counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

Популізм коштуватиме 95 мільярдів гривень


Переглядів: 37


Популізм коштуватиме 95 мільярдів гривень

В шумі і хаосі народні депутати 2 липня ухвалили скандальний закон 1558-1. Ухвалили, а потім усвідомили, за яку фінансову катастрофу проголосували. Якщо закон про реструктуризацію валютних кредитів не скасують або Президент не ветує його, банківська система країни стане на коліна.

Торжество піару

Під натиском і бравурними популістськими спічами лідерів «Батьківщини» Юлії Тимошенко, «Радикальної партії» Олега Ляшка та «Самопомочі» Олега Березюка народні депутат проголосували за законопроект про реструктуризацію валютних кредитів. Сіль документа в тому, що він дає право українцям оплачувати валютні борги за валютним курсом НБУ на момент взяття позики. Досить принести в банк заяву з проханням перерахувати кредит. Жодних інших документів банк вимагати не має права. До речі, більшість скандальних кредитів брали за курсом 5,05 гривень за долар. Для розуміння, на сьогодні курс долара дорівнює 21—22 гривням.

Після голосування Тимошенко, Березюк і Ляшко пішли тиснути руки валютним позичальникам, що мітингували під Радою, і купатися в променях подяки. Тим часом міністри, банкіри та експерти підраховували потенційні збитки від ухваленого закону.

Щастя для тисяч і проблеми для мільйонів

Однією з перших розкритикувала рішення народних депутатів міністр фінансів Наталія Яресько. «Сьогодні одні громадяни України, які взяли позики в банках, попри кризу платять за своїми кредитами. Інші громадяни взагалі відмовилися від кредитів, щоб не брати на себе ризики, асоційовані з ними. Треті взяли валютні позики, але домовилися з банками про добровільну реструктуризацію цих кредитів і сплачують за ними. Але чомусь депутати вирішили подбати про інтереси зовсім невеликої частини позичальників, які взяли валютні кредити», — написала обурений пост на своїй сторінці у Фейсбуці Наталія Яресько.

За попередніми підрахунками міністра, потенційні втрати всієї банківської системи від такого депутатського голосування становитимуть 95 мільярдів гривень, що більше, ніж буде витрачено на оборону і правоохоронну діяльність у 2015 році. «І ці кошти платитимуть всі громадяни у формі погіршення стану нашої банківської системи, нових банкрутств банків, втрат депозитів громадянами, зовсім не винних. Це — популізм, який не має нічого спільного зі справедливістю», — наголошує міністр фінансів.

Ще більшу суму втрат назвали в Національному банку. «Ухвалення законопроекту 1558-1 матиме руйнівний характер для фінансової та банківської систем. Адже ним запропоновано зобов'язати банки конвертувати всі споживчі кредити в іноземній валюті за курсом на момент підписання договору (приблизно 5,05 грн/дол. США). Під загрозу поставлять ​​не лише стабільність банківської системи, а й добробут усіх громадян, — йдеться в офіційному повідомленні НБУ. — Якщо всі кредити, надані фізичним особам — резидентам в іноземній валюті, конвертувати в гривню за курсом 5,05 грн/дол. США, то банківська система зазнає збитків у сумі близько 100 мільярдів гривень».

Крім того, як наголошують у НБУ, «передбачені законопроектом заходи суттєво порушують баланс прав сторін кредитного договору — кредиторів і позичальників у бік споживача, покладаючи всю тяжкість збитків винятково на банківську систему».

Економісти також обурені таким популістським рішенням Верховної Ради. За словами президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, для десятків банків конвертація валютних кредитів за пільговим курсом стане великою проблемою. «Думаю, банки намагатимуться пролобіювати вето Президента на закон. Навіть більше, вони зможуть підключити і МВФ для тиску на Президента», — сказав Охріменко.

До слова, на економічних форумах експерти озвучують третю суму втрат банківської системи в разі набуття чинності законом про реструктуризацію валютних кредитів. Розрахунок такий: згідно з інформацією, розміщеною на сайті НБУ, загальна сума всіх валютних кредитів населення на 1 червня 2015 року становить 4,56 мільярда доларів. Якщо перерахувати їх за курсом 5,05 гривень виходить 23 мільярди гривень. Сума в гривні всіх валютних кредитів населення за поточним курсом 95 мільярдів гривень. Різниця переоцінки 72 мільярди гривень.

«Якщо коротко, голосування за закон про реструктуризацію валютних кредитів змусив відчувати себе лохами мільйони українців, які сумлінно виплатили свої кредити, потом і кров'ю заробляючи на життя. І зовсім ідіотами почуваються ті, хто з розумних міркувань цих кредитів не брав. «Знав би прикуп, жив би в Сочі, — ось як це називається, а не реструктуризація кредитів», — емоційно прокоментував ухвалення закону народний депутат від фракції БПП Мустафа Найєм.

У свою чергу, лідер фракції БПП Юрій Луценко лаконічно заявив, що реструктуризація ощасливить тисячі українців, а ось мільйони громадян країни — постраждають, їхні гаманці стануть тоншими.

Вето або анулювання голосування

У пропрезидентській і пропрем'єрській фракціях впевнені, що Президент ветує закон про реструктуризацію валютних кредитів. Мовляв, Петро Порошенко як досвідчений економіст і державник чудово усвідомлює всі ризики чинності цього закону. «Парламент під тиском ухвалив божевільний закон — мінус 90 мільярдів у країні. Вважаю, що Президент скористається своїм правом вето», — заявив народний депутат Ігор Кононенко.

Але, найпевніше, справа до вето не дійде. Парламентарії почали відкликати свої голоси за цей закон. Першим схаменувся народний депутат Олександр Черненко. «Відкликаю свій голос за 1558-1. У тому бардаку, який був у залі, просто не розібрався. Це не виправдання, просто інформація», — написав на своїй сторінці  у Фейсбуці Черненко. За ним аналогічну заяву зробив і соратник Юлії Тимошенко народний депутат Ігор Луценко. «Друзі, я вчинив як ідіот. У п'ятницю відкликаю голос. Я був шокований, коли, прийшовши додому і переглянувши підсумки голосування, виявив, що 1558-1 ухвалений у цілому. Чекаю нині  стенограму — як сформулював Гройсман. Я не чув, щоб йшлося про закон в цілому», — виправдовувався Луценко. Схаменулася і народний депутат Олена Шкрум. «Жах. Написала заяву про відкликання свого голосу за закон про реструктуризацію валютних кредитів. Вважаю, що єдина справжня помилка — не виправляти свої помилки. Це на сьогодні — єдиний вчинок, за який мені соромно в цій Раді», — заявила Шкрум.

Отже, якщо до цієї трійці долучиться ще хоча б один депутат,  то ухвалення закону автоматично анулюється. Все просто: закон схвалили з підтримкою в 229 голосів. Якщо четверо депутатів відкличуть голоси, то «за» закон буде лише 225 голосів, що недостатньо для позитивного рішення.

За інформацією АСН, потрібну кількість депутатів для відкликання голосів за закон буде знайдено. Закон не набуде чинності. А вся ця епопея з реструктуризацією валютних кредитів була хоч і експромтом, але добре зрежисованим. Причина — зірвати голосування за закон про місцеві вибори, щоб жовтневі вибори провести за старими правилами. Спочатку окремі партії опрацьовували «зірвання» через банальне блокування трибуни. Передумали. Зважилися на хитріший план: і позичальникам догодити (мовляв, ми старалися — не вийшло), і ухвалення закону про вибори зірвати. Ось такі стандарти демонструють деякі політики, в той час як на сході тривають військові дії.

 

Олена Галаджій, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли вам варто виявити більше терпіння та витримки ....
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на високому рівні, що зробить вас....
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 22:19 розпочнеться 18-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба 25 квітня 2024 року радить виявляти обережність, контролювати свої емоції та дії, оскільки необдум....
Гороскоп від Анжели Перл на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Четвер, 25 квітня 2024 року, був оголошений відомим астрологом Анжелою Перл днем чудес та вигідних пропозицій ....
більше матеріалів
/-0,3520839214325-/ /-pc-/
Top