counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

Що треба було зробити замість закриття файлообмінників


Переглядів: 919


Що треба було зробити замість закриття файлообмінників

Отже, в Україні припиняють роботу найбільші файлообмінники.

Про гостроту проблеми свідчить той факт, що думки з цього приводу розділилися до різнополярних. Хоча більшість схиляється до того, що просто все закрити - не вихід із ситуації і до того ж може мати досить непередбачувані наслідки. До цього часу кіберполіція трясла дрібні онлайн-кінотеатри, поки не дісталася одного з найбільших - fs.to.

Крім звичайного онлайн-перегляду, величезна кількість українців встановила у себе приставки до телевізора для перегляду фільмів саме з цього ресурсу, але тепер залишилася з носом.

У пресі скоро стали з'являтися повідомлення, мовляв, скоро обмінник запрацює з-за кордону, туди вже виїхала команда fs.to. Що в підсумку виявилося повною нісенітницею і в fs.to це підтвердили.

Файлообмінник EX.UA розсудливо вирішив не чекати вилучення серверів і в терміновому порядку згорнув діяльність. Команда обмінника заявила, що в 2016-му отримувала численні погрози, піддавалася шантажу і навіть DDоS-атакам.

При Януковичі, а це було в 2013 році, EX.UA вже намагалися закрити. Чим це закінчилося, багато хто пам'ятає - урядові сайти «лягли» від DDoS-атак, організованих співчуваючими. Зараз на сайті EX.UA єдине прощальне повідомлення.

У ньому йдеться про те, що команда дотримувалася авторських прав, швидко реагувала на скарги правовласників, а впала вона, ставши жертвою нецивілізованого лобізму... Мовляв, вигоду отримають тільки іноземні компанії, а українські правовласники більше грошей не отримають все одно.

Водночас український глядач отримає меншу свободу вибору.

Якщо дивитися з боку законодавця, то закриття EX.UA - праве діло. Хоча той закон про боротьбу з піратством 3081-д "Про державну підтримку кінематографа в Україні", через який рознервувався EX.UA, до сих пір не підписаний Президентом. Той нібито має до нього якісь доповнення.

Але якщо ж дивитися з точки зору пересічного глядача-українця, то справи зовсім кепські. Адже жодної бодай трохи прийнятної альтернативи у громадян не залишиться. Навіть у тих, хто готовий користуватися файлообмінниками на платній основі.

У пошуках альтернативи багато стали називати схожі ресурси з україномовними файлами, наприклад Гуртом Толока. Однак, почитавши застереження на самому сайті, вже не перебуваєш у такій впевненості, що і з ним все буде добре надалі.

«Також слід враховувати, що на нашому сервері не зберігаються будь-які об'єкти авторського права. Сайт виконує лише функцію обміну посиланнями, що не є порушенням законодавства поточної країни розташування сайту. Сайт не несе відповідальності за дії користувачів», - йдеться на сторінці для правовласників.

Закриття файлообмінника Ех.ua - перший крок у боротьбі з піратами, заявив АСН народний депутат фракції БПП, голова української делегації в ПАРЄ, в минулому журналіст Володимир Ар'єв.

"Як людина, матеріали якого потрапляли в мережу без захисту мого авторського права, вважаю, що захист цього права має бути перш за все! Інтелектуальний продукт є таким же товаром, як і будь-який інший продукт. Виставлення його в безкоштовний доступ без будь-якого дотримання авторського права - це означає, що фактично його вкрасти. Будь-яка інформація, яка має автора, повинна бути захищена, а автор повинен отримувати відповідну плату за її використання», - заявив Ар'єв.

Він нагадав про те, що в усьому світі працює така практика, тому закриття файлообмінника - перший крок на шляху до цивілізованих основ щодо захисту авторських прав.

Йому заперечує відомий блогер і політтехнолог Сергій Дідковський. Його позиція категорично протилежна - EX.UA закривати не можна.

Він нагадує величезне розходження між столичним креативним класом і жителями провінційних міст, для яких після таких обмежень залишиться як розважальна альтернатива «гнити перед лупатим телеком, де Зеленський відпускає кислі жарти, а навколо телевізора мамка з татком п'ють горілку і б'ються».

«Державне тиск на ретрансляцію інформації (за винятком боротьби з сепаратизмом) - це цензура. Кимось оплачена або "від душі" - неважливо. Сьогодні вони закриють тобі ex - завтра будуть закривати тебе за пости в Фейсбуці. Є приклад Росії», - пише блогер.

Дідковський досить категоричний і наполягає, що для українців поняття європейськості та цивілізованості втілюють у нікчемні досягнення, як то заборона куріння в громадських місцях або продаж алкоголю після 23 години, які глобально не змінюють життя загрузлої в тотальній корупції країни.

«Ми ж...па, а не Європа. У цей відрізок часу. Скільки трудових віз для роботи за кордоном отримали українці в 2016 році? Якщо я правильно пам'ятаю, то 500 тис.», - резюмує Дідковський.

За його словами, нині доступні платні ресурси в Україні дають занадто обмежений контент. Та й користуватися ними велика частина населення країни просто не може з банальної фінансової причини.

А ось народний депутат фракції БПП, позаштатний радник міністра інформаційної політики України, в минулому телевізійний продюсер Олександр Бригинець вважає, що закриття Ex.ua - це невдала боротьба з виконання зобов'язань щодо захисту авторських прав. В інтерв'ю АСН він сказав, що у цієї проблеми є два протилежних, але однаково важливих аспекти.

"За Януковича також були спроби закриття Ex.ua, бо ще тоді Україна хоча і не по-справжньому, але формально заявила про те, що буде захищати авторські права. Я, як власник авторських прав, можу сказати однозначно: не можна бути членом цивілізованого суспільства, але не забезпечувати захист авторських прав. Це однозначно. Тому це правильно, коли автор отримує відрахування, коли на державному рівні авторські права захищені», - заявив Бригинець.

Але водночас, за його словами, механізм захисту авторських прав не може бути єдиним для всіх країн світу. Бо скрізь живуть люди з різним достатком. Українці не можуть платити стільки ж за перегляд, як, наприклад, американці чи швейцарці.

«Якщо будуть в цьому питанні єдині підходи, то в результаті українці точно не будуть мати доступ до того, що захищено авторським правом. Це як мінімум, на мій погляд, несправедливо. Українці не винні, що у них достаток нижчий, ніж у Європі. Але вони мають право на перегляд продукту якісного, хоч і захищеного авторським правом», - наполягає Бригинець. Він вважає, що варіанти вирішення цієї проблеми є, навіть кілька.

"Перший варіант. Щоб плата була, але символічна. Щоб вона збільшувалася у разі зростання доходів і рівня життя наших громадян. Другий варіант - встановити категорії, які не будуть взагалі поки оплачуватися громадянами. Ці пропозиції мають бути обговорені нашою владою, щоб, з одного боку, Україна виконувала свої зобов'язання у боротьбі з піратством, захисті авторських прав, з іншого - щоб наші громадяни не були позбавлені доступу до інформації», - вважає Бригинець.

Однак все, що ми поки бачимо, - це різкий крок у нікуди. Без будь-яких варіантів.

Анна Стешенко, Аліна Тітова

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли вам варто виявити більше терпіння та витримки ....
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на високому рівні, що зробить вас....
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 22:19 розпочнеться 18-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба 25 квітня 2024 року радить виявляти обережність, контролювати свої емоції та дії, оскільки необдум....
Гороскоп від Анжели Перл на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Четвер, 25 квітня 2024 року, був оголошений відомим астрологом Анжелою Перл днем чудес та вигідних пропозицій ....
Гороскоп на 25 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 25 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Тамари Глоби на 25 квітня 2024 року попереджає про можливі значні зміни у житті цього дня Рекомен....
Симоронський обряд: малюнки на руках, що залучають успіх
Симоронський обряд: малюнки на руках, що залучають успіх
Симоронські обряди — це простий і позитивний спосіб залучити до життя позитивні зміни За допомогою невигадливи....
більше матеріалів
/-0,439297914505-/ /-pc-/
Top