counter
Стрічка новин
Вибрати все
18 Квітня
17 Квітня
Всі новини...

Ультиматум Наливайченка


Переглядів: 135


Ультиматум Наливайченка

Робота чергового пленарного тижня Верховної Ради — 16—19 червня 2015 року — загальмувалася. Вечір понеділка і увесь вівторок народні депутати тільки те й робили, що обговорювали потенційну відставку голови Служби безпеки України Валентина Наливайченка.

Передбачалося, що у вівторок, 16 червня, Президент Петро Порошенко внесе подання на звільнення голови СБУ. Але не вніс. Очікується, що «кадровий будильник» задзвенить у середу, а то й у четвер. Але чи буде небезпечний його дзвоник для Наливайченка?

Ворон воронові око виклює

Офіційно оприлюднених версій можливої ​​відставки Валентина Наливайченка дві. Перша — вкрай погані показники боротьби з контрабандою, особливо на лінії розмежування в зоні АТО. Друга — слабка антикорупційна діяльність СБУ.

Віктор ЧумакВіктор Чумак«У цій ситуації важливо почути самого Валентина Наливайченка, його позицію щодо критики на його адресу та адресу СБУ. І лише потім потрібно ухвалювати рішення», — сказав АСН заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань протидії корупції Віктор Чумак.

А ось неофіційних причин відставки Валентина Наливайченка на одну більше. Перша — почалася війна між двома правоохоронними відомствами.

Борислав БерезаБорислав Береза«Має місце гучний конфлікт між Генпрокуратурою і СБУ. Тому й виникли ці кадрові питання», — заявив АСН позафракційний народний депутат, голова робочої групи Верховної Ради з розслідування фактів корупції у Кабміні Борислав Береза.

Нагадаємо також, раніше голова СБУ Валентин Наливайченко звинуватив колишнього заступника голови Генпрокуратури Анатолія Даниленка в корупційних оборудках компанії «БРСМ-Нафта», що призвело до пожежі на нафтобазі під Києвом.

 

Ігор МосійчукІгор Мосійчук«Спроба звільнити Наливайченка — це помста за викриття корупційної схеми на «БРСМ-Нафта», створеної ще колишньою бандитською владою, а нинішня влада спробувала її «віджати», — озвучив свою думку АСН заступник голови Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Ігор Мосійчук.

До речі, як сказав АСН секретар Комітету Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя Андрій Лозовий: як тільки Наливайченко озвучив свої звинувачення, Даниленка «повернули в Україну».

Андрій ЛозовийАндрій Лозовий«У нас є інформація, що декілька тижнів тому Даниленко залишив Україну. Але в неділю він отримав залізобетонні обіцянки безпеки і неушкодженості, взамін на чорніння Наливайченка. Погодився. Того самого дня він чартером прибув з Німеччини в Україну. Прилетівши, одразу ж пішов на 5 канал», — сказав Лозовий.

Друга версія — внутрішньопартійні розборки. Напередодні старту місцевої виборчої кампанії «Солідарність» Петра Порошенка та «Удар» Віталія Кличка вирішили оформити політичне розлучення. Детонатором такого політичного розриву і повинна була стати відставка Наливайченка.

Ігор ЛуценкоІгор Луценко«Моя версія, це внутрішня сварка всередині об'єднаної політичної сили, яка, безумовно, частково пов'язана з Фірташем та іншими олігархами. І з огляду на це, робити кадрові рокіровки за допомогою депутатів — неправильно. Нехай людина або сама піде у відставку, або Президент публічно визнає, що помилився з цією людиною», — сказав народний депутат від фракції «Батьківщина» Ігор Луценко.

Але є й третя версія. Зокрема, що Наливайченко зачепив інтереси глави Адміністрації Президента. Йдеться про звільнення керівництва Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ через звинувачення в причетності до махінацій із нафтопродуктами. (Зауважимо, перший заступник Наливайченка Артюхов встояв, під відставку не потрапив).

Примітний також нюанс — у середу, 17 червня, на Комітет Верховної Ради з питань протидії корупції спочатку хотіли запросити голову СБУ Валентина Наливайченка. Але пізніше, як вдалося з'ясувати АСН, за дивним збігом обставин «право першої ночі» віддали Артюхову... щоб він розповів, як героїчно затримали на Одеській митниці найбільшу в історії України партію героїну — понад 500 кілограмів вартістю 1,4 мільярда гривень.

А голосів таки немає

Одного подання глави держави на звільнення Валентина Наливайченка замало. Необхідно, щоб за нього проголосувало 226 народних обранців. А голосів на підтримку немає.

Натискати на зелені кнопки згодні лише представники БПП. Радикальна партія і «Самопоміч» чітко дали зрозуміти, що проти Наливайченка голосувати не будуть.

У «Народному фронті» коливаються. Позиція така: одні «фронтовики» кажуть, що відставку потрібно обов'язково підтримати, щоб не повторився 2005 рік (коли розсварилися представники демократичної команди), другі —категорично проти, мотивуючи це так: якщо «сьогодні зіллємо Наливайченка», завтра АП візьметься за Авакова (очільника МВС).

«Порошенко хоче бачити на чолі всього силового блоку приручених людей. Та допустити цього жодним чином не можна, інакше зіткнемося з узурпацією влади, від якої країна точно не виграє», — довірливо розповідав депутат-новачок.

Наливайченка в розвідку, а Грицака — в СБУ

У «Блоці Петра Порошенка» натякнули, що Президент пропонував Наливайченку красиво вийти з гри — подати у відставку. Нібито, Петро Порошенко навіть озвучував кадрові альтернативи.

Ігор КононенкоІгор Кононенко«Зрозумійте, Президенту не подобається не сам Наливайченко, він критикує безпосередньо роботу всієї системи СБУ. Наскільки я знаю, Наливайченку запропоновували після відставки з посади голови СБУ, очолити Службу зовнішньої розвідки або стати віце-прем'єром з питань євроінтеграції», — сказав народний депутат від БПП Ігор Кононенко.

Як, у свою чергу, уточнив народний депутат Мустафа Найєм, нібито, Наливайченко навіть пристав на пропозицію стати біля керма зовнішньої розвідки. Та сам очільник СБУ своє таке «працевлаштування» спростовує.

«Я поза політикою, і крісла мене не цікавлять», — так Наливайченко відповів на запитання про ймовірність очолити Службу зовнішньої розвідки, якщо депутати підтримають його відставку. Що стосується можливого наступника Наливайченка, то в парламенті називали переважно одне прізвище — керівника Антитерористичного центру при СБУ Василя Грицака.

Олена Галаджій, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Швидке ворожіння: кого чи чого варто побоюватися найближчим часом
Швидке ворожіння: кого чи чого варто побоюватися найближчим часом
Життя — складний і звивистий шлях, який пролягає через багато небезпек та перешкод Ворожіння на найближче майб....
Знаки Зодіаку та нумерологія: які цифри здатні подарувати вам удачу
Знаки Зодіаку та нумерологія: які цифри здатні подарувати вам удачу
Згідно з законами нумерології, у кожного з нас є своє число-талісман Експерти в цій галузі об'єднали зусилля з....
Магія дзеркала: як залишити бідність у задзеркаллі та залучити багатство
Магія дзеркала: як залишити бідність у задзеркаллі та залучити багатство
Дзеркало — один із найпотужніших магічних предметів у будинку кожної людини Воно може допомогти вам залучити у....
5 переконань, які допоможуть подолати будь-які труднощі
5 переконань, які допоможуть подолати будь-які труднощі
У кожного з нас бувають життєві труднощі, але всі ми по-різному з долаємо Хтось йде безстрашно їм назустріч, а....
Місячний день сьогодні 18 квітня 2024 року
Місячний день сьогодні 18 квітня 2024 року
Кожен новий день — це чудові можливості для особистого зростання та розвитку Астрологи підкажуть, що саме прин....
більше матеріалів
/-0,23243999481201-/ /-pc-/
Top