counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Відставка КМУ, або Весілля без нареченого


Переглядів: 113


Відставка КМУ, або Весілля без нареченого

Восени уряду необхідно буде довести свою компетентність. Про це говорять вже не тільки експерти, - Президент України Петро Порошенко акцентував, що проміжні підсумки спільної роботи влади підбиватимуть восени.

Чорний вересень

Порошенко зазначив, що не в його компетенції переформатування Кабміну, оскільки Україна – парламентсько-президентська республіка. Але восени коаліція і кожен член уряду повинні зробити висновки щодо темпів реформ, а Верховна Рада повинна дати оцінку діяльності кожного міністра. Це свого роду ЗНО.

Правда, Петро Олексійович додав - він сьогодні не бачить можливості і необхідності зміни Прем'єр-міністра Арсенія Петровича.

Юрій ЛуценкоЮрій ЛуценкоАле в парламенті не стали чекати вересня. І вже заговорили про відставки. У тому, що в найближчий місяць будуть звільнені кілька міністрів, зокрема, упевнений лідер фракції «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко. У розмові з АСН політик зазначив: «Президент говорив, що у вересні можливе переформатування Кабміну, але я не виключаю, що вже в найближчий місяць міністерських портфелів позбудуться кілька міністрів». І… відмовився назвати прізвища цих «щасливчиків».

Інші співрозмовники АСН виявилися балакучішими. Повний провал і відставку переважно пророкують міністру охорони здоров'я Олександрові Квіташвілі, міністру економічного розвитку і торгівлі України Айварасу Абромавічусу і главі МВС Арсену Авакову.

Олександра КужельОлександра Кужель«Міністри-іноземці не виправдали виявленої до них високої довіри. Не витримує критики робота голови МОЗ Олександра Квіташвілі. У сфері охорони здоров'я навіть натяку на реформи немає. А Айварас Абромавічус? Міністр, який навіть не розуміє мови офіційного діловодства!», - заявила в традиційно різкій манері народний депутат від фракції «Батьківщина» Олександра Кужель.

Її колега по парламенту позафракційний парламентарій Юрій Дерев'янко в оцінках був м'якший і говорив, що називати прізвища міністрів, які можуть позбутися портфелів, зараз недоцільно, оскільки курчат по осені рахують. Але деяким міністрам потрібно «підтягнути хвости», інакше відставки не уникнути.

Юрій Дерев'янкоЮрій Дерев'янко«Чия робота пробуксовує? Претензії до тих міністрів, яких ми заслуховували на нашому комітеті (з питань протидії корупції - авт.). Зокрема, до керівництва МВС та МОЗ, багато питань до Фіскальної служби», - пояснив він.

Зломлені корупцією

А ось очільникові Комітету Верховної Ради з питань протидії корупції, нардепу від фракції «Самопоміч» Єгору Соболєву легше виявилося сказати, кого з міністрів слід залишити, ніж кого звільнити. Адже задовільно працюють, на його думку, тільки п'ять міністрів: міністр фінансів Наталія Яресько, міністр аграрної політики Олексій Павленко, міністр молоді та спорту Ігор Жданов, міністр інфраструктури Андрій Пивоварський і глава Мін'юсту Павло Петренко.

Єгор СоболєвЄгор СоболєвКандидат номер один на виліт, за словами Соболєва, - глава МВС Арсен Аваков, якого зламала корупція.

Олександра Квіташвілі парламентарій звинуватив у тому, що той просто ганьбить звання грузинського реформатора, нічим не відрізняється від «регіоналки» Раїси Богатирьової. «Всі корупційні схеми попереднього режиму влади збережені з причини діяльності або бездіяльності міністра», - обурився глава профільного комітету.

Крім того, велику ініціативність і ефективність, за словами Єгора Соболєва, мав би демонструвати міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус. Зокрема вирішити проблему зволікання з розробкою закону про електронні закупівлі.

«Є багато зауважень і до міністра енергетики Володимира Демчишина. З одного боку, добре, що він скептично ставиться до Ахметова і намагається зламати монополію ДТЕК. З іншого - він на уламках ДТЕК намагається створити монополізм інших олігархів. Сумнівні, абсолютно непрозорі контракти на імпорт електроенергетики та вугілля з Росії повністю на совісті Демчишина», - підсумував Соболєв.

Шпаргалка для міністрів

Олександр ПалійОлександр ПалійАле якщо знати, кого і як у вересні відЗНОнять, можна підготуватися. І тут експерти радять бути напоготові всім. Політолог Олександр Палій зазначив, що зараз в економічному блоці КМУ є проблеми. Пробуксовують питання дерегуляції, зняття різних бар'єрів для роботи бізнесу.

«Мені здається, людей, відповідальних за це, треба звільняти, прискорити їх відхід», - зазначив Палій. І зазначив, що точно так само є претензії і до реформування енергетичного сектору.

А ось політичний експерт Руслан Бортник вважає, що Президент хоче поміняти уряд до виборів, щоб можна було якось пояснити провальну соціально-економічну політику. Кадрові ротації в першу чергу можуть торкнутися міністрів-іноземців та квоти «Народного фронту». Імовірність відставки Яценюка Бортник оцінює в 70-80%.

Руслан БортникРуслан Бортник«Президент може відправити прем'єра у відставку за допомогою парламентської коаліції, щоб не сваритися із західними партерами, які сьогодні не підтримують будь-які конфлікти всередині чинної влади. Однак Президент може і сам це зробити, звинувативши уряд у зростанні безробіття і високих тарифах на ЖКГ», - вважає Бортник.

Водночас політолог Денис Кірюхін вважає, що в уряду залишився шанс змінити ситуацію. Кабміну потрібно як мінімум представити ефективний пакет реформ, який буде схвалений українським суспільством та європейськими партерами.

Денис КірюхінДенис Кірюхін«Питання про відставку окремих членів уряду буде порушено в залежності від того, якою буде соціально-економічна ситуація, чи вдасться домогтися реструктуризації боргу, а також чи будуть розпочаті реформи», - додав він.

У тому, що КМУ в нинішньому складі вдасться щось змінити, сильно сумнівається Юлій Палійчук. Експерт зазначив, що Арсеній Яценюк міг створити економічне диво за ті три роки, які у нього були. Але на жаль.

Зараз же успіх влади, уряду залежить більше від наявності або відсутності міжнародної фінансової допомоги. А це вже питання, які не вирішують ні Яценюк, ні Порошенко.

Юлій ПалійчукЮлій Палійчук«Гра набагато серйозніше. Майбутнє цього уряду залежить від того, дадуть нам гроші міжнародні кредитори чи не дадуть. Бо якщо не дадуть, то долар буде по сорок, тоді вже неважливо - іноземець ти чи ні, спортсмен чи баскетболіст», - акцентував Палійчук.

Ведучі та ведені

Те, що Петро Порошенко дав Кабміну ЦВ, пообіцявши Зовнішнє Незалежне Оцінювання вже восени, - досить символічно. Як і те, що він додав: Яценюка міняти ніхто не збирається.

Позиція, погодьтеся, красива. Демонструє силу, що точно сподобається багатьом українцям. Але от невдача: переформатування Кабміну, ультиматуми Прем'єру - компетенція парламенту, провладної більшості. І все це дуже схоже на продовження вічної боротьби між президентом і прем'єром.

Що ж стосується самого уряду, то йому справді потрібно робити висновки, переставши ображатися на претензії і постійні розмови про відставки. Від поведінки «камікадзе», «технократів» і «провідних менеджерів» із кожним днем ​​залежить все більше. І дуже важливо, щоб осіннє ЗНО не вилилося в глибоку парламентську кризу з усіма її наслідками. Тоді одним лише покричати з трибуни і піти дружно на перевибори не обійдеться.

Радує одне: Президент поки не планує восени, оцінюючи роботу ВР, використовувати право розігнати її, підписавши указ про дострокові вибори.

Петро ПорошенкоПетро Порошенко«Не дочекаєтесь. Україна має проєвропейську коаліцію. Конституційну. Я впевнений, що це дає нам можливість і відповідальність провести конституційні зміни, що чекають країну. У тому числі децентралізацію, в тому числі недоторканність, в тому числі судову реформу, в тому числі й іншу. Що ще народ може дати Україні, які ще вибори він повинен провести в Україні, щоб нарешті депутати, уряд, Президент – влада – забезпечили проведення тих реформ, яких він від них чекає?! Думаю, що народ свою справу зробив. Перезавантаження відбулося. І я наполягаю на місцевих виборах, тому що ми повинні провести перезавантаження місцевих еліт і перезавантаження місцевої влади та забезпечити ефективну діяльність коаліції у чинній Раді», - акцентував Петро Порошенко, відповідаючи на запитання АСН.

 

Юлія Артамощенко, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Эффективные шепотки на любовь
Эффективные шепотки на любовь
Пошепки — це прості та швидкі змови, але при цьому дуже дієві, якщо скористатися ними правильно Дізнайтеся най....
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Щоб досягти фінансового благополуччя, простої роботи та економії недостатньо — необхідно добре постаратися та ....
Приметы про постельное белье
Приметы про постельное белье
Ми проводимо в ліжку значну частину свого життя, тому існує так багато прикмет про постільну білизну Про те, щ....
Візерунки на одязі: від чого захищає клітина і як горошок притягує гроші
Візерунки на одязі: від чого захищає клітина і як горошок притягує гроші
Візерунки на нашому одязі можуть виступати в ролі магніту для успіху в різних сферах життя Експерти розповіли ....
Гороскоп на тиждень з 22 по 28 квітня 2024 року
Гороскоп на тиждень з 22 по 28 квітня 2024 року
Так уже вийшло, що квітень виявився складним з астрологічної точки зору Настав час дізнатися, яким буде його о....
більше матеріалів
/-0,4272620677948-/ /-pc-/
Top