counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Вишка для спецназу


Переглядів: 567


Вишка для спецназу

У Палаці підводного спорту змагались не професійні стрибуни у воду і навіть не аматори, у воду стрибають ті, хто має довести, що перемогти власний страх можливо, аби згодом поповнити лави підрозділу поліції особливого призначення КОРД («Корпус оперативно-раптової дії»).

Напередодні хлопцям сказали взяти речі для басейну і не повідомили, що треба буде робити.

КОРД

КОРД

«Сьогодні вони ще не знають, що стрибатимуть з 10-метрової висоти, - каже головний інспектор відділу контролю оперативної готовності Департаменту організації діяльності КОРД Національної поліції України, підполковник поліції Іван Кулеха. - Ви побачите це з їхньої реакції. Програма п'ятиденних випробувань узагалі тримається у суворій таємниці - про неї знають лише інструктори. Це вправа на сміливість. Техніка не має значення. Стрибатимуть двічі. Один - у невідомість, а другий раз свідомо. Скажу одразу: можуть не всі. Навіть деякі суперпідготовані бійці, які влучають білці в око, іноді не можуть подолати цю перешкоду».

КОРД

Плавки, шльопанці, душ. Претенденти нашвидкуруч переодягаються і готуються.

КОРД

Пальці у них у ранах і мозолях після марш-кидків.

КОРД

Потім побудова і постановка завдання: один стрибок з 7-метрової вишки і два з 10-метрової.

КОРД

КОРД

КОРД

КОРД

КОРД

Реакція на завдання на якусь мить застигає в очах: ​​хтось спокійно зітхає, хтось нервово погладжує голову.

КОРД

Проте ніхто не відмовляється. Більшість мовчки піднімаються на вишку.

Хтось, сконцентрувавшись, налаштовується, хтось хреститься, хтось намагається останньої секунди жартувати і за вказівкою інструктора здійснює стрибок.

КОРД

Стрибає у воду навіть боєць вагою 140 кілограмів. За долю секунди він опиняється не лише у прохолодній хлорованій воді, а й у теплих оваціях побратимів. Біля басейну хлопці, які напередодні ще не були один з одним навіть знайомі, всіх підтримують і підбадьорюють.

КОРД

КОРД

КОРД

КОРД

У Володимира з Полтави стрибок з десяти метрів - перший.

«Я з вишки стрибаю вперше, - зізнається він. - Сподобалося. Адреналін зашкалює. Я б ще повторив... багато разів. Боротьби з собою не було. Просто треба було зібратися, налаштуватися, а страшного в цьому нічого немає».

«Не можу сказати, що страшно не було. Було! - каже Андрій. - Але весь прикол у тому, щоб цей страх перебороти. Різниця була навіть у стрибках з семи і десяти метрів. Вдруге стрибати було легше - ти вже знаєш, що на тебе чекає».

Інструктор Микола, який і сам проходив подібні випробування, каже, що теж стрибав з вишки. «Мені було легко», - запевняє він, адже свого часу практикував стрибки з парашута. Тепер Микола - один з тих, хто оцінює дії кандидатів.

«За кожне виконане завдання ставиться бал - або нуль, або одиниця. Наприкінці бали підсумовуються. Враховується і психічний стан. Боєць може бути добре фізично підготовленим, але його психіка в екстремальній ситуації реагує неадекватно. Хтось стрибне з трьох метрів, а на десять не піде».

КОРД, до складу якого хочуть увійти всі ці хлопці, - абсолютно новий спецпідрозділ, що формується з колишніх співробітників міліції з «Беркута», «Грифона», «Сокола» і добровольчих батальйонів, які пройшли через події на сході. «За правилами, беруть чоловіків до 35 років, - каже Іван. - Але бувають рідкісні винятки - відбір, наприклад, пройшов нарівні з молодими хлопцями колишній міліціонер 49 років».

«Кожен боєць буде готовий виконувати завдання і у повітрі, і у воді, і під водою», - додає Іван. Тому до підрозділу беруть уже фізично підготованих бійців, котрі вміють поводитися зі зброєю. «Самі розумієте, подолати 50-кілометровий марш-кидок у повній амуніції навіть не кожному спортсмену під силу. Перевірено на практиці. Якщо ж нам бракуватиме гідних кадрів, тоді будемо оголошувати зовнішній конкурс, аби до нас ішли непідготовлені хлопці», - продовжує він.

Відбір і подальша двомісячна підготовка кадрів відбувається за американською програмою.

КОРД

КОРД

КОРД

КОРД

КОРД

КОРД

КОРД

Стрибки у воду - четвертий етап з п'яти днів випробувань. «Ми їх називаємо «курсом на виживання», - каже Кулеха. - Тобто п'ять діб поспіль люди в умовах обмеження сну, їжі, при максимальних фізичних навантаженнях виснажуються, щоб у цих обставинах можна було побачити, хто є хто, як людина працює в колективі, адже спецназ - колективна робота. Наприклад, якщо хлопці носять колеса вагою 80 кілограмів, то це вправа на індивідуальну витривалість, адже вона виконується в останній день відбору, коли час сну скорочено до мінімуму, а ресурси організму вичерпуються. А якщо претенденти у складі групи трьох-чотирьох осіб носять величезну колоду, то тоді інструктор оцінює, як люди працюють у зв'язці. Може, хтось намагається за рахунок групи виконати завдання, а сам не працює на спільний успішний результат».

Проходять претенденти й поліграф, і психологічні тести. Щоб потрапити в КОРД, одного бажання замало - людина має відповідати низці вимог.

Перший підрозділ КОРД уже створено. Працює в Києві та Харкові. Цікаво, що з 907 претендентів у Києві перший курс виживання пройшла 61 людина, а бійцями стали лише 39. У Харкові було подано 481 анкету, з них на службу в КОРД відібрано 33 бійці. Загалом до спецпідрозділу заплановано набрати 3076 поліцейських.

«Чому не проходять відбір? Деякі вживають наркотики, у когось сумнівна репутація. Але краще вам про це розповість психолог», - каже Іван.

«Стрибки у воду - це можливість кожному бійцю подолати свій страх, - каже психолог Олена Вишневська. - Страх - природний. Але у кожної людини є своя межа, яка стопорить перед якоюсь дією. Для цього ми запланували такі стрибки, щоб подивитися, чи готова людина справлятися зі своїм страхом і йти далі. Ви, напевно, пам'ятаєте, як Олександр Македонський перевіряв своє військо на готовність бути воїном - він їх лякав і дивився на реакцію. Якщо людина червоніла, він її брав, якщо блідла і впадала у ступор - ні. Друга є непотрібною на полі бою. Точно так само й тут. Боїться кожен. Важливо розуміти, наскільки людина готова довіритися собі і виконати те, що їй належить. Якщо впорається, то таку людину можна брати на завдання: затримувати небезпечних злочинців, бути в АТО».

КОРД

У руках у психолога аркуш паперу. На ньому - тест.

КОРД

КОРД

КОРД

«Він допомагає визначити деякі сфери життя, такі як взаємодія із собою та навколишнім світом, розподіл своїх сил, вміння тримати дисципліну, - пояснює вона. - А ось цей квадрат показує те, що для них зараз актуально. Ми намагаємося використовувати невербальні методики. Виконуючи такі тестові завдання, кандидат не знає «правильної» чи «неправильної» відповіді на поставлене запитання. Але саме такий метод дозволяє по крихтах скласти загальну картинку. Головне - з'ясувати наскільки людина надійна».

Віктор Ковальчук

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як зберегти життєву енергію та сили
Як зберегти життєву енергію та сили
Апатія, депресія та роздратування — все це є першою ознакою витоку життєвої сили Захистити себе від цього, а т....
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
Прикмети допомагають нам робити наше життя кращим і яскравішим Найважливіше у кожному новому дні — його почато....
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої внутрішні відчуття та інтуїцію Можливо....
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 23:45 розпочнеться 19-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви можете відчувати особливе хвилювання та енергію у стосунках Це п....
більше матеріалів
/-0,46407294273376-/ /-pc-/
Top