекту народні обранці обіцяють врахувати до осені. «Наскільки мені відомо, група депутатів активно працює над удосконаленням цього закону. З документа приберуть спірні моменти щодо комунальних підприємств і бірж. Думаю, у вересні в залі зможемо розглянути і ухвалити якісний законопроект щодо легалізації видобутку сонячного каменю», — наголосив голова Комітету Верховної Ради з питань протидії корупції Єгор Соболєв.

Василь ВовкВасиль ВовкСвій рецепт виведення бурштинового бізнесу на чисту воду запропонував і екс-керівник Головного слідчого управління СБУ Василь Вовк. Його ідея полягає в тому, що необхідно створити спеціальну структуру і призначити відповідальну особу, яка буде курирувати питання видобутку на державному рівні. «Це має зробити Кабмін, створити уповноважений орган, адже у нас є й інші корисні копалини. Орган повинен взяти такий видобуток під контроль. Необхідно мати уповноважену особу, щоб вона була відповідальною, щоб люди знали конкретно, хто буде займатися цією темою», — зазначив Вовк.

Сергій БіланСергій БіланУ свою чергу перший заступник голови Державної фіскальної служби Сергій Білан вважає, що проблему незаконного обігу бурштину потрібно вирішувати системно. Потрібно провести консультації з фахівцями з метою можливого внесення змін до Податкового кодексу, які дадуть змогу внести бурштин у групу підакцизних товарів. «І після цього, якщо незаконне переміщення підакцизних товарів буде криміналізовано, можна говорити про посилення каральних санкцій для осіб, причетних до незаконного обігу бурштину, та підвищенні економічного ефекту для державного бюджету», — сказав Білан.

Бурштиновий Чорнобиль

Світлана КоломієцьСвітлана КоломієцьЯкщо не буде позитивних результатів по легалізації видобутку бурштину, в Міністерстві екології не унеможливлюють уведення особливого режиму діяльності на територіях, де ведеться його незаконний видобуток. «Якщо найближчим часом наші зусилля не дадуть результатів, то ми в Міністерстві обговорювали ідеї і про те, щоб запропонувати Раді національної безпеки і оборони, а також Кабінету Міністрів виходити з пропозиціями до Президента про визнання цієї території зоною екологічного лиха, які встановить зовсім інший режим діяльності на цій території», — з несподіваною заявою виступила заступник голови Мінекології, керівник апарату Світлана Коломієць. За її словами, до таких територій належать Рівненська, Волинська та частина Житомирської області, де триває незаконний видобуток бурштину.

«Але сподіваюся, що до цього не дійде і наша злагоджена робота вже восени дасть свій позитивний результат», — наголосила Коломієць.

Враховуючи роздуми і чиновників «оф-рекордз», оптимізм заступника міністра екології буде виправданий лише тоді, коли у керівників держави справді буде воля боротися з незаконними копанками. До того ж боротися радикально, без романтизму, що все вдасться вирішити винятково шляхом законодавчих змін і погрозами вказівним пальцем зі ​​словами: «ой, так не можна». Бурштиновий бізнес став годівницею для багатьох у цій країни, зокрема і для людей, які свій гаманець готові захищати зі зброєю в руках з протиставленням державній машині приватних армій. І якщо держава за допомогою правоохоронців зможе закрутити гайки «чорним» старателям — бурштиновий бізнес вийде з тіні, якщо ж лише злегка прикрутить гайки — банально відбудеться перерозподіл ринку, не більше.

Олена Галаджій, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Ще в давнину люди знали, що каміння має цілющі властивості На жаль, у сучасному світі багато хто скептично ста....
Камені-талісмани для залучення грошей та удачі
Камені-талісмани для залучення грошей та удачі
Поліпшити свій добробут і стати щасливою людиною можна за допомогою каменів-талісманів Давно доведено, що енер....
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
У сучасне століття підвищених енерговитрат відновлювати енергетичний баланс важливо кожній людині Нескладний к....
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може виникнути почуття втоми чи розчарування через несподіван....
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) На сьогоднішній день ваші пристрасність та романтичні настрої будуть на піку....
більше матеріалів
/-0,34228515625-/ /-pc-/
Top