counter
Стрічка новин
Вибрати все
18 Квітня
17 Квітня
Всі новини...

Руками не чіпати!


Переглядів: 146


Руками не чіпати!

Іноді так хочеться, щоб українські політики приміряли на себе роль казкового Піноккіо. Можливо, під загрозою, що у них виросте довжелезний ніс, вони перестали б брехати. Бо наші політики неабияк забрехалися. Улюблена тема для маніпуляцій — скасування депутатської недоторканності.

Обіцяного три роки чекають

«Одне з питань, яке ми розглянемо цього тижня, — зняття недоторканності з депутатів і суддів. Думаю, враховуючи зокрема й останні події в Мукачевому, ми маємо зрозуміти, що не повинно бути тих, хто зможе уникнути відповідальності через те, що він народний депутат чи суддя, кого б це не стосувалося. Тому питання недоторканності є актуальним і, я вважаю, що ми його розглянемо і ухвалимо відповідне рішення», — пафосно заявив на засіданні Погоджувальної ради Верховної Ради 13 липня спікер Володимир Гройсман. Вже наступного дня стало зрозуміло, що глава парламенту трохи маніпулював юридичною термінологією.

Як розповів голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя Руслан Князевич, у вівторок, 14 липня 2015 року, депутати навіть і не думали скасовувати недоторканність. Точніше, вони за законом цього не могли зробити. «Відповідно до висновку Конституційного Суду від 16 липня 2015 року положення законопроекту, які передбачають скасування депутатської та суддівської недоторканності, визнані такими, що відповідають вимогам статей 157 і 158 Основного закону. Разом з тим, Конституційний Суд зробив декілька зауважень щодо положень законопроекту (щодо відповідальності суддів). І ми повинні їх врахувати», — сказав Князевич.

Павло ПинзеникПавло ПинзеникТому депутати проголосували лише за те, щоб встановити новий графік розгляду цього питання. «Як далі триватиме процес? — перепитав АСН глава Комітету Верховної Ради з питань регламенту Павло Пинзеник. — До 25 серпня парламентарії вносять зміни в цей законопроект. Потім документ виносять до залу Верховної Ради і знову направляють для експертного висновку до Конституційного Суду. Щойно будуть висновки Суду, точної дати ніхто вам не скаже, депутати проводять ще два голосування: на одній сесії підтримують закон 226 голосами, на наступній — 300-ми ».

Тобто в кращому випадку народні обранці зможуть позбавити себе недоторканності не раніше весни 2016 року. А об'єктивно — ніколи. «Маю сумнів, що до завершення нашої каденції (до 2019 року, — авт.) вдасться скасувати недоторканність. Надто багато «негативних» чинників існує. Венеціанська комісія виступила проти скасування недоторканності українським депутатам. Та й самі депутати не хочуть прощатися з імунітетом. Вони вдаватимуться до різних юридичних хитрощів, щоб відтермінувати скасування недоторканності», — сказав АСН один із соратників прем'єра Арсенія Яценюка.

Покращувати до нескінченності

Таких механізмів, власне, три. Перший — всіляко чіплятися за висновки Венеціанської комісії від 19 липня 2015 року: «Комісія вважає, що поточний стан верховенства права в Україні не гарантує повного позбавлення недоторканності членів парламенту». Навіть більше, у Страсбурзі рекомендували Україні взяти за основу модель депутатського імунітету, що існує в країнах Європейського Союзу, зокрема в Італії, де подання про затримання або арешт депутата розглядається Конституційним Судом.

Віктор ЧумакВіктор Чумак«На сьогодні не можна повністю скасовувати депутатську недоторканність. Змоделюємо простий життєвий випадок. Депутат йде на незаконне будівництво, щоб припинити порушення закону. Йому в цей момент люди недобросовісного забудовника підкидають пакетик із наркотиками. Все — депутата запроторюють за грати, — розмірковує народний депутат Віктор Чумак. — Потрібно виписувати часткове скасування недоторканності. Припустимо, закласти в Конституції, що депутат без згоди Ради може бути притягнутий до адміністративної відповідальності — сплатити штраф за перевищення швидкості, або до кримінальної, якщо його засікли при скоєнні злочину на гарячому.

Другий механізм — вносити альтернативні закони про зняття недоторканності. «Ляшко з парламентської трибуни вже прагне разом зі зняттям депутатської недоторканності ліквідувати її також і президенту. Ідея хороша, але за нею криється таємний сенс, — розповідає народний депутат Ольга Червакова. — За роки перебування в парламенті я неодноразово спостерігала таку картину: пропрезидентська фракція вносить законопроект про ліквідацію недоторканності депутатів, опозиція — такий самий законопроект, але зі скасуванням недоторканності для президента. У підсумку — жоден закон не отримує необхідних 226 голосів, я вже не кажу про 300 голосів».

Третій механізм — нескінченно покращувати «недоторканний» закон. «Якщо внаслідок ухвалення правок у проекті Конституції змінять хоча б одну кому, потрібен буде новий висновок Конституційного Суду України», — говорить представник України у Венеціанській комісії Володимир Пилипенко. Таким чином, можна нескінченно правити законопроект і направляти його до Конституційного Суду, чекати висновки Суду і знову правити.

Умовний імунітет

Деякі народні депутати відверто зізнаються, що нинішня недоторканність — умовна. «Частина третя статті 80 Конституції навряд чи здатна захистити опозиційного народного депутата від політичних репресій. Нині Верховна Рада може зняти недоторканність з депутата за поданням Генеральної прокуратури. Нагадаю, що генеральний прокурор затверджується парламентською більшістю. Ця ж більшість — коаліція — можливо, завжди готова проголосувати за надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності та на арешт народного депутата від опозиції, свого політичного опонента», — розмірковує народний депутат Сергій Ківалов.

Леонід ЄмецьЛеонід ЄмецьСхожу думку АСН озвучив і «фронтовик» Леонід Ємець. «Коли був Майдан, я прекрасно усвідомлював, що депутатська недоторканність мені і не допоможе, і не врятує. Що з недоторканністю, що без неї — не має значення», — говорить він.

Зауважимо, такій умовній депутатській недоторканності вже 19 років. І всі ці роки, починаючи з 1996 року, парламентарії періодично висловлюються за її скасування. Але не скасовують. Можливо, що ще 19 років обіцятимуть те саме. Крапку в цих спекуляціях, найпевніше, зможуть поставити лише виборці — одразу ж як отримають реальне право на референдумі вносити зміни до Конституції і підсумки голосування будуть обов'язковими для реалізації, депутати позбудуться недоторканності.

Олена Галаджій, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
5 типів відносин, які здатні зруйнувати ваше життя
5 типів відносин, які здатні зруйнувати ваше життя
Токсичні стосунки приносять більше проблем і розчарувань, ніж щастя та радості Найчастіше їх порівнюють зі сти....
Енергетика відносин: як відрізнити кохання від енергетичної прив'язки
Енергетика відносин: як відрізнити кохання від енергетичної прив'язки
Справжнє кохання — це щастя Не дарма про неї було написано безліч книг і знято безліч фільмів
Швидке ворожіння: кого чи чого варто побоюватися найближчим часом
Швидке ворожіння: кого чи чого варто побоюватися найближчим часом
Життя — складний і звивистий шлях, який пролягає через багато небезпек та перешкод Ворожіння на найближче майб....
Знаки Зодіаку та нумерологія: які цифри здатні подарувати вам удачу
Знаки Зодіаку та нумерологія: які цифри здатні подарувати вам удачу
Згідно з законами нумерології, у кожного з нас є своє число-талісман Експерти в цій галузі об'єднали зусилля з....
Магія дзеркала: як залишити бідність у задзеркаллі та залучити багатство
Магія дзеркала: як залишити бідність у задзеркаллі та залучити багатство
Дзеркало — один із найпотужніших магічних предметів у будинку кожної людини Воно може допомогти вам залучити у....
більше матеріалів
/-0,29596710205078-/ /-pc-/
Top