counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

Осінь генпрокурора


Переглядів: 34


Осінь генпрокурора

Корупційний скандал у Генеральній прокуратурі призвів до серйозного шалу пристрастей. Говорили, що представники старої системи на чолі з генпрокурором Віктором Шокіним пішли єдиним фронтом на заступника генпрокурора Давида Сакварелідзе, який ризикнув провести обшуки та арешти в ГПУ. Крапку в конфлікті, який став публічним, поставив Президент.

Показове примирення

Петро Порошенко зустрівся з генпрокурором Віктором Шокіним і його заступником Давидом Сакварелідзе. Зустріч відбулася в Адміністрації Президента, в тому самому кабінеті, де не так давно розв’язували конфлікт з тоді ще губернатором Дніпропетровської області Ігорем Коломойським. Але в березні було прощання: Петро Олексійович та Ігор Валерійович подякували один одному, Порошенко підписав відповідний указ.

Цього разу прощатися ні з ким не довелося. Насамперед, все нагадувало публічне примирення в присутності арбітра. Порошенко наголосив, що його позиція як глави держави повністю збігається з позицією генерального прокурора Віктора Шокіна та першого заступника генерального прокурора Давида Сакварелідзе щодо нульової толерантності до корупції. І запевнив, що резонансна справа проти двох високопосадовців прокуратури, яких затримали на великому хабарі, буде доведена до кінця.

А Шокін і Сакварелідзе, у свою чергу, сказали, що будуть разом боротися з корупцією, зокрема і в Генпрокуратурі.

Давид Сакварелідзе наступного дня запевнив і депутатів, що справи затриманих за корупцію високопосадовців прокуратури буде обов'язково доведено до кінця. Про це він сказав під час засідання парламентського Комітету з протидії корупції 15 липня 2015 року. «З такою величезною підтримкою глави держави та громадськості розвалити справу не вдасться», — заявив заступник генпрокурора.

Офіційна позиція

Здавалося б, все чудово. Однак запитання: що це було за публічне примирення перед камерами і в Адміністрації Президента? Це втручання Порошенка в роботу прокуратури? Показова демонстрація сили і єдності? Або індульгенція Шокіну?

Ігор КононенкоІгор Кононенко«Я б не вважав це втручанням, як і примиренням — адже ніхто ні з ким не сварився. Президент висловив свою позицію, наголосивши, що боротьбу з корупцією мають вести не на словах, а на ділі. Він висловив підтримку і генеральному прокурору, і його заступнику щодо їхніх дій у рамках законодавчого поля з розслідування справи, що набула розголосу», — заявив АСН один із керівників пропрезидентської фракції «Блок Петра Порошенка» Ігор Кононенко.

Що стосується збору підписів у парламенті за відставку Шокіна, то заступник голови фракції Блоку Петра Порошенка цим процесом обурений: «Слухайте, давайте припиняти відправляти прокурорів у відставку кожні три-чотири місяці. Це не на користь державі однозначно! Буду пропонувати спікеру: якщо є підписи, тоді давайте винесемо питання на голосування і поставимо крапку. Впевнений — голосів не буде. А лякати генпрокурора повсякчас відставкою — неправильно. Йому потрібно дати спокійно працювати».

Крім того, Кононенко, якого називають сірим кардиналом Порошенка в парламенті, запевнив: інформація про попередню домовленістю, що Шокін сам піде з посади «за станом здоров'я», давши змогу молодому Сакварелідзе зайняти крісло глави ГПУ, не відповідає дійсності. «Я вперше про це чую. Сакварелідзе справді молодий, справді амбітний. Але на мій погляд, все ж ця людина лише недавно прийняла громадянство України, і йому ще варто попрацювати, адаптуватися, вивчити українське законодавство, показати  результати на позиції заступника. Адже поки, давайте говорити відверто, ми маємо піар, серйозний піар. Але не маємо результатів. Результат для прокуратури — це відправлена до суду справа. Нехай Сакварелідзе дві-три справи доведе до кінця, а потім визначатимемо його позиції», — зазначив Кононенко.

Кулуарні прогнози

Та водночас, згідно з неофіційною інформацією, конфлікт у ГПУ зовсім не вичерпано. А справи прокурорів-хабарників можуть бути розвалені. Зокрема, Сакварелідзе звинувачують в тому, що докази проти заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця та першого заступника глави слідчого управління ГПУ Володимира Шапакіна нібито були вилучені неправильно, а документування проводилося минулою датою.

Як розповів співрозмовник АСН, Сакварелідзе в діях був занадто гарячий, і не розрахував, що в Україні грузинські методи роботи не пройдуть гладко. «У Грузії команда Саакашвілі діяла агресивно, не особливо дбаючи про документальну фіксацію. Там це працювало. У нас же рубати шашкою, а потім розбиратися — не вийде. Шкода, але тепер справи ризикують розвалитися в суді», — розповів він і нагадав наскільки різкою була політика правоохоронної системи Грузії, що призвела до переповненості в'язниць і побудови нових.

Але також є думка, що до оформлення документів минулою датою в прокуратурі чіпляються, оскільки своїх не кидають, побоюються, що слідом за Корнійцем і Шапакіним підуть інші.

Також АСН вдалося дізнатися, що питання звільнення Шокіна гальмується безпосередньо з Банкової. Зокрема, один зі співрозмовників агентства зазначив, що звідти надійшов дзвінок із переконливим проханням до членів БПП та інших союзників не педалювати цю тему, не ставити підписи за його відставку. (Нагадаємо, глава Радикальної партії Олег Ляшко наполягає на тому, що відповідальність за втечу екс-нардепа Сергія Клюєва несе генпрокурор Віктор Шокін, й ініціював збір підписів за його відставку. Уже близько 90 з необхідних 150 депутатів поставили свій автограф під документом).

Крім того, на випадок, якщо парламентарії все ж ініціюють розгляд у ВР відставки Шокіна, є план «Б» (Комітет Верховної Ради з питань протидії корупції рекомендував парламенту до 17 липня заслухати звіт генпрокурора Шокіна і спробувати висловити йому недовіру, — авт.): зробити все, щоб не набралося 226 голосів, голосування було провальним. У такому разі Віктор Миколайович отримає імунітет до наступної сесії парламенту. Банковій важливо зберегти хоча б видимий мир у прокуратурі на період проведення місцевих виборів.

Але в тому, що восени варто чекати відставки глави ГПУ, — не сумнівається ніхто. «Шокін піде восени. Його не відставлять. Піде сам: за станом здоров'я. Віктор Миколайович погано почувається. Звертали увагу, що поруч з ним завжди хтось є? Але сьогодні він дуже потрібний в ГПУ. Є важливі чотири блоки справ щодо Віктора Януковича і «сім'ї», які він особисто контролює. Є ризик, що піди він зараз — пропадуть документи та розслідування знову загальмуються», — сказав співрозмовник АСН.

Як стало відомо АНС, попри публічні заяви Давида Сакварелідзе про те, що він не має наміру очолювати Генпрокуратуру у разі відставки Віктора Шокіна (про це він сказав на зустрічі з народними депутатами), головний претендент на цю посаду — саме він. Оскільки його кандидатуру готові підтримати і на Банковій, і під куполом на Грушевського.

Юлія Артамощенко, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
12 монет: грошовий ритуал на Молодий місяць
12 монет: грошовий ритуал на Молодий місяць
Молод вважається дуже сприятливим для залучення грошей часом Щоб все вийшло, ми пропонуємо вам скористатися ри....
Симоронський ритуал на гроші, любов та удачу
Симоронський ритуал на гроші, любов та удачу
Якщо ви хочете змінити своє життя до кращого, так швидше, час братися за техніку симорон Симоронський ритуал д....
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Не секрет, що всі речі в будинку мають енергетику — негативною чи позитивною Вчення фен-шуй підкаже, які карти....
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Одним із найсильніших талісманів фен-шуй є дзвіночок Цей домашній оберіг не лише привабить успіх у справах, а ....
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
20 квітня о 15:42 розпочнеться 13-й місячний день Фаза Місяця - зростаюча
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваше почуття авантюризму та прагнення нових вражень можуть призвест....
більше матеріалів
/-0,45412993431091-/ /-pc-/
Top