counter
Стрічка новин
Вибрати все
23 Квітня
22 Квітня
Всі новини...

Ліки під прицілом силовиків: кому на руку переділ ринку?


Переглядів: 368


Ліки під прицілом силовиків: кому на руку переділ ринку?

Схоже, фармацевтичний ринок України переживає чергову спробу переділу. Експерти навіть заявляють, що події, які розгорнулися довкола виробників двох препаратів – гематогену й актовегіну, – нагадують те, що відбувалося у 90-х роках минулого століття, коли вдертися на підприємство, відібрати техніку, документацію, яку не мали права вилучати, відкрити кримінальне провадження, посилаючись на висмоктані з пучки причини, було не винятком, а правилом. Та нині вже не 90-і, а Україна декларує європейський вибір, зокрема і в поведінці всіх державних структур. Тож «Аналітична служба новин» спробувала з’ясувати, що ж відбувається з ліками насправді.

Системні ризики для фармацевтів

Оскільки одним з підприємств, якому 10 червня з доброго дива дісталося на горіхи від співробітників Служби безпеки України вкупі з міліцією, є «Кусум Фарм» (м. Суми), який виробляє актовегін (препарат, украй потрібний людям, що перенесли інсульт), в усі дзвони почала бити насамперед Асоціація представників міжнародних фармацевтичних виробників AIPM Ukraine.

Володимир ІгнатовВолодимир Ігнатов«Нині з’явилося кілька груп системних ризиків, – пояснює «Аналітичній службі новин» виконавчий директор цієї асоціації Володимир Ігнатов, – серед яких на чільному місці той факт, що силові структури відтепер ставлять під сумнів сам процес державної реєстрації лікарських засобів. Окрім того, тепер є питання щодо права інтелектуальної власності, збереження документів, які містять комерційну таємницю. Річ у тім, що на ринку досі діяли певні правила гри, за якими компанії обмінювалися з державою чутливою комерційною інформацією. Як буде надалі, поки незрозуміло.

Адже останні дії силових органів, підґрунтям яких є фактично нічим не вмотивовані претензії до одного з найсерйозніших гравців на світовому фармацевтичному ринку – японської компанії «Такеда», ставлять під сумнів існування в Україні незалежної правової системи державної реєстрації лікарських засобів. А це, у свою чергу, впливає на інвестиційну привабливість українського фармацевтичного ринку: якщо держава в особі силових структур дозволятиме собі діяти саме так, навряд чи це сприятиме його розбудові». Провідні фармвиробники переконані, що питання державної реєстрації лікарських засобів аж ніяк не належить до компетенції силових відомств. Не належить хоча б тому, що співробітники цих відомств не мають належної кваліфікації для оцінки питань, що лежить повністю у площині клінічної фармакології.  

Гематоген був першим

Для виробника гематогену – невеличкого підприємства «Натур +», що знаходиться в Ірпені Київської області, – якісь незрозумілі ігрища довкола його препарату почалися дещо раніше, аніж для «Такеди» в Україні й сумського «Кусум Фарму» довкола актовегіну. Першою неприємною «ластівкою» була дивна вимога Головного управління СБУ в Києві та Київській області – нібито на виконання Закону «Про контррозвідувальну діяльність» – надати відомості щодо кількості виготовленого й реалізованого лікарського засобу «Гематоген», вартості за одиницю вказаного препарату за 2014—2015 роки. Потім були суди і фактично напад силовиків на підприємство, із вилученням паперів і комп’ютерів, опечатуванням складів готової продукції і зупинкою виробничого процесу.

Алла СимоненкоАлла СимоненкоУ розпорядження «Аналітичної служби новин» потрапив лист за підписом майже півсотні членів трудового колективу цього підприємства на ім’я голови Служби безпеки і Генпрокурора. У цьому листі люди повідомили, як молодики, котрі 19 травня прийшли на підприємство, здалеку помахавши посвідченнями, представились співробітниками СБУ в Київській області, зупинили його  діяльність, у грубій формі змусили працівників вийти на вулицю, а самі вилучили оригінали документів за останні 10 років і оргтехніку. «Мій ноутбук лежав у моєму кабінеті в сейфі, – скаже потім АСН директор цього підприємства Алла Симоненко, – так вони зламали двері в кабінет і вже збиралися ламати чи забирати з собою сейф, поки люди не знайшли їм від нього ключа. І це в той час, коли я стояла під ворітьми підприємства і не могла зайти на територію, бо вони мене банально не впускали!»

Ми вирішили з’ясувати, чим же завинив силовим структурам вітчизняний гематоген, і – розіслали в усі причетні до справи відомства інформаційні запити. Тож ґрунтовний перелік запитань від АСН, які мали б пролити світло на цю вкрай неприємну історію, отримали на той час ще голова СБУ Валентин Наливайченко і його колега у Києві й Київській області Михайло Глуговський, Генеральний прокурор України Віктор Шокін, а також перший заступник прокурора м. Києва Олег Валендюк і його колега, який виконує обов’язки очільника прокуратури Солом’янського району столиці, Дмитро Сисоєв. Поки у цих відомствах готували відповіді, дісталося на горіхи вже фармпідприємству у Сумах. Але всьому – своя черга.      

Події в Ірпені

Щоб достеменно з’ясувати, що ж таки відбувається довкола відомого кожному з нас із самого дитинства гематогену і чи наїзд на «Натур +» якось пов'язаний із подіями довкола «Кусум Фарма», їдемо в Ірпінь – на зустріч із працівниками підприємства «Натур +». На в’їзді на територію зустрічає охоронець і довго й прискіпливо допитується, хто ми, звідки і для чого сюди приїхали. «Обпеклися на молоці, – скаже потім директорка, – то тепер і на воду дмухатимемо».

В’ячеслав ВертугінВ’ячеслав Вертугін«Алли Василівни на той момент, коли до нас завітали ці гості, саме не було – поїхала у справах, а на господарстві залишився я, – пояснює «Аналітичній службі новин» заступник директора з технічних питань В’ячеслав Вертугін, – ці чоловіки здалеку показали нам свої посвідчення – так, що навіть прочитати до пуття не можна, а також ухвалу Солом’янського райсуду Києва (про те, що в межах кримінального провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК, вони мають право на обшук і вилучення препарату для проведення хімічної експертизи, а також усієї дозвільної та фінансово-господарської документації, – авт.), якою, як вони вважають, отримали дозвіл робити на нашому підприємстві усе, що їм заманеться, й відразу почали порядкувати по всіх кабінетах».  

Роман КошмаРоман КошмаЙдемо у цех – там саме все миють і приводять у порядок. «Бачите, – показує стелажі з листами майже готового гематогену, який тепер можна хіба що викинути, тому що виробничий процес був перерваний, начальник дільниці виробництва гематогену Роман Кошма, – скільки продукції доведеться утилізувати. Їх не цікавило, що комусь цей препарат потрібний, що люди вклали у нього свій час і працю, що, зрештою, це великі збитки. Але ж для того, щоб цивілізованим шляхом ознайомитися з документами, якщо вони їм і справді так треба, зовсім не потрібно блокувати виробництво».

«ТОВ «Натур +» є виробником оригінального вітчизняного лікарського засобу гематоген за вдосконаленою технологією виробництва в сертифікованих за найвищими стандартами виробничих приміщеннях на підставі ліцензії МОЗ. Також маємо дозвіл власника товарного знаку «Гематоген» на використання цього слова», — йдеться у вже згаданому листі трудового колективу. Тобто, пояснюють АСН уже на підприємстві його працівники, вітчизняний виробник свого часу зареєстрував товарний знак «Гематоген», фактично захистивши себе від недобросовісних конкурентів, – і тепер без його дозволу ніхто на територію нашої країни завезти свою продукцію під такою ж назвою права не має. Що це саме так, АСН підтвердив і адвокат, патентний повірений України Валерій Ситцевой, який представляє патентно-юридичну агенцію «Біржа інтелектуальної власності».

Цікавлюся, чи запитували люди в «гостей», які більше, ніж півдня порядкували на території підприємства, що насправді їм потрібно. «А хто нам скаже? – дивуються у відповідь. – Вони поводилися як господарі життя, навіть не припускаючи, що можуть помилятися і за заподіяні збитки доведеться відповідати». Тож головне запитання – «Хто стоїть за цими свавільними діями й фактично нападом на підприємство?» — працівники «Натур +» вголос не коментують. Хіба що не на диктофон і не називаючи прізвищ зазначають: одна із ймовірних версій – спроба конкурентів із близького зарубіжжя таким нечесним способом пробити собі дорогу на наш ринок (якщо це так, то в такому разі може йтися фактично про змову оцих нечесних конкурентів зі співробітниками силових структур, а новому голові СБУ варто було б зацікавитися цим моментом, аби потім і самому не потрапити в халепу). Друга – намагання когось із внутрішніх гравців фармацевтичного ринку перекроїти його на власний манер (у цьому разі теж може йтися про змову з силовиками, чиїми руками цей ринок і намагаються поставити з ніг на голову).  

Тож вітчизняні виробники гематогену тепер мають клопіт, бо, вважають на підприємстві, комусь не вгодили своєю принциповою позицією, обстоюючи зареєстровану за всіма правилами торгову марку «Гематоген». Що ж до шкоди, заподіяної діями силовиків підприємству «Натур +», то кожен день простою, як зазначає головний бухгалтер цього підприємства Ольга Дудник, обраховується 69,6 тисячі гривень тільки прямих збитків. Окрім того, у підготовленій О. Дудник довідці йдеться про те, що «на складі опечатано готової продукції на 3 млн. 933 гривні». Щоправда, в судовій ухвалі дозволу опечатувати склад і блокувати роботу підприємства не було, тож (теж у судовому порядку!) «Натур +» відновив виробництво й тепер намагається з’ясувати, що є наріжним каменем ситуації.

«Натур +», «Такеда Україна» – хто на черзі?

А починаючи з 10 червня, ситуація почала не тільки поглиблюватися, а й поширюватися, причому, як уже згадувала АСН, цього разу дісталося вже не маленькій українській, а великій іноземній фармацевтичній компанії. В інтернет-виданнях з’явилися повідомлення про те, що правоохоронці зацікавилися діяльністю фармфірми «Такеда Україна» (входить до найбільшої японської фармацевтичної компанії «Такеда», представництва якої є у 70-ти країнах світу).

У листі на ім’я Президента України Петра Порошенка (він, до речі, водночас ліг на стіл цілої низки високопосадовців, зокрема Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, вже екс-голови СБУ Валентина Наливайченка, Генпрокурора Віктора Шокіна, посла Японії в Україні пана Сумі Шігекі та інших), який потрапив у розпорядження АСН, описаний свавільний тиск з боку Служби безпеки і Міністерства внутрішніх справ, які спільно «проводять слідчі дії в київському офісі фармкомпанії «Такеда Україна», а також на виробництві, яке знаходиться в місті Сумах. «За інформацією ТОВ «Кусум Фарм», – йдеться у листі, – 10 червня 2015 року у приміщенні підприємства в Сумах був проведений обшук із подальшим вилученням документів, що стосуються співпраці ТОВ «Такеда Україна» щодо контрактного виробництва лікарського засобу «Актовегін». Зазначені слідчі дії фактично паралізували роботу підприємства на весь час їхнього проведення». «Аналітична служба новин» поцікавилася у президента Асоціації виробників ліків України Петра Багрія, який – за дорученням низки фармацевтичних підприємств – підписував цього листа, чи вже є відповідь. «На жаль, поки що немає, – сказав Петро Іванович, – проте ми сподіваємося, що керівники держави не залишать це важливе для країни питання поза увагою». Що й казати, ми теж сподіваємося…

«Як нам стало відомо, – йдеться в оприлюдненому в Інтернеті листі директора ТОВ «Такеда Україна» Наталії Заго, – органами внутрішніх справ, з ініціативи Управління СБУ по Києву та Київській області та старшого прокурора прокуратури м. Києва Нагаєнко С.О., відкрите кримінальне провадження № 12015100230000016 від 06.05.2015 р.. Підстава для порушення справи визначена як змова посадових осіб TOB «Такеда Україна» та ДП «Державний експертний центр МОЗ України» з метою реєстрації «біоактивної добавки Актовегін під виглядом лікарського засобу». За допомогою цієї вигаданої підстави слідчими органами було відкрите кримінальне провадження й одержана ухвала суду, якою ДП «Державний експертний центр МОЗ України» зобов’язаний видати повну копію реєстраційних матеріалів на препарат Актовегін слідчому і працівникам Служби безпеки України по Києву та Київській області.

Препарат Актовегін вже понад 35 років зареєстрований як лікарський засіб в Україні, в Австрії (країні його походження), а також в усіх країнах, в яких здійснюється його обіг. Ця інформація доступна у відкритих джерелах – і у правоохоронних органів не було жодних підстав для будь-якої підозри, а дії щодо вилучення матеріалів реєстраційної справи можуть свідчити про намагання заволодіти комерційною таємницею.

Хочу підкреслити, що компанія «Такеда Україна» дотримується у своїй діяльності міжнародних стандартів якості, виконує високу місію із забезпечення пацієнтів інноваційними ліками, а також є сумлінним платником податків. Так, у 2014 році компанія заплатила у держаний бюджет України понад 100 млн. грн. податків та соціальних внесків».

Експерти, проаналізувавши події, зазначають: тривожна тенденція до спроб вчинення тиску на представників фармринку руками силових структур та втрата державної гарантії на дозволи, які вона дає (в цьому випадку йдеться про свідоцтво про державну реєстрацію препарату в Україні), означатиме для виробників лікарських засобів «червоне світло» на розвиток бізнесу в Україні. Для держави, за словами представника Асоціації індійських фармвиробників IPMA Георгія Лідвінського, «подібні інциденти матимуть наслідком згортання інвестиційних проектів, призупинення потоку інноваційних технологій та скорочення обсягів бізнесу, а відтак і кількості робочих місць для самих українців».

Запитання, що залишились без відповіді    

Як бачимо, «почерк» силовиків що в Ірпені, коли вони прийшли з претензіями на вітчизняне фармпідприємство «Натур+», що у Сумах і Києві, коли навідалися в гості до японських фармацевтів, практично ідентичний: і ірпінці, й сумчани заявляють про нічим не обґрунтовані свавільні дії співробітників Служби безпеки України, а в разі із Сумами – ще й Міністерства внутрішніх справ. Звісно, фармацевти (поки що йдеться про ірпінських) змиритися з таким свавіллям не могли – і подали в суд. Солом’янський райсуд, розглянувши справу у відкритому засіданні, 27 травня ухвалив рішення на користь ТОВ «Натур +», зобов’язавши слідчих Солом’янського РУ ГУ МВС України та прокурора цього ж району столиці пана Зайцева А.С. (який і зініціював проведення обшуку на підприємстві нібито у межах кримінального провадження № 42015100090000067) вилучене майно (лінію з виготовлення гематогену та майже 820 тисяч упаковок готової продукції) повернути законному власнику.

Проте чимало запитань досі залишаються без відповіді. Найголовніше: хто стоїть за цими діями силових відомств? Яку мету вони насправді переслідували, коли вдиралися на підприємство? І коли повернуть вилучені документи? До речі, ці та багато інших запитань були у інформаційних запитах Аналітичної служби новин, про що вже йшлося вище. Основу запиту, надісланого на ім’я першого заступника прокурора Києва Олега Валендюка і в.о. прокурора Солом’янського району Дмитра Сисоєва, наводимо без змін:   

«У зв’язку з вищевикладеним (спочатку була викладена фабула ситуації, – авт.)  просимо вас надати вичерпну інформацію щодо процесуальних підстав зупинення виробничої діяльності «Натур +» нібито оперативними співробітниками УСБУ в Києві та Київській області, зокрема блокування дверей офісу, виламування дверей у кабінет директора, вилучення документів і оргтехніки, заборони директору з адвокатом зайти на територію підприємства тощо, а також зупинення реалізації «Гематогену». А також відповісти на наступні запитання: 

  1. У разі наявності ухвали слідчого судді, якою надано право стороні обвинувачення заборонити виробничу діяльність лінії «Натур +» з виробництва гематогену та реалізацію цієї продукції – просимо надати копію такої ухвали.  

  2. В судовій ухвалі від 18.05.2015 р. (справа № 760/9582/15-к; провадження № 1-кс/760/2298/15), на яку посилалися так звані «співробітники обласного управління СБУ», йдеться про те, що є кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 366 КК України, і що це кримінальне правопорушення інкримінується товариству з обмеженою відповідальністю «Натур+». І відкрите воно прокуратурою Солом’янського району міста Києва. Просимо пояснити, що це за кримінальне провадження? Що стало причиною його порушення? Чому нікого з працівників ТОВ «Натур+» не викликали на допити в межах цього провадження? Чому взагалі вони в цей день, тобто 19 травня 2015 р., вперше почули про те, що є таке провадження?

  3. Хто – у разі доведення правоти ТОВ «Натур+» – відшкодовуватиме підприємству економічні збитки?

  4. Хто і яким чином відшкодовуватиме моральну шкоду, завдану працівникам цього підприємства фактично нападниками?  

  5. Чому ці працівники облСБУ, які вдерлися на територію підприємства «Натур+», оперували ухвалою суду Солом’янського району м. Києва – яке відношення має Солом’янський районний суд до «Натур+», яке територіально знаходиться в Ірпені?

  6. Відомо, що Російською Федерацією ведеться проти України зокрема й економічна війна. Судячи з того, що відбувається довкола гематогену, складається враження, що гематоген українського виробництва заважає російським фармацевтам захопити наш ринок. Чи не вбачаєте ви у діях цих нібито «працівників Київського обласного управління СБУ» змову з іноземними виробниками аналогічного лікарського засобу й дії на користь іноземного виробника? І яку роль у цьому процесі відіграє процесуальний керуючий?» 

Першою на наш запит зреагувала прокуратура Києва в особі старшого прокурора з питань забезпечення доступу до публічної інформації О.Левченка – і повідомила, що переадресувала його… у прокуратуру Солом’янського району столиці, хоч місто знало, що запит у район теж був надісланий. Трохи пізніше ми отримали ще одну відповідь з прокуратури Києва, за підписом прес-служби. «Повідомляємо, – йдеться у відповіді, – що вилучення зразків продукції, що виробляється названим вами підприємством, здійснювалося на підставі ухвали суду та в рамках розслідування кримінального провадження, розпочатого за фактом можливих неправомірних дій службових осіб ДП «Державний експертний центр МОЗ України», що виразились у службовому підробленні». Мовляв, у кримінальному провадженні призначено судову експертизу, «за результатами якої найближчим часом буде прийнято законне та об’єктивне рішення».

Тепер стає зрозуміло, що між подіями на підприємствах «Натур +» і «Кусум Фарм» – прямий зв’язок: знову випливає інформація про «можливі неправомірні дії службових осіб Державного експертного центру МОЗ». Якщо перекласти це зрозумілою простим людям мовою, то йдеться про те, що сумським фармвиробникам закидають, нібито актовегін не ліки, а біологічно-активна добавка, а ірпінським – що БАДом є гематоген, а як ліки ці препарати зареєстрували неправильно. Якби у статусі цих лікарських засобів засумнівалися лікарі чи фармацевти, це ще б якось можна було зрозуміти, але представники силових структур?! Невже вони такі знавці лікарських засобів? І хай наведуть бодай один приклад, коли БАДом є препарат, який вводиться внутрівенно (актове гін – це внутрівенна ін’єкція).

Поки фармацевти й АСН разом з ними намагалися з’ясувати причини недовіри силових структур до ліцензій, виданих іншим державним відомством – Міністерством охорони здоров’я, через відомі в країні події змінилася вся верхівка Служби безпеки України, тож на свій запит ми таки отримали відповідь з ГУ СБУ в Києві й Київській області, за підписом т.в.о. начальника цього ГУ Євгена Філімонова (який, посилаючись на закон про контррозвідувальну діяльність, свого часу підписував папір про витребування документації щодо виробництва й продажу гематогену нібито в межах попередження, виявлення, припинення й розкриття злочинів у сфері управління та економіки, тож що робили орли обласного управління СБУ на території підприємства «Натур +», він добре знає, – авт.). Виявляється, повідомляє АСН Євген Філімонов, під час обшуку «з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення вживались заходи щодо відшукування документів та речей, які зберегли на собі інформацію щодо обставин вчинення кримінального правопорушення». Але якого саме кримінального правопорушення, пан Філімонов не пояснює. Зате зазначає, що оті дуже впевнені у собі молодики «під час проведення слідчих дій… діяли в рамках чинного законодавства та відповідно до порядку, передбаченого КПК України», а «під час проведення обшуку дозволяється відкривати закриті приміщення, якщо особа, присутня при обшуку, відмовляється їх відкривати або обшук здійснюється за відсутності володільця приміщення». Так відкривати ж, а не ламати! І директор підприємства на той момент стояла під ворітьми, а її не впускали. Чому? Дуже свербіло комусь саме винести двері?! Далі тимчасово виконуючий обов’язки керівника Київського обласного ГУ СБУ пояснює нам, що «відшкодування матеріальної та моральної шкоди здійснюється на підставах та у порядку», визначеному законодавством, а якщо щось комусь не подобається, то нехай звертається до суду. А якби – у разі доведення правоти виробників гематогену й актовегіну – бравим хлопцям довелося відшкодовувати завдані збитки з власних гаманців, теж поводилися б настільки вільно?

До речі, фармацевти переконані, що можливий єдиний варіант подальшого розвитку подій: з’ясувати статус гематогену й актовегіну. Якщо буде доведено, що це – БАДи, це означає, що до цього часу помилялися й порушували чинне законодавство сотні експертів, вчених і десятки міністрів охорони здоров’я України, які підписували ліцензії. А якщо статус цих ліків буде підтверджено, це, за словами виробників ліків, свідчитиме про змову силовиків на користь якогось гравця фармринку, котрий спить і бачить, як би цей ринок перекроїти по-своєму. Чи не варто було б панові Філімонову та новому очільникові СБУ Василеві Грицаку зацікавитись саме таким сценарієм і – в межах реформування та боротьби з корупцією у самому відомстві – з’ясувати усі нюанси справи?!

Як бачимо, силові структури «Аналітичній службі новин» ніби й відповіли, проте справді інформативної відповіді на жодне зі своїх запитань ми не отримали. Ні тобі пояснення, хто відшкодовуватиме економічні збитки і моральну шкоду від таких дій (посилання на законодавство скидається на банальну відписку). Ні відповіді на запитання про можливий зв'язок наших силовиків з іноземними фармвиробниками і ймовірну діяльність на їхню користь… А чи можуть бути «можливі неправомірні дії» Державного експертного центру МОЗ підґрунтям для того, щоб зупинити підприємство і поставити там усе з ніг на голову, це теж запитання, і аж ніяк не відповідь. Окрім того, з достовірних джерел нам стало відомо, що ці події мають свого «режисера», який, скажемо так, дає виконавцям «корисні поради», як діяти. І що цей «режисер» – давно у фармбізнесі, тож знає, за які ниточки потрібно смикати, щоб вийшло по його. Чи не варто поцікавитись його ім’ям?

Отож щоб розставити усі крапки над «і» у цій історії, про отримані відповіді ми обов’язково поінформуємо своїх читачів. І про їхню відсутність – також. Зрештою, мусять люди знати, як насправді проходять реформи і в СБУ, й у Генпрокуратурі, бо, як бачимо, те, про що говориться з екранів телевізора й високих трибун, аж ніяк не збігається з реальним життям.    

 

 

 

 

 

 

Лариса Чайка, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Змови на кохання на Місяць, що росте
Змови на кохання на Місяць, що росте
Змови під час зростання Місяця допомагають залучити бажане, у тому числі щире кохання Щоб особисте щастя вже н....
Формула успіху: як цифри допомагають стати багатшими
Формула успіху: як цифри допомагають стати багатшими
Магія чисел дозволяє людям ставати багатшими Головне — правильно її використати
Як перемогти страх: корисні поради, обряди та практики
Як перемогти страх: корисні поради, обряди та практики
Страхи, комплекси та фобії переслідують багатьох із нас, але вам абсолютно нема чого жити з цим Експерти в гал....
Як дізнатися своє призначення: поради та практики для розкриття внутрішнього потенціалу
Як дізнатися своє призначення: поради та практики для розкриття внутрішнього потенціалу
Всі ми приходимо в цей світ з певними цілями та завданнями У зв'язку з цим у кожної людини є певний внутрішній....
Як правильно давати гроші у борг, щоб вони завжди поверталися
Як правильно давати гроші у борг, щоб вони завжди поверталися
Енергетика грошей — штука дуже тонка, для керування якої потрібно розуміння її механізму та дії З точки зору е....
більше матеріалів
/-0,45633506774902-/ /-pc-/
Top