counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

Шоу «Боротьба з корупцією», або Політики вийшли на стежку війни


Переглядів: 43


Шоу «Боротьба з корупцією», або Політики вийшли на стежку війни

Коаліція опинилася в зоні ризику. Нових обертів набирає історія з обвинуваченнями екс-голови Державної фінансової інспекції Миколи Гордієнка на адресу прем'єр-міністра Арсенія Яценюка. Перший звинувачує другого в корупційних аферах в уряді на суму в 7,58 млрд грн. У команді Яценюка, звісно, все спростовують.

У антикорупційну гру активно включилася Генпрокуратура і народні депутати. Недоторканні особисто хочуть предметно вивчити звинувачення Гордієнка і зробити відповідні висновки. Парламентарі зі скандалами, криками і взаємними звинуваченнями приступили до створення Тимчасової спеціальної комісії (ТСК).

Ти — злодій. Ні, ти — злодій

Саме так коротко можна описати двогодинне спільне засідання комітетів Верховної Ради з питань протидії корупції та з питань правоохоронної діяльності. На ньому вирішувалося питання, створювати ТСК чи ні.

Видовищно, звичайно, все організували. Десятки телекамер. Знову виступає зі звинуваченнями Микола Гордієнко: сипле запаморочливими цифрами збитків, натякає на корупційні схеми, пособництво Яценюка. У відповідь йому парирує перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова: звинувачує в корупційній бездіяльності Гордієнка. Слово бере заступник генерального прокурора Володимир Гузир: розповідає про перші підсумки розслідування за матеріалами аудиту ДФІ — «виявлено порушення на держпідприємствах під час прем'єрства Яценюка, що призвели до збитків на загальну суму майже 685 млн гривень».

Після красномовних виступів депутати приступили до обстрілювання фігурантів справи питаннями. Найбільше «куль» дісталося Миколі Гордієнку. На жаль чи на щастя (кожний вирішує в силу партійних і політичних симпатій. — Прим. авт.), багато куль-питань виявилися «бойовими»: екс-глава ДФІ почав трохи  плутатися в показаннях і не зміг дати відповіді на, здавалося б, елементарні запитання. Наприклад, Гордієнко запитали, хто очолював держпідприємства, на яких він викрив корупційні діяння при заступництві Яценюка? Не назвав жодного прізвища. Без відповіді залишилося і запитання, хто конкретно з чинного уряду заважав ДФІ проводити фінансові перевірки «Енергоатома». А на запитання, чи є документальні підтвердження того, що Яценюк давав розпорядження провернути ту чи іншу корупційну схему, депутати отримали від Гордієнка лаконічну негативну відповідь.

Олії у вогонь безуспішно намагалися підлити представники «Народного фронту» і окремі позафракційні депутати. Так, Антон Геращенко і Борислав Береза ​​переконливо і багаторазово просили присутніх подивитися відео, на якому колишні керівники «Укрзалізниці» і «Укрпошти» зізнаються, що Гордієнко займався вимаганням. За дивним збігом обставин це відео з'явилося на одному з інтернет-ресурсів якраз до початку засідання комітетів. У «Катрусиному кінозалі» Ради це кіно не захотіли дивитися (по закінченні засідання комітетів Геращенко провів міні-брифінг, на якому все-таки показав журналістам це відео. — Прим. авт.).

А далі було голосування, яке ще більше загострило і заплутало ситуацію. Депутати з Антикорупційного комітету ВР підтримали рішення про створення Тимчасової спеціальної комісії з розслідування заяв Гордієнко. Їхні колеги з Комітету з питань правоохоронної діяльності висловилися за створення робочої групи з повноваженнями ТСК на базі представників двох профільних комітетів. І тут почалося... Посипалися взаємні звинувачення у продажності. Дійшло до абсурду: депутат Ігор Мосейчук кинув пляшку з водою в Борислава Березу (після засідання комітетів політики почали з'ясовувати стосунки в кулуарах, бійки дивом вдалося уникнути, — Прим. авт.).

Юрій ЛуценкоЮрій Луценко
І в цьому вирі скандальності й епатажу в тіні залишилося питання, так що ж створять депутати — ТСК або робочу групу. Нібито депутати остаточно планують визначитися 9 квітня. «Ляшко, який з 8 квітня є координатором коаліції, повинен зібрати раду коаліції і запропонувати спільну позицію, — сказав у коментарі «Аналітичній службі новин» (АСН) лідер фракції «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко. — Я запропонував максимальний компроміс. Він полягає у покладанні на комітети функцій ТСК. Зверніть увагу, в чому різниця між ТСК і робочою групою. У ТСК від фракцій запропонують кращих своїх пропагандистів, а робоча група створюється з членів профільних комітетів».

А поки країна завмерла в очікуванні чергової серії антикорупційних баталій, АСН пропонує ознайомитися з аргументацією, яку озвучили на засіданні комітетів Гордієнко, Севостьянова і Гузир.

Атака Гордієнка

Звільнений глава Держфінінспекції Микола Гордієнко тезисно протягом десяти хвилин розповідав, які схеми і на яких підприємствах були зафіксовані його відомством. Він стверджує, що під час ревізії на "Енергоатомі" було виявлено корупційних збитків на 1,5 млрд гривень. За період з 1 січня по 30 серпня 2014 року в «Укрзалізниці» виявлено порушень на суму 295,7 мільйона гривень. За його словами, у випадку з «Укрзалізницею» люди, наближені до прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, через підставні фірми отримували відкати. Гордієнко зазначає, що операційний аудит НАК "Нафтогаз" «запобіг неефективному витрачанню 4,6 млрд гривень при розрахунках з ВАТ «Газпром» за постачання природного газу в жовтні 2014 року через відсутність певної договірної вартості газу». Ревізія на ДП "Укрзалізничпостач" показала порушення вимог чинного законодавства на суму 301, 4 млн гривень. Через те що підприємство ПАТ "Укргазвидобування" експортувало нафтопродукти власного виробництва за заниженими цінами, держава недорахувалася 420 млн грн. Ще 220 млн грн бюджет недоотримав через те, що покупець державного "Укртелекому" не виконав обіцянки побудувати для держави альтернативну систему спецзв'язку.

Контратака Севостьянової

Перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова відразу заявила, що всі заяви Гордієнко є наклепом. Наталія СевостьяноваНаталія Севостьянова«Мін'юст може документально підтвердити будь-який факт щодо того, що дані Гордієнка недостовірні, — заявила Севостьянова і додала. — Факти порушень, про які говорить Гордієнко, належать до порушень, здійснених за попередньої влади».

За її словами, Яценюк ініціював кримінальне провадження щодо тих порушень, які були виявлені в період, коли при владі перебувала команда екс-президента Віктора Януковича. Більш того, як стверджує Севостьянова, в ході службового розслідування в Кабміні за екс-главою ДФІ була зафіксована злочинна бездіяльність. «4 березня Микола Гордієнко був відсторонений від посади глави Держфінінспекції. Цей орган не є антикорупційним, він встановлює фінансові порушення на держпідприємствах і повинен виконувати доручення уряду та прем'єр-міністра щодо цих перевірок. Службове розслідування встановило, що Гордієнко не виконав більше третини доручень КМУ, де могли бути зафіксовані факти корупції... 70% підприємств узагалі не перевірялися Гордієнком. Невідомо, чому він вирішив, що саме вони не повинні були бути перевірені?»— зазначила вона.

Генпрокуратура розставляє крапки над «і»

Генпрокуратура приступила до вивчення фактів, озвучених Гордієнко. Сам екс-глава ДФІ дав свідчі показання. Перші підсумки слідства такі: корупція таки була. «Відповідно до інформації, наданої Державною фінансовою інспекцією, за результатами ревізії в період з 1 березня по 31 грудня 2014 року на зазначених підприємствах уже виявлено порушення, це дані слідства, що призвели до втрат на загальну суму майже 685 млн гривень», — сказав заступник генерального прокурора Володимир Гузир. Слідство триває. Зокрема, з'ясовується, «яка сума збитку із загальновиявленої 7,5 млрд грн була завдана в період діяльності чинного уряду, а яка сума збитку була завдана попередниками до Революції гідності».

Цілком можливо, що в ГПУ на допит викличуть прем'єра Арсенія Яценюка. Хоча, як каже Гузир, поки в цьому необхідності немає. «Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк звернувся із заявою до Генпрокуратури про те, що і він, і інші члени уряду готові дати свідчення з даного питання. Але в даний час у Генеральної прокуратури немає необхідності в тому, щоб допитувати прем'єр-міністра або інших членів уряду», — підсумував заступник Віктора Шокіна.

Олена Галаджій, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Грошова нумерологія: як розрахувати особистий код фінансового достатку
Грошова нумерологія: як розрахувати особистий код фінансового достатку
За допомогою нумерологічних розрахунків можна легко змінити життя на краще Простий розрахунок особистого коду ....
12 монет: грошовий ритуал на Молодий місяць
12 монет: грошовий ритуал на Молодий місяць
Молод вважається дуже сприятливим для залучення грошей часом Щоб все вийшло, ми пропонуємо вам скористатися ри....
Симоронський ритуал на гроші, любов та удачу
Симоронський ритуал на гроші, любов та удачу
Якщо ви хочете змінити своє життя до кращого, так швидше, час братися за техніку симорон Симоронський ритуал д....
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Не секрет, що всі речі в будинку мають енергетику — негативною чи позитивною Вчення фен-шуй підкаже, які карти....
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Одним із найсильніших талісманів фен-шуй є дзвіночок Цей домашній оберіг не лише привабить успіх у справах, а ....
більше матеріалів
/-0,38632202148438-/ /-pc-/
Top