counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

З траншем по життю. Позитив для бюджету, але «голка» для економіки


Переглядів: 428


З траншем по життю. Позитив для бюджету, але «голка» для економіки

Коли перші аплодисменти після тріумфального опівнічного оголошення Президента України про надання нашій країні траншу МВФ вщухли, експерти взялися прогнозувати - що він дасть країні.

Більшість експертів сходяться на думці, що транш МВФ - це безумовний позитив для державного бюджету.

Юрій Ганущак.Юрій Ганущак.«Для бюджету і макроцифр фінансування з боку МВФ дуже хороше, бо ці гроші дешевші, ніж ті, що залучаються на внутрішньому ринку. І в цьому відношенні обслуговування боргу зменшується і ми можемо зрештою вилізти з тієї «правової вирви», - говорить експерт з питань бюджету Юрій Ганущак.

Водночас, за його словами, черговий транш тягне за собою зміну структури боргу, хоча з іншого боку – дасть привід уряду друкувати менше нових грошей.

«Зараз уже 75% - це вже зовнішній борг. Ми сідаємо «на голочку». І тепер ситуація така – з одного боку це добре, бо наших популістів це хоч трохи стриножить, не буде у них спокуси забагато грошей надрукувати», - вважає Ганущак.

Зелений сигнал інвесторам

Другий безумовний позитив – країна, якій МВФ дає гроші, вважається надійною для співпраці. Отже збільшується шанс прискорити до нас потік інвестицій.

Іван КрулькоІван Крулько«Індикатор роботи з МВФ свідчить про те, що в принципі з цією країною можна працювати. Українську економіку може врятувати виключно прихід прямих іноземних інвестицій. Адже головне для інвестора – безпека, податкова база і захист інвестицій – як працює у нас судова система. Зрозуміло, з безпекою у нас проблеми, і всі будуть брати до уваги війну на Сході – це серйозна перепона для приходу інвестора», - вважає народний депутат, член бюджетного комітету парламенту Іван Крулько.

Водночас, за словами нардепа, українській владі цілком під силу завершити судову реформу, активніше боротися з корупцією і врегулювати податкове законодавство.

Чи коштуватиме долар 24 гривні?

Голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук вважає, що таке цілком можливо.

Черговий транш Міжнародного валютного фонду, на його думку, може дати можливість курсу повернутися до позначки 24-25 грн за долар, але уряд та НБУ можуть бути зацікавлені у збереженні вищого курсу.

Борис КушнірукБорис Кушнірук«Будь-якого серйозного потенціалу для знецінення гривні не існувало. Були певною мірою спекулятивні коливання. Але вони закінчаться, як тільки вирішиться питання з МВФ. Тому я вважаю, що є всі підстави повернутися до коридору 24-25 (гривні за долар. – Ред.)», - зазначив експерт.

Водночас, за його словами, уряд може бути зацікавлений у збереженні завищеного курсу.

«Певний цинізм ситуації полягає у тому, що уряд зараз може бути зацікавлений у тому, щоб гривня залишалася на рівні 26 (за долар. – Ред.), бо це питання додаткових доходів, які вони можуть залучити від зовнішньої діяльності. Від імпорту, тому що там перераховується через курс, і від експорту», - каже Кушнірук

За його словами, у Нацбанку є всі можливості, щоб тримати завищений курс.

Економіст Олег Устенко теж згоден, каже, що не здивується значному зміцненню гривні. Але окремий позитив це може мати хіба для населення – і то – тимчасовий.

Олег УстенкоОлег Устенко«Я б не здивувався, якби курс пішов на позначку 25,7 гривні. Але це тільки одна площина - для населення. Населення в найближчі два місяці може розслабитись. Але водночас розслаблення населення не означає, що можуть розслабитись українські політичні еліти - перш за все Кабмін і Верховна Рада. Фактично вчора вистрілив «стартовий пістолет» для їхнього забігу на стометрівку», - каже експерт.

Устенко має на увазі час до 20 листопада, коли на чергове засідання ради директорів МВФ може бути винесено українське питання. До цього часу наш уряд просто зобов`язаний встигнути реалізувати все, що обіцяв.

Позика авансом

Уряд Володимира Гройсмана отримав позику авансом, погоджуєься абсолютна більшість експертів, адже усіх обіцяних тектонічних змін в економіці та подоланні корупції в життя поки не втілено. Водночас саме ці питання були своєрідними «маркерами», спираючись на виконання яких МВФ завжди ухвалює рішення – надавати країні черговий траш чи ні.

«МВФ закрив очі на деякі порушення, точніше – на невиконання деяких «маркерів» Україною. Враховуючи поточну ситуацію, що цей рік потрібно закінчити більш менш нормально, він пішов назустріч. Я б розглядав цю ситуацію як певний аванс новому уряду, бо дуже довго відбувалися торги за різні пункти програми. І власне цей аванс говорить про те, що уряд до наступного перегляду виконає ті вимоги, які не встиг на сьогодні»,- впевнений економіст Любомир Шавалюк.

Дадуть чи не дадуть ще?

Водночас думки експертів щодо отримання уже наступного траншу розділилися.

Переважно все залежить від того, як швидко урядовці візьмуться до діла.

Любомир ШавалюкЛюбомир Шавалюк«Якщо це виконання буде, а, судячи з авансу, уряд налаштований серйозно, ми побачимо новий транш, але я думаю, що це буде не раніше наступного року, оскільки реальне ухвалення бюджету – буде трохи пізніше, мабуть, у грудні, так повелося», - констатував Любомир Шавалюк.

На його думку, у такому випадку на гривню однозначно чекає зміцнення.

Якщо ж уряд, отримавши мільярд від МВФ, мільярд – від США, 600 мільйонів від ЄС і ще більше мільярда від інших міжнародних фінансових організацій, знову пустить їх за вітром, МВФ, швидше за все, знову візьме тривалу паузу.

Як би не було, а нинішній уряд варто привітати. Адже з отриманням нинішнього траншу він побив своєрідний рекорд – у співпраці з МВФ Україна не заходила так далеко ще жодного разу.

Водночас ложкою дьогтю у діжці меду є той факт, що виконання вимог МВФ – це суттєве урізання бюджетних витрат. І тут урядовцям доведеться балансувати між дражливими темами витрат на медицину, освіту та соціальний захист.

Аліна Тітова

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
У сучасне століття підвищених енерговитрат відновлювати енергетичний баланс важливо кожній людині Нескладний к....
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може виникнути почуття втоми чи розчарування через несподіван....
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) На сьогоднішній день ваші пристрасність та романтичні настрої будуть на піку....
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Таролог Анжела Перл підготувала гороскоп на 29 березня 2024 року, закликаючи деяких представників знаків зодіа....
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
29 березня астролог Павло Глоба радить приділити увагу особистим питанням Можливі розчарування та непорозумінн....
більше матеріалів
/-0,40682697296143-/ /-pc-/
Top