counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

ТСК з тарифів: панацея чи піар?


Переглядів: 84


ТСК з тарифів: панацея чи піар?

У вищих ешелонах влади знову скандал. Цього разу наріжний камінь — тарифи на житлово-комунальні послуги. Частина народних обранців звинувачує уряд в необґрунтованому завищенні тарифів і вимагає негайно створити Тимчасову слідчу комісію, яка б перевірила раціональність тарифоутворення.

На захист уряду

На тлі катастрофічної соціально-економічної ситуації, різкого зниження доходів населення, неймовірної інфляції дії уряду з підвищення тарифів на послуги ЖКГ переважній більшості населення здаються гіршим, ніж драконівські закони, ухвалені 16 січня 2014 року.

На звинувачення у стрімкому підвищенні тарифів в уряду є чітка відповідь — це вимога Міжнародного валютного фонду. Але навіщо МВФ виставляти таку вимогу? На жаль, уряд цього не пояснює. Насправді, як стверджують експерти, міжнародний кредитор поставив вимогу, щоб Україна ліквідувала дефіцит НАК «Нафтогаз», котрий станом на кінець 2014 року досяг 103 млрд. грн.. А вже наш уряд вирішив, що чинні на той час тарифи зробити це змоги не дадуть. Тому й пішли найлегшим шляхом – вирішили підвищити тарифи. Але підвищення має відбувається поступово протягом 2015–2017 рр. – до того моменту, поки ціни не досягнуть ринкового рівня.

Претензії й аргументи депутатів

Парламентарі ж вважають, що нібито вимога МВФ збільшити вартість газу для населення – не основна складова підвищення тарифів. На їхню думку, виною всьому корупція, яка фактично призводить до розорення населення, особливо соціально незахищених верств.

За їхніми підрахунками, порівняно з 2014 роком тільки в 2015 році тарифи для населення збільшаться приблизно на 85%. Зокрема, тарифи на гарячу воду виростуть у середньому на 55%, опалення — на 70%, газопостачання — на 280%, електроенергію — на 55%.

Ще одним чинником підвищення тарифів, на думку парламентаріїв, є те, що їх формування відбувається за завуальованим алгоритмом, у зв'язку з чим виникають сумніви в економічній обґрунтованості. Також депутати запевняють, що спотворення тарифів у більшу сторону відбувається на користь власників — монополістів розподільних мереж, ТЕЦ, електростанцій, тісно пов'язаних із діяльністю чинного Кабінету міністрів.

А щоб перевірити перераховані чинники, народні обранці й ініціюють створення ТСК, яка протягом трьох місяців зобов'язується перевіряти обґрунтованість підвищення тарифів. Проект постанови про створення ТСК депутати вже зареєстрували у ВР. Його авторами є лідери всіх фракцій коаліції, крім «Народного фронту», зокрема голова депутатської фракції «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко, голова депутатської фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко, голова депутатської фракції Радикальної партії Олег Ляшко і лідер фракції «Самопоміч»Олег Березюк.

Згідно з постановою очолити ТСК має Юлія Тимошенко, а її заступником буде народний депутат від фракції «Блок Петра Порошенка» Дмитро Добродомов. Планується, що до складу ТСК також увійдуть від фракції «Блоку Петра Порошенка» Ольга Белькова, Ірина Луценко, Сергій Мельник, Ігор Насалик, Наталія Агафонова. Радикалів представить Юрій Чижмар, Опозиційний блок — Михайло Папієв та Дмитро Колесников, Об'єднання «Самопоміч» — Альона Бабак. Від групи «Воля народу» буде Анатолій Гіршфельд, а від «Відродження» — Андрій Шипка. «Народний фронт» з кандидатами не визначився або не захотів визначатися.

Ігор ЛуценкоІгор Луценко
Не зраджуючи своїм кращим традиціям, депутати місця в ще не створеній слідчій комісії поділили, а от обов'язки і конкретні кроки ТСК прописати забули. Однак АСН все ж вдалося дізнатися деякі подробиці. За словами Ігоря Луценка, з'ясовувати обґрунтованість тарифів будуть експерти. Саме вони вирішать, чи можна знизити вартість тарифів і на скільки. У ТСК будуть залучатися експерти і фахівці з різних областей ЖКГ, які розкажуть про собівартість, витрати і доходи. «Не виключаю, що у них будуть різні точки зору, але всі думки будуть обговорюватися і прийматися єдине рішення. Обов'язково необхідно запрошувати газівників, транспортувальників, які розкажуть про собівартість газу, як і в яких відсотках вони змішують вітчизняний газ з путінським і яку ціну мають на виході», — акцентував парламентарій.

Результати перевірки ТСК обіцяють оприлюднити публічно. «Звіт буде зачитаний перед Верховною Радою, журналістами», — додав Луценко. Що стосується реакції МВФ у разі результативної діяльності ТСК і зниження тарифів, то нардеп запевняє, що її побоюватися не варто. «МВФ цікавить тільки перспектива повернення їхніх грошей. Вони повинні бути впевненими, що їхній позичальник надійний і що він не присвоїть грошей собі. МВФ мислить як банкіри. Історія з тарифами цю структуру хвилює тільки тому, що їх підвищення дасть змогу частково покрити дефіцит у держбюджеті, а значить, зросте ймовірність повернення займаних коштів. Якби ми знайшли, звідки взяти гроші на покриття різниці, думаю, вони б погодилися не вимагати від нас підвищення тарифів», — сказав він АСН.

За його словами, одним із джерел такого доходу може стати перегляд податкової політики. «У нас інфляція 40%. При такій інфляції буде колосальне зростання податків, який перекриє очікувані доходи. Можемо всі ці додаткові кошти виділяти на компенсацію за тарифами», — пояснив І. Луценко.

Кому — піар, а кому — зовнішні вороги

Після аналізу вищесказаного виникає запитання: чи буде дійсно результативною робота ТСК? Адже це не перша та й не остання комісія, створена в Україні, а як показує практика, ефекту від їхньої роботи здебільшого немає. У нас створювалися комісії з розслідування злочинів на Майдані, щодо трагедії в Іловайську, в Одесі. Але! Результату немає.

Оксана ЮринецьОксана Юринець
Безумовно, є й позитивні приклади. Зокрема, як розповіла АСН нардеп Оксана Юринець, вона разом із депутатами Львівської обласної ради створювала ТСК з приватизації одного з моршинських заводів. «В результаті діяльності комісії підприємство підвищило вартість своїх активів, але рейдерського захоплення, про що співробітники підприємства дуже переживали, так і не сталося», — зазначила вона.

Втім, як визнають самі ж депутати, створення ТСК — це більше піар-технологія. «ТСК — це серйозний інструмент, що має елементи піару. Однак у випадку продуктивної діяльності ТСК приносить користь як населенню, тому що розв’язуються певні проблеми, так і позитивно впливає на рейтинг політичних сил. Тому створення ТСК з питання раціональності тарифоутворення в разі успішної діяльності може призвести до зниження тарифів та підняття рейтингів партій», — стверджує Ігор Луценко.

Юрій ЛуценкоЮрій Луценко
Парадоксально, але один з ініціаторів проекту постанови про створення ТСК нардеп Юрій Луценко від початку вважає, що такі комісії не дають результату. «У ТСК кожна політична сила делегує кращих ораторів, але не кращих професіоналів. Тому необхідно більше повноважень надавати профільним комітетам. Вони не тільки повинні ухвалювати проекти законів, працювати над поправками, але ще повинні здійснювати контрольні функції. Комітети зобов'язані більше працювати. Потрібно створювати робочі групи комітетів, куди входитимуть в основному професіонали. ТСК — це більше політичне рішення, тоді як створення робочих груп — професійне», — вважає він.

Андрій ТетерукАндрій Тетерук
Категорично проти створення ТСК депутати з «Народного фронту». Парламентарії вважають, що таким чином зовнішні сили за допомогою українських політичних сил хочуть створити умови для розчарування суспільства в уряді. «Це — маніпуляції нашим населенням. Завжди все починається з малого. Спочатку змінимо уряд, і залишиться тільки один Президент. Йому одному буде складно утримувати ситуацію під контролем. Путін не може перемогти війною, тому він за допомогою деяких людей розхитує ситуацію в нашому суспільстві», — стверджує нардеп Андрій Тетерук.

За його словами, уряд на сьогодні повністю відкритий і готовий до діалогу. Більш того, в п'ятницю Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, має намір розкрити політику тарифоутворення. «Заяву про корупцію при формуванні тарифів ми можемо спростувати дуже швидко», — акцентував депутат.

Як розвиватиметься ситуація зі створенням ТСК, побачимо найближчим часом. Можливо, далі постанови справа не піде. Але в разі створення ТСК вона може довести свою ефективність, лише якщо за підсумками її роботи будуть встановлені факти про економічно необґрунтовані тарифи, які будуть передані в правоохоронні структури для подальшого розслідування. А тарифи, у свою чергу, будуть переглянуті у бік зниження.

Дарина Шварцман, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Одним із найсильніших талісманів фен-шуй є дзвіночок Цей домашній оберіг не лише привабить успіх у справах, а ....
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
20 квітня о 15:42 розпочнеться 13-й місячний день Фаза Місяця - зростаюча
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваше почуття авантюризму та прагнення нових вражень можуть призвест....
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року передбачає можливість вирішити безліч проблем і упорядкувати с....
більше матеріалів
/-0,35846996307373-/ /-pc-/
Top