counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Парад відставок під місцеві вибори


Переглядів: 78


Парад відставок під місцеві вибори

Без попередньої анонсованої інформаційної кампанії Президент Петро Порошенко поміняв голів двох важливих областей України — Одеської й Донецької. Замість Ігоря Палиці регіоном Південної Пальміри завідуватиме гарячий грузинський екс-президент — реформатор Михайло Саакашвілі. Біля керма Донецької військово-цивільної адміністрації замість Олександра Кіхтенка поставили Павла Жебрівського.

Чи зіграє кадрова ставка глави держави і чи варто найближчим часом чекати на парад відставок голів ОДА в інших регіонах?

Тест на міцність

Кадрова політика Президента щодо голів Одеської і Донецької ОДА абсолютно правильна. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив народний депутат від фракції «Блок Петра Порошенка» Дмитро Добродомов.

Дмитро ДобродомовДмитро Добродомов«Призначення Михайла Саакашвілі цілком зрозуміле. Одеська область одна з ключових у країні, враховуючи складну політичну ситуацію і корупцію на митниці. Знаючи характер колишнього грузинського президента і його вміння працювати на результат, думаю, в Одеській ОДА ставка Президента спрацює», — говорить Добродомов. За словами парламентарія, найближчим часом досягненнями зможе похвалитися і новий голова Донецької ОДА Павло Жебрівський. «Що стосується нового голови Донецької ОДА Павла Жебрівського, то він порядний і принциповий політик. Я спостерігав за його роботою як керівника Антикорупційного відділення Генпрокуратури, можу сказати, що він професійно працює. Упевнений, що Жебрівський зможе побороти контрабанду на лінії розмежування в зоні АТО», — заявив Дмитро Добродомов.

Частково солідарний з народним депутатом і директор Міжнародного інституту демократій Сергій Таран. «Призначення залежали від тих потреб,  що поставали на першому плані: в Одесі необхідно було оживити бізнес, завести інвестиції. А в Донецькій — варто було посилити заходи по боротьбі із сепаратизмом. Відповідно й людей добирали. Думаю, що нові призначення в такий важкий момент не погіршать ситуацію, — заявив Таран.Сергій ТаранСергій Таран

Та чи поліпшать? До прикладу, директор Національного інституту стратегічних досліджень, політолог Андрій Єрмолаєв сумнівається в результативності роботи Саакашвілі. І справа не в особистості голови ОДА, а в дещо обмежених повноваженнях, які він (всі голови ОДА, — ред.) найближчим часом може отримати.

«Саакашвілі, очоливши Одеську область, заявив, що має намір тут працювати декілька років і в нього є програма, плани залучення інвесторів, проведення конкурсу для керівництва голів адміністрацій. Це все має яскравий вигляд, та якщо найближчим часом ухвалять зміни до Конституції, пов'язані з реформою місцевого самоврядування та децентралізацією, то, найпевніше, й Саакашвілі, й усі, кого він призначить, матимуть обмежений набір повноважень», — каже Єрмолаєв.

Андрій ЄрмолаєвАндрій ЄрмолаєвЗа словами політолога, по суті справи, наобіцявши й збуривши хвилю очікувань, Саакашвілі може опинитися лише в ролі координатора і контролера, але не керівника всіх тих програм і заявок, які він зробив. «Є ризик того, що одесити можуть бути ошуканими у цих обіцянках. Тут проблема і самого Президента, який йде на ці призначення і підтримує гучні заяви, і самого Саакашвілі, якому з жовтня-листопада доведеться пояснювати, на що він не має компетенції і що він не в змозі робити», — наголосив політолог.

Коментуючи призначення на посаду голови Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павла Жебрівського, експерт заявив, що Президент просто керувався особистими симпатіями і призначив із найближчого оточення, знайомих і друзів.

«Але в ситуації із Донецьком варто було б шукати фігуру, яку поважали б у регіоні, яка добре знає специфіку ситуації по обидві сторони лінії розмежування і яка не використовує риторику, притаманну нині радикалам коаліції. На жаль, Жебрівський від початку призначення став говорити про блокаду. Тому, мені здається, це призначення недалекоглядне», — наголосив Єрмолаєв.

Найбільш солідарними експерти, у яких АСН цікавилася думками, виявилися в тому, що й Михайлу Саакашвілі, й Павлу Жебрівському варто дати шанс і час для реалізації своїх обіцянок. Але в разі провалу кадрового експерименту ці політики мають покинути політичну арену України, а Президент публічно визнати помилки.

Відставки голів ОДА: бути чи не бути?

Парад відставок, до речі, не лише голів ОДА, а й суддів, прокурорів прогнозує глава корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко.

Костянтин МатвієнкоКостянтин Матвієнко«Надалі також можна чекати на кадрові зміни. І це буде стосуватися не лише губернаторів, а й суддів, прокурорів, різного рівня чиновників. Адже в Україні й досі процвітає корупція. Всі схеми, що були, працюють і нині. Хабарі як брали, так і беруть», — сказав Костянтин Матвієнко. За його словами, найменше очікуємо, що губернаторів мінятимуть у західних областях країни, але всі інші регіони мають ідентичні шанси. «Складно сказати, хто конкретно може очолити ту чи ту область. Але це точно буде людина Президента. Через зміни до Конституції у глави держави забрали багато повноважень, однак ті, що лишилися, він  контролюватиме самостійно. А от призначення губернаторів саме його обов'язок», — зазначив політолог.

Анітрішечки не сумнівається в подальших відставках голів ОДА народний депутат Борислав Береза. Політик натякає, що напередодні проведення місцевих виборів, глава держави захоче посилити свій вплив на місцях. «Найімовірніше, ми побачимо заміни на посадах голів обласних державних адміністрацій, залишать лише тих, хто забезпечуватиме адмінресурс на виборах, допомагатиме владним партіям, які втрачають рейтинги, роздобути певну кількість голосів», — припустив заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції Борислав Береза.Борислав БерезаБорислав Береза

Олексій ГолобуцькийОлексій ГолобуцькийА заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький зазначив, що деяких голів ОДА можуть поміняти не заради використання адміністративного ресурсу на виборах, а заради того, щоб ці місцеві вибори взагалі відбулися. «Наближаються місцеві вибори і на перший план виходить ефективність роботи голів обласних адміністрацій. Тому надалі матимемо й інші відставки. В першу чергу це стосується проблемних південно-східних областей, — розмірковує Голобуцький. — У нас щотижня відбуваються вибухи. До виборів ситуація буде загострюватися. Тому потрібні сильні губернатори на місцях. А щодо адміністративного ресурсу... Ми нині бачимо, що найсильніша владна політична сила має всього 2—3% підтримки. Жодними адміністративними ресурсами вона не зможе збільшити свій рейтинг».

Не вірить у низку нових відставок голів ОДА народний депутат Юрій Левченко.

Юрій ЛевченкоЮрій Левченко«Параду відставок губернаторів не буде. Ми завтра-післязавтра не побачимо того, що було за часів  Кучми, коли звільнили десятьох губернаторів», — висловив свою думку АСН парламентарій. За його словами, в країні вся державна гілка влади укомплектована неправильно. «Тож щоб змінити того чи того губернатора, потрібно домовиться з Арсенієм Петровичем (Яценюком, — ред.). Юридично главі держави не вдасться поставити свою людину. Вона може постійно виконувати обов'язки, але це матиме негативні наслідки», — резюмував свободівець.

Замість ЄС курс на Гондурас

Варте уваги те, що, говорячи про потенційні відставки голів обласних державних адміністрацій, і народні депутати, і експерти вказували на «підкилимні» причини можливих кадрових рішень Президента: від договірняків до бажання в ручному режимі «намалювати» правильні підсумки жовтневих місцевих виборів. Ніхто, наголошую, НІХТО, не говорив про економічні та соціальні передумови для кадрових переформатувань. Це дуже сумно. Адже поки країна, зокрема її керівництво, буде жити з думкою, кого б поставити на чолі регіону, щоб отримати максимальну особисту вигоду, нічого в Україні не зміниться — країна буде рухатися не до ЄС, а мимоволі поповнить ряди економічно відсталих країн.

 

Олена Галаджій, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
Прикмети допомагають нам робити наше життя кращим і яскравішим Найважливіше у кожному новому дні — його почато....
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої внутрішні відчуття та інтуїцію Можливо....
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 23:45 розпочнеться 19-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви можете відчувати особливе хвилювання та енергію у стосунках Це п....
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Для Стрільців 2024 обіцяє бути періодом значних змін, включаючи можливість досягнення великого успіху та багат....
більше матеріалів
/-0,37137794494629-/ /-pc-/
Top