counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
Всі новини...

Один день із життя українського «копа»


Переглядів: 372


Один день із життя українського «копа»

Фраза «Наша міліція нас береже» давно викликає швидше злу іронію, ніж довіру - на жаль, наші працівники правоохоронних органів зробили все від них залежне (і навіть не залежне!), щоб це було саме так. А тому цілком зрозуміло, чому патрульних, які вийшли на перше чергування тільки 5-го липня, зустрічають із великим інтересом і щирою надією на зміни. АСН приєдналася до одного з патрулів і подивилася, чим же відрізняються нові поліцейські від старих міліціонерів.

Усю зміну на ногах

Після конкурсу новими патрульними стали дві тисячі осіб. Усі вони 4 липня склали присягу. Працюватимуть як пішими парами (маршрути таких пар варіюються від зміни до зміни), так і в складі автопатрулів (теж по двоє), за якими закріплені певні квадрати.

Анастасія Рева і Сергій Швець уперше заступили в піший патруль о 9.00 ранку після загального шикування на базі МВС. Насті 22 роки, Сергію - 34. Вона розмовляє російською, він - українською. Але це не завадило напарникам спрацюватися практично одразу. У перший день чергування, як кажуть вони самі, трудяться в тестовому режимі. Поки порушникам роблять тільки попередження. Їхній маршрут - частина вулиці Грушевського від станції метро «Арсенальна» і до Кабміну.

Нова патрульна

На щастя, нічого серйозного на ввіреній їм ділянці не відбулося. Доводилося хіба що припиняти паління і розпивання алкоголю в громадських місцях. Як це відбувається? Патруль підходить, ввічливо просить припинити протиправні дії - і люди реагують цілком адекватно. Наприклад, парочка, яка розпивала на одній із лавочок пиво, сховала пляшки, пообіцявши допити вдома.

Доводиться пішим патрульним спілкуватися і з пішоходами-порушниками (а любителів перебігти дорогу в недозволеному місці або на червоне світло в Україні, на жаль, ну дуже багато!). До цих пір, незважаючи на прописану в законі адмінвідповідальність за таку поведінку, до них ставилися більш ніж поблажливо, а в разі події на дорозі за участю пішохода винуватим апріорі вважався водій. Тому й звикли вибігати прямо під колеса, та ще й убік не дивитися, розмовляючи в цей час по мобільному телефону. Цю ситуацію треба докорінно змінювати, що теж лягло на плечі піших патрулів. Поки пішоходам, які не поважають ПДР, поліцейські просто роблять попередження, акцентуючи в першу чергу на їх же власній безпеці Люди реагують з розумінням, дехто навіть дякував.

Патрульні

Головне - допомогти

До речі, основна відмінність сьогоднішніх поліцейських патрулів від учорашніх нарядів міліції - виняткова ввічливість, співпереживання і готовність допомогти. Головне, щоб ці якості не пропали і надалі.

- До нас звернувся чоловік, - ділиться враженнями про перший день роботи Сергій, - мовляв, у мене в Маріїнському парку вкрали взуття. «Як вкрали?» - «Так, поки спав!» Попросив якось допомогти, ми викликали автопатруль - чоловіка відвезли за вказаною ним адресою...

Нові патрулі

Інструкція стверджує, що патрульні всю зміну (а це цілий день, з 9-ї ранку до 9-ї вечора) повинні ходити пішки. Правда, передбачений годинний обід, але вони повинні по рації попередити командира про те, що відлучаються. Якщо ж раптом щось відбувається, їх завдання - максимально швидко повернутися на місце. Настя каже, що діяти в неординарних ситуаціях їх вчили на курсах: як психологічно, так і фізично. І хоча дівчина виглядає досить тендітною, вона впевнена, що у разі потреби легко дасть відсіч - освоєних тактичних прийомів і технік захоплення для блокування правопорушника повинно вистачити.

- Різним прийомам рукопашного бою, - каже Анастасія, - нас вчили тренери зі спецпідрозділу «Сокіл». Причому упор був на техніки, де не треба багато сили: вчили, як взяти на больовий (прийом - ред.) і дієво зафіксувати людину. Крім того, у нас і фізична підготовка була. Так що не переживайте, ви в надійних руках (посміхається), а ми вас не підведемо.

Патрульні озброєні спецзасобами: у них є пістолети, газовий балончик, наручники. Незабаром з'явиться і кийок. Застосовувати вогнепальну зброю вони мають право лише в крайніх випадках: якщо є загроза життю або здоров'ю громадян чи їм самим, в разі нападу на приміщення, блокування авто, при втечі, при затриманні суб'єкта, який чинить опір. Але поки що в роботі патрульних таких неординарних ситуацій не було.

- Сьогоднішній день не сильно відрізняється від нашої теорії - у нас поки нічого не відбувається, - констатує Настя. - Доводиться хіба що розповідати людям, як і куди пройти, відповідаємо на питання, боремося з палінням і розпиванням спиртного в громадських місцях, за пішоходами стежимо... Ось поки і все.

І це добре, що все спокійно. Якщо ж раптом патруль стане свідком бійки або якої-небудь іншої небезпечної ситуації, його завдання - повідомити про це найближчого автопатруля. Тому що інструкція передбачає: при нестандартній ситуації або діях неадекватних людей на одного цивільного повинно бути двоє патрульних (для безпеки останніх).

З'їхалися з усієї України

Усі недоліки першого дня згладжує ентузіазм нових патрульних. Настя і Сергій кажуть, що не втомилися, єдине «але» - трохи спекотно в чорній щільній формі. Анастасія - за порадою батька - приїхала з Кіровограда саме для того, щоб вивчитися на поліцейського і, як вона запевняє, змінити країну. Зараз дівчина живе в гуртожитку МВС. Розповідає, що там проживають патрульні зі всієї України.

- Є люди з Івано-Франківської області, є - з Донбасу. Але ніколи не скажеш, що між нами якась різниця, друзі-нерозлийвода. У деяких, хто з Донеччини та Луганщини, родини залишилися на Донбасі, вже на звільненій території. А вони приїхали сюди, щоб стати поліцейськими, - підтверджує слова напарниці Сергій.

Крім дружніх відносин, є серед нових патрульних і любов. У всякому разі, як розповіла АСН Настя, кілька сформованих пар, які обіцяють бути щасливими і далі, є.

Про кохання в інструкції - ні слова...

Що стосується кохання, то в інструкції про нього нічого не сказано. А ось доповідати командиру роти кожні півгодини - прямий обов'язок патрульних. Познайомилися ми і з командиром 11-ої роти другого батальйону Олександром Вовченком. Правда, на місці він не сидить, постійно містом мотається: щось перевіряє, когось контролює, комусь порадою допомагає. Майже невловимий! Головне, не втомлюється він повторювати своїм підопічним, - постійно користуйтеся приладами для відеофіксації ситуації.

- Коли спілкуєтеся з людьми, не забувайте про відеооко (на патруль надано одну міні-відеокамеру, яка кріпиться на грудях - авт.): у разі суперечливих ситуацій буде прямий доказ, що ви діяли відповідно. Треба спілкуватися і викликати у людей довіру, - підкреслив командир.

Якщо перевірка, то тільки в справі

Щоб краще познайомитися з роботою патрульних, вирушаємо на чергування ще з однією парою - Андрієм і Владиславом. Їх маршрут - від Бессарабського ринку до Майдану. Для цих хлопців день видався більш напруженим. Спочатку начебто все спокійно, хіба що ті ж попередження з приводу розпиття спиртного у невстановлених місцях і паління. Ну і, звичайно, маса народу, спраглого поспілкуватися з патрульними про реформу і майбутнє поліції. Крім того, нові патрульні чимось скидаються і на «тимурівців» - переводять бабусь через дорогу.

Нова поліція

- Ми молоді, фізично добре підготовлені, енергійні. У нас була сильна фізична підготовка, проходили медкомісію. Наприклад, треба було кілометр пробігти за три хвилини 56 секунд - це на п’ятірочку, - розповідає Андрій. - Пробігає хто як, але в цілому всі впоралися.

Влад підтверджує, що навіть дівчата відмінно справлялися із завданнями. Тому поліцейські впевнені, що і з іншими напарниками б спрацювалися.

- Напарників вибирали на розсуд керівництва. Хоча нас і питали, у кого які побажання. Адже багато хто вже встиг здружитися за час навчання, - додає Владислав. - Але ми всі дуже швидко адаптуємося один до одного.

Однак, виявляється, хороша фізпідготовка - це, звичайно, круто, та тільки не завжди здатна допомогти. Іноді виручає... кмітливість, чого у цих хлопців не відбереш. Живий випадок: біля Бессарабського ринку патруль помітив двох хлопців, а поряд з ними мирно так стояли дві пляшки пива. Молоді люди після зауваження патрульних зробили вигляд, що це не вони порушують громадський порядок. Природно, заявили, що відкрите пиво не їхнє, а просто поруч стоїть. Тоді патрульний викинув недопитий алкоголь, фактично покаравши хлопців ще й за брехню.

Патрулювання Хрещатика

Потім стався несподіваний інцидент - посеред Хрещатика прямо біля лавочки заснув п'яний чоловік. Спочатку хлопці нібито розгубилися, але потім зрозуміли, як діяти далі: перевірили пульс, посадили чоловіка на лавочку (підняти його їм допомогли звичайні перехожі) і спробували привести до тями. Але чолов’яга виявився настільки п'яний, що прокидатися не хотів навіть у вертикальному положенні. А ніякої аптечки, наприклад, з нашатирем або мінімальним набором ліків, патрулям поки не видали. Ситуацію врятували медики (як і належить за інструкцією, поліцейські викликали автопатруль і машину «Швидкої допомоги») - вже вони-то знали, як привести його до тями. Правда, коли любитель зеленого змія усвідомив, що його хочуть відвезти у витверезник, він просто... втік. Затримувати і наздоганяти його ніхто не став, оскільки таку втечу навряд чи можна розцінювати як правопорушення.

І Влад, і Андрій впевнені, що працювати патрульні повинні разом з людьми - спілкуватися, викликати у них довіру, залучати до взаємодії. І все для того, щоб українці розуміли, що боятися поліції не треба, що вона поруч і завжди прийде на допомогу. Правда, поки зарано говорити, наскільки нова поліція ефективніше колишніх правоохоронців і чи справді нові патрульні зможуть докорінно змінити систему. Але з точністю можна сказати одне: вони готові працювати, готові вчитися, готові змінюватися самі і ламати старі корупційні схеми і стереотипи. Якщо суспільство їм допоможе, все може виявитися дуже навіть не марно.

Фото Дмитра Ліпавського

Катерина Щугорева, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Таролог Анжела Перл підготувала гороскоп на 29 березня 2024 року, закликаючи деяких представників знаків зодіа....
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
29 березня астролог Павло Глоба радить приділити увагу особистим питанням Можливі розчарування та непорозумінн....
Гороскоп на 29 березня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 29 березня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
29 березня на багатьох чекає насичений, але неоднозначний день згідно з прогнозом астролога Тамари Глоби Ділов....
Любовний приворот: як закохати в себе чоловіка
Любовний приворот: як закохати в себе чоловіка
За допомогою любовного привороту можна довго прив'язати чоловіка до себе, закохати його в себе і навіть поверн....
Як розірвати енергетичний зв'язок із чоловіком
Як розірвати енергетичний зв'язок із чоловіком
Енергетичний зв'язок із чоловіком після розставання не зникає безвісти Жінка продовжує підживлювати свою енерг....
більше матеріалів
/-0,19583010673523-/ /-pc-/
Top