counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

Чому банківська система і економіка загалом залишаться слабкими і в 2017 році


Переглядів: 288


Чому банківська система і економіка загалом залишаться слабкими і в 2017 році

Основні фінансові ризики України на 2017 рік: девальвація, у разі емісії під прикриттям кредитування, зміна політики США через пришестя Трампа та проблеми з МВФ, а також можлива націоналізація "ПриватБанку" та продаж "Ощадбанку".  

Почесний президент Київської школи економіки Тимофій Милованов нагадав, що "за останні 2,5 року в економіці України спостерігалася велика інфляція, велика девальвація. Половина банків за 2,5 останніх року - зникла. З 200 банків залишилися лише 100, причому з них 40 банків контролює 90% ринку... Але й у портфелях цих банків є проблемні кредити... Припустимо, що політика США через 100 днів зміниться, а Росія зрозуміє, що можна тиснути новим наступом. Якщо буде ще один шок, чи переживе його наша система ще раз?" - питає він. 

У свою чергу експерт Центру економічної стратегії Марія Репко вважає, що для банків, які не мають представництва у світі, а працюють лише в Україні, ситуація дуже нестабільна. 

"Наша банківська система працює таким чином, що лише материнські банки, ті банки, які працюють не лише в Україні, мають джерела диверсифікації. Ті банки, які не мають материнських груп, мають ризики... Вони, на мою думку, нічого не зможуть зробити. Лише диверсифікація ризиків може забезпечити запас міцності банківської системи", - прогнозує вона. 

Друкувати гроші не можна

За її оцінками, є й інші ризики для фінансової системи. Передовсім вони пов'язані з ризиками девальвації гривні та зростанням цін. 

"Є ідеї, щоб друкувати гроші для підтримки кредитування наших виробників. Але чи призведе це до зростання промислового виробництва? Сьогодні інвестиції у виробництво насправді мізерні. Люди не бачать перспектив для розвитку свого бізнесу в Україні. Вони пов'язують це з ризиками війни з Росією, проблемами судової системи, адмініструванням податків, діями СБУ, податкових та інших контролюючих органів, - це основні причини, які в останньому опитуванні назвали 200 найбільших бізнесменів. Тому друком грошей ситуацію ми точно не поліпшимо", - впевнена експерт. 

За її прогнозами, якщо НБУ разом з Мінфіном увімкне верстат для друку грошей, "ми побачимо збільшення готівкової гривневої маси. Наразі немає проблем, щоб купити на цю гривню валюту. Це спричинить інфляцію та девальвацію. Це точно не призведе до поліпшення промислового виробництва, а буде мати лише негативні наслідки".

Про вихід з банківської кризи говорити зарано

При цьому член Українського товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран наголосив, що за останній рік ситуація в економіці все ж таки поліпшилася, що дає підстави говорити про "певні позитивні зрушення, хоча про вихід із банківської кризи говорити ще зарано".

"За останній рік нами досягнена непогана макроекономічна стабільність. Інфляція за рік не буде вищою за 12%, а курс долара за рік збільшився не більше ніж на 10%. Це насправді непогані економічні показники... Але справді залишаються проблеми з банківською системою, зокрема це пов'язано з низькою ліквідністю наших банків", - сказав він. 

Щодо основних фінансових ризиків, на його думку, "вони достатньо великі. Бо у нас маленька та залежна економіка... Ми залежимо від коливання цін на зерно, метали. Ціни на ці товарні групи мають постійні ризики до коливання... Також треба враховувати форс-мажорні ситуації, такі як зміна влади у США. А також відставання від плану співпраці з міжнародними донорами, такими як МВФ. Залишається ризиком війна на Сході... Чи можна протистояти цим ризикам? Можна. Але необхідна цілісна та виважена політика". 

Банківська система розчищалася під нових гравців

У свою чергу президент Українського товариства фінансових аналітиків Юрій Прозоров додав, що основний ризик для фінансової системи України знаходиться насправді не так ззовні, як всередині. "Бо система очищалася останні три роки. Вона, по суті, розчищалася під нових гравців. Тому другий ризик: хто залишиться на ринку? І чи будуть вони мати можливості кредитувати економіку, яка точно буде зростати більше, ніж у 2016 році", - питає експерт. 

Він підкреслив, що вже у 2017 році є пряма загроза націоналізації одного з найбільших банків Україні ("Приват". - АСН), про що говорять останнім часом. Друга загроза - це приватизація "Ощадбанку". Про це також говорять вже як про втілений факт... Виникає запитання: чи візьме усі зобов'язання та у повному обсязі на себе новий закордонний власник "Ощадбанку"? Чи будуть судові позови до нього у такому разі?.. Все це буде мати прямий влив на фінансову систему.        

Анна Стешенко

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як розпочати нове життя: 10 дій, які приведуть вас до щастя
Як розпочати нове життя: 10 дій, які приведуть вас до щастя
Прийнято вважати, що для досягнення щастя необхідно докладати багато зусиль Насправді, достатньо робити кілька....
Як залучити щастя та удачу за допомогою вхідних дверей
Як залучити щастя та удачу за допомогою вхідних дверей
Вхід до будинку — сакральне місце, яке споконвіку оберігали Огородити своє житло від бід і проблем зможе кожен....
Кращі обереги для дому: від пристріту та сімейних негараздів
Кращі обереги для дому: від пристріту та сімейних негараздів
Оберіги дуже важливі для будь-якої родини Кожній квартирі чи будинку потрібний захист від недоброзичливців, як....
Як запрограмувати енергетику людини на успіх
Як запрограмувати енергетику людини на успіх
Успіх - не вроджена властивість, а мета, до досягнення якої потрібно докладати зусиль Але навіть найпродуманіш....
Камені-талісмани для залучення кохання
Камені-талісмани для залучення кохання
Знайти свою другу половинку, створити міцну сім'ю та надовго зберегти свіжість стосунків із коханою людиною — ....
більше матеріалів
/-0,38167190551758-/ /-pc-/
Top