counter
Стрічка новин
Вибрати все
18 Квітня
17 Квітня
Всі новини...

Що означає для України звіт щодо збитого «Боїнга-777»


Переглядів: 2545


Що означає для України звіт щодо збитого «Боїнга-777»

 Два роки тому, 17 липня 2014 року, в небі над Донецькою областю сталася трагедія, яка вразила весь світ. Тоді терористи збили літак «Боїнг-777» компанії Malaysia Airlines, що виконував рейс Амстердам - Куала-Лумпур. Літак був збитий із зенітно-ракетного комплексу «Бук». Всі 298 осіб, які перебували на борту, загинули. Переважна більшість із них - 194 пасажири - були громадянами Нідерландів. 38 загиблих були громадянами Австралії. Літак впав у районі Шахтарська в зоні, яка контролювалась бойовиками. Тіла загиблих перевезли в Нідерланди для проведення впізнання і експертиз. Україна 24 липня делегувала розслідування катастрофи літака Нідерландам.

У середу, 28 вересня, голландський прокурор Фред Вестербеке представив сім'ям жертв рейсу MH17 проміжний звіт першого етапу роботи Спільної слідчої групи (Joint Investigation Team, JIT). Слідчі JIT стверджують: причиною загибелі 298 осіб була ракета серії 9М38, випущена з ЗРК «Бук». «ЗРК був встановлений на височині поля розміром 500 на 600 м поблизу селища Первомайського Донецької області. Як зазначено в документі, це найвище місце в радіусі 5 км. «Зазначена територія в липні 2014 р. контролювалася проросійськими сепаратистами», - йдеться у звіті.

У загальних рисах оприлюднений документ підтвердив опубліковані в жовтні 2015 року висновки Ради безпеки Нідерландів (Dutch Safety Board, DSB), що визначила технічні причини аварії малайзійського літака. Істотна відмінність розслідування JIT від звіту DSB не тільки в тому, що в ньому точно вказується місце, звідки було випущено ракету. Наприклад, слідчі голландської Ради безпеки лише вказали на великий район площею в 320 кв. км: це територія, обмежена містом Сніжне на півночі і селищами Первомайське і Степанівка на сході і південному сході.

У звіті ж Спільної слідчої групи також фіксується маршрут, яким зенітно-ракетна установка потрапила в Україну з Росії, а після того, як був збитий MH17, повернулася назад. Слідство зазначає: той факт, що зенітно-ракетна установка прибула в Україну з Росії і після того, як випустила ракету по MH17, повернулася назад в РФ, може говорити про участь російських солдатів в управлінні комплексом. Але, на думку слідчих JIT, те, що ЗРК «Бук» прибув із РФ і потім повернувся назад, не є самодостатнім, щоб висунути звинувачення. Щоб передати справу до суду, потрібно чітко визначити коло підозрюваних, ланцюжок підпорядкування, передачі наказів тощо. «Стало значно легше - нарешті справжня слідча група вказала на місце, звідки був запущений» Бук «. Як ми і очікували, це було Сніжне, сепаратистська територія. Вони також сказали, що ракета «Бук» була завезена з Росії в цей населений пункт і відведена назад», - сказав журналістам за результатами зустрічі з Спільною слідчою групою щодо катастрофи МН17 батько загиблої 17-річної Елсемейк Ганс де Борст.

Батько загиблої висловив надію, що ця справа буде направлена до Міжнародного кримінального суду.

Слід нагадати, що в Росії стверджували, що один український літак перебував у безпосередній близькості від MH17 в день катастрофи. Це було «підтверджено» даними російських радіолокаторів і кількома свідками з місцевих, які зуміли розгледіти в повітрі на висоті 10 км «один, а може і два Су-25». Генеральний конструктор літака спростував російську версію катастрофи MH17 і підкреслив: Су-25 не може збити літак, що летить на висоті 10 500 метрів. Слідство, проведене Радою безпеки Нідерландів, дійшло висновку, що літак «Малайзійських авіаліній» рейсу МН17 був збитий у повітрі над східною Україною ракетою «Бук».

Початок кінця Росії?

Визнання провини російської сторони було очікуваним. Але офіційна позиція європейської сторони вкрай важлива для України. Це посилить позиції України і послабить Росію, яка всіляко лобіює скасування санкцій, - вважають експерти.

Павло НуссПавло НуссТак, відомий блогер і політичний експерт Павло Нусс впевнений: «Після сьогоднішньої доповіді міжнародної слідчої групи щодо причин аварії рейсу MH17 17 липня 2014 року, а варто відзначити, що це лише проміжний звіт, Росію, як агресора і головного підозрюваного в організації цього звірячого авіатеракту в українському небі, гарантовано чекає розширення політичних, економічних і персональних санкцій не тільки з боку США (реакція ЄС для мене поки непередбачувана), але і країн Азії». Прогнозує він на своїй сторінці в Facebook.

З ним згоден політолог, якого в ЗМІ називають наближеним до керівництва Адміністрації Президента, Тарас Березовець.

Тарас БерезовецьТарас Березовець«Дорогі росіяни, це початок кінця. Розплата буде, незалежно від того, хочете ви цього чи ні. Це не злостивість, просто констатація. Просто готуйтесь... Сьогодні дуже важливий день. Навіть так - День. Саме 28 вересня Міжнародна слідча група (JIT) публікує свій звіт щодо причин аварії рейсу MH17 17 липня 2014 року на території, підконтрольній проросійським бойовикам. Підсумки цього розслідування, про які все було відомо всім заздалегідь, але важливий факт їх оприлюднення, що багато в чому визначать долю Росії. Вони також вкрай важливі для України. Влітку 2014 року позиція ЄС в українсько-російському конфлікті була вкрай млявою. Поки не стався малайзійський Боїнг. Він змінив все. Два роки по тому все знову зміниться. Сьогодні багато чого стало на свої місця», - написав він на своїй сторінці в соцмережі.

Віталій БалаВіталій БалаВ інтерв'ю АСН політолог Віталій Бала зазначив, що попередній звіт і звинувачення російської сторони формалізувало те, що і так було відомо. «Але ця формалізація дуже важлива. Це однозначно плюс для України. Європейське співтовариство офіційно визнає причетність Росії до цього злочину. Тепер завдання України - довести до кінця визнання світом того, що Росія фактично фінансує міжнародний тероризм. Це завдання для влади, українських медіа, щоб протистояти російській пропаганді, яка поширюється на Заході», - нагадав він.

Бала впевнений, що після оприлюднення попереднього звіту, де прямо звинувачується російська сторона, всі наміри Росії щодо скасування санкцій будуть не такими успішними, як хотіла і розраховувала сама Росія. «Цей попередній звіт певною мірою розставив крапки над «і» в питанні можливого ослаблення санкцій, на що розраховувала Росія», - вважає експерт.

Без ейфорії!

У свою чергу політичний експерт Юрій Романенко рекомендує не впадати в ейфорію і тверезо оцінювати ситуацію.

Юрій РоманенкоЮрій Романенко«У короткостроковій перспективі ми принципово нічого не отримаємо. Адже всі й так розуміли вину Росії. Тому в плані санкцій Європа вже пішла на той максимум, на який могла... Що ж стосується Штатів, то тут позиція інша, США діють в іншій площині. Але позиція Штатів проясниться не раніше закінчення президентських виборів. Тому кардинальних наслідків для України після попереднього звіту не буде», - сказав він.

Однак у довгостроковій перспективі ця офіційна позиція і звинувачення російської сторони закладає підстави для багатьох судових позовів, як з боку загиблих родичів, так і самої України. «В цілому новина позитивна, але зустрічати її треба без особливої ейфорії. Тепер все питання в тому, чи зможемо ми тут, в Україні, використовувати цей інструментарій і конвертувати його для себе в конкретні результати. Це також залежить від того: чи буде тут через кілька років стійка політична система без потрясінь? Нідерланди і Малайзія точно зможуть використовувати ці звинувачення Росії на свою користь через судові позови, а ось чи зможемо ми - це вже питання і завдання на майбутнє», - зазначив експерт.

Анна Стешенко

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскопи на 19 квітня 2024 року від Павла та Тамари Глоби, а також прогноз від Анжели Перл.
Гороскопи на 19 квітня 2024 року від Павла та Тамари Глоби, а також прогноз від Анжели Перл.
19 квітня обіцяє бути днем, наповненим енергією та можливостями для всіх знаків зодіаку Можливо, ви відчуватим....
10 незвичайних фактів про Знак Зодіаку Риби
10 незвичайних фактів про Знак Зодіаку Риби
Риби самі по собі є вельми незвичайними людьми, тому з цим Знаком Зодіаку пов'язано безліч цікавих фактів, про....
Як швидко відкрити заблоковані чакри: вправи, практики, медитації
Як швидко відкрити заблоковані чакри: вправи, практики, медитації
Чакри регулюють все, що відбувається з нашою душею та тілом Щоб відкрити їх максимально швидким способом, важл....
Змови для затятих гравців, щоб угамувати азарт і не програвати гроші
Змови для затятих гравців, щоб угамувати азарт і не програвати гроші
Затяті ігромани здатні спустити цілий стан і в запалі азарту не зупинитися вчасно Уникнути недоречних витрат і....
5 типів відносин, які здатні зруйнувати ваше життя
5 типів відносин, які здатні зруйнувати ваше життя
Токсичні стосунки приносять більше проблем і розчарувань, ніж щастя та радості Найчастіше їх порівнюють зі сти....
більше матеріалів
/-0,35818004608154-/ /-pc-/
Top