counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

Як Яценюк з Порошенком ЦВК поділили


Переглядів: 50


Як Яценюк з Порошенком ЦВК поділили

Листування на Печерських пагорбах – річ серйозна і втаємничена. Свіжий приклад: ще у п’ятницю Президент Петро Порошенко повідомив, що підготував і підписав до парламенту лист з переліком кандидатур до нового складу Центральної виборчої комісії, а на сайті ВР жодних звітувань про отримання у понеділок не було. Лише у вівторок вранці з’явилися проекти постанов про звільнення 12 «бувалих» та призначення 11 нових, серед яких жодного колишнього члена ЦВК. І, звісно, без сюрпризів не обійшлося.

Табличка ділення

Зокрема, Президент пропонує депутатам підтримати Аллу Басалаєву (Відродження), Михайла Вербенського (БПП), Романа Гребу (НФ), Ольгу Желтову (БПП), Олега Конопольського (НФ), Світлану Кустову (БПП), Ольгу Лотюк (БПП), Віталія Плукаря (БПП), Євгена Радченка (Самопоміч), Надію Синицю (НФ), Леонтія Шипілова (НФ).

Цікаво, що ще напередодні були розмови, що список буде «компромісним». Тобто без двох колишніх - Жанни Усенко-Чорної («Батьківщина»), Андрія Магери («Народний Фронт»), і одного новачка - Євгена Радченка («Самопоміч»).

Останній зберігся. А нинішні заступники голови Комісії – ні. Натомість серед кандидатур з’явилися Греба та Конопольський – люди Арсенія Яценюка.

За дужками

Леонід ЄмецьЛеонід ЄмецьГолова фракції «Народний фронт» Максим Бурбак нині на дзвінки не відповідає, тож дізнатися у нього, чому так сталося, не вдалося. Натомість Леонід Ємець АСН відзначив, що НФ кандидатуру Магери не відкликав, і наполягає, що має відбутися засідання фракції з цього питання. Не виключено, що депутати можуть і не знати про те, що вирішив «вищий розум» за них.

Нагадаємо, у інтерв’ю АСН голова ВР Андрій Парубій сказав, що в переговорах щодо ЦВК бере учать сам Арсеній Яценюк. Тож невідомо, що він там напереговорював за фракцію і чи не було якогось листа від імені Бурбака, який не тільки очолює фракцію, але і є людиною Яценюка.

Дивною є історія зі зникненням прізвища Усенко-Чорної, людини, близької до Юлії Тимошенко. У «Батьківщині» стверджують, що теж не відкликали її кандидатуру. І зараз намагаються розібратися, з якими фракціями і як узгоджував Порошенко подання. Правда, позаочі говорять, що Юлія Володимирівна грає у велику гру з Петром Порошенком, з якої точно вийде переможцем ЮВТ, бо, на відміну від людей Порошенка, вміє вибудовувати стратегію.

Ігор ПоповІгор ПоповНемає в поданні й представника від «Радикальної партії». Як повідомив АСН нардеп Ігор Попов, ляшківці не голосуватимуть за такі пропозиції Президента. Стверджує, це намагання створити ручний Центрвиборчком не набере достатньої кількості голосів, буде провалене.

Але! Ймовірно, тимошенківці і радикали ще мають за що торгуватися. Як і представники «Опозиційного блоку». Адже подання на призначення стосується 11 кандидатур. Одне місце залишається вільним. Скоро звільниться ще одне крісло, бо у Олександра Осадчука каденція добігає кінця вже взимку.

Множення на нуль

Одразу згадується те, як Президент Петро Порошенко, говорячи про те, що підготував до парламенту лист з переліком кандидатур до нового складу Центральної виборчої комісії, нагадав, що, згідно із законодавством, зобов’язаний внести кандидатури до нового складу ЦВК протягом місяця після того, як попередній склад Центрвиборчкому буде відправлений у відставку. І зрозуміло, що Президент просто так нічого не говорить.

Ольга АйвазовськаОльга АйвазовськаТа, як пояснила АСН координатор виборчих програм ГМ «ОПОРА» Ольга Айвазовська, Президентом внесені проекти постанов і на звільнення, і на призначення, і нагадала, що зараз триває виборчий процес на семи одномандатних округах.

«Якщо парламент звільнить членів ЦВК, вони не можуть працювати далі. Тоді виборчий процес буде припинено, призупинено. Але відповідальність за непризначення членів ЦВК лежатиме на парламенті. Бо є подання і на призначення», - акцентувала вона.

Айвазовська поки не береться прогнозувати, чи вистачить голосів у парламенті за кадрові ротації в ЦВК. Вона відзначила, що голова фракції НФ мав би пояснити уточнення та заміни у списку кандидатів. «Греба з’явився там невипадково. Швидше за все, було переподання з боку НФ», - допустила вона.

Запасна голова

А ось генеральний директор ВГО «Комітет виборців України» Олексій Кошель переконаний, що кадрові пропозиції Президента парламент прийме – голосів буде достатньо. Він вважає, що одне вільне місце збережене для майбутнього голови ЦВК, та хто це буде – невідомо.

Голова КВУ покритикував те, як формувався список кандидатів, зокрема відзначив позицію «Народного фронту».

Олексій КошельОлексій Кошель«Процес був хаотичний і незрозумілий. Вже після внесення фракції замінювали кандидатури. На превеликий жаль, за політичними іграми у старі і нові члени ЦВК ми не бачимо у цьому складі одного з найбільш авторитетних експертів з питань виборчих процесів, виборчого права – Андрія Магери. Більшість із кандидатур у списку не є тими фахівцями, які б займалися виборчими процесами», – відзначив він.

Кошель також додав, що питання фахового рівня людей зі списку – дуже серйозне. Але сподівається, що ці люди самовдосконалюватимуться і не зруйнують повністю довіру до виборів.

Він повернувся

Отож, як бачимо, більш як дворічна історія кадрових ротацій у ЦВК скоро може завершитися. І поки точилися розмови про ймовірну узурпацію Центрвиборчкому Порошенком, тишком-нишком Яценюк все переграв. Далі буде ще торг за кандидатуру голови Комісії. Та то вже інша історія. Цікаво, що відбуватиметься тепер у фракції «Народний фронт»? Депутати тихенько «з’їдять» сюрприз від голови партії чи все ж реагуватимуть? Скоро побачимо.

 

Юлія Артамощенко, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Ще в давнину люди знали, що каміння має цілющі властивості На жаль, у сучасному світі багато хто скептично ста....
Камені-талісмани для залучення грошей та удачі
Камені-талісмани для залучення грошей та удачі
Поліпшити свій добробут і стати щасливою людиною можна за допомогою каменів-талісманів Давно доведено, що енер....
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
У сучасне століття підвищених енерговитрат відновлювати енергетичний баланс важливо кожній людині Нескладний к....
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може виникнути почуття втоми чи розчарування через несподіван....
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) На сьогоднішній день ваші пристрасність та романтичні настрої будуть на піку....
більше матеріалів
/-0,37326288223267-/ /-pc-/
Top