counter
Стрічка новин
Вибрати все
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

Як НАЗК сама губить систему е-декларування


Переглядів: 992


Як НАЗК сама губить систему е-декларування

    Час "Ч" для всіх чиновників та політиків, за Законом "Про очищення влади", спливає 30 жовтня, коли усі мають подати свої декларації в електронному вигляді. Але система дала збій. Очікуваний та прогнозований всіма, крім НАЗК. Бо усі кинулися подавати декларації  "чомусь" в останні дні. Хто в цьому винен? І чи притягнуть до відповідальності винних за явно умисний та штучний саботаж виконання норм закону - питання риторичне.  

Як увіпхати «невпихуване»?  

За чотири дні до "судилища" система, лише за офіційним підтвердженням НАЗК, «лягала» тричі! Так, керівник апарату НАЗК Ігор Ткаченко повідомив, що перший збій системи стався у зв'язку з тим, що поряд з надмірним навантаженням на систему було одночасне завантаження оновлень кожного користувача.   "Понад 7 тис. оновлень пішло у користувачів, які вперше зареєструвалися.

Минулого тижня ми фіксували дуже велику кількість декларантів, які не реєструвалися в системі до останнього тижня. Це був перший збій, який ми зафіксували. У нас відразу в реєстрі зареєструвалося 7 152 користувачі за 25 жовтня",  - сказав Ткаченко.  

За його словами, система знову запрацювала 26-го, але було зафіксовано другий збій. Він стосувався сайту НАЗК, через який користувачі заходили у систему, оскільки офіційний веб-ресурс є одним із способів входу в систему.  

"Ми оперативно розмістили інформацію, що радимо заходити безпосередньо на портал НАЗК. Це той ресурс, який містить реєстр декларацій і систему автентифікації користувача в системі. Третій збій стався через те, що в системі автентифікації Міністерства юстиції сталася затримка сесії користувачів, які використовують ключі АЦСК Міністерства юстиції. Тобто система бере ключ (один із ключів є ключем Міністерства юстиції), обробляє його і відповідає нашій системі е-декларування, чи коректним був вхід. У зв'язку з тим, що час сесії перевищив п’ять секунд, стався збій", - додали в НАЗК.  

При цьому там "кивають" на ДП "Українські спеціальні системи".

До речі, така "гра в футбол" між НАЗК, ДП "Українські спеціальні системи" та Держспецзв'язко триває вже не перший місяць.

То вони "ключі" не можуть поділити, то звинувачують один одного у затримках. Інакше кажучи, "я не я, і хата не моя". Все це "дурно пахло" ще у вересні та було схоже на мовчазну взаємну змову, коли вказівки давалися зовсім з інших кабінетів.  

Атаки невидимих ворогів декларування  

Тепер же в ДП "Українські спеціальні системи" взагалі повідомили про "атаки", які і стали причинами збою у роботі системи. Так, представник ДП Костянтин Голтвяниця на позачерговому засіданні НАЗК 27 жовтня виправдовувався:

"Ми працюємо практично в цілодобовому режимі. Виникає багато запитань щодо атак на НАЗК. Але той, хто хоче подати декларацію, подає її. Все, що залежить від нас, ми виконуємо. Реальна робота йде так, як вона має йти".  

На уточнююче запитання журналістів щодо характеру атак на електронну систему він повідомив, що атаки ускладнюють  доступ до Реєстру е-декларацій, але встановити джерело таких атак "технічно неможливо"! Тобто, система національного рівня піддається атакам ззовні, а встановити джерело, не говорячи про те, щоб забезпечити безпеку системи заздалегідь, неможливо!  

У свою чергу, директор департаменту Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України Юрій Циплинський теж підтвердив:

 "Нами були зафіксовані саме мережеві атаки на систему електронного декларування".  

У відповідь голова НАЗК Наталія Корчак пообіцяла, що її люди будуть працювати цілодобово:   "Ми звертаємося з пропозицією організувати цілодобове чергування впродовж сьогоднішнього дня та закінчуючи терміном подачі електронних декларацій", - зазначила вона і додала, що НАЗК визнає недостатньою роботу для забезпечення адміністрування системи.  

При цьому член НАЗК Руслан Радецький повідомив:  "Процедура подання декларацій триває, є проблеми. Але зараз цифра поданих декларацій вже сягнула 52 тис.".   НАЗК продовжує отримувати скарги на збої в системі. Лише протягом двох днів надійшло більше 200 скарг на те, що система не приймає дані.  

Муки декларування чиновників та їхніх помічників  

На сайт справді можливо зайти лише з енної спроби, що, очевидно, не може витримати тендітна психіка нардепів. Саме тому народні обранці в соцмережах наввипередки останніми днями хизуються світлинами біля комп'ютерів, де вони начебто і вдень і вночі все ж намагаються заповнити декларації. Але не виходить.   На практиці ж найбільше страждають помічники та прес-секретарі горе-чиновників.

Як розповіла АСН помічниця одного з міністрів: "Вже третій день усі ми робимо дурну роботу: вносимо дані в електронну систему, які нам надав шеф у письмовому вигляді". "Добре, якщо б тільки він! Ще і декларацію його дружини, де вона понаписувала довжелезний перелік годинників та прикрас, треба оформити", - скаржилася дівчина.  

Міліція шукатиме противників декларування  

"Електронне декларування умисно і давно хочуть зірвати", - зазначив голова профільного парламентського Комітету з питань боротьби з корупцією Єгор Соболєв.  

"Ми попереджали, що в останні дні, коли всі кинуться подавати декларацію, штучно виникне ситуація, коли сайт просто "ляже"... Ми будемо звертатися до Національної поліції, я особисто буду просити Хатію, щоб правоохоронні органи розібралися: хто насправді винен", - сказав нардеп журналістам після позачергового засідання НАЗК 27 жовтня вранці.  

"У нас є не просто підозри, а є підстави стверджувати, що це не штатна ситуація... Бо є політики, які не хочуть показувати свої реальні статки. Оскільки у разі, якщо вони не зможуть довести джерела їх походження, до них відразу будуть запитання у НАБУ та інших органів. Але нехай вони пам'ятають, що ті, хто не подасть декларацію вчасно, також автоматично підпадають "під статтю"... Другим етапом люстрації стане законодавча заборона брати участь у виборах всім тим, хто не зможе пояснити джерела походження своїх маєтків, автівок та дорогих годинників", - додав Соболєв.  

Отже, в політичних причинах спроб усіма можливими способами завалити електронне декларування (що є однією з вимог ЄС в процесі виконання політичної частини Угоди про асоціацію) сумнівів немає.  

Як ситуацію бачать сторонні програмники  

Це підтверджує "технічна сторона" питання. Так, в інтерв'ю АСН розробник програмного забезпечення Андрій Гриценко, який не перший рік пише потужні програми для іноземних компаній, зокрема на державному рівні, пояснив, що збій системи е-декларування може мати декілька причин:

"По-перше, якщо система дала збій через те, що не витримала кількості декларантів, це питання до ресурсів самої системи. Чому вони не були забезпечені заздалегідь? Оскільки ж всім було зрозуміло, яка буде очікувана кількість тих, хто вноситиме дані в систему. Нехай навіть в останні дні. Інакше кажучи, чому не поставили більш "потужну систему"?

Уявіть, що ви встановили сучасну гру на старому комп'ютері. Він просто не витримає".  

Друге. Це питання цільових атак.

"Жодне програмне забезпечення у разі таких цільових атак не витримає. Це має вже регулюватися на рівні мережевих потужностей. Такі ситуації треба попереджати. Цим має займатися служба мережевої безпеки. Чому вона не попередила такі атаки? Це питання до такої служби", - сказав він.  

Отже, на думку спеціаліста, питання швидше не до розробників програмного забезпечення, а до тих, хто встановлював обладнання, яке явно "слабе".

Та до "служби мережевої безпеки", яка, за словами представників ДП "Українські спеціальні системи", не в змозі не тільки попередити, а й встановити "технічно" джерело таких атак.  

Так що НАЗК і Єгору Соболєву варто пошукати ворогів ще й всередині системи. Адже може виявитися, що систему е-декларування погубив той, хто її встановлював і обслуговував.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої професійні цілі та амбіції Постарайтес....
Любовний гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на піку, що зробить вас неперевер....
Мантра звільнення від стресу, страху та безсилля
Мантра звільнення від стресу, страху та безсилля
Не можна недооцінювати силу звуків — у них є сила, що дозволяє подолати будь-які проблеми За допомогою мантр к....
Повня: народні прикмети, обряди та ритуали
Повня: народні прикмети, обряди та ритуали
Ніч повного місяця вважається найзагадковішою У цей час Сонце, Земля і Місяць знаходяться практично на одній п....
Як відкрити грошовий канал
Як відкрити грошовий канал
Часто в житті трапляється так, що людина, незважаючи на прикладені зусилля і працю, не може не те щоб розбагат....
більше матеріалів
/-0,33878612518311-/ /-pc-/
Top