counter
Стрічка новин
Вибрати все
27 Квітня
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

Нові "газові прокладки". Або хто наживається на захмарних тарифах?


Переглядів: 1340


Нові газові прокладки. Або хто наживається на захмарних тарифах?

Україна позбулася газової залежності від Росії - рапортують навипередки в Кабміні, Адміністрації Президента та Раді Нацреформ. Але якою ціною? І чи насправді завжди корумпований та політизований ринок газу в Україні нарешті став цивілізованим та європейським? Чи хтось, як і за часів опального олігарха Партії Регіонів Дмитра Фірташа з його "компанією-прокладкою""РосУкрЕнерго", сьогодні продовжує наживатися вже на нових, реверсних газових схемах?  

Ціна незалежності  

"Ми не взяли жодного куба газу з Російської Федерації. Так, ми платимо дорожче, бо ми платимо за транзит і по території України, і по території Європи. На сьогодні ця ціна становить 185 доларів. За прямими контрактами з Російською Федерацією ця ціна становила б 140 доларів", - пояснив суть реверсного постачання блакитного палива міністр енергетики Ігор Насалик.  

За офіційною інформацією, з січня по жовтень поточного року через територію України для Європи транспортовано 65,3 млрд куб. м природного газу, що на 20% більше за показники аналогічного періоду 2015 року, - повідомив "Укртрансгаз".

За жовтень 2016 року для споживачів Європи транспортовано 8 млрд куб. м газу, при добовому режимі - 260,1 млн куб. м газу. Варто зазначити, що для споживачів України протягом останніх 10 місяців було транспортовано 24,2 млрд куб. м блакитного палива. Отже, обсяг товарного газу становив  91,9 млрд куб. м, що на 14% більше, ніж в аналогічний період минулого року.   Тобто ми і платимо більше, і цього року купили більше.   "Це ціна незалежності", - додав Насалик.  

Старі газові схеми ожили знову?

"Нафтогаз" та "Укргазвидобування" до 2020 року планують повністю відмовитись від імпортного газу за рахунок власного видобутку, який зараз покриває лише 75% внутрішніх потреб.

Тому споживачам постачають, до речі, як і за часів Януковича, так званий "коктейль" з власного газу та дорого імпортного (того ж російського, але реверсного - зараз зі Словаччини).

Для того, щоб забезпечити модернізацію "Укргазвидобування", де, за словами голови правління Олега Прохоренка, "стоїть обладнання ще 70-х років", та з метою викорінення корупції та спекуляцій на різниці між газом для промисловості та бюджетників, простих споживачів, уряд з травня поточного року урівняв всіх "єдиною ціною".

А саме, Постановою від 1 травня зобов'язав НАК "Нафтогаз України" продавати населенню природний газ за єдиною ціною 6 879 гривень за тис. куб. м (з урахуванням ПДВ, витрат на транспортування та інших витрат).

Тим самим Кабмін скасував так звану "соціальну норму" в обсязі 1 200 куб. м. на опалювальний сезон за ціною 3 600 гривень за тис. куб. м, яка діяла в опалювальний сезон 2015/2016 років.  

Саме це і призвело до зростання комунальних тарифів у два рази. Зрозуміло, що за все треба платити. Але кому? Чи справді ціна на газ, а значить - і тарифи для нас з вами такі прозорі, як запевняють в уряді?  

Так, заступник голови фракції "Батьківщина" Іван Крулько повідомив, що насправді реверсна схема постачання газу з Європи існує лише на папері.  

"Ціна на газ та тарифи на нього - взяті зі стелі. Ціна 6 879 гривень за тис. куб. м – не обґрунтована жодним ринком. Бо до цього приватним компаніям було вигідно та вони готові були продавати газ споживачам за ціною не більше 1900 грн з ПДВ, і це вже з вартістю транзиту, прибутків, податків. Все працювало нормально. Але раптом "встановили" ринкову ціну. Це вигідно для державної компанії... В результаті люди отримали ціну на газ, яка не має жодних економічних обґрунтувань, не говорячи вже про соціально-економічні", - розповів він.  

Заступник Юлії Тимошенко, яку у часи її ще першого прем'єрства почали називати "газовою принцесою", рекомендує поцікавитись у НАК "Нафтогаз" щодо чинних газових схем реверсного постачання газу.

  "Справжнього реверсу не існує! До нас газ із Європи не йде. Йде обмін лише папірцями. Але існують при цьому, за нашою інформацією, дві "прокладки", які сформовані за прямої участі НАК "Нафтогаз" і за рахунок чого вони отримують прибутки. Корупція не подолана до цього часу. Вона набула нової форми. Так само корупція є в субсидіях, бо не субсидують конкретно громадян, а компанії прямо через бюджет. Тобто НАК "Нафтогаз", обленерго та облгази продовжують отримувати "ліві кошти", - впевнений він.  

Нардеп відмовився оприлюднити назви компаній-"прокладок", які знімають "вершки" за рахунок віртуального транзиту, пообіцявши, що вони стануть відомі, коли його політсила офіційно звернеться до компетентних органів з вимогою розібратися в тому, хто заробляє гроші на "паперовому реверсі".  

"Моя заява стане предметом конкретного розслідування. Бо в країну потрапляє той самий російський газ, але при цьому є два кордони, де стоять дві посередницькі компанії, через які він і заходить, але за ціною, яка більше. В реальності відбувається обмін лише папірцями", - сказав він.  

"Нафтогаз": я не я, хата не моя"  

Невже і справді "правила гри" горезвісних посередників "Ітери", "Єдиних енергетичних систем", "РосУкрЕнерго" нікуди не поділися? В НАК "Нафтогаз", зрозуміло, цю інформацію пана Крулька заперечують.  

Так, в інтерв'ю АСН директор з розвитку бізнесу НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко зазначив, що "жодних компаній-прокладок НАК не створювала. Реверсний газ ми купуємо в Словаччині, у провідних європейських компаній зі світовими іменами. Жодних "прокладок" там не було, немає і не буде!" - запевнив він.   Вітренко заперечив звинувачення в "паперовому реверсі".  

"Газ фізично постачається в Україну. Тобто з одного боку газ виходить з України через Ужгород - Великі Капушани. А потім заходить через окрему трубу! Як він змішується в словацькій системі, ми, на жаль, не контролюємо. Але у будь-якому разі газ фізично перетинає територію України як у випадку постачання в Європу, так і в випадку імпорту з Європи до нас. А ті люди, які кажуть про якісь папірці, або не розуміють нічого, або просто грають на руку Росії, бо їм дуже не подобаються реверсні постачання. Бо це де-факто  зробило Україну незалежною від російського газу. Ми маємо можливість купувати усі необхідні обсяги газу в Європі, не купуючи його в Росії", - наголосив він.  

Експертна оцінка  

Так, енергетичний експерт Дмитро Марунич зазначив, що якщо "Батьківщині" вдасться на папері довести наявність таких компаній-посередників, які займаються віртуальним реверсом, "то це буде справжньою інформаційною бомбою".  

За його оцінками, "віртуальний реверс зараз скоріше неможливий через паперові та інші перепони. Передовсім Росія цього б не дозволила зробити. Віртуальний реверс - це коли газ фізично не перетинає кордон. Він міг би бути вигідним для України, бо газ міг би заходити сюди за нижчою ціною. Але якщо хтось на папері здійснює реверс, враховуючи ціну за додатковий транзит, заробляючи на цьому гроші, це треба довести. Ціна насправді вища на кордонах з Польщею та Словаччиною , це не секрет. І це вже має бути на совісті керівництва НАКу", - додав він.  

При цьому експерт не виключає, що "махінації в процесі поставок газу можуть бути".   Водночас екс-міністр енергетики Іван Плачков в інтерв'ю АСН сказав, що якщо юридично не оформлено постачання газу через якісь компанії-прокладки, то їх насправді немає.

"Це дуже важко приховати", - сказав він.

Тому, на його думку, НАК "Нафтогаз", яка заперечує наявність посередників, слід вірити.   У свою чергу, енергетичний експерт Валентин Землянський  не просто допускає "реверсні схеми", на яких наживаються ті, хто сидять у високих кабінетах в Україні. Він пояснив, що "питань немає до компаній, які працюють на митній території України. Тут вони всі "білі й пухнасті".

"Питання треба ставити та шукати можливі махінації за кордоном України. Там, де цей газ купує Україна. Тобто у компаній-трейдерів у Європі. Зрозуміло, що ті, хто працює в Україні на газовому ринку, теж можуть заробляти через "свої" європейські компанії-трейдери, залишаючи "там" прибутки. Хто може стояти за цими компаніями? Питання дуже цікаве! Просто до Генпрокурора Луценка! Цей зв'язок мали б дослідити правоохоронні органи України. Але, як показує практика, це довести дуже складно", - додав він.

Анна Стешенко

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 27 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 27 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої особисті стосунки та комунікацію з бли....
Любовний гороскоп на 27 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 27 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія та пристрасть будуть на піку, що зробить вас особливо ....
Сон у ніч з 26 на 27 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 26 на 27 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
27 квітня продовжиться 19-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Секрети хіромантії: чи щаслива у вас рука
Секрети хіромантії: чи щаслива у вас рука
Для того, щоб передбачити долю по лініях руки не обов'язково досконально вивчати хіромантію Досить просто погл....
Змови на робоче місце: на прибуток, успіх та везіння
Змови на робоче місце: на прибуток, успіх та везіння
Багато хто мріє про успішну кар'єру і хорошу заробітну плату Щоб ваші мрії стали реальністю, використовуйте пе....
більше матеріалів
/-0,36577200889587-/ /-pc-/
Top