counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Ціна компромісу


Переглядів: 76


Ціна компромісу

Архіважливий у законодавчому плані день у Верховній Раді народні депутати примудрилися нівелювати неабиякими підкилимними ігрищами та ухваленням популістського рішення, яке може поставити під загрозу всю банківську систему країни і більш-менш стабілізований курс гривні.

Політичні торги

Такого вагомого порядку денного Верховної Ради, як був 2 липня, навіть бувалі народні депутати не пригадують. На четвер було заплановано звільнення міністра екології та призначення голови СБУ, ухвалення нового закону «Про Рахункову палату», нового закону «Про Прокуратуру», пакету реформаторських законів у правоохоронній системі — створення Національної поліції, муніципальної варти, Держбюро розслідувань, затвердження закону «Про органи МВС», а також ухвалення нових виборчих правил для місцевих виборів. На жаль, зовсім не все вдалося реалізувати.

«Кадрові питання вирішимо швидко. Рахункову палату проголосуємо. А от з прокуратурою та правоохоронним пакетом гратимемося дуже довго — надто слизькі домовленості між «Народним Фронтом» і БПП. А закон про вибори взагалі намагатимуться зірвати — він не влаштовує «Батьківщину», «Самопоміч», «Радикальну партію», «Опозиційний блок», позафракційних депутатів», — розповідав АСН ще вранці в четвер один із «фронтовиків» і його слова, як показав час, виявилися пророчими.

Спочатку парламентарі довго торгувалися щодо черговості розгляду законопроектів. Суть торгів полягала у такому: що спочатку розглядати — закон «Про Прокуратуру» чи «Про Національну поліцію»? Здавалося б, яка різниця? Але ні. Річ у тім, що прокурорський закон посилює владу Президента за допомогою нарощування м'язів генпрокурору, що, звичайно, не подобається соратникам БПП по коаліції, а закон «Про Національну поліцію» розширює можливості очільника МВС (багато кадрових питання очільник поліції погоджує з главою МВС, — авт.), що, своєю чергою, в багнети сприймають у коаліції (крім «Народного фронту»). Тому довелося укладати бартер. БПП підтримує «міліцейські» закони і допомагає з пошуками голосів, а «Народний фронт» голосує за «прокурорський» закон. Та хоча політики й отримали згоду, побоювання таки залишалися до останнього — чи не кинуть у відповідальний момент партнери по коаліції. Голосування з цих питань перенесли на вечірнє засідання.

Як «Народний фронт» обіграв БПП

Й справді, ціна політичних домовленостей виявилася три копійки. Першим на розгляд поставили закон «Про Прокуратуру». Голосування раз за разом провалювалося. Офіційних причин декілька. Перша — закон виписано так, що процедурою обрання спеціалізованого антикорупційного прокурора може маніпулювати генеральний прокурор. Створюється конкурсна комісія: п’ять представників від ради прокурорів і шість від Верховної Ради. Комісія потім на затвердження генпрокурора подає три кандидатури на посаду антикорупційного прокурора. Глава ГПУ обирає одного.

Олена СотнікОлена Сотнік«У такій процедурі маємо високі ризики. По-перше, конкурсна комісія може бути створена з угодних генпрокурору і Президенту людей. По-друге, подання на розгляд генпрокурору трьох кандидатів може повторити сумний досвід обрання глави НАБУ», — розмірковує народний депутат від фракції «Самопоміч» Олена Сотник.

Та й це ще не все. «Також під різними соусами частково зберігається за прокуратурою держнагляд і слідчі функції. А це консервування радянської моделі, а не бажання переходити на європейські стандарти», — сказав АСН  заступник глави Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

«Фронтовики» пішли на хитрість. Під час одного з голосувань за «прокурорський» закон на табло системи «Рада» висвітилося 224 голоси — «рішення не ухвалено». «Шановний спікер. У нас не спрацювало дві картки», — публічно поскаржився співголова фракції «Народний фронт» Андрій Тетерук і попросив поставити документ на переголосування. Гройсман пішов назустріч цьому проханню. Та знову провал. Закон «Про Прокуратуру» не набрав необхідної кількості голосів. «Пропоную, перейти до розгляду закону «Про Національну поліцію», а потім знову повернутися до «Прокуратури», — завершив політичну багатоходівку Тетерук.

Депутати взялися за «поліцейський» законопроект. Бурхливі двогодинні баталії завершилися успішним голосуванням — 276 «за». Міністр МВС Арсен Аваков і прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, що були у залі Верховної Ради, не стримували своїх емоцій.

А далі депутати після майже годинної перерви, під час якої в Раду приїхав мер Києва Володимир Кличко і  заступник генпрокурора Давид Сакварелідзе, знову повернулися до розгляду закону «Про Прокуратуру». Приїзд цих «гостей» переконав журналістів у думці, що депутатів «ламатимуть» і змусять проголосувати. Так і сталося. 228 голосами  парламентарії таки ухвалили закон. На знак протесту депутати від фракції «Радикальної партії» і «Самопомочі» покинули зал ВР.

«Фронтовики» отримали після цього ще один бонус. Верховна Рада без шуму і пилу проголосувала за ще один «міліцейський» закон — «Про органи внутрішніх справ». «Закон регулює відносини між МВС та підпорядкованими йому центральними органами виконавчої влади. Остаточно визначається взаємодія між керівниками поліції, міграції, Нацгвардії і міністром внутрішніх справ. Якщо раніше у міліції, у прикордонників, у Нацгвардії були окремі підрозділи з медицини, то нині все централізується. Нині один колектив обслуговуватиме інформпотік всього міністерства», — дав коротку характеристику закону екс-глава МВС, глава фракції БПП Юрій Луценко.

А ось закону «Про муніципальну варту» зеленого світла не дали. «До другого читання зроблено такі правки, що закон нестиме колосальні ризики. Фактично ним можуть узаконити в країні тітушок», — заявив народний депутат Ігор Мосійчук.

Замість місцевих виборів реструктуризація валютних кредитів

Банально заговорили, точніше кажучи, заскандалили, розгляд закону «Про місцеві вибори». Це питання й так у порядку денному поставили майже останнім, так ще й у найвідповідальніший момент «забули» про нього.

Ні з того, ні з сього (формальна причина — мітинг під стінами Верховної Ради, — авт.) спікера Володимира Гройсмана змусили поставити на голосування законопроект про реструктуризацію валютних кредитів. Документ дає право українцям оплачувати кредитні борги за валютним курсом НБУ на момент взяття позики. І документ набрав 229 голосів.

Ігор КононенкоІгор Кононенко«Президент ветує цей закон. Документ ставить під загрозу діяльність усієї банківської системи», — сказав АСН народний депутат Ігор Кононенко.

Примітно, що політичну комбінацію з поспішною реструктуризацією валютних кредитів розіграли спільно «Батьківщина», «Радикальна партія», «Самопоміч», «Опозиційний блок», група «Воля народна» і представники «Відродження» — ті, хто голосніше за інших виступали проти ухвалення нових правил проведення місцевих виборів.

«Якщо закон «Про місцеві вибори» не ухвалити на цьому тижні, то тоді жовтневі вибори доведеться проводити за старим законодавством», — сказав АСН народний депутат від «Народного фронту» Ігор Лапін.Ігор ЛапінІгор Лапін

Чи встигнуть цього тижня парламентарії розглянути закон про вибори, достеменно не відомо. В офіційному порядку денному Верховної Ради на п'ятницю, 3 липня 2015 року, виборчого закону немає. Але не унеможливлюємо того, що документ можуть ухвалити за процедурою ad-hok або ж обговорюється варіант, що спікер Володимир Гройсман призначить ще одне пленарне засідання в суботу, 4 липня.

 

Олена Галаджій, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні вам слід проявити помірність у своїх діях та рішеннях Намагайтеся н....
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія та пристрасть будуть на найвищому рівні, що зробить ва....
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба закликає 19 квітня приділити увагу здоров'ю та провести профілактичні процедури, які зміцнюють орг....
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Анжела Перл повідомила, що 19 квітня 2024 року надається можливість дізнатися про цінну інформацію, яка може с....
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Згідно з гороскопом Тамарою Глобою на 19 квітня 2024 року, важливо проявити серйозність і уникати витрати часу....
більше матеріалів
/-0,43406009674072-/ /-pc-/
Top