counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Розслідувати та залишитись


Переглядів: 38


Розслідувати та залишитись

За рік після Революції Гідности силовикам немає чим похвалитися в розслідуванні справ щодо Майдану та економічних злочинів колишнього президента Віктора Януковича і його команди. Такий висновок можна зробити після звіту керівництва Генпрокуратури, СБУ та МВС на засіданні комітету Верховної Ради з питань протидії корупції 15 квітня.

Якщо розслідування продовжуватимуть у такому самому темпі і впродовж двох місяців Генпрокуратура, СБУ, МВС не передасть ці справи до суду, країну чекає перезавантаження силового блоку (в Генпрокуратурі за рік змінилося два генпрокурора).



Слід Москви і «гроші Азарова» від СБУ



Першим звітував перед народними депутатами голова СБУ Валентин Наливайченко. Говорив багато, але сенсаційних заяв не зробив. Події річної давнини на Майдані не висвітлив. Наливайченко підтвердив раніше сказані слова Генпрокурора Віктора Шокіна, що наказ стріляти на Майдані дав саме екс-президент Віктор Янукович. Також голова СБУ натякнув, що у справі Майдану можливий «слід Москви». За словами Наливайченка, у дні розстрілів, 20—21 лютого 2014 року, в Києві перебував помічник російського президента Владислав Сурков. «У ті дні, коли розгорталися найгостріші події проти активістів Майдану, до Києва приїжджав, зокрема громадянин Росії Владислав Сурков. Слідство встановлює, чому пан Сурков разом з екс-головою СБУ Олександром Якименком знаходився на одному з об'єктів СБУ, відвідував Адміністрацію Президента України і користувався спецзв'язком », — розповів він.



Та водночас на запитання одного з членів парламентського комітету, коли саме стануть відомі прізвища людей, які безпосередньо натискали на курки снайперських гвинтівок на Майдані, Валентин Наливайченко не відповів. Але за його словами, багато кримінальних проваджень відкрито і щодо рядових есбеушників. «Ми відкрили 157 проваджень проти співробітників СБУ за фактом злочинів, скоєних під час Євромайдану», — розповів Наливайченко.



А ось інформацію про те, що після розстрілів у столичні крематорії автобусами звозили трупи, СБУ навіть не перевіряла. «Що стосується крематоріїв, то я приділю цьому особливу увагу. Не перевіряли», — чесно зізнався Наливайченко.



Статистичні дані розслідування економічних злочинів так званої сім'ї оптимістичніші. «СБУ відкрила дев'ять кримінальних проваджень з економічних злочинів, скоєних екс-чиновниками.

Також заблокували 26 банківських рахунків колишніх високопосадовців. Під час розслідування цих кримінальних справ проведено 645 допитів і 121 обшук», — заявив Валентин Наливайченко.

Також він розповів, що колишній прем'єр-міністр Микола Азаров і далі «гризе країну». За словами голови СБУ, Азаров «через своїх спільників фінансує акції протесту в Києві».



«Потітичні мотиви» Інтерпола



Депутати так і не дочекалися Генпрокурора Віктора Шокіна, який обіцяв «гучні арешти після Великодня». Замість себе він прислав трьох представників ГПУ: заступника Юрія Столярчука, начальника управління з розслідування особливо важливих справ Генпрокуратури Степана Божило та начальника Управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергія Горбатюка. Останнім двом довелося відбувати за тривале розслідування справ щодо подій на Майдані. У Столярчука поважна причина — його 31 березня тільки було призначено, тобто він фізично не встиг увійти в курс справ. «На сьогодні більше 110 осіб підозрюють, з них 25 — це чиновники. За 11 кримінальними справами ми направили обвинувальні акти у суд, в розшук оголосили більше 70-ти осіб, — не називаючи конкретних прізвищ, повідомив Столярчук і додав. — Я впевнений, що ми працюємо на результат. Я не готовий сказати, буде це в квітні або в травні (передавання матеріалів розслідування в суд. — Прим. авт.). Низку кримінальних справ направлено до суду з обвинувальними актами, але це тільки початок, оскільки ті напрацювання, які я бачу, свідчать про те, що максимально активізовано все те, що може бути зроблено сьогодні. Ви побачите найближчим часом конкретні результати того, що було зроблено вчора і особливо те, що буде зроблено сьогодні і завтра », — пообіцяв Столярчук.



Завдання мінімум, за словами заступника Шокіна, зробити все можливе і неможливе, щоб ЄС не скасував економічні санкції відносно колишніх урядовців. «ЄС може зняти санкції з Віктора Януковича, Сергія Клюєва, Дмитра Табачника та Олени Лукаш, якщо до 6 червня 2015 року цим особам не будуть оголошені підозри у вчиненні злочинів, — повідомив Столярчук, а на уточнююче запитання від кореспондента «АСН», що ГПУ має намір робити, щоб цього не сталося, розвів руками. — Давайте зараз буде менше слів, а більше діла».



Частково уповільнює процес розслідування справ щодо Майдану, хоч би як дивно це звучало, Інтерпол. «В усіх випадках, коли українські слідчі висували підозри у скоєнні злочинів проти учасників протестних акцій, Інтерпол вбачав у цьому політичні мотиви, — сказав Сергій Горбатюк. — Останнім випадком стала відмова Інтерполу оголосити в міжнародний розшук 23 бійців «Беркута», яким оголошено про підозру у вчиненні 39 вбивств, оскільки Інтерпол і тут побачив політичне переслідування».



З цієї ж причини відмовлено в оголошенні в міжнародний розшук екс-голови МВС Віталія Захарченка. Почувши цей факт, народні депутати почали поміж собою шептатися: Генпрокуратурі необхідно ретельніше готувати доказову базу, щоб не було відмов з політичних мотивів.





Останнє «китайське попередження»



Не прийшов до депутатів і міністр МВС Арсен Аваков. Головний міліціонер країни вирушив з офіційним візитом до Італії. Тому в Раду прийшов заступник міністра Олексій Руденко. Та тільки чиновник став озвучувати статистичні дані, депутати його перервали — вимагали називати конкретні результати розслідування: «Не треба нам розповідати, скільки справ відкрито, скільки обшуків проведено ... Хто притягнутий до відповідальності?». А у відповідь — тиша.



Природно, депутати звітом силовиків залишилися невдоволені і вирішили зробити «останнє китайське попередження». Представники Антикорупційного комітету «визнали незадовільними результати розслідування справ про терор Майдану, справ про економічні злочини організованого злочинного угруповання на чолі з Віктором Януковичем». І погрожували: якщо протягом двох місяців МВС, СБУ та Генпрокуратура не зможуть продемонструвати результат, їх керівників підведуть до відставки. «Якщо цього не буде зроблено, ми повинні ініціювати відставку трьох керівників: МВС, ГПУ, СБУ. Арсен Аваков, Валентин Наливайченко та Віктор Шокін персонально відповідають за розслідування резонансних справ», — сказав Соболєв.



Про серйозне і безпідставне затягування в розслідуванні справ щодо подій на Майдані 15 квітня повідомили не тільки у Верховній Раді, але й у Європі. Так голова Міжнародної дорадчої групи при Раді Європи Ніколас Братц заявив, що позитивну динаміку з розслідування вбивств мітингувальників під час Революції Гідності стало видно тільки за 10 місяців після зміни влади в Україні.



А в таких випадках втрата часу небезпечна тим, що за схололими слідами складніше розкрити злочини, та й міжнародний імідж країни погіршується (влада зволікає з розкриттям резонансних справ).

Олена Галаджій, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Для Стрільців 2024 обіцяє бути періодом значних змін, включаючи можливість досягнення великого успіху та багат....
Шепотки на чоловіка: 3 способи залучити кохання
Шепотки на чоловіка: 3 способи залучити кохання
Щоб залучити чоловіка, достатньо лише шепнути кілька фраз, проходячи повз нього Він відразу зверне на вас уваг....
Три причини, чому бажання не виконуються
Три причини, чому бажання не виконуються
Чи ви коли-небудь думали про те, чому бажання не виконуються? Деколи навіть сили бажання та візуалізації недос....
Домашня магія: позбавляємося проблем, залучаємо удачу
Домашня магія: позбавляємося проблем, залучаємо удачу
Виявляється, всі домашні обов'язки по дому можна перетворити на справжній магічний ритуал для залучення благоп....
7 причин запалювати в будинку свічки щодня
7 причин запалювати в будинку свічки щодня
Свічки створюють енергетику гармонії та затишку, і їх правильне використання здатне змінити життя на краще Фах....
більше матеріалів
/-0,3405339717865-/ /-pc-/
Top