counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

Монополізація ринку хліба прискорилась. Продукт дорожчатиме


Переглядів: 470


Монополізація ринку хліба прискорилась. Продукт дорожчатиме

Після щедрого жесту уряду з відпускання у вільне плавання цін на соціальні продукти вельми очікувано вони злетіли вгору.

М'ясо курки, яйця, молочка, крупи. І, само собою, - хліб. Більш того, вже цього місяця виробники піднімуть його вартість на 18%, а з нового року - ще на 12%.

Чому саме так і чому саме зараз? Президент Всеукраїнської асоціації пекарів (ВАП) Володимир Череда пояснив позицію його галузі... ростом долара.

«Формування ціни на хліб прив'язане, як не дивно, за всіма складовими до курсу валют, починаючи з зерна, тобто борошна, іншої сировини - олія, цукор - це теж пряма прив'язка до курсу», - сказав він.

Те ж саме, говорить представник пекарів, стосується і комплектуючих для галузі, обладнання, енергоносіїв. Єдине, що у пекарів не рахується в доларах - заробітна плата.
Водночас Череда уточнив, що йдеться про підприємства Всеукраїнської асоціації пекарів (засновників та учасників організації близько 70 підприємств).

Пекарі стверджують, їхні наміри ніяк не пов'язані зі скасуванням урядом постанови про державне регулювання цін. І те, що відбувається, - закономірна реакція на реалії.
Наступного ж року хліб подорожчає і через підвищення урядом мінімальної заробітної плати до 3200 грн.

Захист прав споживачів захистив... виробників

Управління контролю за регульованими цінами Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів тут же назвало обґрунтованим підвищення цін на хліб.
У коментарі АСН там пояснили свою позицію тим, що останнім часом значно подорожчало борошно. А його вартість становить 50-60% витрат на виробництво хліба.
Більш того, оператори ринку прогнозують подальше підвищення цін на зерно вже найближчим часом.

«Також зростання цін може викликати підвищення цін на пально-мастильні матеріали та енергоносії. Так, національним регулятором в жовтні підвищені тарифи на електроенергію для промислових споживачів в середньому на 10%», - констатували в службі.

Підвищення мінімальної заробітної плати з 1 січня 2017 року, безперечно, вплине на ціну хліба, оскільки витрати на оплату праці є прямими витратами, які включаються в собівартість продукції.

«У зв'язку зі скасуванням урядом державного регулювання цін на хліб підприємства повинні формувати ціну в режимі вільного ціноутворення в залежності від попиту і пропозиції», - відзначили в держслужбі.

Експерти заявляють про спекуляції

Заява про підвищення цін на хліб через коливання курсів валют є більше спекулятивною, зазначають експерти ринку.

Водночас вони визнають - вартість витрат на виробництво дійсно зросла.
«Це все витрати в гривні, і тут зовнішній фактор дуже мало грає роль. Але ці складові у вартості підвищуються. Тобто за цей рік вже два подорожчання електроенергії відбулося», - сказав економічний експерт Ігор Шевляков.

Він пояснює, що зерно в Україні вирощують переважно для експорту, мовляв, його тому й не вистачає і воно дорожчає. Але вартість зерна за кордоном не росте в останні роки, більш того - знижується.

«Але, з іншого боку, є девальвація. Тут вони намагаються це пояснити. По-перше, це спекулятивна заява. Вся собівартість - це внутрішні витрати, тобто витрати в Україні. Єдине, що вони можуть імпортувати, це обладнання, частково - газ. Все інше - це виключно внутрішні витрати, які дійсно підвищуються», - зазначив експерт.

Чому не дорожчають інші вироби з борошна?

Водночас економічний експерт Олексій Дорошенко наводить логічне і просте порівняння, розбиває на корені аргументи хлібників.

Він звертає увагу, що зростання ціни на борошно від початку року склало всього 3%. За перші десять днів листопада борошно додало в ціні ще 0,8%, що ніяк не могло призвести до подорожчання хліба на 18%.

«Таким чином, якщо хліб складається з борошна, то економічних причин для якогось серйозного стрибка ціни просто немає. І якщо він відбудеться - то держава дозволить заробити ще одному картелю. Для прикладу, макарони при подорожчанні борошна не подорожчали взагалі, бо на цьому ринку є конкуренція», - пише на своїй сторінці в соцмережі експерт.

Дорогі наші наХЛІБники

Олексій Дорошенко раніше припускав, що ринок хлібовиробництва в Україні буде монополізований в 2017-2018 роках.

Однак нинішні події підтверджують, що передбачений ним сценарій розвивається значно швидше.

«У нас все швидше йде монополізація ринку хліба, і якщо все буде так продовжуватися, то ми можемо отримати значне зростання ціни на найпопулярніший продукт вже в 2017-2018 рр. Для цього є всі підстави. Але я не думав, що цей сценарій можуть розіграти вже в 2016-му», - повідомив він.

Наталія Лілова, Аліна Тітова

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може виникнути почуття втоми чи розчарування через несподіван....
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) На сьогоднішній день ваші пристрасність та романтичні настрої будуть на піку....
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Таролог Анжела Перл підготувала гороскоп на 29 березня 2024 року, закликаючи деяких представників знаків зодіа....
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
29 березня астролог Павло Глоба радить приділити увагу особистим питанням Можливі розчарування та непорозумінн....
Гороскоп на 29 березня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 29 березня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
29 березня на багатьох чекає насичений, але неоднозначний день згідно з прогнозом астролога Тамари Глоби Ділов....
більше матеріалів
/-0,29488396644592-/ /-pc-/
Top