counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Нова Конституція: Президента посилять префекти


Переглядів: 84


Нова Конституція: Президента посилять префекти

Україна ще на крок наблизилася до нової Конституції. Проект частково оновленого Основного закону України попередньо затвердили, як це заведено в нашій країні, під дату — напередодні Дня Конституції. Нібито за ним Україна взяла курс на децентралізацію. Але деякі політики скептично стверджують, що замість децентралізації отримаємо «дОцентралізацію».

У тиші і без розголосу

Від першого дня свого президентства Петро Порошенко заявив про необхідність проведення децентралізації у країні. За зразок вирішили взяти польський досвід посилення і розширення повноважень регіонів. І закрутилося. Останні півроку політики та експерти активно працювали над написанням нової Конституції щодо децентралізації. Заради справедливості зазначимо, що процес був закритим, але задля створення ілюзії прозорості  всією країною проводили різні експертні конференції та круглі столи (їхні результати на реальний перебіг написання Основного закону взовсім не впливали).

26 червня Конституційна комісія затвердила і відправила на розгляд Президенту Петру Порошенку зміни до Конституції, які стосуються децентралізації. Примітно, текст затверджених змін не поспішали оприлюднювати — на жодному офіційному сайті не розмістили проект конституційних змін (станом на 27.06.2015).

Про зміст пропонованих конституційних змін журналісти дізнавалися з власних джерел та коментарів політиків.

Новий адміністративно-територіальний устрій

Тож які зміни чекають на Україну? Згідно з проектом змін до Основного закону, країна матиме новий адміністративно-територіальний устрій. Такі поняття, як області, райони, міста, райони в містах, селища і села кануть в Лету. Замість них — громади (громади), райони, регіони.

За задумом авторів конституційних змін, громада стане «базовою одиницею в системі адміністративно-територіального устрою». У складі громади може бути як один, так і декілька населених пунктів, рішення за Верховною Радою. Громади своєю чергою будуть об'єднані в район, а райони — в регіон. Кількість регіонів дорівнюватиме кількості нинішніх областей.

До речі, питання регулювання місцевого самоврядування в тимчасово окупованих регіонах країни запишуть у Перехідних положеннях Конституції. Звучатимуть вони ось так: «Особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих адміністративно-територіальних одиницях Донецької та Луганської областей визначаються законом про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей».

Пропонується і нове керівництво регіонами. Районні та обласні державні адміністрації ліквідують, натомість створять префектури на чолі з префектами (аналог губернатора).

Хто перед ким відповідальний?

Олександр МоскалюкОлександр МоскалюкНайбільші дискусії щодо конституційних змін точилися навколо того, хто і як буде призначати, звільняти префектів, й чи закріплять за Президентом право зупиняти акти громад і префектів. Експерти висловлювали стурбованість щодо того, що глава держави має намір узурпувати владу. «Якщо ми говоримо, що йдемо польським шляхом проведення децентралізації, то слова і дії не повинні розходитися. Дуже показовий момент. В українському варіанті децентралізації (той, який спочатку хотіли затвердити, — авт.) прерогативу достроково припиняти повноваження місцевих рад хочуть закріпити за Президентом. Та водночас у Польщі таке право — компетенція Сейму і уряду», — заявив АСН експерт щодо конституційного права Олександр Москалюк. — Зважаючи на те, як виписують децентралізацію в Україні, створюється таке враження, що ключові політичні гравці процес децентралізації намагаються підлаштувати під себе».

Як показав час, такі побоювання не виправдалися. В останній момент всі спірні нюанси з проекту Конституції прибрали. «Найбільше критики звучало, зокрема, щодо двох нормам. Перше — спочатку в проекті Конституції пропонувалося закріпити, що префекта призначає Президент за поданням Кабінету Міністрів. Але після конструктивних дискусій норму змінили — звільняти префекта можна буде теж за поданням Кабміну», — сказав АСН член Конституційної комісії Віктор Мусіяка. Він також уточнив, що члени КК вдосконалили норму, що стосується призупинення повноважень органів місцевого самоврядування.Віктор МусіякаВіктор Мусіяка

«У першому варіанті проекту Президент міг зупинити рішення і діяльність будь-якого органу місцевого самоврядування, якщо воно загрожує територіальній цілісності та суверенітету. Звичайно, це викликало багато критики — відбувалося посилення повноважень глави держави. Тому норму розширили — спірне рішення органів місцевого самоврядування передається на розгляд Конституційного Суду. Якщо суд визнає його антиконституційним, Верховна Рада призначає дату перевиборів, — додав Мусіяка, уточнивши, що проект Конституції не передбачає узурпацію влади Президентом.

Що стосується повноважень префектів, то вони будуть великими: на них, зокрема, покладають функції нагляду за дотриманням Конституції і законів органами місцевого самоврядування, забезпечення виконання державних програм. Також префект може ухвалювати акти, чинність яких буде обов'язковою на відповідній території.

Конституційні зміни докорінно змінюють й принципи фінансування місцевих органів влади. На сьогодні фінансування відбувається за бюджетом, затвердженим «наосліп» у Києві. Та пропонують за принципом субсидіарності — фінансуватимуть райони, регіони і громади за їх потребами.

Конституційний календар

Президент Петро Порошенко пообіцяв не гальмувати конституційний процес — зміни в Основний закон країни в частині децентралізації мають внести на розгляд парламенту вже наступного тижня (30 червня — 3 липня, — авт.). «У нас ще є шанс, щоб проголосувати зміни до Конституції до дати місцевих виборів, до 25 жовтня», — наголосив Порошенко.

Леонід ЄмецьЛеонід ЄмецьЩоб встигнути до виборів, депутатам доведеться добряче постаратися. «Процедура така. На другій сесії парламенту нинішнього скликання (до 17 липня, — авт.) депутати 226 голосами повинні підтримати зміни до Конституції. Відтак документ для експертної оцінки відправлять до Конституційного Суду. І лише згодом голосування в другому читанні 300 голосами на черговій сесії ВР (третя сесія за календарним планом роботи ВР відкриється 1 вересня,— авт.)», — роз'яснив АСН народний депутат Леонід Ємець.

Але й це ще не все. Лише конституційних змін замало, щоб на повну запустити в країні процес децентралізації. «Потрібно ухвалити декілька десятків законів. Наприклад, знадобиться окремий закон про громади, префектури», — уточнив АСН народний депутат Вадим Денисенко. А для цього потрібен час.Вадим ДенисенкоВадим Денисенко

Тому влада, обрана на місцевих виборах 25 жовтня, буде тимчасовою. За рік-два доведеться проводити перевибори під нові конституційні повноваження.

PS Змінювати Конституцію України мають у три етапи. В межах першого — децентралізація. Другого — судова реформа. Третього — переглянуть розділ щодо конституційних прав українців. Тобто в кращому випадку повністю нову Конституцію України побачить не раніше 2017 року.

 

 

Олена Галаджій, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Щоб досягти фінансового благополуччя, простої роботи та економії недостатньо — необхідно добре постаратися та ....
Приметы про постельное белье
Приметы про постельное белье
Ми проводимо в ліжку значну частину свого життя, тому існує так багато прикмет про постільну білизну Про те, щ....
Візерунки на одязі: від чого захищає клітина і як горошок притягує гроші
Візерунки на одязі: від чого захищає клітина і як горошок притягує гроші
Візерунки на нашому одязі можуть виступати в ролі магніту для успіху в різних сферах життя Експерти розповіли ....
Гороскоп на тиждень з 22 по 28 квітня 2024 року
Гороскоп на тиждень з 22 по 28 квітня 2024 року
Так уже вийшло, що квітень виявився складним з астрологічної точки зору Настав час дізнатися, яким буде його о....
Техніки, які позбавлять вас негативних думок
Техніки, які позбавлять вас негативних думок
Негативне мислення здатне зіпсувати будь-яке спілкування та якісно отруїти життя Порятунок від нього - найважл....
більше матеріалів
/-1,4274070262909-/ /-pc-/
Top