counter
Стрічка новин
Вибрати все
18 Квітня
17 Квітня
Всі новини...

Ліберальність для валюти


Переглядів: 47


Ліберальність для валюти

Зарегульованість валютного ринку та ліміти на продаж готівкової валюти змушують і великих гравців, і простих людей шукати обхідні шляхи. Це триває вже довго, як і розмови про необхідність лібералізації адміністративних обмежень, боротьбу з офшорами та чорним ринком. Нині влада знову обіцяє почати послаблювати зашморги.

Нова дорога

Як поінформував перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів, 5 травня 2016 року відбулося засідання у Мінекономрозвитку щодо лібералізації валютного регулювання за участі представників НБУ та Мінфіну.

«Під час засідання щодо лібералізації валютного регулювання обговорено проблемні питання, які були порушені підприємствами-експортерами під час засідань Ради з просування експорту при Мінекономрозвитку та за результатами огляду торговельної політики», – написав Кубів на своїй сторінці у Facebook.

Читайте також: Режим погоди для бізнесу

Окрім того, за словами Кубіва, на засіданні обговорювали спрощення процедури інвестування за кордон, лібералізацію валютного регулювання, обов’язковий продаж валютної виручки, повернення валютної виручки та спрощення банківських процедур. А за результатами засідання було домовлено про розробку Дорожньої карти з лібералізації адміністративних обмежень.

На вихід

Експерти переконані, що зняття обмежень на валютному ринку піде на користь фінансовій системі.

Олександр ОхріменкоОлександр ОхріменкоТак, зокрема президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко наголосив, що падіння експорту порівняно з 2013 роком становить більше 60%. До того ж експортери часто ховають валюту в офшорах, не повертають її в Україну. І якщо у 2013 році оборот валюти за день у середньому становив близько 2 млрд. доларів, то нині лише 200 млн. доларів.

«Глава Національного банку України Валерія Гонтарева просто не розуміє, як працює валютний ринок України. Вона все заборонила і в результаті валютний ринок звалився. Зараз більша частина операцій – це чорний валютний ринок і схеми з офшорами», – акцентував він у коментарі АСН.

Також Охріменко нагадав, що лібералізацію валютного ринку прописано в Угоді про асоціацію з Європейським союзом.

«Дійсно, реформи вкрай потрібні. Але перше, що треба зробити, – замінити главу Нацбанку. І, звісно, розробити справжню Дорожню карту. Тоді, можливо через 4-5 років, можна буде відродити валютний ринок України», – додав Охріменко.

Слово чи діло

У свою чергу експерт Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, який раніше очолював департамент реального сектора економіки Мінекономрозвитку, наполягає, що у першу чергу для покращення ситуації необхідно скасувати низку обмежень, введених Національним банком України.

Олег ПендзинОлег Пендзин«Найперше, що треба зробити, – це скасувати обмеження на пересування валютних коштів (з точки зору виведення одержаного прибутку за межі країни). Друге – обов’язково переглянути порядок продажу валютної виручки, адже є обмеження щодо можливості купівлі проданої вами валюти для вашої ж робочої діяльності. Також необхідно знімати обмеження з фізичних осіб, тому що вкрай важливим є залучення вільних коштів населення в банки»,  – переконаний експерт.

Пендзин акцентував увагу на тому, що Україні реально дуже потрібне спрощення умов ведення бізнесу, як і гарантування безпеки інвестиціям та посилення контролю за діяльністю податкових органів.

«Якщо справді буде створено дієву Дорожню карту, яка дозволить значно лібералізувати валютний ринок і забезпечити гарантії для інвестицій, припинити виведення коштів за межі країни, це дасть поштовх для бізнесу. Інакше будь які розмови про залучення інвестицій в Україну марні», – зауважив економіст.

Корекція часом

Олександр ЖолудьОлександр ЖолудьЗгоден з тим, що обмеження треба поступово знімати, й економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. Він нагадав, що нині на валютному ринку продовжують діяти обмеження, які було запроваджено взимку 2015 року задля стабілізації курсу. А як свідчить досвід інших країн, такі обмеження можуть бути дієвими (для зменшення паніки) протягом дуже короткого періоду і перестають діяти за 3-4 місяці.

«Нині варто поступово прибирати і ці, і низку інших обмежень, аби все ж таки ринок сам себе регулював. Йдеться про обмеження і для юридичних осіб, і для фізичних осіб, зокрема щодо зняття валютних депозитів та купівлі/продажу валюти. Адже люди надають перевагу зберіганню готівкової інвалюти вдома, а не в банках», - пояснив він АСН.

Що стосується реакції гривні на можливу лібералізацію, то Жолудь переконаний – вона залежатиме від дій.

«Потрібно розуміти, що на ринок, окрім обмежень, впливають і інші, економічні, фактори. Курс може коливатися і за наявності обмежень, а може й бути відносно стабільним за їхньої відсутності», - акцентував економіст.

Юлія Артамощенко, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Енергетика відносин: як відрізнити кохання від енергетичної прив'язки
Енергетика відносин: як відрізнити кохання від енергетичної прив'язки
Справжнє кохання — це щастя Не дарма про неї було написано безліч книг і знято безліч фільмів
Швидке ворожіння: кого чи чого варто побоюватися найближчим часом
Швидке ворожіння: кого чи чого варто побоюватися найближчим часом
Життя — складний і звивистий шлях, який пролягає через багато небезпек та перешкод Ворожіння на найближче майб....
Знаки Зодіаку та нумерологія: які цифри здатні подарувати вам удачу
Знаки Зодіаку та нумерологія: які цифри здатні подарувати вам удачу
Згідно з законами нумерології, у кожного з нас є своє число-талісман Експерти в цій галузі об'єднали зусилля з....
Магія дзеркала: як залишити бідність у задзеркаллі та залучити багатство
Магія дзеркала: як залишити бідність у задзеркаллі та залучити багатство
Дзеркало — один із найпотужніших магічних предметів у будинку кожної людини Воно може допомогти вам залучити у....
5 переконань, які допоможуть подолати будь-які труднощі
5 переконань, які допоможуть подолати будь-які труднощі
У кожного з нас бувають життєві труднощі, але всі ми по-різному з долаємо Хтось йде безстрашно їм назустріч, а....
більше матеріалів
/-0,25880193710327-/ /-pc-/
Top