counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Співали, вірші читали, Конституцію до суду відправляли


Переглядів: 114


Співали, вірші читали, Конституцію до суду відправляли

Народні депутати зробили ще один крок до обіцяної децентралізації - 16 липня 2015 року відправили на розгляд Конституційного суду України законопроект №2217-а про зміни до Основного Закону. Для цього обранцям довелося не тільки витримати нескінченні очікування і перерви в роботі «для проведення консультацій лідерів фракцій», але також читати вірші, співати і аплодувати. Притому все це дійство проходило під пильним поглядом представників Заходу.

Ранкова паніка

Із самого ранку навіть біля парламенту був ажіотаж: кількість дипломатичних кортежів зашкалювала. За годину до початку роботи Ради, приблизно о 9:00, під купол прийшли помічник держсекретаря США з питань Європи та Євразії Вікторія Нуланд, посли США Джеффрі Пайєтт і Євросоюзу Ян Томбінський.

Заявлялося, що вони тільки гості. Але з'ясувалося, ці високопоставлені іноземці стали безпосередніми учасниками вирішальних дискусій в закритому форматі в переддень голосування.

Сперечатися було про що. Адже в ніч на 16 липня Президент вніс чергові правки до законопроекту №2217-а, які кожен трактував на свій розсуд. Зокрема, багато хто стверджував, що представники Європи і Штатів продавлюють надання окупованим територіям Донбасу спеціального статусу, грають на руку Москві.

«Те, що в Україну зі США приїхала Вікторія Нуланд, напевно, говорить багато про що. Є певний тиск з боку західних партнерів. Тривають спроби переконати Київ у тому, що Україні потрібно в повному обсязі дотримуватися вимог Мінських угод. Причому всі забувають, що ніхто не звільнив окуповані території, навіть не відбулося відведення військ. Зараз нас ставлять біля стінки, кажучи, що ми зобов'язані це зробити. Україну сприймають не як суб'єкт процесу, а як об'єкт», - заявляла, наприклад, народний депутат від «Самопомочі» Вікторія Войціцька.

Як доказ тиску наводили факт зустрічі Нуланд з керівництвом не тільки держави і парламенту, а й лідерами фракцій та окремими парламентаріями. «Про що говорили? Просила підтримати зміни щодо децентралізації», - розповів АСН учасник зустрічі.

Сама Нуланд, зберігала обітницю мовчання: парламентським журналістам лише ввічливо посміхалася, від коментарів відмовлялася. Таку ж тактику обрав і Пайєтт.

А ось Томбінський вчинив хитріше - в кулуари не виходив і з пресою не перетинався. Як і більшість лідерів парламентських фракцій, які намагалися швидко пробігти крізь натовп журналістів, спраглих дізнатися, через що Рада не працює (перерва «на 30 хвилин» розпочалася о 10:00 і тривала майже три години). «Йдуть дуже важливі консультації за участі лідерів фракцій і Президента», - повідомив втомленим від очікування перший віце-спікер Андрій Парубій. АСН стало відомо, що в кабінеті у Гройсмана були також і Нуланд з Пайєттом.

Обідні вірші та хорові співи

О 12:40 почати працювати в пленарному режимі все-таки вдалося. Гройсман дав старт розгляду «конституційного» законопроекту. Першим про його переваги розповів Президент Порошенко. Він в черговий раз підкреслив, що це історичний крок, реальна передача повноважень і фінансів на місця. І запевнив - себе, як президента, цією реформою він не підсилює. Розмови про плани надати Донбасу особливий статус назвав спекуляціями.

Позицію Президента підтримали не тільки рідна фракція Блок Петра Порошенка, але й «Народний фронт», «Батьківщина». Навіть «Опозиційний блок» з групами «Воля народу» і «Відродження» висловилися «за».

На диби стала частина «більшовиків». «Самопоміч» та Радикальна партія розіграли цілу виставу. Не тільки критикували, але й креативили.

Що сказав з парламентської трибуни Олег Березюк, переказати неможливо: це був потік гарних слів, не надто гармонізованих в одному тексті. Напевно, така тактика була умисною, адже жартома Березюка часто називають «психіатром Садового». Таким хитросплетінням слів були шоковані депутати. Вони «попросили» припинити тортури - перестати говорити.

Але легше вухам не стало. Слово взяв Олег Ляшко. «Нас переконують, що якщо ми не проголосуємо за поправки до Конституції, від нас відвернеться Європа, від нас відвернуться наші союзники США, від нас відвернеться весь світ», - заявив лідер Радикальної партії.

А далі були ...вірші. «Коли Україна в нерівній борьбі вся сходила кров’ю і слізьми стікала, і дружної помочі ждала собі, Європа мовчала», - грізно декламував Ляшко рядки Олександра Олеся. І заспівав. Гімн. Усім довелося підтримати. Ляшко ж не тільки співав, але і диригував.

На це відреагував Президент. Порошенко, звернувшись до депутатів, сказав: «Дорогі мої, я знаю багато патріотичних віршів і пісень. Моя дружина каже, що я добре вмію співати. Але країна чекає не віршів і пісень, а виконання рішень». Він закликав депутатів працювати. І ... теж заспівав.

Депутатам, журналістам і гостям знову довелося співати гімн.

Швидка розв'язка

Обговорення виявилося настільки яскравим, що депутати якось дуже спокійно поставилися до того, заради чого всі зібралися - до голосування. За те, щоб ініціативи щодо змін до Основного Закону в частині децентралізації розглянув Конституційний суд, проголосувало 288 народних обранців.

Результат хороший. Але очікування Адміністрації Президента не виправдалися. На Банковій хотіли, щоб на табло висвітилося не менше 300 (саме стільки голосів потрібно для ухвалення конституційних змін в цілому). Притому силами членів коаліції.

На жаль. Проста арифметика показала, що «більшовики» не забезпечили навіть 226 голосів. Так БПП дав 121; Народний фронт - 71, Батьківщина - 11, бонус від «Самопомочі» в особі Ганни Гопко, яка, кажуть, працювала на гранти Заходу, - 1. Разом 204 голоси. Якби не «Опозиційний блок» і депутатські групи, Рада не змогла б прийняти це рішення.

З урахуванням цього факту складно прогнозувати, коли Україна отримає децентралізацію. Якщо Конституційний суд не матиме претензій до законопроекту №2217-а, документ знову потрапить до зали. Йому доведеться подолати Рубікон у 300 голосів. Чи зможе Порошенко акумулювати депутатський ресурс в такому обсязі? Поки це, м'яко кажучи, сумнівно.

Фото Дмитра Липавського

 

Юлія Артамощенко, Олена Галаджій, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія та пристрасть будуть на найвищому рівні, що зробить ва....
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба закликає 19 квітня приділити увагу здоров'ю та провести профілактичні процедури, які зміцнюють орг....
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Анжела Перл повідомила, що 19 квітня 2024 року надається можливість дізнатися про цінну інформацію, яка може с....
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Згідно з гороскопом Тамарою Глобою на 19 квітня 2024 року, важливо проявити серйозність і уникати витрати часу....
Гороскопи на 19 квітня 2024 року від Павла та Тамари Глоби, а також прогноз від Анжели Перл.
Гороскопи на 19 квітня 2024 року від Павла та Тамари Глоби, а також прогноз від Анжели Перл.
19 квітня обіцяє бути днем, наповненим енергією та можливостями для всіх знаків зодіаку Можливо, ви відчуватим....
більше матеріалів
/-0,34764099121094-/ /-pc-/
Top