counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Українські судді – «найобдарованіші» у світі - Transparency International


Переглядів: 741


Українські судді – «найобдарованіші» у світі - Transparency International

Відсутність реформ у системі правосуддя – головна причина невдач України в антикорупційній боротьбі. Часто хабарники та розкрадачі державного бюджету уникають належного покарання, тому не бояться повторювати злочинні дії знову і знову. Підґрунтям цього є недосконала робота судової гілки влади, залежність та корумпованість суддів. Такий висновок зробила Transparency International Україна за результатами дослідження декларацій суддів та аналізу судових рішень щодо корупціонерів.

Отже, за результатами обробки декларацій суддів найвищої інстанції за минулий рік Transparency International констатує, що служителі Феміди продовжують активно прикриватися таким поняттям у деклараціях, як «подарунки, призи, виграші». Судді записують туди мільйонні прибутки, походження яких вони не можуть пояснити офіційною зарплатнею, зазначається в дослідженні.

Transparency, декларацій, декларації, суд, Україна, автомобілі, подарунки, гривень, суддя

«Так, минулого року суддя Вищого адмінсуду Ірина Борисенко отримала в подарунок 1,9 млн грн, суддя Вищого господарського суду Геннадій Коробенко – 1,8 млн грн, а його колега по суду Олена Білошкап – 0,7 млн. Ще трьом суддям вручили подарунків, призів чи виграшів на сотні тисяч гривень», - констатували у Transparency International.

Автомобілі – ще одна графа в суддівських деклараціях, яка наочно демонструє їхній розкішний стиль життя, переконують дослідники.

«У Вищому господарському суді найбільше поціновують Volkswagen Touareg, Lexus RX-350, Mercedes ML 350, Toyota RAV 4 – по 6 шт. кожної моделі. А у Вищому спеціалізованому суді з розгляду цивільних і кримінальних справ більше до вподоби Toyota Land Cruiser, Honda CR-V – по 5 шт. Таким чином, суддям вищої ланки, які в середньому, згідно з деклараціями, отримують зарплатню у 200-400 тис. грн на рік, вдається купувати, обслуговувати та утримувати автомобілі, що коштують більше мільйона гривень», - вказують експерти ТІ.

Transparency, декларацій, декларації, суд, Україна, автомобілі, подарунки, гривень, суддя

Суддівські декларації на офіційних веб-сторінках вищих судових інстанцій можна знайти досить легко. Щоправда, розшифрувати їх непросто – адже  це скани паперових документів, заповнених вручну.

Із судами загальної юрисдикції ситуація сумніша, кажуть у Transparency International. Лише одиниці добровільно оприлюднюють декларації за 2015 рік.

Дмитро ЯкимчукДмитро Якимчук«Тому, щоб їх знайти, треба провести ціле «розслідування» на сайті. А найчастіше доводиться писати інформаційний запит. Багато декларацій заповнені лише частково. Наприклад, не всі судді розкривають інформацію про модель свого авто чи ціну його придбання у власність протягом звітного періоду. Чимало суддів «користуються» одразу кількома квартирами, авто, земельними ділянками. А хто справжній власник цього майна – невідомо», – зазначив старший аналітик ТІ Україна Дмитро Якимчук.

Він наголосив, що організація вітає запуск електронної системи декларацій і має надію, що невдовзі там з`являться правдиві відомості про майно та доходи чиновників.

Федір ОрищукФедір Орищук«Законом передбачений дуже широкий спектр видів та розмірів покарань за хабарництво. Наприклад, штраф у 17 тис. грн можуть отримати ті, хто «погорів» на хабарі у 500 тис. грн, і ті, хто брав 25, 35 і навіть 80 тис. грн. Трапляється, що іспитовий термін отримує чиновник, що вимагав 300 тис. грн, і лікар, якого затримали на хабарі в 400 грн. Такі ситуації можуть містити корупційні чинники, адже судді можуть застосовувати однакові покарання за злочини різної тяжкості», – припустив керівник судового напрямку ТІ Україна Федір Орищук. Він також звернув увагу, що 10% справ проти корупціонерів, яких спочатку звинувачували у хабарництві, були перекваліфіковані у шахрайство, яке карається менш суворо.

Виконавчий директор ТІ Україна Ярослав Юрчишин наголосив, що колізії з деклараціями суддів, а також сумнівні вироки, на яких постійно наголошують представники громадськості, не є випадковими.

Ярослав ЮрчишинЯрослав Юрчишин«Вони свідчать про глибинні проблеми всередині судової гілки влади. В Україні має бути запущений процес реформування судів. Він буде тривалим та складним, але у суспільстві є величезний запит на створення дієвого, чесного та незалежного суду», – сказав він.

Справи проти корупціонерів мають розглядатися виключно в антикорупційних судах. Основним топ-завданням для громадськості та влади протягом осені-зими 2016 року має стати утворення та запуск таких судів, заявили у Transparency International.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
7 причин запалювати в будинку свічки щодня
7 причин запалювати в будинку свічки щодня
Свічки створюють енергетику гармонії та затишку, і їх правильне використання здатне змінити життя на краще Фах....
Як за допомогою перестановки меблів покращити взаємини у сім'ї
Як за допомогою перестановки меблів покращити взаємини у сім'ї
Правильна енергетична обстановка в будинку понад усе Якщо ви відчуваєте, що у вас починалися якісь проблеми з ....
Створювальне мислення: як притягувати бажане силою думки
Створювальне мислення: як притягувати бажане силою думки
Наші думки та психологічні настанови впливають на події, які відбуваються в нашому житті Викорінити негатив і ....
Як залучити гроші: три ефективні способи
Як залучити гроші: три ефективні способи
Якщо ви хочете вирішити всі свої фінансові труднощі та залучити гроші в будинок, то рекомендуємо вам три надій....
Робоче місце з фен-шуй: створюємо свій успіх
Робоче місце з фен-шуй: створюємо свій успіх
На роботі людина проводить майже 30 відсотків усього життя Щоб забезпечити себе удачею, необхідно правильно на....
Змова на гроші та удачу
Змова на гроші та удачу
Змови на залучення грошей та удачі читаються у тому випадку, коли людина зазнає матеріальних труднощів і хоче ....
Місячний день сьогодні 25 квітня 2024 року
Місячний день сьогодні 25 квітня 2024 року
Вплив Місяця можна і потрібно використовувати собі на благо Залучити удачу цього дня допоможуть точні рекоменд....
більше матеріалів
/-0,37654304504395-/ /-pc-/
Top