counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Саакашвілі розв'язав собі руки, сподіваючись на вибори


Переглядів: 907


Саакашвілі розв'язав собі руки, сподіваючись на вибори

7 листопада в українці, жартуючи, в соцмережах пропонують назвати днем ​​"прощання з грузинськими політиками". Адже саме цього дня голова Одеської обласної державної адміністрації та одіозний політик Міхеїл Саакашвілі голосно грюкнув дверима.

Очікувано, він не просто заявив, що подає у відставку, а прямо звинуватив самого Президента України Петра Порошенка в тому, що він підтримує два злочинні клани в Одесі, які "здають область ворогам":

"І в цей час єдине, що я бачу, що жоден порядний чиновник, який почав по-новому дійсно працювати, не отримує не тільки захисту - вони абсолютно беззахисні, бо верховна влада в Києві прямо напускає на них всяких там Пресманів, Гончаренків... і коли реально в Одеській області Президент особисто підтримує два клани - клан бандитський, кримінальних вбивць 90-х Труханова та Ізмаїльського, корупційний клан Урбанського. І реально всю владу в області віддали цим двом і ще їхнім союзникам - сепаратистам із "Нашого краю", Антону Кіссе", - пафосно виступав Саакашвілі перед недобудованим Морським вокзалом в Одесі.

Повторивши сім разів, що йому все набридло, він, втім, дав зрозуміти, що не йде назавжди. І відтепер почне активну політичну діяльність в Україні:

"Я той солдат, який йде стільки, скільки може, а потім стільки, скільки треба для повної перемоги - для того, щоб звільнити Україну від цієї гидоти, від цього корупційної бруду, що капіталізує на крові наших солдатів, на жертвах Майдану, що зрадила ідею української революції та у якої єдина мотивація свого існування - це набивати собі кишені, посилювати свій клан і остаточно пограбувати Україну до нитки. Не дочекаєтесь", - волав Міхо.

До того, як "перший пішов", начальник обласного управління Одеської поліції Гіоргі Лорткіпанідзе поскаржився на брак кадрів і подав у відставку з поста глави одеської міліції. Своє рішення Лорткіпанідзе пояснив тим, що поліції "потрібна нова кров", а немає.

Він підкреслив, що очолював поліцію області півтора року і за цей час брав участь у реформуванні старої поліції на нову. Саакашвілі назвав Гіоргі Лорткіпанідзе першим в Україні начальником поліції, який не брав хабарів. Його чесність підтвердила і голова Національної поліції України Хатія Деканоїдзе, яка відмовилася на вечірньому брифінгу відповідати на запитання преси, чи йде вона за Міхо. Деканоїдзе вирішила тримати інтригу, додавши, що якщо вона вирішить подати у відставку, то ЗМІ "дізнаються про це першими ".

Реакція соцмереж від віршів до політичних "некрологів"

Радник майже відставного губернатора Одеської області і такий же "ображений" на київських чиновників - Саша Боровик - знаково прокоментував відставку свого патрона, відкривши деякі "карти" на предмет майбутньої політичної діяльності Саакашвілі Ко:

"Підтримки Президента так і не було. Він і його команда "кидали" нас за кожної слушної нагоди. Мені здається, треба йти і ставати одним з лідерів реформаторської опозиції до Президента і консерваторів у парламенті. Навіть якщо Президент зараз почне щось обіцяти. Період обіцянок минув. За два роки до виборів прореформаторські сили повинні об'єднатися, щоб забезпечити собі перемогу на наступних президентських і парламентських виборах. Із сучасних українських політиків ніхто такого поки в своєму житті не зробив, і опозиція виглядає дуже слабо - досвід є тільки у Саакашвілі" .

При цьому радник Саакашвілі уточнює, що ці прогнози не означають, що сам Саакашвілі має балотуватися на виборах, але "повести за собою він може". За прогнозами Боровика, на місце Саакашвілі поставлять "ручного" губернатора, слухняного і лояльного до Президента.

Цікаво, що мер Львова Андрій Садовий на своїй сторінці відреагував на відставку Міхо віршами:

Mikheil Saakashvili - Ти борець, це Тобі:

"Щоб схопити левня, військо обступило навкруги.

Лихо, що він з ними скоїв!

їх жаліли б вороги - Розбивав лоби лобами, бив і нищив до ноги,

Канчуком навпіл панахав, повен гнівної снаги."

("Витязь в тигровій шкурі", Ш.Руставелі)

Показово, що радник міністра МВС Арсена Авакова, з яким публічно конфліктував Саакашвілі, нардеп Антон Геращенко присвятив екс-губернатору довгий пост, критикуючи Міхо, прогнозуючи майбутню спільну гру українського грузина і... Володимира Путіна!

"Припускаю, що швидше за все більшість членів так званої команди Саакашвілі найближчим часом підуть з посад в українській владі, крім тих небагатьох, хто хоче без піару працювати на благо нашої країни. Міхеїл Саакашвілі буде намагатися з перемінним успіхом займатися партійним будівництвом і робити все для того, щоб домогтися дострокових парламентських виборів. У нього в цій справі чимало союзників - Юлія Тимошенко, Опозиційний блок, оскільки ПР і залишки команди Януковича чекають реваншу. І, нарешті, його незримим союзником буде ВВП, для якого чим гірше в Україні - тим краще йому", - упевнений радник голови МВС.

Геращенко нагадав, що призначення Міхеїла Саакашвілі очільником саме Одеської ОДА не було випадковим.

"Його поставили туди, щоб очистити Одесу від команди Коломойського, з чим Міхеїл блискуче впорався за кілька тижнів. Щоправда Ігор Валерійович особливо і не пручався. Його головні битви з президентською командою, схоже, ще попереду. Потім Міхеїла використовували як таран проти прем'єра Арсенія Яценюка. Йому обіцяли, що якщо Яценюк чіплятиметься за своє місце, то Президент розпустить парламент, будуть нові вибори і Саакашвілі поведе до парламенту цілу партію, а потім може стати прем'єр-міністром України. Він повірив і з потроєною силою включився в критику прем'єр-міністра і членів його команди, кульмінацією якої став конфлікт з Арсеном Аваковим на раді реформ у грудні минулого року", - зазначив нардеп "Народного фронту".

Коли Президент домігся своєї мети і Арсеній Яценюк поступився своїм місцем ставленику Петра Порошенка - Володимиру Гройсману, Міхеїл Саакашвілі став зайвим і непотрібним.

"Більш того, він вийшов з-під контролю. Почав проводити безглузді антикорупційні форуми, які є не чим іншим, крім як персональними піар-акціями. Останні півроку команда Саакашвілі, забувши про Одесу, займалася виборами в Грузії, перемогти на яких їм не вдалося. Тепер, після провалу на виборах в Грузії і повної відсутності підтримки Президента, у Саакашвілі просто не було іншого виходу, як піти у відставку", - написав нардеп.

На думку Геращенка, у Михайла Саакашвілі не вийшло і не могло вийти бути хорошим губернатором в Україні.

"Він природжений руйнівник. Але він не зібрав в Одесі команду будівельників, подібно до тієї, яка у нього була в Грузії... Він пішов звичним шляхом інтриг, конфліктів і публічних образ... Давайте, нарешті, перестанемо чекати "чарівника у блакитному вертольоті", який прилетить до України, змахне чарівною паличкою і ми почнемо жити як у Швейцарії - багато і спокійно. Так не буде, поки ми не зрозуміємо, що ніхто, крім нас, не зробить наше життя і нашу країну щасливою і процвітаючою!" - закликав він.

У свою чергу, позафракційний нардеп і член комітету по боротьбі з корупцією Борислав Береза ​​був менш різким у прогнозах.

"Далі можливо тільки два сценарії - або він займеться своїм політичним проектом, або поїде з України, незважаючи на всі заяви. А поки він візьме невелику паузу, і вже найближчим часом все стане зрозуміло. Більше мене хвилює: хто стане новим головою ОДА?" - написав він на своїй сторінці в Facebook.

На це запитання на Банковій поки мовчать.

В офіційному короткому повідомленні Адміністрація Президента пообіцяла "вивчити заяву" Саакашвілі.

Природно, поки ні слова про те, хто може зайняти його місце. Але в соцмережі вже прогнозують посилення мера Одеси Геннадія Труханова, що явно не на руку президентській вертикалі.

Так, на думку одеського політичного оглядача Леоніда Штекеля, після відставки Саакашвілі позиції Труханова різко зміцніли. "У нього немає зараз конкурентів. Заяви  "Опозиційного блоку" про протистояння з Трухановим я вважаю несерйозними", - заявив Штекель. Він зазначив, що зараз не існує кандидатів для заміни Саакашвілі і Гіоргі Лорткіпанідзе.

Підготовка до перевиборів Ради?

Так, в інтерв'ю АСН політолог Вадим Карасьов пояснив, що демарш Саакашвілі говорить про одне: "Він повертається в звичне для себе амплуа - політика-демократа-популіста. Це, в свою чергу, означає, що привід дострокових парламентських виборів стає для України все більш імовірним. Коли можливі такі вибори? Я думаю, що вже в лютому-березні 2016 року. Саме тому Саакашвілі залишив губернаторське крісло, щоб повністю зайнятися підготовкою до таких виборів".

На думку політолога, дострокові вибори Верховної Ради будуть розігруватися не тільки на основі соціально-економічного невдоволення українців, а й розвиваючи тему пороку, гедонізму, межі розкоші, в якій купаються політики і депутати в результаті електронного декларування. "По суті, про це вже заявив сам Саакашвілі, критикуючи статки наших політиків. Я тільки це перевів іншою мовою", - вважає він.

За прогнозами експерта, шанси пройти до нової Верховної Ради в разі дострокових виборів вже навесні цього року у Саакашвілі непогані.

"Він може пройти, проповзти в новий парламент, щоб потім увійти в коаліцію з БПП. Головна мета такого політичного проекту «єврооптимістів» Саакашвілі, куди увійдуть Сакварелідзе, Касько, а можливо, й інші популісти-демократи з "ДемАльянсу", в тому, щоб якомога більше відтягнути голосів у інших правоцентристських сил: "Батьківщини", "Самопомочі" і "Радикальної партії Олега Ляшка". Я не думаю, що це змова, але певна координація є", - припускає він.

Не треба переоцінювати

У свою чергу політолог Володимир Фесенко, навпаки, вважає, що сама по собі відставка Саакашвілі ніяк не вплине на дострокові парламентські вибори.

"Як би люди Саакашвілі цього не хотіли, але це жодним чином не пов'язано. Його відставка зрозуміла і закономірна. На посаді губернатора він досяг межі", - сказав він. На думку Фесенка, сам Саакашвілі "зрозумів, що після поразки на виборах в Грузії він має політичні перспективи тільки в Україні. Тому вирішив остаточно розв'язати собі руки, позбутися зобов'язань перед Президентом і почати займатися політикою".

Зараз рейтинг політичного проекту Саакашвілі і його соратників "непрохідний" до Верховної Ради.

Хоча в перспективі його партія може потрапити до нового парламенту. З цим погодився політолог Віктор Небоженко. На його думку, перспективи участі політичного проекту Саакашвілі і його соратників у можливих виборах в Україні поки "погані".

"Бо він показав себе, демонструючи останній рік рівно протилежні стратегії: з одного боку, він був губернатором, з іншого - намагався будувати свою політичну кар'єру. Тому і те, й інше - провалилося. Він не став хорошим губернатором, не підняв свій досить непоганий на той час політичний рейтинг. І тепер Президент не потребує його послуг. Зараз про вибори не йдеться. Але Захід не перестане користуватися Саакашвілі, він буде дуже корисний в Україні для продовження скандалу з електронним декларуванням", - прогнозує він.

Тетяна Стець, Анна Стешенко

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої внутрішні відчуття та інтуїцію Можливо....
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 23:45 розпочнеться 19-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви можете відчувати особливе хвилювання та енергію у стосунках Це п....
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Для Стрільців 2024 обіцяє бути періодом значних змін, включаючи можливість досягнення великого успіху та багат....
Шепотки на чоловіка: 3 способи залучити кохання
Шепотки на чоловіка: 3 способи залучити кохання
Щоб залучити чоловіка, достатньо лише шепнути кілька фраз, проходячи повз нього Він відразу зверне на вас уваг....
більше матеріалів
/-0,41698718070984-/ /-pc-/
Top