counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Кредитні ріки з депозитними берегами


Переглядів: 135


Кредитні ріки з депозитними берегами

Національний банк України знизив облікову ставку до 16,5% річних. Рішення набуло чинності з 24 червня 2016 року.  Голова НБУ Валерія Гонтарева відзначила, що зниження облікової ставки стало можливим завдяки уповільненню інфляції, стабілізації на валютному ринку, покращенню кон'юнктури для українського експорту на світових ринках (передусім, на сталь і руду) та відновленню економічного росту. То чи варто очікувати на здешевлення грошей, зокрема – кредитів? Про це «Аналітична службі новин» (АСН) запитала у експертів.

Нульові ефекти

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко дуже скептично ставиться до позитивних очікувань щодо здешевлення доступу до грошей, вважаючи, що зниження облікової ставки  нічого  не дасть.

Олександр ОхріменкоОлександр Охріменко«В Україні взагалі не працює кредитування. Зараз навіть держбанк не кредитують. Великі банки, в яких власники з ЄС або Росії, теж більше зосереджені на тому, як погасити старі кредити», -  сказав він АСН.

Та, що найголовніше, переконує експерт, «Гонтарева, як глава НБУ, порушує Конституцію і закони України».

«За законом НБУ зобов’язаний  надавати рефінансування банку за обліковою ставкою. За логікою це і повинно сприяти регулюванню вартості грошей на ринку. Але на практиці НБУ, а точніше, Гонтарева, в основному дає рефінансування вибірково – або держбанкам, або банкам її друзів. Ринку рефінансування просто немає», –  стверджує Охріменко.

Без різких рухів

Є думка, що черговий етап зниження ключової ставки Національного банку в 2016 році демонструє уповільнення інфляції і поступове здешевлення депозитних та кредитних програм у країні, але самі по собі такі дії НБУ помітно не впливають на ринок. На цьому увагу АСН акцентував керуючий партнер юридичної фірми «Правовест» Гліб Сегида, нагадавши, що 23 червня 2016 року НБУ вже вдруге в цьому році знизив облікову ставку - з 18% до 16,5%. На початку року вона досягала 22%, у березні-серпні 2015 року - 30%. Нацбанк пояснює своє рішення «стійким зниженням інфляційного тиску, поліпшенням інфляційних очікувань і стабілізацією ситуації на валютному ринку».

За словами експерта, після зниження облікової ставки вартість рефінансування для банків від НБУ зменшиться до 18,5%, що знову просто складе середньоринкове значення, але не призведе до різкого зниження ставок по депозитах і кредитах до 1,5-процентного пункту. До того ж, за більшістю договорів ставки є фіксованими, і навіть за умови  плаваючої ставки вона, як правило, не переглядається частіше, ніж один раз на 6-12 місяців.

Гліб СегідаГліб Сегіда«На жаль, в Україні немає масштабних державних програм кредитування (іпотека, авто, підтримка підприємництва та ін.), ставки за якими прив'язані до облікової ставки. Тому населення ніяк не відчує, що щось змінилося на фінансовому ринку з 24 червня 2016 року», – резюмував Сегида.

Епохальна логіка

У свою чергу доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України Олексій Плотніков відзначив, що тенденція зниження облікової ставки – це добре.Олексій ПлотніковОлексій Плотніков

«За логікою має бути здешевлення. Але питання – наскільки. Думаю, вони не стануть доступними і привабливими. Але тенденція до зниження ставки – це непогано і може означати, що ми з вами ще застанемо ту чудову епоху, коли кредити стануть брати і видавати», - пояснив він АСН, додавши, що це стосується усіх кредитів – і для простих людей, і для бізнесу, адже нині відсотки настільки високі, що брати їх у кредит вигідно тільки дуже специфічному бізнесу, який працює поза межами легальності.

Окрему увагу економіст приділив гривневим депозитам, адже за логікою вони теж мають ставати дешевшими.

«Якщо зараз маємо 19-21% за депозитами, то може бути приблизно 16%», – прогнозує він. Але наголошує, що це повинно стосуватися нових депозитів. Та здешевлення їх, на думку Плотнікова,  не призведе до виникнення дефіциту гривні або відтоку вкладів з банківських установ України.

Холодною головою

Висновок: наразі кредити залишаться дорогими, а ось гривневі депозити дешевшають. Банки від цього не постраждають, різкий обвал не прогнозується. Населенню від цього теж поки ні холодно  ні жарко, втім, як і економіці, яка спрагло потребує дешевших ресурсів.

Та певний позитив є. І за умови продовження такої динаміки з паралельним використанням додаткових механізмів можна сподіватися на краще. Хоч і формувати завищені очікування не варто.

Юлія Артамощенко, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як зберегти життєву енергію та сили
Як зберегти життєву енергію та сили
Апатія, депресія та роздратування — все це є першою ознакою витоку життєвої сили Захистити себе від цього, а т....
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
Прикмети допомагають нам робити наше життя кращим і яскравішим Найважливіше у кожному новому дні — його почато....
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої внутрішні відчуття та інтуїцію Можливо....
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 23:45 розпочнеться 19-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви можете відчувати особливе хвилювання та енергію у стосунках Це п....
більше матеріалів
/-0,38119506835938-/ /-pc-/
Top