counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

Солодкі мрії і грізні погрози Президента


Переглядів: 56


Солодкі мрії і грізні погрози Президента

Перший звіт Президента України Петра Порошенка у Верховній Раді відбувся. Було сказано багато правильних слів. Зроблено масу посилів і нових обіцянок. Задекларовано основні вектори розвитку країни та дано оцінки роботи всіх гілок влади. Все було дуже правильно. Але якось надто солодко і спрямовано більше на перспективу, ніж на сьогодення.

Ноу-хау

Вранці, ще до засідання, на яке мав прибути Глава держави, депутати традиційно отримали звернення Президента до самого виступу Порошенка. Цього разу їм на руки видали не величезну книгу, а маленьку флешку у вигляді ключа і брелока з тризубом.

Парламентарії зраділи їй, як малі діти. Активно фотографували, постили в соцмережі. Найбільш нежадібні - подарували її журналістам, щоб ті могли вивчати документ.

«Зміст» же самі не коментували, кажучи, що там доповіді на 680 сторінок, її ще не вивчили, всі питання потім.

Відзначимо, що Порошенку ідея з електронними, а не паперовими носіями теж дуже сподобалася. Він назвав її маленькою, але показовою деталлю. Зазначив, що таке ноу-хау не лише свідчить про стурбованість екологічними проблемами, а й символізує перехід до електронного управління.

Проте зазначимо, що інформацію не з гросбуха депутати оперативно вивчати не поспішали. Та що там, навіть не переглянули для годиться. Єдине, до вечора з'явилася інформація, що хтось вирішив продати свою флешку на благодійному аукціоні. У цьому вже є маленький плюсик.

Знову ж таки, ключик-флешка привернув увагу любителів символів та символізму. Вони стверджують - ключ обов'язково повинен щось відкривати. Інакше він символізує зачинені двері або безвихідь. І якщо це мало стати символом переходу до електронного управілння, то якось незручно вийшло.

Похвали та попередження

Порошенко прибув до Ради об 11:00. Доповідь розпочав з короткого екскурсу в минуле, нагадав, як тікав Віктор Янукович і в якому стані нова влада прийняла країну. Він зазначив, що головне досягнення за минулий рік: «всім смертям на зло ми - а під «ми» я маю на увазі всіх нас як велику Українську націю - всі ми зберегли Україну». І процитував Василя Симоненка: «Народ мій є, народ мій завжди буде, ніхто не перекреслить мій народ!».

Оцінюючи свою роботу, а також - парламенту і уряду, зазначив, що незадоволений всіма, а найбільше - собою. І зазначив, що сам є найбільшим своїм критиком. А невдоволення таке викликано тим, що «народ усіма нами дуже незадоволений».

До речі, Порошенко попередив депутатів і членів Кабміну, що проміжні результати наступного етапу спільної роботи будуть підводити восени. Попередньо, ніби ненароком нагадавши, що досвід дострокового розпуску Верховної Ради у нього вже є.

«Під мікроскопом буде розглянуто діяльність кожного міністра. Здійснювати переформатування Кабінету Міністрів - це не мої повноваження. Я не знімаю і не призначаю уряд та міністрів. Але якщо цього не зробить сама коаліція, кадрових змін може зажадати суспільство. Проте моя принципова позиція: зміни в Уряді повинні проходити тільки за умови збереження діючої коаліції і збереження єдності коаліції. У свою чергу, єдність коаліції не має перероджуватися в кругову поруку», - досить різко та неоднозначно заявив Порошенко.

Задушити ворога в обіймах

Тема Кабміну і слів Президента про мікроскоп і осінні висновки потім активно обговорювалася в кулуарах парламенту.

Одні стверджували, що уряд отримав індульгенцію до осені, інші - що весь склад буде замінено. А треті тлумачили слова Порошенка ще інакше: перестановки будуть, але Прем'єром до жовтня залишиться Яценюк.

Проте після обіду з'явилася інформація, що Прем'єр-міністр запропонував Президентові, щоб дві найбільші фракції в парламенті «Блок Петра Порошенка» і «Народний фронт» визначили єдиний підхід до участі у місцевих виборах.

«Моя пропозиція до Президента і до «Блоку Петра Порошенка» і як від Прем'єр-міністра, і від «Народного фронту» - ми як дві найбільші фракції в парламенті повинні визначити єдину систему і підхід до участі у виборчій кампанії до місцевих органів влади», - сказав Яценюк на засіданні уряду після виступу Президента в Раді.

Реформи і корупція

Президент розповів, що особисто його все більше і більше дратує корупція і боротьба з нею. І похвалив напрацювання й активи.

Зокрема Порошенко також зазначив, що новий Генеральний прокурор виявився набагато активнішим й ефективнішим за своїх попередників. І одразу ж додав, що на прокуратуру чекають скорочення, чистка та конкурсний набір нових місцевих прокурорів та їхніх заступників. Чистки також були обіцяні Антимонопольному комітету.

На окрему похвалу заслужила нова патрульна служба, створенням якої займається Ека Згуладзе. Вона одразу ж поінформувала про це на своїй сторінці в «ФБ», запостивши посилання на новину з назвою «Порошенко натякнув депутатам, кого бачить главою поліції» ...

А ось олігархам Порошенко пригрозив деолігархізацією. І одним з важливих рішень в рамках деолігархізації і пов'язаної з цим демократизації має стати перехід до бюджетного фінансування політичних партій.

Що стосується реформ в цілому, то Порошенко зазначив, що вони ще не на фініші, але вже й не на старті, і перші з них мають шанс стати відчутними для пересічних громадян вже до кінця 2015-го.

«Якщо уявити себе шеф-кухарем, можна сказати, що чимало страв вже в печі. Для одних підходить тісто, для інших - зібрані всі необхідні інгредієнти. Є й такі страви, що ми з вами навіть і не знали їх рецепта. Все це називається поточним статусом реформ в словнику Національної ради реформ», - образно описав процес Порошенко.

Схід - справа тонка

Дуже серйозну увагу Президент приділив темі територіальної цілісності України, акцентувавши, що в Кремлі розраховували за допомогою спецслужб спровокувати епідемію сепаратизму в усіх східних і південних областях України, чого не вдалося зробити і вже ніколи не вдасться.

Він нагадав, що в новій Стратегії національної безпеки головною загрозою названо агресію Росії. Зокрема у всіх її формах, спрямованих на виснаження української економіки, підрив суспільно-політичної стабільності з метою знищення держави Україна і захоплення її території та планів конвертувати невдоволення втомлених і ослаблених українців в дестабілізацію ситуації в нашій країні. «Чи не показово, що про «третій київський Майдан» насамперед говорять у Москві?!», - зазначив Глава держави.

Порошенко нагадав, як у Москві обіцяли «захистити» російськомовний Донбас, а насправді перетворили його на випробувальний військовий полігон для потреб російської армії і випробування проводять на живих українцях. При цьому додавши, що Донбас - це Україна. Утримувати і дотувати вбивць-бойовиків, допомагати триматися на плаву бандитам Київ не буде. А ось українцям Луганської та Донецької областей - обов'язково. Для цього потрібно відновити контроль за кордоном з РФ.

Президент акцентував на цілісності України і запевнив - про федералізацію не може бути й мови, цьому не бути.

А ось реальна децентралізація - це зовсім інше питання. Вона може стати реальністю вже після осінніх виборів.

Україна була, є і буде унітарною державою.

Солодкі обіцянки

До речі, Президент виключив можливість перенесення дати проведення місцевих виборів, які, нагадаємо, мають відбутися 25 жовтня 2015 року. І якщо оцінити в цілому посили Президента, то найбільше нагадує передвиборчу промову (зокрема, спрямовану на всеукраїнську, а не місцеву кампанію), а не звернення до парламенту.

Ось, наприклад, Порошенко каже, що важливо забезпечити до початку 2016 року відновлення економічного зростання, для чого завершити санацію банківської системи і провести податкову реформу. Також було сказано і про збереження єдиного податку для малого та середнього бізнесу.

Прозвучала низка традиційно передвиборчих соціальних вимог. Як- то: вже цього року - розпочати індексацію зарплат і пенсій, а також відшліфувати до досконалості систему адресних субсидій для тих громадян, кому не по кишені нові тарифи. Або ж - запустити, нарешті, реформу системи охорони здоров'я, припинивши обманювати людей «байками про безкоштовну медицину».

«Закликаю, - ні, наполягаю на прийнятті остаточного рішення про скасування депутатської недоторканності і обмеження недоторканності суддівської. Прошу продовжити хороший тренд, який ви продемонстрували вчора, але він недостатній. Касту недоторканних має бути ліквідовано», - зокрема заявив Порошенко.

Також була стара пісня про «безвізу» з ЄС. А саме, що стоїть чітке завдання отримати її в 2016 році. І про необхідність підвищувати рівень англійської: «Україна живе нині у віках української мови. 2016-й буде оголошено роком англійської мови в Україні. Проте пріоритет української мови залишається безперечним».

Або як можна оцінити такі слова Порошенка: «усі, хто протидіє реформам і перешкоджає Україні стати успішною, а саме: олігархія, корумпована бюрократія, країна-агресор і його нечисленна п'ята колона, яку ворог намагається підживлювати в Україні, - програють»?

Обриси і перспективи

Було ще багато сказано про НАТО, МВФ, аграріїв і армію. Послання Президента було довгим і красивим. Тільки стійких висловів та фразеологізмів скільки! І про Дамоклів меч, і знаменитий вислів Маргарет Тетчер, що будь-яке правило має свою вартість, та багато інших.

А порівняння Порошенка себе з шеф-кухарем під час оцінювання реформ стовідсотково стане приводом для кепкування. Воно відразу викликало посмішки, мовляв, кондитер на своєму сленгу розмовляє.

Тепер питання, якщо продовжити в стилі, заданому Порошенком, що буде далі: чи не підведуть кухарята і що в підсумку ми дістанемо з печі…

 

 

Юлія Артамощенко, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
У сучасне століття підвищених енерговитрат відновлювати енергетичний баланс важливо кожній людині Нескладний к....
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може виникнути почуття втоми чи розчарування через несподіван....
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) На сьогоднішній день ваші пристрасність та романтичні настрої будуть на піку....
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Таролог Анжела Перл підготувала гороскоп на 29 березня 2024 року, закликаючи деяких представників знаків зодіа....
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
29 березня астролог Павло Глоба радить приділити увагу особистим питанням Можливі розчарування та непорозумінн....
більше матеріалів
/-0,25082087516785-/ /-pc-/
Top