counter
Стрічка новин
Вибрати все
16 Квітня
15 Квітня
Всі новини...

Стеження по-особливому


Переглядів: 114


Стеження по-особливому

Народні депутати вирішили підчепити на гачок недбайливих суддів і правоохоронців. Верховна Рада 230 голосами погодилася на те, щоб дати змогу слідчим брати дозвіл на проведення слідчих дій стосовно суддів і правоохоронців у судах сусідніх областей. Але чи набуде чинності це нововведення — останнє слово за Президентом.

Ще один удар по корупції

Ініціатива підкоригувати Кримінальний процесуальний кодекс належить голові фракції Блок Петра Порошенка, екс-главі МВС Юрію Луценку. Політик ще в березні цього року ратував за те, що потрібно змінити систему отримання дозволів на проведення негласних слідчих дій стосовно суддів і правоохоронців. Змінити так, щоб посилити боротьбу з корупцією серед людей у ​​формі і мантіях. Його нововведення полягає в тому, щоб надати слідчим і прокурорам право отримувати дозвіл на проведення негласних слідчих дій у судах за межами територіальної юрисдикції органу досудового розслідування.

«Що регулює цей закон? Цей закон регулює актуальну нині ситуацію, яка трапляється зі спробами залучити до кримінальної відповідальності суддів і прокурорів. Законом запропоновано брати дозвіл у суду на притягнення до відповідальності суддів та прокурорів в ІНШИХ областях з тим, щоб вони не знали про те, що по них ведуть оперативні заходи. Цей закон робить реалістичним притягнення до відповідальності корупціонерів у лавах суддів і прокурорів», — акцентував на актуальності свого закону Юрій Луценко.

Простіше пояснив важливість ухваленого закону голова Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін.

«Простими словами, якщо в одній області людина, яка вчинила злочин, працює в правоохоронних органах або в суді, то щоб у цей самий суд не йшли працівники оперативного підрозділу за отриманням дозволу на проведення оперативно-слідчих дій, щоб не було витоку інформації, зради, здачі, запропоновано таку норму», — уточнив він. Варте уваги те, що Кожем'якін за ухвалення цього закону агітував, але сам не голосував. Навіть більше, за це нововведення не голосували багато парламентарів-юристів. Зокрема, утрималися і не натиснули на зелену кнопку Сергій Власенко, Сергій Соболєв.

Диявол криється в деталях

Як кажуть експерти, народні депутати,  бажаючи уславитися борцями з корупцією, не зважили на процедурні моменти при написанні змін до Кримінального процесуального кодексу. В ухваленому документі задосить юридичних лазівок, через які тямущі люди можуть зробити з хорошого закону відмінний засіб для маніпуляцій.

«Комітет звертає увагу на те, що ця норма не описує процедури подання заяви про розгляд клопотання, підстав для подання такої заяви і способу територіальної юрисдикції, до якої можна буде подати зазначену заяву. Таким чином, невизначеність цієї процедури і повноважень суду може призвести до низки непорозумінь, суперечливого трактування норм або трактування на власний розсуд, а також до законодавчих колізій», — наголошує глава Комітету Верховної Ради з питань протидії корупції Єгор Соболєв.

З аналогічною критикою документа виступило Головне науково-експертне управління Верховної Ради. «Не зрозуміло, яким чином, наприклад, слідчий управління внутрішніх справ міста Бердичева (який здійснює досудове розслідування кримінального провадження, підозрюваним в якому є помічник судді Бердичівського міськрайсуду) буде звертатися з клопотанням про проведення негласних слідчих дій в Апеляційний суд міста Києва або Апеляційний суд Вінницької області і який саме апеляційний суд повинен у такому випадку вважатися тим «відповідним» судом, в який має бути подано клопотання», — зауважують юристи парламенту.

За словами народного депутата Вікторії Пташник, через брак у законі чіткого принципу, який визначає, в який саме суд подається клопотання, існує ризик зловживання особистими зв'язками суддів, працівників суду і правоохоронних органів. «Крім того, положення законопроекту не мають жодних обмежень щодо кількості клопотань, що може призвести до багаторазових звернень з аналогічними клопотаннями в декілька судів», — звертає увагу на юридичну деталь Пташник. Тобто великий ризик того, що слідчий може звернутися в два суди і скористається вердиктом того судді, який йому найбільше до вподоби.

Андрій ЗолотарьовАндрій Золотарьов«З одного боку, цей закон може стати засобом очищення суддівських лав, з іншого — засобом для примусу до зразкової поведінки», — розмірковує політолог Андрій Золотарьов. До того ж експерт стверджує, що «нові норми» закону йдуть у розріз із Конституцією, і припускає, що документ найближчим часом можуть оскаржити в Конституційному Суді представники Опозиційного блоку, які, до слова, не голосували за нього.

І знову розкол у коаліції

Та поки що «опозиціонери» не виступали із заявами звернутися до Конституційного Суду. Можливо, очікують реакції Президента. 20 липня 2015 року закон відправлено на підпис главі держави. У Петра Порошенка є два тижні, щоб або підписати закон, або ветувати.

І якщо буде вето Президента, то шанси, що закон запрацює, надзвичайно малі. Коаліція не знайде 300 голосів, щоб подолати президентське вето. Навіть більше, голосування за цей закон у другому читанні продемонструвало, що нинішня парламентська більшість не може організувати навіть 226 голосів для результативного голосування. І «стеження» за правоохоронцями та суддями фракції коаліції провалили б (у підсумку БПП, «Народний фронт», «Самопоміч», Радикальна партія і «Батьківщина» дали лише 210 голосів), якби на допомогу не зголосились позафракційні колеги.

 

Олена Галаджій, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Місячний день сьогодні 16 квітня 2024 року
Місячний день сьогодні 16 квітня 2024 року
Поради астрологів, відображені в щоденному місячному календарі, стануть гарною підмогою для ведення справ Своє....
Гороскоп на 16 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 16 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні для вас настане день яскравих вражень та несподіваних поворотів Буд....
Сон у ніч з 15 на 16 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 15 на 16 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
16 квітня о 10:26 розпочнеться дев'ятий місячний день Фаза Місяця – зростаюча
Гороскоп від Анжели Перл на 16 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 16 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
16 квітня 2024 року з'являться нові завдання та труднощі, які необхідно вирішити якнайшвидше Наполегливість бу....
Любовний гороскоп на 16 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 16 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви відчуватимете внутрішню силу та впевненість, що зробить вас особ....
більше матеріалів
/-0,28808212280273-/ /-pc-/
Top