counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Топ-3 Петра Порошенка


Переглядів: 61


Топ-3 Петра Порошенка

Два роки тому Петро Порошенко тріумфально переміг у першому турі президентських виборів. Якби зараз йому довелося знову змагатися за голоси, боротьба була б складнішою. Адже рейтинг Порошенка хоч вищий, ніж у конкурентів, але серйозно впав - більше ніж у п’ять разів. І, як свідчать дані опитування Центру Разумкова, проведеного наприкінці квітня 2016-го, становить уже не 54,7%, а лише 10%. Чому так? Які основні здобутки і провали Порошенка? Що на нього чекає далі? Розбиралася «Аналітична служба новин» (АСН).

Закінчення ейфорії

Олександр ПалійОлександр ПалійПолітичний експерт Олександр Палій переконаний, що все-таки Порошенку є чим гордитися. Зокрема, основні здобутки Петра Олексійовича – це втримання державності під час зовнішньої агресії, зміцнення армії, відновлення економічного зростання, яке триває вже півроку.

«Втримати державу - це означає врятувати життя від руйнування мільйонам. Багато хто цього ще не оцінив. Армія в нас отримала нормальне забезпечення і добилася серйозних успіхів, навіть ще в 2014 році. Відвоювання двох третин території Донбасу – це, безумовно, заслуга й верховного головнокомандувача», - вважає він

Палій каже, завдяки Порошенку нарешті є економічне зростання, яке хоч тільки почалося, але вселяє оптимізм і в державі, і зовні, бо означає: якщо Україна зростає під час війни, то все у нас буде добре. «Це колосальні здобутки, масштаби яких поки що не всі розуміють, бо велике бачиться з відстані», - додав Палій у коментарі АСН.

Що ж стосується трьох його головних проблем, то, за словами Палія, це повільність і поступовість судової реформи та реформи прокуратури.

«Реформувати все одразу значно легше, ніж поступово окремі сфери - здається, це розуміння тільки зараз приходить до Порошенка. Ще були кадрові помилки, зокрема при призначенні попередніх генпрокурорів. Але були й кадрові успіхи. А головна проблема - що нема посадок «великих акул» попереднього режиму та корупції. Хоча такої кількості арештів корупціонерів, як зараз, у нас ніколи не було. Однак люди хочуть відчути, що справедливість є для всіх, і немає жодних домовленостей і права порушувати закон ні для кого. Ми розуміємо, що іноді політично вигідно (навіть іноді для держави) не садити злодіїв, а тримати їх залежними, але люди не хочуть розуміти такої політики», – каже політолог.

Палій вважає, що падіння рейтингів Порошенка зумовлене закінченням періоду ейфорії.

«Рейтинг Президента входить у нормальне русло. Виходячи з сьогоднішньої ситуації, Порошенко цілком може виграти наступні президентські вибори, завдяки тому, що люди роздивляться, зрозуміють, що могло бути значно гірше, зрозуміють, хто причетний до витягування країни з катастрофи. А крім того, Порошенку легше через те, що його конкуренти поки що гірші за нього», – пояснив свою точку зору експерт.

Він додав, опоненти Порошенка – популісти (Тимошенко, Ляшко і т.д.) і Москва та її агентура - в Україні: «Звичайно, вони зацікавлені в дестабілізації державного механізму. Але зробити це не так просто, коли український народ набрався політичного досвіду, а всі державні інституції функціонують і потроху, зі скрипом, але покращуються».

Час на відповіді

Євген МагдаЄвген МагдаУ свою чергу політолог Євген Магда наголосив, що у нас часто забувають, якими були попередні президенти: порівнюють цього з цим, а не з тим, хто був раніше. А річниця обрання Порошенка Президентом – це нагода подумати і почати втілювати обіцянки у життя.

«Суспільство істотно змінилося після 2014 року, після Революції гідності. Зрозуміло, що потрібні відповіді на важливі питання. І треба пам’ятати, що поки що не минуло навіть половини каденції президентської. У Порошенка ще є шанс здійснити необхідні зміни і зрушення», – звернув увагу Магда.

Експерт також вважає, що важливим здобутком Порошенка є посилення армії. Та основним є збереження незалежності, загроза втрати якої була достатньо реальною та вагомою. Другий «плюс» - продовження євроінтеграції і усвідомлення широкими верствами населення, що це безальтернативний шлях. «Та тут треба розуміти, що справа не лише у євроінтеграції як такій. А й у змінах усередині країни», - сказав він.

Щодо недоліків, то в першу чергу Магда виділив те, що Президент України сприймається як центр політичної влади. «І одна з основних проблем – складність з делегуванням повноважень. Порошенко мало нагадує класичного європейського президента, тому що він активно втручається в політичний процес, не обмежуючись суто представницькими функціями. Відповідно він отримує негативу більше, ніж заслуговує», – вважає експерт.

Другою вадою, на думку експерта, є те, що Порошенка було обрано, коли він уже став багатою людиною, що ускладнює його сприйняття людьми: «Виникають скандали - навколо липецької фабрики, офшорів, які є хоч не завжди переконливими, але гучними».

Третій недолік, на переконання Магди, те що Україна не стала альтернативним центом впливу на пострадянському просторі і не формує порядок денний так, як могла би це робити.

А ось у падінні рейтингів політолог трагедії не бачить, каже, що вони просідають у всіх: «Немає на моїй пам’яті президента зі стабільним рейтингом протягом усієї каденції. Як спортсмен форму, він її набирає до виборів, потім втрачає, потім знов набирає перед новими змаганнями. Тому тут немає нічого екстраординарного».

Посилення влади Порошенка його людьми на чолі Кабміну та Генеральної прокуратури України, на думку Магди, може як ще більше знизити довіру до Президента, так і, навпаки, значно підвищити.

«Це точка біфуркації. Вони його або вниз потягнуть, або вгору. Якщо наслідки дій уряду будуть позитивними, хай і не завжди популярними, якщо від генерального прокурора матимемо певні натяки на справедливість – це позитив, у тому числі й рейтинговий», - резюмував Магда.

Свій до свого

Богдана БабичБогдана БабичНабагато критичніше на президентство Порошенка дивиться політичний експерт Богдана Бабич. Вона стверджує, що до здобутків Петра Олексійовича можемо віднести: збільшення власного капіталу, вибудовування сильної президентської вертикалі, прилаштування своїх родичів на держслужбу (сина - депутатом Верховної Ради, кількох кумів - міністрами). Хоча «з барського столу» трохи перепало й Україні: ось-ось і отримаємо безвізовий режим, маємо нових поліцейських, розпочався процес дерегуляції та скорочення державного апарату.

«Петро Олексійович міг дати сигнал суспільству, що готовий жити по-новому. Але він своїми діями показав, що не вірить у державу, яку очолює. Президент навчився на помилках Януковича і тому будує своє «межигір’я» не в Україні, а в Іспанії. І гроші тримає не в Україні, а десь у більш надійному місці», – обурилася вона.

Бабич додала, що, на жаль, за два роки Порошенка на чолі держави остаточно провалено деолігархізацію та деофшорізацію економіки: «Президент остаточно довів, що будує олігархічний консенсус, де ведення бізнесу через офшори є звичною практикою. Це означає, що інфраструктурні зміни, перехід до наступного технологічного устрою мають відбутися не завдяки політиці Банкової, а всупереч їй».

Другою поразкою Порошенка експерт назвала боротьбу з корупцією та кадрову політику: «Призначення людей за критерієм особистої відданості, втручання «любих друзів» у роботу судів, кришування корупції в прокуратурі та судах, відновлення «телефонного права» - все це ознаки сучасної України».

Третій провал, на думку Бабич, - це Мінськ-2, «який фактично ввів Україну в логіку консервації конфлікту на Донбасі та легітимізації сепаратистських утворень».

«Є ще криза конституційного процесу та втрата конституційної легітимності, яку можна повернути виключно через перезаснування державності на нових принципах та за новими правилами співжиття. Але це інша історія», - пояснила Бабич свою точку зору.

Що стосується прогнозу на майбутнє Порошенка, то експерт зауважила, що сильний і відповідальний державний діяч не дає обіцянок, які не може виконати. Інакше він втрачає політичну перспективу.

«Якщо у народу є політична пам’ять, він викидає таких політичних авантюристів на смітник історії. Якщо ні, ми рухаємося за спіраллю», – підсумувала вона.

Таємні інгредієнти

Наразі експерти відкидають ризик дочасних президентських виборів. Кажуть, нема для них зараз передумов. Але акцентують на необхідності Порошенку і його команді пам’ятати про обіцянки і починати їх виконувати. Адже хоч романтичні очікування пригасли, країні й далі доводиться не тільки боротися з окупантом, повертати території, а й відновлювати економіку, створювати боєздатну армію і справедливу правоохоронну й судову системи тощо.

Тут хочеться нагадати Порошенкові його ж слова, сказані ним, коли він уже Президентом звітував торік у Верховній Раді: «Усі, хто протидіє реформам і перешкоджає Україні стати успішною, а саме олігархія, корумпована бюрократія, країна-агресор і його нечисленна п'ята колона, яку ворог намагається підживлювати в Україні, програють». І як порівнював себе з шеф-кухарем під час оцінювання проведення реформ, гучно анонсував, що чимало страв уже в печі, для одних підходить тісто, для інших зібрано всі необхідні інгредієнти, а є й такі страви, що ми з вами навіть і не знали їхнього рецепта.

До речі, «рецепти з Банкової» дійсно переважно таємні. Їх ховають від широкого загалу, обговорюють кулуарно. А наближені до Порошенка люблять діяти агресивно, роблячи все для концентрування влади в одних руках, за що по них часом доводиться давати Заходу. А позитивні зміни в житті країни - це й далі найголовніше, бо без цього говорити про якісні реформи та  перетворення не доводиться. 

Юлія Артамощенко, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Для Стрільців 2024 обіцяє бути періодом значних змін, включаючи можливість досягнення великого успіху та багат....
Шепотки на чоловіка: 3 способи залучити кохання
Шепотки на чоловіка: 3 способи залучити кохання
Щоб залучити чоловіка, достатньо лише шепнути кілька фраз, проходячи повз нього Він відразу зверне на вас уваг....
Три причини, чому бажання не виконуються
Три причини, чому бажання не виконуються
Чи ви коли-небудь думали про те, чому бажання не виконуються? Деколи навіть сили бажання та візуалізації недос....
Домашня магія: позбавляємося проблем, залучаємо удачу
Домашня магія: позбавляємося проблем, залучаємо удачу
Виявляється, всі домашні обов'язки по дому можна перетворити на справжній магічний ритуал для залучення благоп....
7 причин запалювати в будинку свічки щодня
7 причин запалювати в будинку свічки щодня
Свічки створюють енергетику гармонії та затишку, і їх правильне використання здатне змінити життя на краще Фах....
більше матеріалів
/-0,42653393745422-/ /-pc-/
Top