counter
Стрічка новин
Вибрати все
24 Квітня
23 Квітня
22 Квітня
Всі новини...

Чому парламентські буфетниці не з народом


Переглядів: 3068


Чому парламентські буфетниці не з народом

Верховна Рада майже вдвічі збільшила посадові оклади народних депутатів. Відповідна норма міститься в ухваленому Радою 20 жовтня проекті постанови №5000-П "Про висновки та пропозиції до проекту Закону України про Державний бюджет України на 2017 рік".

Як відомо, документ в цілому підтримало 230 народних депутатів. При чому, "Радикальна партія", "Самопоміч", "Батьківщина" та "Опозиційний блок" - не голосували. Додаткові  голоси коаліції "Блока Петра Порошенка" та "Народного фронту" традиційно дали "Воля народу" та "Відродження".  

"Проголосовані «по суті» пропозиції Комітету з питань Бюджету не можуть бути переглянуті. Тобто, сам Бюджет вже не може суттєво змінитися до другого читання", - сказав екс-міністр фінансів та нардеп БПП Віктор Пинзеник після того, як деякі депутати почали виправдовуватися (правда, після голосування "за") та обіцяти, що норма про збільшення зарплатні буде прибрана в остаточній редакції.  

Така реакція нардепів зрозуміла. Адже електорат, який кілька років поспіль ледве зводить кінці з кінцями, наприклад вчителі, яким на 2017 рік пропонують збільшити зарплати на жебрацькі 10% (до 3 тис. грн в середньому по країні), - такі новації не схвалить. У соцмережах ця норма викликала широкий резонанс та шквал критики.  

25 "мінімалок" для себе "коханих" та помічників  

Виходячи із документу, посадовий оклад голови Верховної ради Андрія Парубія збільшиться до 30 мінімальних заробітних плат (мінімальна зарплата в Україні становить 1450 гривень) - до 43,5 тис. грн. Нагадаємо, що станом на вересень 2016 року зарплата Парубія складала 20,3 тис. грн. Тоді як у заступника голови - Ірини Геращенко, становила на вересень - 19,7 тис. грн, а зросте у 2017 році - до 28 окладів  - 40,6 тис. грн. Зарплата заступника голови - Оксани Сироїд так само виросте до 28 мінімальних заробітних плат: з 18,6 тис. грн. майже до 40 тис. грн наступного року.  

Заробітна плата народного депутата становитиме 25 "мінімалок", що  дорівнює - 36,250 тис. грн. Також для оплати праці помічників-консультантів незалежно від їх кількості народному депутату встановлюється загальний місячний фонд у межах 16 мінімальних заробітних плат - близько 23,2 тис. грн.   Нагадаємо, що це не перше підвищення зарплат народних обранців за кошти платників податків. Так, ще 14 квітня 2016 року Володимир Гройсман своїм останнім розпорядження на посаді спікера, підняв зарплату народним депутатам з 6400 до 17650 грн.    

"Збільшується також фонд оплати праці помічників депутата: був 12 500 грн, став - 25 000 грн. Всі суми наведені без врахування сплати податків, тобто, на руки буде видаватися менше. Отримувати зарплатню можуть не більше п'ятьох помічників. Раніше було 4", - писала на своїй сторінці у Facebook нардеп від БПП Ольга Червакова.    

Хто «за»? Проти? Утримався?   

Від такого рішення соцмережа буквально вибухнула. Тож вже наступного ранку, в п'ятницю 21 жовтня, в парламенті почався звичний "парад популізму" та виправдовування. Одним словом, "хто раніше прокинувся, той найкрасивіший".  

Так, виступаючи за трибуни Ради, Ігор Шурма від імені "Опозиційного блоку" заявив:  

"Піднімати заробітну плату народним депутатам у той час, коли соціальні стандарти в Україні є вкрай низькими, а більшість громадян ледве виживають - це верх цинізму нинішньої влади... Сьогодні, в період злиденних пенсій, принизливих заробітних плат медичних працівників, освітян, працівників соціальних служб - це не те, що неприпустимо, це ганебно!"   

За його словами, рішення про фінансування партій із держбюджету та підняття зарплат депутатам є несвоєчасним.  

Він повідомив, що "Опозиційний блок" вносить до парламенту Постанову, яка передбачає скасування вищезгаданих пунктів 3 і 4 вже схвалених статей проекту Держбюджету у першому читанні.  

"Парламентарі повинні опам’ятатися і проголосувати за неї. Також я закликаю голову Верховної Ради опублікувати прізвища тих депутатів, які голосували за те, щоб з 1 листопада цього року їхня зарплата піднялася вдвічі", - підсумував Шурма.  

У відповідь спікер Андрій Парубій закликав не спекулювати на цій темі, нагадавши, що усі дані про голосування і так є у відкритому публічному доступі.  

В коаліції теж "побігли".

Так, голова фракції "Народний фронт" Максим Бурбак в кулуарах парламенту пообіцяв, що

"після такого суспільного обговорення цього питання той проект Бюджету з висновками комітету, який вчора ми схвалили та направили на доопрацювання в Кабінет міністрів, буде суттєво скоригований".   

У своєю чергу голова фракції "Радикальної партії" Олег Ляшко розповів, що був особисто здивований, коли побачив статтю Бюджету, якою пропонується збільшити щомісячне утримання для нардепів. Він прогнозує, що в результаті ніхто з депутатів не відмовиться від зарплатні майже у 40 тис. грн.  

"Який же дурень від цього відмовиться! Таких дурнів немає!" - сказав він журналістам.  

Зрозуміло, що без достойної зарплатні про припинення корупції в парламенті, коли банально скуповується голоси, й годі думати...

"Але ми кидаємося в крайнощі! Так, на 4,700 грн, як було колись у нас, прожити неможливо! Але майже 37 тис. грн зарплатні, коли олігархів ніхто "трясти" не буде, це неприпустимо... Це значить, що будуть "трясти" людей", - вважає позафракційний депутат та секретар Комітету з питань боротьби з корупцією Дмитро Добродомов.

Втім, певно, більшість депутатів уже й не пам’ятає, а може, і не знала, що перші скликання Верховної Ради України взагалі не отримували зарплатні.  

"Чорні каси" депутатів  

А що насправді? Парламентська реальність, на жаль, зовсім інша, ніж її уявляють пересічні громадяни. Ні для кого, хто працює в Раді, не є секретом, що депутати кожної фракції та групи отримують "додаткове грошове утримування" від партійних офісів.

Розцінки називають різні: від $5-10 тис.  на руки "чорними" кожному обранцю щомісяця, залежно від функцій, статусу та обов'язків. Така практика була в попередніх скликання та ні куди не ділася.  

Як розповіли журналісту АСН прес-секретарі основних фракцій (зрозуміло, що на правах абсолютної анонімності), партійні офіси не лише доплачують нардепам, а й сплачують за житло «безхатькам». Додатково виділяється кошторис на помічників.

"Професійний прес-секретар голови фракції чи парламентського Комітету коштує не менше 40 тис. грн на місяць. Дехто з нардепів платить з власної кишені, деякі - з партійних фондів", - розповів один з таких "професіоналів".  

Цю правду не приховують навіть самі парламентарі. Наприклад, позафракційний нардеп Борислав Береза впевнений, що насправді більшість українських депутатів взагалі не знали і не знають точної суми своїх зарплат. Тому усі заяви, що майже 40 тис. грн на місяць у вигляді зарплати, це "великі гроші", на його думку, відверте знущання.  

"Гроші нардепам "падають" на карти, вони взагалі не знають скільки отримують... Для більшості народних депутатів - це взагалі не гроші",- каже Береза.

У такій ситуації тотального цинізму виникає єдине питання: а чи є в природі депутати, які живуть лише на офіційну зарплату?  

"Що для мене ці додаткові 10-20 тис. грн? Це ж насправді крапля в морі! Я живу на єдину зарплату. Буває і таке, що мені не вистачає грошей до нової зарплати, бо я все витрачаю", - чесно розповів у кулуарах депутат-козак Михайло Гаврилюк.  

Хоча журналісти кілька разів помічали тих, хто їздив на роботу не на VIP-авто з численними охоронцями, а на метро. Серед таких був Олесь Доній - нардеп минулого скликання.

Відмічали й тих, хто завжди забирав решту у парламентськими буфеті, наприклад, Тарас Чорновіл. Він, до речі, будуючи ще нардепом Партії регіонів, не приховував, що усі парламентарі отримують "доплати" від партійних офісів. Передовсмі це так звані "говірливі голови" з екранів ТВ, а на партійній мові - "спікери". Вони і досі отримують "підвищені" гонорари за "шкоду та витрачений час".  

Отже, більшість парламентарів, як і за "злочинної влади", розраховуються за обід "крупними купюрами", залишаючи дуже гарні чайові дівчатам на касах.

Ті по завершенню робочого дня, сідають за окремий стіл просто в буфеті, підбиваючи "окрему касу" на власних калькуляторах. Певно, коли депутатам таки не піднімуть зарплати, то найбільше засмутяться саме парламентські буфетниці.      

Анна Стешенко

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Любовний гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на піку, що зробить вас неперевер....
Мантра звільнення від стресу, страху та безсилля
Мантра звільнення від стресу, страху та безсилля
Не можна недооцінювати силу звуків — у них є сила, що дозволяє подолати будь-які проблеми За допомогою мантр к....
Повня: народні прикмети, обряди та ритуали
Повня: народні прикмети, обряди та ритуали
Ніч повного місяця вважається найзагадковішою У цей час Сонце, Земля і Місяць знаходяться практично на одній п....
Як відкрити грошовий канал
Як відкрити грошовий канал
Часто в житті трапляється так, що людина, незважаючи на прикладені зусилля і працю, не може не те щоб розбагат....
Змови на кохання на Місяць, що росте
Змови на кохання на Місяць, що росте
Змови під час зростання Місяця допомагають залучити бажане, у тому числі щире кохання Щоб особисте щастя вже н....
більше матеріалів
/-0,41931700706482-/ /-pc-/
Top