counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

Всі на відпочинок!


Переглядів: 64


Всі на відпочинок!

Щоліта перед багатьма з нас постає одне й те саме запитання: як і де добре відпочити. Цього року знайти відповідь складніше: Крим — тимчасово окупована територія, доходи знизилися, гривня знецінилася, іноземна валюта істотно подорожчала, відпочинок за кордоном багатьом тепер не по статках. А на море хочеться. Багато співвітчизників переорієнтувалися, вибирають інші курорти. Які? АСН переконалася, що таких багато.

Довга дорога в «Кримнаш»

Раніше ідеальним варіантом і улюбленцем українців був Крим. Кожен хоча б раз та й був у цьому царстві моря, гір, справжньої природи і повітря. Тепер туризм для українців у Криму під забороною — зовсім не багатьом до вподоби поповнювати російську скарбницю, щоб потім ці гроші повернулися на Донбас як підтримка «ДНР» і «ЛНР».

До речі, про гроші. Нововведенням стало те, що ціни вказують одразу в гривнях, рублях і доларах. Здебільшого їх зафіксовано в рублях, а ось гривневий еквівалент може змінюватися залежно від курсу. Розцінки на відпочинок на півострові зросли порівняно з минулим роком, але загалом це явище щорічне.

В Алушті, приміром, взяти номер зі зручностями коштуватиме 674 гривні за добу за двомісний номер. Але це без харчування. Втім, знайти можна і будиночки на турбазі за ціною 172 гривні з людини за добу.

А ось охочим відпочити в Ялті вигідно знімати квартири. На добу однокімнатну квартиру з кондиціонером, пральною машинкою, мікрохвильовкою, Інтернетом можна винайняти за 450 гривень. Зазвичай у таких квартирах може розміститися до чотирьох осіб, а це лише трохи більше сотні з людини.

У підсумку, на Крим треба більше, ніж на українське Чорне або Азовське моря. Сума варіюватиме від п'яти з половиною тисяч без харчування. На «поїсти» треба ще близько двох тисяч.

Але відлякує туристів навіть не вартість відпочинку, а труднощі з дорогою в Крим. Доїхати до півострова й дорого, й складно. Це можна зробити винятково автобусом чи машиною (залізничне сполучення скасували вже давно). Автобус в один бік коштує 950 гривень з людини. Але це ще півбіди. Після того як він доїжджає до кордону материкової України і Криму, треба дочекатися «відмашки», щоб дозволили рухатися далі. До того ж пішки — 700 метрів або близько кілометра на півострів. Потім після буферної зони спринтери підбирають туристів з їхніми валізами і везуть півтори години до Сімферополя.

Недорогий закордон

Треба сказати, що Туреччина останнім часом полюбилася й туристам України. І не дивно — «all inclusive»  за помірні гроші. Море їжі, алкоголю, завжди тепла погода і хороший сервіс зробили свою справу. Але цього року через коливання долара Туреччина перестає бути доступною. Так, у гарячий тур на 7 днів і 6 ночей можна полетіти в Кемер за 17 тисяч гривень на двох у тризірковий готель. За ці гроші ви отримаєте трансфер, харчування (сніданок, обід і вечеря — шведський стіл), страховку і переліт. Але треба враховувати, що звичайні тури коштуватимуть дорожче.

Тож про фешенебельні курорти лишається тільки мріяти: вони теж подорожчали. Тобто їхня вартість у доларах залишилася майже такою самою, але за українськими мірками це вже зовсім інші гроші.

Ще один популярний напрям для туристичних потоків — сонячна Грузія. Але цього літа навіть гарячі тури коштуватимуть недешево. Так, за двомісний номер у Батумі на 8 днів доведеться заплатити 328 доларів (близько 6900 гривень) за людину. За цю суму ви отримаєте трансфер, проживання, сніданок плюс одну екскурсію. Втім, гарячий тур на 7 днів можна «відхопити» і за 5355 з людини, але зручності будуть на блок, зате триразове харчування.

Загалом же вартість відпочинку становить близько 12 тисяч з людини за сім днів у тризірковому готелі. Сюди враховано переліт (переїзд), проживання в готелі, харчування (сніданок), трансфер і страховка.

«Руссо туристо»

Є ще нюанс, який жваво цікавить наших співвітчизників: чи є на тому чи тому курорті росіяни. Люди такого сусідства намагаються уникати і активно про це пишуть у соцмережах. Втім, товариський турагент із Бердянська запевнив АСН, що на Азовському узбережжі росіян мало. А що стосується ситуації і близькості війни, філософськи зауважив, що відстань ніби й велика — 350 кілометрів (від Донецька), але що буде завтра, гарантувати не може ніхто. На Чорному морі туристів із сусідньої РФ поки що теж одиниці, розповіли нам власники приватного пансіонату.

А ось у Криму росіян проігнорувати точно не вдасться. Втім, у турагенції АСН запевнили, що українські та російські відпочивальники знаходять спільну мову.

«Політика це одне, а от люди — зовсім інше. Хоча, звичайно, гарантій на взаєморозуміння вам ніхто не дасть. До нас поки й не зверталися з проханнями про те, щоб відпочивати в Криму окремо від росіян», — розповіла співробітниця турфірми Наталя.

Дівчина каже, поки що спеціальні послуги окремого розселення українців і росіян турагентства не пропонують. Всупереч інтересу до цієї теми в соцмережах, президент Туристичної Асоціації України Борис Вихристенко розповів про те, що не чув таких прохань від українців.

Тим, хто зібрався закордон, треба бути готовими до того, що в Туреччині багато російських туристів. Для них турецькі курорти стали раєм через свою бюджетність.

Недитячі проблеми Азовського узбережжя

Для тих, хто однозначно вирішив — у Крим ні ногою, є бюджетний варіант відпочинку на Азовському морі. Традиційно вважається, що це курорти для сімей з дітьми. Море тепле, мілке. Пляжі піщані.

Проте цього року частина азовських курортів не надто той варіант. Це через близькість до зони проведення АТО. Тому вибирати курорти Азовського моря краще попередньо подивившись на карту України і віддати перевагу відпочинку не в Донецькій, а в Запорізькій області.

Наприклад, популярний напрям — Кирилівка. Ціни прийнятні. Так, на кордоні Кирилівки і Федотівки в Запорізькій області на базі відпочинку правлять за двох на 6 ночей і 7 днів в середньому близько 4500 тисячі гривень. І це з трафіком — з урахуванням проїзду в обидві сторони на автобусі. Найбюджетніший варіант — двомісні будиночки. Вартість — від 60 гривень з людини на добу. За цю суму вам, звичайно, запропонують надто скромні умови: туалет і душ на території. Комфортним запропонований варіант не назвеш, найпевніше спартанським — мінімум простору і енна кількість ліжок мало не впритул одне до одного.

На таких базах із бюджетними будиночками зазвичай є кухні, де можна самим готувати. Можна їсти і в їдальні. Ціни на триразове харчування в середньому в день від 120 гривень.

Але, як кажуть, ні хлібом єдиним. На такий випадок із розваг у Кирилівці є аквапарк (від 210 гривень), є нічні клуби, безліч літніх кафешок, дельфінарій і атракціони.

Добиратися до заповітного відпочинку дешевше залізницею, правда, доведеться робити пересадки. Плацкарт Київ—Запоріжжя — 153 гривні, маршрутка від Запоріжжя до Кирилівки — 110 гривень. Вартість проїзду на автобусі — 500 гривень з Києва з людини. Великий плюс, що маленьких дітей можна везти на руках безкоштовно, як втім і жити їм в номері. Крім того, зазвичай такі дешеві пропозиції — це приватний сектор, розташований в пішій доступності до моря.

Ще одне популярне місце для відпочинку на Азовському узбережжі — Бердянськ. Тут економномери теж стартують від 60 гривень на добу за людину. Звичайно, можна знайти варіанти і за 200—500 гривень — все залежить від ступеня комфортності номерів та їхньої «начинки».

Господарі будиночків в один голос твердять, що, мовляв, у Бердянську тихо і спокійно — нічого не чутно і не видно. Тож навіть із дітьми можна сміливо вирушати туди на відпочинок. Там, до речі, теж є аквапарк і задосить дитячих атракціонів.

Щоб дістатися до Бердянська, спочатку треба доїхати потягом до Запоріжжя. Після маршруткою до самого міста — за 95 гривень. А ось прямий автобус Київ—Бердянськ коштуватиме 480 гривень.

Тож хоч який курорт Азовського моря ви вибрали б, можна знайти цілком прийнятний бюджетний варіант навіть для тижневого відпочинку. А брак суперкомфорту можна вважати екстримом, до того ж навряд чи хтось із відпочивальників сидітиме повсякчас у номері.

Українське Чорне море

Якщо Азовське море вам видається не досить цікавим варіантом, то маємо ще пляжі Одеської, Миколаївської та Херсонської областей.

На Миколаївщині один із найпопулярніших курортів — Коблеве. Село розташоване на Чорноморському узбережжі в 50 км від Одеси і 80 — від Миколаєва.

Там цілком можна знайти варіанти житла від 70—90 гривень з людини. А як тільки закінчиться високий сезон, то й за 55 гривень. За таку ціну до ваших послуг номер «Стандарт» з умивальником, але без зручностей в кімнаті.

Зі зручностями ціни починаються від ста гривень. Малюкам до трьох років багато пансіонатів і власники приватних будинків пропонують безкоштовне проживання без ліжко-місця, а діткам до семи років — 50% знижку.

Та охочим відпочити в Коблевому варто поквапитися, оскільки в багатьох пансіонатах-готелях номери категорії «Комфорт» вже повністю заброньовані на кінець липня-початок серпня. Дістатися туди потягом можна за символічні гроші. Плацкарт Київ—Миколаїв коштуватиме 128 гривень, автобус — від 330 гривень. Маршрутка до Коблевого від Одеси або Миколаєва стартує від 30 гривень.

Улюблене місце відпочинку українців на Чорноморському узбережжі — перлина біля моря. Одесу вибирають не лише за змогу відпочити, а й за місцевий колорит і страви.

У приватному секторі в Одесі житло стартує від 100 гривень з людини на добу за дво-, тримісні кімнати зі зручностями. Певна річ, що це не п'ятизіркові апартаменти, але цілком чисто, охайно і можна знайти майже не «совок». Якщо душа вимагає більшого комфорту, то в Затоці (65 км від Одеси) можна винайняти номер з кондиціонером, холодильником, кабельним ТБ і санвузлом за 330 гривень на добу з людини. Окрім кімнати, багато пансіонатів пропонують пляж, парковку, дитячий майданчик, тенісний корт, кафе, дискотеки, альтанки і навіть більярд.

За триразове харчування в їдальнях Одеської області доведеться заплатити приблизно 120 гривень на день з людини. Якщо ж захочеться спробувати місцевих одеських фірмових делікатесів, наприклад знаменитий форшмак, смажених бичків або ікру з синеньких, тоді витрати на їжу трохи зростуть.

Дістатися до невгамовних одеситів нескладно. Проїзд до Одеси з Києва у купейному вагоні потяга коштує 315 гривень, але... Квитків на кінець липня вже немає, тільки СВ. Та завше є автобуси, ціна на квиток у яких від 300 гривень. До речі, заощадити на проїзді можна й скориставшись «бла-бла-каром». Завдяки сервісу можна знайти попутників, які на своєму авто їдуть в потрібне вам місто. Тоді зазвичай проїзд обходиться вдвічі дешевше.

Звичайно, Одеса для тих, хто любить не просто ліниво ніжитися на пляжі, а активно відпочивати і милуватися міською архітектурою. Для тих, кого не приваблює одеська історія і менталітет, є місця спокійніше.

Так, на Херсонщині українці особливо хвалять і полюбили селище Лазурне. Кажуть, там чисто, тихо і спокійно. Але для молоді, яка бажає «затусити», курорт навряд чи підійде. Місце без великої кількості розваг, але з чистим морем.

У селищі розміщення у дво-, тримісних номерах пропонують за ціною від 80 гривень з людини. За такі гроші — зручності на поверсі. Тож доводиться обирати: або економія, або комфорт.

Проїзд до Лазурного бюджетний: потяг з Києва до Херсона — 145 гривень (плацкарт). Маршрутка від обласного центру до селища — всього 55 гривень. На автобусі до Лазурного з Києва можна доїхати за 410 гривень.

У середньому, відпочинок економкласу на Чорноморському узбережжі може коштувати близько 4500 гривень. Крім перерахованих, є й інші популярні курорти на українському Чорному морі — Залізний Порт, Генічеськ.

Курортний сезон на межі провалу

Як бачимо, вибір є. Але у фахівців виникають великі сумніви, що літній сезон-2015 взагалі вдасться.

«Важко коментувати те, чого взагалі немає. Сезону як такого немає. Потік туристів в Херсонській, Одеській, Миколаївській областях зменшився. Сезон стане провальним», — розповів у коментарі АСН президент Туристичної Асоціації України Борис Вихристенко.

За його словами, немає охочих з декількох причин: дорого і запропонований сервіс не відповідає стандартам. Борис Вихристенко наголосив, що нині українці взагалі воліють нікуди не їхати. 

Катерина Щугорева, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли вам варто виявити більше терпіння та витримки ....
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на високому рівні, що зробить вас....
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 22:19 розпочнеться 18-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба 25 квітня 2024 року радить виявляти обережність, контролювати свої емоції та дії, оскільки необдум....
Гороскоп від Анжели Перл на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Четвер, 25 квітня 2024 року, був оголошений відомим астрологом Анжелою Перл днем чудес та вигідних пропозицій ....
більше матеріалів
/-0,39750599861145-/ /-pc-/
Top