counter
Стрічка новин
Вибрати все
23 Квітня
22 Квітня
Всі новини...

До чого призведе ювілейне падіння гривні і чи варто чекати гіршого


Переглядів: 115


До чого призведе ювілейне падіння гривні і чи варто чекати гіршого

Непостійна, як гривня

За 20 років існування гривні її дизайн змінювався тричі, двічі в обіг вводили банкноти нового зразка. Курс нашої національної валюти, якій нині виповнилося 20 років, теж був непостійний, як і її зовнішній вигляд. За два десятиліття національна валюта знецінилася в 12 разів щодо долара, переживши три різких стрибки девальвації: в 1999 році курс долара встановився на рівні 5,3-5,4 гривні - під час світової економічної кризи 2008 року - на рівні близько 8,1 гривні, в лютому 2015 року, після революції в Україні і вторгнення в нашу країну Росії, курс гривні досяг історичного офіційного мінімуму - понад 30 грн за долар. Хоча на «чорному ринку» деякий час нею торгували по 40 гривень. Згодом курс зміцнився до 25 грн за долар.

Осіннє загострення

Ювілей у гривні, втім, ознаменувався черговим обвалом, рекордним за півроку. Станом на 2 вересня офіційний курс гривні до долара обвалився більше ніж на 53 копійки і склав 26,61 грн. Останній раз до такого рівня курс, згідно з інформацією НБУ, опускався 22 березня 2016 року.

За словами першого віце-прем'єр-міністра і екс-голови Нацбанку України Степана Кубіва, поточний курс валют відповідає визначеному владою коридору. «Щодо курсу... він працює в межах визначеного раніше коридору і показників бюджету 2016 року... Ми сьогодні говоримо про плаваючий курс, умови ризику щодня аналізуються, і це включає впроваджену макрооцінку», - сказав він.

Тим часом у Національному банку назвали кілька причин підвищення волатильності курсу гривні в останні тижні. «Девальваційний тиск на гривню посилився головним чином через загострення ситуації навколо Криму і на сході країни і сезонного зростання попиту на готівку в іноземній валюті. Також психологічний тиск на попит на валюту мала відстрочка отримання офіційного зовнішнього фінансування», - зазначено в макроекономічних і монетарному огляді НБУ за серпень.

Долар на осінь потрібен усім

Деякі експерти погіршення позицій гривні називають прогнозованим, оскільки восени спостерігається зростання бізнес-активності та закуповуються енергоресурси перед опалювальним сезоном. «Попит на валюту в Україні і далі формується не тільки за рахунок тих, кому вона необхідна для зовнішньоторговельних операцій. Коли є висока недовіра до вітчизняної банківської системи, до грошової одиниці, то певна частина людей вважає за краще зберігати заощадження в іноземній валюті», - підтвердив для АСН старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. Більш того, експерт не виключає, що до кінця року гривня здасть позиції до 27 за долар. І це - не межа.

За словами керуючого партнера компанії Capital Times Еріка Наймана, національна валюта може опуститися і до рекордного рівня. Все залежатиме від того, чи отримає Україна цього року транш від МВФ, вважає фінансовий аналітик. «Якщо Україна отримає кредит МВФ цього року, тоді курс вдасться втримати на 27 грн. Якщо у вересні МВФ відмовить, то тоді дуже висока ймовірність того, що офіційний курс залишиться на 27-ми, за рахунок посилення, введення нових обмежень, але ринковий курс піде на 30», - прогнозує експерт. Аналітик вважає, що отримати черговий транш від МВФ шанси невеликі. Причина такої ситуації, на думку Наймана, в провалі реформ і в пакеті законопроектів-вимог МВФ, які парламент досі не ухвалив.

Мріяти не заборониш

Але попри невтішні прогнози українських експертів деякі зарубіжні економісти вважають, що гривня - одна з найбільш недооцінених валют світу. Вони посилаються на так званий «Індекс Біг-Мака» (Big Mac index), який розраховує журнал Economist. Цей індекс розраховується на основі того, яка кількість доларів потрібна для того, щоб купити гамбургер. У січні 2016 року в США він коштував 4,93 долара, а в Україні - 1,54 долара. Таким чином, за цим індексом гривня недооцінена майже на 70%. Тобто долар зараз має коштувати 7,3 грн.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Мантра звільнення від стресу, страху та безсилля
Мантра звільнення від стресу, страху та безсилля
Не можна недооцінювати силу звуків — у них є сила, що дозволяє подолати будь-які проблеми За допомогою мантр к....
Повня: народні прикмети, обряди та ритуали
Повня: народні прикмети, обряди та ритуали
Ніч повного місяця вважається найзагадковішою У цей час Сонце, Земля і Місяць знаходяться практично на одній п....
Як відкрити грошовий канал
Як відкрити грошовий канал
Часто в житті трапляється так, що людина, незважаючи на прикладені зусилля і працю, не може не те щоб розбагат....
Змови на кохання на Місяць, що росте
Змови на кохання на Місяць, що росте
Змови під час зростання Місяця допомагають залучити бажане, у тому числі щире кохання Щоб особисте щастя вже н....
Формула успіху: як цифри допомагають стати багатшими
Формула успіху: як цифри допомагають стати багатшими
Магія чисел дозволяє людям ставати багатшими Головне — правильно її використати
більше матеріалів
/-0,3550591468811-/ /-pc-/
Top