counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

Кулі боятися – до Ради не ходити


Переглядів: 115


Кулі боятися – до Ради не ходити

Є такий вислів: у зброї тільки два вороги - іржа і політики. Хоча в нашій ситуації правильніше було б сказати «іржа і психологи». Останні активно виступають проти вільного продажу зброї населенню. Тоді як політики наполягають - в суспільстві давно назріла необхідність масово озброюватися, і абсолютно не переживають, що така законодавча ініціатива може обернутися негативними наслідками і для них.

Синдром війни

Новинні стрічки вже рясніють повідомленнями про вибухи гранат в житлових будинках, ресторанах, кафе, про перестрілки на вулицях. Населення вже встигло запастися зброєю. Правда, нелегальною.

Звідки зброя? Не варто забувати, що на Донбасі у нас війна. Багато зброї надходить саме звідти. Та й «чорний ринок» особливого дефіциту в цьому товарі не відчуває.

Такий збройовий бум в Україні виник не випадково. Фахівці його пов'язують із військовим конфліктом на сході країни. Навіть ті, хто безпосередньо не зіткнувся з війною, живуть у постійній тривозі, страху. Крім того, лякає громадян і різке збільшення злочинності на вулицях. Саме ці чинники і змушують людей озброюватися, щоб у разі небезпеки мати можливість захистити себе і своїх близьких.

Юрій КалашниковЮрій Калашников«У таких ситуаціях закон для багатьох не писаний. Стає неважливо, заборонено у нас зброю чи ні. У людей на підсвідомому рівні формується виправдальна логіка. У людей з'явилося самовиправдання - зараз війна. Значить, щоб себе захистити, мені потрібна зброя. Правоохоронці мені в цьому не перешкоджатимуть", - пояснив соціальний психолог Юрій Калашников.

На перший план, за словами фахівця, виходить необхідність захистити себе і своїх близьких, але ніяк не дотримання закону. «Ігнорувати закон стимулює людей і той факт, що політики не поспішають змінювати країну. Не проводяться реформи, не зроблено ніяких дій до змін у ліпший бік. Людям доводиться сподіватися тільки на самих себе», - зазначив він.

Читайте також: Мороз знявся з виборів

Однак таку поведінку ніяк не можна пов'язувати з так званим «синдромом війни». «Як такого синдрому війни в Україні немає. Його можуть частково переживати тільки люди, які безпосередньо зіткнулися з бойовими діями. Тобто біженці або учасники АТО », - додав психолог.

За його словами, синдром війни - це захворювання, а українці не хворі війною.

Психологічна заборона

Тому, у зв'язку з різким збільшенням кількості нелегальної зброї на руках у наших співвітчизників, знову гостро стоїть питання про можливе узаконення цього специфічного товару. Але чи готові українці до цього? На думку психологів - ні. Вони стверджують: до питання вільного продажу зброї варто ставитися вкрай обережно.

Фахівці стверджують, що зараз українці перебувають у стані хронічного стресу, агресії, а деякі навіть у паніці, не відаючи того. І дозволити нині масово озброюватися всім і вся - нерозумно. Люди будуть використовувати зброю. Зросте відсоток злочинів.

Але недарма кажуть, що закони, що забороняють носіння зброї, обеззброюють тільки тих, хто не схильний до скоєння злочинів і ніколи не зважиться на це. Так, за словами професора, доктора медичних наук, психотерапевта Олега Чабана, мати зброю - ще не означає нею скористатися.

Олег ЧабанОлег Чабан«Щоб вистрілити в іншу людину, потрібно подолати психологічний бар'єр. Стрілянина спочатку відбувається в голові. Однак у ситуації загострення соціальної тривоги, яке зараз спостерігається в українців, дозволяти роздавати зброю - помилкове і непотрібне рішення», - пояснив Чабан.

Експерт не згоден з тими, хто твердить - озброївшись, людина отримує можливість захистити себе і близьких. Професор стверджує, що не можна підміняти поняття. І захищати законослухняного громадянина повинна професійна армія і органи правопорядку, а не він сам.

Схожа думка і у військового психолога.

Оксана БєльськаОксана Бєльська«Зараз українці перебувають у стресі. Давати таким людям зброю помилково. Це може призвести до різних негативних наслідків, до неконтрольованої ситуації», - роз'яснила АСН фахівець соціально-психологічного центру при Міністерстві оборони України (МОУ) Оксана Бєльська.

Вона підкреслила, що люди можуть застосовувати зброю не проти когось, а проти себе. «Ви подивіться, наскільки зараз зросла кількість суїцидів. А уявіть, що буде, якщо людям дати зброю? Якщо нестабільна психіка, то, може, він і не вистрілить в іншу людину, але може вистрілити в себе», - додала військовий психолог. Бєльська переконана, що порушувати питання про зброю можна тільки тоді, коли суспільство одужає, і для початку потрібно буде провести спеціальні дослідження, соцопитування.

Експерти впевнені, що зняти проблему бажання масово озброїтися можна, прибравши соціальну тривогу і напругу. Рецепт один. Це надання правдивої інформації про стан справ в Україні, поліпшення соціального стану та якісна робота правоохоронців.

Приціл законодавця

У Раді вже зареєстровано два законопроекти - «Про вогнепальну зброю цивільного призначення» та «Про громадянську зброю і боєприпаси». Хоча зареєстровані законопроекти були ще в грудні 2014 року, в зал на розгляд вони так і не дійшли. Автор законопроекту «Про вогнепальну зброю цивільного призначення» народний депутат Сергій Каплін заявляє, що хтось спеціально гальмує розгляд документа.

«Це затягування триває вже півроку. Законопроект був зареєстрований ще в грудні 2014 року, але досі навіть не дійшов до профільного комітету», - поскаржився він.

Каже про перепони в розгляді і один із авторів законопроекту «Про громадянську зброю і боєприпаси» народний депутат Ігор Мосійчук.

«З моменту його реєстрації він маринується в експертному управлінні Верховної Ради. Це робиться спеціально», - розповів він.

Народні обранці впевнені, що затягують процес із законопроектами тому, що зал готовий проголосувати за них, але не всім це вигідно.

Парламентарії переконані, що у випадку схвалення їхніх законопроектів число злочинів зменшиться, але ніяк не навпаки.

«Ви подивіться, що у нас зараз робиться на вулицях. Перестрілки тривають. Зброю можна купити за копійки. Країна перенасичена пропозицією цього товару. До того ж, мова не йде, щоб роздавати зброю на виході з Верховної Ради. Буде встановлено певний порядок одержання, різні експертизи, проведено балістичний аналіз. Якщо ваша зброя пройшла балістичний аналіз, то ви знатимете, що у разі замаху на вбивство або вбивства вас легко знайдуть», - говорить Каплін.

У один голос народні обранці стверджують, що криміногенна ситуація не погіршиться, але в разі чого вони готові взяти на себе відповідальність. Принаймні нас запевнив у цьому Ігор Мосійчук. Більше того, парламентарій не боїться, що любителі проводити не завжди мирні мітинги під Верховною Радою, можуть обзавестися зброєю. «Я нічого не боюся», - сказав він.

Не таким безстрашним виявився Каплін, який заявив, що з народом потрібно дружити, щоб не виникало у нього бажання стріляти в депутатів.

Суперечка заради суперечки

Ігор МосійчукІгор МосійчукЯкщо у народу бажання перестріляти парламентаріїв може і не виникнути, то про депутатів цього сказати точно не можна. Адже в Раді часто від простої словесної перепалки парламентарії переходять до рукоприкладства. А якщо їм дати ще зброю? «У деяких моїх колег і так є зброя. Законна. В мене також є. Конкретно я не вивчав ситуацію, скільки зброї і в кого з депутатів є, але приходити з нею до парламенту не можна. І з прийняттям закону теж нічого не зміниться», - констатував Мосійчук.

Сергій ЛабазюкСергій ЛабазюкОднак у будь-якому питанні є як прихильники, так і противники. Критики ідеї озброєння посилаються на те, що українці не готові ще ментально. «Наприклад, США, де час від часу якийсь ненормальний розстрілює цілу школу. А уявіть, що буде в Україні, де люди перебувають у депресивному стані. Якщо дати українцям зброю в руки, то для держави це може бути великою проблемою. І не важливо яку - легальну чи ні», - констатував народний обранець Сергій Лабазюк.

Водночас, за даними Української асоціації власників зброї, на руках у населення перебуває близько 4,5 млн одиниць зброї. Але, як каже голова асоціації Георгій Учайкін, необов'язково ця зброя у кожного вдома під подушкою.

Георгій УчайкінГеоргій Учайкін«У однієї людини може бути захований цілий ящик зі зброєю. Хтось міг взагалі закопати, а хтось сховати під дах», - пояснив він.

Згідно з даними МВС, більше 70% зброї незаконно вивозиться із зони проведення АТО.

За словами першого заступника начальника департаменту карного розшуку Міністерства внутрішніх справ Сергія Редьки, тільки за п'ять місяців 2015-го міліції вдалося затримати 23 волонтера, 45 бійців добровольчих батальйонів, 83 військовослужбовців, трьох представників Національної гвардії і трьох співробітників міліції, які намагалися із зони АТО незаконно провести зброю. В основному вивозять гранати, автомати і патрони. Позаяк вивести зброю не зовсім просто, умільцям доводиться проявляти фантазію.

«Були випадки, коли зброю вивозили разом із військовою технікою. В автомобілях і бронетехніці робилися спеціальні схованки. Нещодавно великий арсенал зброї був виявлений в танку. Крім того, багато об'їжджають блокпости», - розповів він.

Факти – річ уперта

На відміну від асоціації зброярів, в МВС стверджують, що нереально зараз підрахувати кількість нелегальної зброї, яка перебуває на руках у населення. Однак падіння цін на вогнепальну зброю може свідчити про значну її кількість.

«Якщо до початку антитерористичної операції автомат Калашникова на «чорному ринку» коштував близько 3 тис. доларів, то зараз - близько 1 тис. доларів, а в зоні АТО його можна придбати і за 100 доларів. Тобто «чорний ринок» перенасичений зброєю, основний потік якої йде із зони АТО», - констатував Сергій Редька.

Якщо ще рік тому купити пістолет або автомат можна було тільки за великим знайомством, то зараз ситуація кардинально змінилася. За словами Учайкіна, вийти на чорний ринок зі зброєю може будь-хто. «Останнім часом почастішали випадки, що зброю можна придбати так само, як і наркотики. Вони відкрито не продаються, але всі, кому потрібно, знаходять. Зі зброєю використовується приблизно той же механізм, що і з наркотиками. За великого бажання її можна і в Інтернеті знайти», - пояснив він.

 

Дарина Шварцман, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Симоронський ритуал на гроші, любов та удачу
Симоронський ритуал на гроші, любов та удачу
Якщо ви хочете змінити своє життя до кращого, так швидше, час братися за техніку симорон Симоронський ритуал д....
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Не секрет, що всі речі в будинку мають енергетику — негативною чи позитивною Вчення фен-шуй підкаже, які карти....
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Одним із найсильніших талісманів фен-шуй є дзвіночок Цей домашній оберіг не лише привабить успіх у справах, а ....
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
20 квітня о 15:42 розпочнеться 13-й місячний день Фаза Місяця - зростаюча
більше матеріалів
/-1,5496129989624-/ /-pc-/
Top