counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Чи вийдуть з Петренка та Деканоїдзе мисливці на рейдерів


Переглядів: 299


Чи вийдуть з Петренка та Деканоїдзе мисливці на рейдерів

Міністерство юстиції та Нацполіція оголосили війну рейдерству. З цією метою 12 вересня міністр юстиції Павло Петренко та голова Національної поліції Хатія Деканоїдзе підписали Меморандум про співпрацю.

Павло ПетренкоПавло Петренко«В Україні є ганебне явище - рейдерство... Це породило 20-30 рейдерських злочинних груп, які діяли останні два десятиріччя... Останнім часом рейдерські групи активізували свої дії, зокрема через затягування справ у судах... Важливо, щоб рейдерство відійшло у минуле, було остаточно знищено», - закликав міністр Петренко.

Рейдерськими захопленнями «під замовлення» дуже часто займаються цілі охоронні фірми - Деканоїдзе

Хатія ДеканоїдзеХатія ДеканоїдзеГолова Національної поліції Хатія Деканоїдзе додала, що рейдерськими захопленнями «під замовлення» дуже часто займаються цілі охоронні фірми. В їхньому арсеналі: продажні суди, «свої» реєстратори, нотаріуси та агресивні «тітушки», які за гроші готові використати проти кого завгодно силу, сльозогінний газ і кийки.    

Не без політиків  

Хто покриває незаконний перерозподіл власності такими варварськими методами з 90-х? Петренко визнає, що без участі політиків та високопосадовців тут не обійшлося.

Треба називати прізвища політиків та посадовців, які намагаються захищати рейдерів - Петренко

«Треба називати прізвища політиків та посадовців, які намагаються захищати рейдерів. Я хочу відповідально заявити, якщо хтось із політиків буде звертатися до Міністерства юстиції з проханням лояльно підходити до так званих горе-посадовців чи горе-бізнесменів, то я буду виходити у публічну площину та буду публічно називати їхні прізвища», - пообіцяв міністр, поки що не називаючи конкретних імен. Бо «по-іншому цю заразу не прибрати», - вважає він.


Для комплексної боротьби з рейдерством, за словами міністра, необхідно прийняти базовий «Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо запровадження європейських стандартів захисту прав власності та економічних інтересів громадян та інвесторів» (5067 від 05.09.2016). Документ вже зареєстрований у Верховній Раді і, на думку Петренка, депутати наступного пленарного тижня його ухвалять.

  

8 років з конфіскацією для всіх учасників «схеми»  

Які ж новації покликані пересадити всіх рейдерів України? Новий закон передбачає посилення відповідальності. Якщо сьогодні за сприяння рейдерам чи незаконне захоплення майна у найгіршому випадку можуть позбавити волі на три роки, то нові норми передбачають зміни до Кримінального кодексу, в результаті чого «загриміти» до буцегарні можна вже на вісім років.


У проекті закону також пропонуються розширити список осіб, які будуть покарані за рейдерство. До переліку: «аудитор, нотаріус, оцінювач, уповноважений або службовець Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, посадовець місцевого самоврядування... експерт, арбітражний керуючий, незалежний посередник, член трудового арбітражу, третейського судді» додається ще й «державний реєстратор прав на нерухоме майно, державний реєстратор юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань», - всі вони у разі «рейдерських дій» будуть каратися обмеженням волі строком до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю строком до 10 років.


В окремих випадках, якщо ці дії «спричинили тяжкі наслідки», за рейдерство очікує в`язниця від 5-8 років з конфіскацією майна або без такої. Зараз державні реєстратори - «поза законом». І, як визнає сам міністр юстиції Петренко, разом із корумпованими судами вони нерідко діють в інтересах рейдерів.

  

Перевірка підписів, нотаріусів та моніторинг реєстраційних дій  

Отже, що ще пропонує новий антирейдерський законопроект? Він вводить норму обов`язкової перевірки підписів та їх засвідчення нотаріусами. Зараз законодавство не зобов`язує нотаріально підтверджувати справжність підписів «засновника (учасника), уповноваженої ними особи або голови та секретаря загальних зборів на рішенні уповноваженого органу управління юридичної особи, що подається для державної реєстрації змін про юридичну особу». Зуміло, що цим користуються нечисті на руку «ділки».
 Також нотаріальному засвідченню підлягатиме справжність підпису на установчому документі, передавальному акті та розподільчому балансі юридичної особи, заяві про вихід з товариства;
 крім того, проектом Закону вносяться зміни до закону щодо надання електронного цифрового підпису виключно за особистої присутності підписувачів, зокрема посадових осіб підприємств, пропонується ускладнити процедуру відкриття нового розділу у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.
 Водночас, з метою належної реалізації права особи, яка вважає, що її право порушено, на оскарження рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб’єкта державної реєстрації, проектом Закону пропонується збільшити термін для подання скарги до Міністерства юстиції України та його територіальних органів з 30 календарних днів до 60 календарних днів.


До нововведень, які пропонується передбачити у проекті, належить надання права Міністерству юстиції України та його територіальним органам за результатами розгляду скарги направити подання про анулювання свідоцтва про право на здійснення нотаріальної діяльності до Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату при Міністерстві юстиції України. 
З метою виявлення порушень порядку державної реєстрації прав державними реєстраторами, уповноваженими особами суб’єктів державної реєстрації проектом Закону пропонується запровадити здійснення Міністерством юстиції України постійного моніторингу реєстраційних дій у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

  

ТОП-5 рейдерських захоплень - «зі зброєю в руках»

  

За оцінками експертів, на жаль, за майже три роки після Майдану ситуація із захистом прав власності не стала кращою. Навпаки. На постреволюційній хвилі, враховуючи воєнний конфлікт на Донбасі, спостерігається загрозлива динаміка росту фактів рейдерства. Небезпечною є тенденція використання насильства та зброї під час рейдерських атак. Так, сам міністр юстиції Петренко визнав, що за останні роки зафіксовано не менше 50 рейдерських атак.   

За минулий рік експерти Українського інституту дослідження екстремізму виділили топ-5 найбільш кричущих фактів рейдерських захоплень:



1. Амстор. Захоплення та блокування роботи 20 магазинів. Після проведення аудиту та зміни керівництва відбувалось протистояння за участі озброєних людей.



2. Тростянецький елеватор. Напад на власність міжнародної групи компаній Bunge. Розбиті шибки, виламані двері, наявність важко поранених працівників підприємства. При огляді затриманих нападників виявлено рушниці, набої, петарди з прикріпленими цвяхами.



3. Бахчисарайська райспоживспілка. Силове протистояння пайовиків та озброєних людей у масках (понад 100 бойовиків).



4. ПП «Мединський». Відбувся підпал підприємства, було зафіксовано використання бойових гранат. Чергова спроба звести рахунки з підприємцем, який торік вже зазнав нападу озброєних бойовиків у масках, зокрема із застосуванням бойових гранат.



5. Краматорська металобаза. Оперативна служба правопорядку ЗС України у ході перестрілки захопила у полон невідомих нападників, які зі зброєю намагалися захопити металобазу.



Збільшення проявів рейдерства в Україні насправді зумовлене недосконалістю чинної законодавчої бази, збільшенням кількості незареєстрованної зброї та пасивністю правоохоронних органів - Зарубінський

Олег ЗарубінськийОлег ЗарубінськийДиректор Українського інституту дослідження екстремізму Олег Зарубінський в коментарі АСН визнав - збільшення проявів рейдерства в Україні насправді зумовлене «недосконалістю чинної законодавчої бази, збільшенням кількості незареєстрованної зброї та пасивністю правоохоронних органів».  

Чи допоможе запропонований закон побороти рейдерство, чи обіцянки урядовців повторять сумну долю багатьох попередніх реформ?  

Фахівці кажуть - проблема України не стільки у відсутності законів, скільки «у тотальному нехтуванні будь-якими нормами».    

Незалежно від зміни влади, методи і апетити сильних світу цього залишаються, як і були, а способи перерозподілу активів все такі ж печерні. Рейдерство щезне одразу після того, як до влади прийдуть люди, які виконуватимуть закон. Доки ж воно існує, отже з цим в України ще не все гаразд.

 

 

 

Анна Стешенко

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні вам слід проявити помірність у своїх діях та рішеннях Намагайтеся н....
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія та пристрасть будуть на найвищому рівні, що зробить ва....
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба закликає 19 квітня приділити увагу здоров'ю та провести профілактичні процедури, які зміцнюють орг....
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Анжела Перл повідомила, що 19 квітня 2024 року надається можливість дізнатися про цінну інформацію, яка може с....
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Згідно з гороскопом Тамарою Глобою на 19 квітня 2024 року, важливо проявити серйозність і уникати витрати часу....
більше матеріалів
/-0,50472688674927-/ /-pc-/
Top