counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

Відставка Гонтаревої могла б спровокувати панічну скупку валюти. Але вона залишиться


Переглядів: 335


Відставка Гонтаревої могла б спровокувати панічну скупку валюти. Але вона залишиться

Порошенко не відправить Валерію Гонтареву у відставку з поста голови Національного банку. В іншому випадку це буде "індикатором слабкості".

У разі ж відставки нинішньої голови Нацбанку короткочасних коливань курсу не уникнути. Про це АСН говорила з економістами та політологами. Так Вадим Карасьов упевнений, що протести проти Гонтаревої, які майже місяць регулярно відбуваються на Банковій вулиці, тільки грають їй на руку.

"Я думаю, що поки очікування відставки глави Нацбанку Валерія Гонтаревої передчасні. Чому? Тому що "всенародний гнів" щодо Гонтаревої не такий вже всенародний. Це раз", - заявив експерт.

Він нагадав, що за відставку голови НБУ виступила відразу ж ціла низка опозиційних політиків. Нагадаємо, що за відставку Гонтаревої спочатку виступили голова "Батьківщини" Юлія Тимошенко, а також голова "Радикальної партії" Олег Ляшко.

Потім позафракційний Сергій Тарута оприлюднив документи, які звинувачують голову НБУ і її заступника Катерину Рожкову у відмиванні грошей і корупційних схемах, що призвело до банкрутства, зокрема банку "Михайлівський".

Пізніше партія "За життя" позафракційних нардепів і колишніх членів Партії регіонів розпочала безстрокову акцію протесту під НБУ з вимогою відставки Гонтаревої.

Хоча керівників акції, зокрема Євгенія Мураєва і Вадима Рабиновича, прямо звинувачують колеги по парламенту в підкупі мітингувальників для участі в акції протесту на вулиці Інститутській.

"Але відставка Гонтаревої в такій непростій політичній ситуації для Президента була б ознакою слабкості та індикатором того, що він швидко йде на поводу в опонентів. Гонтарева якщо і буде відправлена ​​у відставку, то не зараз. Не за таких умов, як сьогодні. Це невигідно Президенту, це буде демонстрацією його слабкості ", - прогнозує політолог.

Напередодні в ЗМІ з'явилася інформація з посиланням на джерела в Адміністрації Президента України і НБУ про те, що готується відставка голови НБУ Валерія Гонтаревої. Раніше неодноразово звучали заяви про те, що керівник НБУ Валерія Гонтарева може стати своєрідною владної "жертвою", яку відправлять у відставку, щоб "випустити пару народного гніву" через падіння курсу гривні і втрачені банківські вклади.

Втім, за інформацією джерел "24", Гонатрева йде у відставку з інших мотивів, а саме - через прямий конфлікт з власниками банків - зокрема Ігорем Коломойським і контрольованим ним "ПриватБанком".

Залишившись же на своєму посту, Валерія Гонтарєва продовжить політику "зачистки" банківської системи, припустив в інтерв'ю АСН екс-міністр економіки, заслужений економіст України Віктор Суслов.

"Чутки коментувати дуже важко. Я не маю інформації про те, що в Адміністрації Президента готується відставка голови НБУ Валерія Гонтаревої. Тим більше є офіційне спростування НБУ цих чуток. Тому потрібно виходити з того, що це чутка, яка не має продовження, я так думаю", - заявив він.

Суслов нагадав, про складності процедури відставки голови НБУ. "Адже в цьому випадку, з огляду на спростування чуток керівництвом НБУ, не йдеться про добровільну відставку, коли голова НБУ може написати заяву. В такому випадку можливий був тільки варіант, коли, за законом, саме Президент подає відповідну заяву в парламент. Адже саме глава держави і ніхто інший має таке право. Президент такої заяви не робив. Тому, очевидно, Нацбанк продовжить свою роботу з нинішнім керівництвом. Головне, що політика із зачистки банківської системи не зміниться", - додав він .

Суслов нагадав, що за 2,5 року банківська система фактично пережила справжній «банкопад». Згідно з офіційною статистикою, з 200 банків залишилася на плаву тільки половина.

"У тому, що Нацбанк зробив досить багато помилок, немає жодних сумнівів. Не обов'язково треба було банкрутувати таку велику кількість банків, як це сталося. Тим більше є підстави вважати, що велику кількість банків було виведено не з економічних причин, а з політичних мотивів, про що відкрито говорять експерти", - сказав він.

Також експерти на прохання АСН припустили, що було б, якби пані Гонтарева все-таки пішла. Її відставка змусила б нервувати учасників ринку й істерично скуповувати валюту. Про це в інтерв'ю АСН заявив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера, економіст Олег Устенко.

"Про чутки щодо відставки голови Нацбанку краще запитати безпосередньо у керівництва Нацбанку. Якщо говорити про теорію, то прихід нової людини в офіс голови НБУ не повинен призводити до серйозних наслідків. Адже це посада інституційна. З іншого боку, є Рада НБУ як зовнішній орган, який може зупинити або підштовхнути в процесі прийняття тих чи інших рішень. Третій фактор - це ірраціональні очікування ринку. До цього часу вважалося, що монетарна політика НБУ досить стримана. І як мінімум не руйнівна з точки зору монетарної політики. І не факт, що новий голова Нацбанку буде витримувати цю політику", - сказав він.

Він нагадав, що золотовалютні резерви Нацбанку знижені за останній місяць. І складають $ 15,3 млрд. Що в принципі непогано, якщо очікується закачування валюти в доступному для огляду майбутньому. Але якщо враховувати перспективу шести місяців, то особливих очікувань щодо надходжень додаткової валюти - немає.

"Це означає, що Нацбанк буде використовувати частину своїх резервів для підтримки курсу гривні. І в зв'язку з цим фігура голови Нацбанку означатиме досить багато. Якщо раптом стануться якісь кадрові зміни, то на початковому етапі гравці ринку не зовсім будуть розуміти: природно, формально голова Нацбанку є незалежною фігурою, але це тільки формально. У реальності він може потрапити під вплив. це відкрите питання, що може змусити ринкових гравців нервуватися", - припускає він.

До чого ще, крім певної розгубленості ринку, може призвести відставка Гонтаревої?

"Коли економіка нестабільна, а учасники ринку нервуються, вони починають купувати валюту. Це, звичайно, небезпечно... Тобто існує маса відкритих питань. І сказати, що нова фігура не повинна вплинути на ринок, це неправда. Звичайно, теоретично вона не повинна впливати. Але в умовах України вона може вплинути", - прогнозує експерт.

Анна Стешенко, Аліна Тітова

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Секрети хіромантії: чи щаслива у вас рука
Секрети хіромантії: чи щаслива у вас рука
Для того, щоб передбачити долю по лініях руки не обов'язково досконально вивчати хіромантію Досить просто погл....
Змови на робоче місце: на прибуток, успіх та везіння
Змови на робоче місце: на прибуток, успіх та везіння
Багато хто мріє про успішну кар'єру і хорошу заробітну плату Щоб ваші мрії стали реальністю, використовуйте пе....
Як очистити будь-яку річ від чужої енергетики
Як очистити будь-яку річ від чужої енергетики
Дуже часто різні речі переходять нам від інших людей: щось ми купуємо, щось знаходимо, щось отримуємо у спадок....
Ефективні шепітки на удачу та достаток
Ефективні шепітки на удачу та достаток
Короткі змови, звані шепітками, здавна використовувалися знахарями та цілителями для досягнення певних цілей Е....
6 перешкод, які заважають вам стати щасливими
6 перешкод, які заважають вам стати щасливими
Всі хочуть бути щасливими, але часом ми зустрічаємо на шляху перешкоди, що заважають нам це зробити Експерти р....
більше матеріалів
/-0,40039992332458-/ /-pc-/
Top