counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Електронне декларування - ключ чи замок від багатьох дверей?


Переглядів: 473


Електронне декларування - ключ чи замок від багатьох дверей?

Коли майже півроку тому, 16 березня, Президент Петро Порошенко підписав прийнятий Верховною Радою закон про електронне декларування доходів держслужбовців, народні депутати, лобісти від громадських організацій, представники ЄС і він сам радісно тиснули один одному руки. Нарешті багатостраждальний закон з безвізового пакету реформ отримав право на життя! Справа залишалася за технічною реалізацією - запуском самої системи е-декларування.

Запустити не можна відкладати!

Уже на старті виявилося, що у всіх учасників процесу є своє бачення - коли саме запускати систему. І чим більше майбутні фігуранти системи е-декларування дізнавалися про неї, тим голосніше звучали заклики перенести запуск/доопрацювати/вдосконалити/переробити.

З моменту старту системи протягом 60 днів свої декларації про доходи та витрати за 2015 рік мають внести в неї близько 50 тисяч чиновників топ-рівня. Серед них:

- Президент України, Прем'єр-міністр, міністри, заступники міністрів, народні депутати, радники і помічники Президента, голови ВР та Прем'єр-міністра;

- керівники державних органів, юрисдикція яких поширюється на всю територію України, а також їхні заступники; (ВР, міністерства, центральні органи виконавчої влади, державних служб, відомств тощо);

- керівники апаратів і самостійних структурних підрозділів (департаменти, управління, відділи) державних органів, юрисдикція яких поширюється на всю територію України, а також їхні заступники;

- керівники державних органів, юрисдикція яких поширюється на територію однієї або кількох областей, міста Києва або Севастополя, а також їхні заступники;

- керівники державних органів, юрисдикція яких поширюється на територію одного або кількох районів, міста обласного значення, району в місті, міста районного значення;

- голова Національного банку, його заступники, члени Ради НБУ;

- секретар РНБО, його заступники, військові посадові особи вищого офіцерського складу;

- посадові особи місцевого самоврядування 1-3 категорій;

- керівники органів влади АР Крим та їхні заступники;

- уповноважений ВР з прав людини;

- директор НАБУ;

- голова Фонду держмайна і його заступники;

- члени ЦВК;

- члени Нацради з питань телебачення і радіомовлення;

- члени Нацкомісії, які здійснюють державне регулювання у певних сферах;

- члени Антимонопольного комітету;

- голова Державного комітету телебачення і радіомовлення та його заступники;

- судді судів загальної юрисдикції та судді Конституційного Суду, прокурори, слідчі.

Задля справедливості слід відзначити, що такі декларації подавалися й раніше. Ось тільки заповнювати там треба було набагато менше опцій. Так в Україні з'явилися «жебраки» і «бездомні» прем'єр-міністри, губернатори, силовики з суперуспішними і мега-багатими родичами. Наприклад, судячи з декларацій про доходи членів Кабміну за 2015 рік, з 17 міністрів лише шестеро поправили своє матеріальне становище.

Нова ж форма декларації міститиме 16 розділів (зараз їх 6). Додатково потрібно буде декларувати:

- свої заощадження в готівці від 60 900 грн (50 мінімальних заробітних плат (далі - з.п.));

- цінне рухоме майно (цінності, об'єкти мистецтва, антикваріат, годинники тощо) вартістю від 121 800 грн (100 мін. з.п.);

- подарунки вартістю від 6 090 грн від одного джерела (5 мін. з.п.);

- об'єкти незавершеного будівництва;
- юридичні особи, де чиновник або члени його сім'ї є бенефіціарами власниками;

- нематеріальні активи;

- роботу за сумісництвом;

- членство в організаціях громадянського суспільства і їхніх органах;
- майно, яке формально належить іншій особі, але контролюється чиновником (тільки для чиновників вищого рангу).

«У повному обсязі ми дізнаємось про власність міністрів і чиновників тільки тоді, коли на повну потужність запрацює електронне декларування. Сьогодні потрібно, щоб були відкриті всі реєстри власності і податків як політичних осіб, так і пов'язаних з ними, наприклад, хоча б родичів», - вважає політолог Вадим Карасьов. Активісти громадянського сектора переконують - тільки електронні декларації будуть дисциплінувати чиновників і змусять їх нести відповідальність за свої дії. Саме в цей реєстр вони повинні подавати вичерпну інформацію і про свої статки, і про майно близьких родичів. А головне, все це буде у відкритому доступі.

Вперше в історії країни ми отримаємо можливість карати чиновників за брехню в декларації, аж до кримінальної відповідальності у вигляді позбавлення волі на два роки.

Але будь-яка відстрочка запуску системи мимоволі дає час нечистим на руку зачистити свої корупційні доходи або уникнути кримінальної відповідальності, кажуть експерти.

Також зрив е-декларування вже нинішнього року загрожує Україні втратою 3 мільярдів доларів траншу МВФ, 1,2 мільярда доларів макроекономічної допомоги від Євросоюзу, фінансування від Світового банку та інших міжнародних фінансових інститутів.

І, звичайно, е-декларування може стати або ключем, або замком від воріт у ЄС.

Фальстарт як норма українських реалій

15 серпня система е-декларування мала запрацювати. Відповідальним за це було Національне агентство з питань запобігання корупції. Проблемами з формуванням цього органу і пояснювали затягування процесу.

І коли всі вже були готові перерізати стрічки та аплодувати черговій антикорупційній перемозі, в гру вступила Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації - повідомила, що комплексна система захисту інформації реєстру не реалізована, є проблеми з програмним забезпеченням, тому атестат її розробники не отримають.

Розробляло програмне забезпечення для системи е-декларування ТОВ «Міранда». Звинувачення в компанії назвали необґрунтованими.

За версією розробників, із зауваженнями до проекту вони змогли ознайомитися тільки 13 серпня о 23:30, і серед них не було жодного пункту, який стосувався б програмного забезпечення.

Ця заява дала можливість і надію охочим не показувати свої доходи, але її швидко розвіяв Президент Порошенко.

«Всі повинні вивернути свої кишені перед суспільством з 15 серпня - іншої дати я не розглядаю і навіть чути не хочу про перенесення», - відрізав глава держави.

Наказ виконали наполовину - не захистили, але - запустили. Активісти-антикорупціонери забили на сполох. Без сертифікації Держспецзв'язку введена в дію система - лише рятувальне коло для нечистих на руку чиновників. Адже декларації без атестата не матимуть правової сили.

«Активація системи в тестовому режимі і весь процес подання в таку систему декларацій держслужбовцями унеможливлює притягнення їх до кримінальної відповідальності за вказівку недостовірних даних у деклараціях і незаконне збагачення», - заявив один із основних лобістів е-декларування, голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

Його обурило, що державні органи обіцяють завершити сертифікацію системи саме після закінчення терміну, коли посадові особи повинні заповнити декларації за 2015 рік. Таким чином, якщо чиновникам є що приховувати, вони встигнуть заповнити декларації саме до часу, коли система набере повної юридичної чинності.

Своє тверде слово сказали і в Євросоюзі. У представництві ЄС заявили, що розчаровані запуском системи декларування без сертифікації захисту. Тому Кабінету міністрів довелося скликати термінове засідання.

«У нас є повне право притягнути до дисциплінарної відповідальності голову Нацагентства з питань запобігання корупції. Але це не моя самоціль. Зробіть свою справу. Система електронного декларування активів чиновниками, створена в рамках виконання зобов'язань України по боротьбі з корупцією, повинна бути повноцінно запущена в роботу не пізніше 1 вересня поточного року», - наказав прем'єр-міністр Гройсман.

Наказ виконали... як зазвичай. Напередодні призначеного терміну голова Держспецзв'язку Леонід Євдоченко особисто передав керівнику НАПЗК атестат відповідності комплексної системи захисту інформації е-декларування. А Наталя Корчак оголосила рішення: «Прийняти в постійну промислову експлуатацію з 1 вересня в 0 годин 0 хвилин систему електронних декларацій». Ось тільки станом на вечір 3 вересня на порталі - лише кілька декларацій від рядових чиновників.

Все йде за планом, а сервер обов'язково запрацює, залишилося усунути технічні недоліки, традиційно пообіцяла голова НАПЗК в своєму facebook ще 1 вересня. Через два дні все повторилось, але треба було ще кілька годин...

Міняти треба не програму, а закон

Тим часом антикорупційні активісти вважають, що набагато більшої уваги в цій ситуації заслуговують заяви міністра юстиції Павла Петренка і заступника голови Адміністрації Президента Дмитра Шимківа. Напередодні старту Верховної Ради обидва заявили: в закон про електронне декларування доходів чиновників треба вносити зміни.

На думку Віталія Шабуніна саме для цього зараз і затягується процес запуску е-декларування. Саме для цього, пише він у своєму блозі в Українській правді, вся провладна більшість у парламенті вже домовилась, як максимально вихолостити закон.

Як стверджує Шабунін, з нього може зникнути норма про оприлюднення майна і доходів близьких родичів держчиновників, зате з'явиться обмеження публічного доступу до електронних декларацій, задумують і скасування кримінальної відповідальності за неправильне заповнення декларацій.

При цьому більшість експертів і народних депутатів як серед прихильників, так і противників е-декларування вважають, що закон дійсно має недоліки і потребує доопрацювання.

Так, народний депутат Юрій Левченко звертає увагу, що, згідно з нинішньою редакцією, чиновник несе кримінальну відповідальність, тільки якщо внесені дані відрізняються від достовірних на суму понад 250 розмірів мінімальної зарплати, тобто на 344 450 гривень. Водночас чиновник-корупціонер може відкрити офшор з капіталом усього в тисячу євро, а вже на нього зареєструвати і багатомільйонну нерухомість, і інші доходи. І таким нехитрим чином уникнути відповідальності.

На думку юристів, в законі це не єдина лазівка. Вдасться їх ліквідувати чи з'являться нові, залежить від парламенту країни, де корупція визнана загрозою національній безпеці.

Як декларують доходи в світі

Введення декларацій про доходи та майно державних посадових осіб закріплено в Конвенції Організації Об'єднаних Націй проти корупції, в низці документів Світового банку, Організації Економічного Співробітництва та Розвитку та інших міжнародних інститутів.

Система декларацій існує в багатьох країнах світу, проте єдиного стандарту немає.

- У Китаї всі державні службовці щорічно зобов'язані подавати інформацію про свої витрати і доходи, а також витрати і доходи своїх близьких.

- У Бразилії, Данії, США та Казахстані щодо державних службовців застосовується тільки декларування доходів.

- У Великій Британії члени Парламенту та члени Палати Лордів також зобов'язані декларувати свої доходи.

- У Швеції, Норвегії та Канаді обов'язок подавати декларацію про доходи поширюється на всіх громадян, зокрема державних службовців (без будь-яких особливостей).

- У Фінляндії та Сінгапурі державні службовці щорічно надають звіти про свої витрати.

- У Франції введено податок «на багатство», де бізнесмени та публічні громадяни сплачують податок вище, ніж середній клас громадян.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Эффективные шепотки на любовь
Эффективные шепотки на любовь
Пошепки — це прості та швидкі змови, але при цьому дуже дієві, якщо скористатися ними правильно Дізнайтеся най....
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Щоб досягти фінансового благополуччя, простої роботи та економії недостатньо — необхідно добре постаратися та ....
Приметы про постельное белье
Приметы про постельное белье
Ми проводимо в ліжку значну частину свого життя, тому існує так багато прикмет про постільну білизну Про те, щ....
Візерунки на одязі: від чого захищає клітина і як горошок притягує гроші
Візерунки на одязі: від чого захищає клітина і як горошок притягує гроші
Візерунки на нашому одязі можуть виступати в ролі магніту для успіху в різних сферах життя Експерти розповіли ....
Гороскоп на тиждень з 22 по 28 квітня 2024 року
Гороскоп на тиждень з 22 по 28 квітня 2024 року
Так уже вийшло, що квітень виявився складним з астрологічної точки зору Настав час дізнатися, яким буде його о....
більше матеріалів
/-0,42406797409058-/ /-pc-/
Top