counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

«Старі трюки» знову спрацювали


Переглядів: 154


«Старі трюки» знову спрацювали

Бійка за одне-єдине місце в парламенті на проміжних виборах у Чернігові була серйозною. Учасники прагнули не просто відхопити мандат, а довести, хто в домі господар. Адже за лідерами перегонів стоять дві найвпливовіших людини в країні.

Від скандалу до скандалу

Одномандатний виборчий округ №205 включає в себе частину Новозаводського і Деснянський район Чернігова. Довибори в ньому довелося проводити через дострокове припинення депутатських повноважень Валерія Кулича, якого 31 березня призначено головою Чернігівської обласної державної адміністрації. Позмагатися за нього виявив бажання багато хто. Спочатку таких було понад сотню – і серйозно постало питання змоги виготовлення бюлетеня. Адже технологічні можливості не передбачають рулонного методу. Та у підсумку проблема була знята: кандидатів залишилося 91, і їхні прізвища помістилися в документі для волевиявлення.

Проте питання: чи варто було витрачати державні гроші на таке полотно, якщо де-факто на 205-му б'ються двоє? І так завзято, що хто ті решта 89 чоловік, уже нікого не цікавить. Що не дивно, адже основне з'ясування стосунків розв'язалося між людиною Порошенка, главою Держуправління справами Адміністрації Президента Сергієм Березенком і одним із найближчих соратників мільярдера Ігоря Коломойського Геннадієм Корбаном.

Ресурси задіяли з розмахом. І не тільки гроші, але і вплив: адміністративний і медійний. Під час передвиборчої гонки жителі Чернігова мали змогу аж занадто розважитися на концертах, познайомитися з людьми «з телевізора», наприклад, з настільки популярним нині главою Одеської ОДА Михайлом Саакашвілі, а також поповнити запаси продуктів. І це все – на тлі тотальних медіа-скандалів з обливанням, м'яко кажучи, один одного брудом і навіть фізичною штовханиною між соратниками кандидатів, появою нової моди на футболку «Накачаний ублюдок».

голосование в Чернигове, 205 округ, фото 1

Картина дня

Самого дня голосування якщо не боялися, то побоювалися багато хто. Адже в Чернігові пристрасті напружені до краю, дуже багато «людей спортивної зовнішності». Та й мета, зрозуміло, не просто взяти мандат депутата, а виграти бій, в якому ні Порошенко, ні Коломойський здавати свої позиції не збираються. І це все – на тлі подій на сході України, спроб Росії дестабілізувати ситуацію в інших регіонах, ризику терористичних актів, радикалізму і протестних настроїв, а також наявності зброї не тільки у силовиків.

Діючи на випередження, Центральна виборча комісія України звернулася до силовиків - МВС, СБУ та ГПУ, - щоб ті вжили усіх можливих заходів щодо запобігання й припинення правопорушень, забезпечили правопорядок і безпеку виборцям і членам виборчих комісій як під час голосування, так і під час підрахунку голосів і встановлення результату виборів.

У підсумку глава МВС Арсен Аваков направив до Чернігова спеціальну групу силовиків «жорсткого реагування». Також на вулиці міста вийшло близько 1,5 тисячі правоохоронців.

Група підтримки

Прибув до Чернігова і чималий десант народних депутатів. Судячи з кількості постів у «Facebook», за бажання там можна швиденько організувати і Тимчасову слідчу комісію парламенту з розслідування порушень ходу волевиявлення й підрахунку голосів. Хоч сумнівів, що така з'явиться або буде педалюватися у найближчому майбутньому, немає. Адже хто б не переміг, другий номер цього мирно не визнає, тут і до ворожки не ходи.

Що будуть розслідувати? Неоране поле роботи!

Наприклад, трагікомічний фарс у Чернігові, про який розповів соратник Корбана, нардеп Борис Філатов. «Заступник голови Дніпропетровської ОДА з внутрішньої політики Гліб Пригунов побив співробітницю екзит-полу. Хуліган затриманий міліцією і сидить у мікроавтобусі під охороною. Визволяти побратима приїхали депутати від БПП Курячий, Павелко і Матвієнко. Постраждала дає інтерв'ю пресі. Найдивовижніше, що Пригунов займає зараз посаду в ОДА, яку займав я при Коломойському. Загалом ви в курсі, ви повинні знати, як чиновники Порошенка «роблять» вибори. Від Одеси до Дніпра », - написав у «Facebook» Філатов, якого називають правою рукою Коломойського.

Олександр ЧерненкоОлександр Черненко
Або розслідування-затримання від представника пропрезидентської фракції в парламенті Олександра Черненка з нібито підробленими посвідченнями в «осіб спортивної зовнішності», під якими його підпис ще як голови Комітету виборців України. «У Чернігові з'явилися чоловіки спортивної зовнішності з посвідченнями газети КВУ «Точка зору». «Ми будемо подавати заяву про підробку підпису. Я в Чернігові. Зараз готуємо документи», - повідомив Черненко АСН.

Старі пісні про головне

Крім того, чимало порушень виявили журналісти й активісти, які також активно відстежують події в Чернігові. Це були і старі технології, як, наприклад, агітація в день виборів або помилкові повідомлення про те, що кандидат знімається з виборів (такі плакати хтось подарував Березенку), так і підвезення виборців до дільниць, «каруселі», псевдомінування тощо.


Наталія СоколенкоНаталія Соколенко
Не обійшлося і без підкупу голосів. Серед старих трюків - фотографії бюлетеня в обмін на винагороду. Про це йдеться, зокрема, у зведеннях МВС. Але є випадки, коли платять місцевим жителям, щоб ті не йшли на вибори. «Замість того, хто взяв гроші, приходить інша людина. «Чужий» підходить до члена комісії, з яким є попередня домовленість, отримує бюлетень і голосує», - пояснила журналіст і громадський активіст Наталія Соколенко. Вона додала, що для ефективності процесу «братва із журналістськими посвідченнями» прикриває ділків у ТВК від спостерігачів.

До речі, фокус із псевдожурналісамти дуже старий. А головний ризик не тільки в силовому вирішенні спорів спортсменами з підробленими посвідченнями. У можливості «закручування гайок» стосовно свободи слова. Технологія «доведи, що ти справжній» або «раз так, то всі в сад» може бути використана, щоб не допустити медійників до висвітлення різних процесів, а не тільки виборів, і є спокусою обмежити права журналістів.

Ольга ЧерваковаОльга Червакова
Заступник голови парламентського Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики народний депутат від Блоку Петра Порошенка Ольга Червакова в коментарі АСН зазначила: «Не виключаю, що комусь із депутатів спаде на думку внести зміни до законодавства, аргументуючи саме тим, що посвідченнями журналістів прикриваються бандити. Таким чином, права справжніх журналістів можуть бути обмежені через цих спекулянтів».

Порядку бути

Що стосується силових сценаріїв вирішення виборів у Чернігові, то про них нічого не казав хіба що лінивий. Прогнозувалися бійки, криміналізація ситуації. А після завершення голосування - захоплення дільниць, псування виборчої документації для того, щоб зробити неможливим визначення підсумків.

Іван СтойкоІван Стойко
Та попри загальне напруження, керівник спецгрупи МВС Іван Стойко запевнив АСН, що правоохоронці готові жорстко реагувати на будь-які заворушення в Чернігові: «У разі будь-яких проявів вандалізму, порушення правопорядку ми будемо реагувати. Якщо будуть заворушення, ми жорстко їх локалізуємо».

Відомо, що будівля Окружної виборчої комісії посилено охороняється.

Перші результати

Очікується, що ЦВК отримає протокол Окружної виборчої комісії з 205-го приблизно 28 липня і встановить підсумки до 11 серпня. Сьогодні можна тільки сподіватися, що документи доставлять, і порахувати голоси, оголосити переможця буде реально.

Вже відомо, що, за попередньою інформацією, на голосування з'явилися 35.23% виборців. Це дані ЦВК. Явка невисока, що нормально для проміжних виборів, хай навіть і таких скандальних, приправлених спецефектами.

Екзит-поли передбачають перемогу Березенка. Так, Центр соціальних та маркетингових досліджень SOCIS оприлюднив такі дані: Березенко - 31,4% голосів, Корбан - 17,1%. Третє місце у Андрія Міщенка (ВО «Свобода») - 10%.

Але були й інші цифри. Так, за даними екзит-полу, проведеного Центром соціології «New Image Marketing Group» (Харків), за Корбана нібито проголосували 33% виборців, за Березенка - 23%. Третє місце у представника «ДемАльянсу» Ігоря Андрійченка - 8% голосів.

голосование в Чернигове, 205 округ, фото 2

Проте якими б не були як попередні, так офіційні результати, нас точно чекають подальші розгляди, як судові, так і скандально-неоднозначні. Але головний результат цих виборів – не новообраний депутат. Кожен зміг побачити, чого нам чекати в масштабах країни в разі оголошення дострокових парламентських виборів. Ситуацію можемо отримати жахливу. Адже країна вже вкотре переконалася, що сильні світу цього в боротьбі за власний вплив ніяк не хочуть зважати на той факт, що доводячи один одному свою силу шляхом перетягуючи каната під назвою «Україна», країну просто можна роздерти на шматки.

 

Юлія Артамощенко, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Одним із найсильніших талісманів фен-шуй є дзвіночок Цей домашній оберіг не лише привабить успіх у справах, а ....
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
20 квітня о 15:42 розпочнеться 13-й місячний день Фаза Місяця - зростаюча
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваше почуття авантюризму та прагнення нових вражень можуть призвест....
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року передбачає можливість вирішити безліч проблем і упорядкувати с....
більше матеріалів
/-0,499027967453-/ /-pc-/
Top