counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
27 Березня
Всі новини...

Автозлодії розласилися


Переглядів: 275


Автозлодії розласилися

Днями знайома розповіла історію, яка перегукується з чималою кількістю постів у соцмережах. Мовляв, їй зателефонувала донька і суворим голосом сказала: «Навіть не думай залишати машину під будинком - після роботи одразу в гараж!» Причина виявилася, з одного боку, банальною, а з іншого – цілком у дусі нашого часу: мовляв, «кілька годин тому - просто посеред білого дня - навпроти під'їзду якісь виродки розбили заднє скло в іномарці й витягли з салону документи та пакет з речами», й поліція з'ясовувала з господарем деталі інциденту.

Поки жінка повернулася додому, потерпілої машини біля будинку вже не було – саме тільки бите скло. Причому, що цікаво, сказала вона, це вже далеко не перший такий випадок, і двірнику періодично доводиться прибирати бите автомобільне скло, а водіям - за якимись своїми каналами розшукувати вкрадені речі, бо від правоохоронців, кажуть вони, в таких випадках користі мало: ну, задокументують пригоду – та й по тому.

Але грабежі – це ще не найстрашніше, що загрожує автовласникам: у соцмережах буквально кричать про те, що останнім часом почастішали випадки викрадення машин, причому не тільки і не стільки в Києві, а практично в усіх містах України. Ось - одне з останніх оголошень, яке буквально позавчора з'явилося на сторінці «БДР/ДТП Україна» у Facebook: «Добрий день, друзі! Будь ласка, допоможіть знайти улюблене авто! БУДЬ-ЯКА корисна інформація на вагу золота! 13 березня, вночі, у Святошинському районі (в Новобіличах) м. Києва було викрадено автомобіль «Шевроле-Авео ls» 2007 року випуску. Колір сріблястий металік. З особливих прикмет: не тоновані вікна, кілька відколів на задньому бампері, подряпані бічні дзеркала заднього виду, диски R15, не світить одна лампочка підсвічування номерного знака, трохи різниться забарвлення лівих задніх дверей і крила».

А що ж поліція, яка за службовим обов'язком зобов'язана приходити на допомогу автовласникам, спитаєте ви. Саме це запитання поставила собі й «Аналітична служба новин» (АСН), спробувавши розібратися, якою є ситуація насправді й чи є шанс у потерпілого водія повернути свою машину.

«А чи хлопці не спільники?»

За перші два місяці цього року, за даними столичної поліції, в Києві зареєстровано 357 фактів викрадення автомобілів, що на 44% більше, ніж за аналогічний період минулого року. За цей час знайдено не більше трьох десятків машин. Якщо порівняти кількість викрадень з аналогічним періодом минулого року, видно невтішну динаміку зростання цих злочинів: у січні-лютому 2015 року в Києві було викрадено 248 транспортних засобів. До речі, попри той факт, що за підсумками року заявили про половину знайдених машин, насправді все не надто райдужно. На своє виправдання правоохоронці говорять про те, що вже знешкодили дев'ять злочинних угруповань, які спеціалізуються на викраденні авто.

Ще один приклад - не зі статистики правоохоронців, а також з життя: торік на проспекті Леся Курбаса (це столичний масив Борщагівка) просто біля під'їзду викрали новий джип. Господар, розпорядок дня якого зловмисники вивчили заздалегідь, заскочив додому на півгодини - перекусити. Вийшов на вулицю, а позашляховика наче й не було. І крута сигналізація не допомогла. Він, ясна річ, одразу викликав поліцію. Ті приїхали, послухали, склали протокол - і поїхали. Минав час - результатів не було. Брат потерпілого водія почав дізнаватися по своїх каналах, як можна повернути автомобіль. За день-другий уже на нього вийшли люди, котрі сказали: та не питання, вашу машину повернуть - за 15 тисяч доларів. «Ви розумієте, - поділився з АСН власник цього джипа на умовах анонімності, - у Києві працюють цілі банди, які прекрасно навчилися справлятися з сигналізація ми й замками. Вони спочатку викрадають машини, а потім - за «винагороду» - їх повертають. Поліція навіть не чухається, тому виникає запитання: а чи хлопці не пристали до спілки?!»

В Європі люблять... вантажівки

До речі, іноді їх таки ловлять - нещодавно у Києві затримали банду, яка складалася з четвірки мужиків неслов'янської зовнішності, котрі не вигадали нічого кращого, як «заробляти», викрадаючи Daewoo. Не дивно, адже цей «бізнес» є досить прибутковим. Викрадення автомобілів вважається одним з головних сегментів світового кримінального бізнесу поряд із торгівлею наркотиками та зброєю. Так, за даними Інтерполу, щохвилини у світі викрадають 3-6 машин, або близько 3 мільйонів авто на рік. Сукупно світовий ринок продажу викрадених авто щороку сягає близько $15-20 мільярдів. Що цікаво, Європа лідирує за статистикою викрадення вантажівок, щорічно недораховуючись уранці близько 20 тисяч таких машин, причому нерідко разом із цінним вантажем. А загалом у країнах Євросоюзу пальма першості належить Великобританії, де щороку викрадають близько півмільйона автомобілів усіх класів. Причому лише в одному Лондоні це майже 70 тисяч машин загальною вартістю близько $2 мільярдів. Наступна сходинка в цьому «рейтингу» належить Італії (300 тисяч авто). За нею йде Німеччина (140 тисяч) і Польща (50 тисяч).

Якщо комусь ще цікаво, то Росія, де щорічно викрадали 45 тисяч машин, посідає почесне четверте місце на континенті. Але найбільше викрадень реєструється у найбільш автомобільній (на душу населення) країні - у США. Там, як стверджують у ФБР, щороку викрадають близько 1,3 мільйона автомобілів на загальну суму $8 мільярдів.

Що і як крадуть

Багато українців, особливо тих, кому не пощастило зіткнутися з такою бідою, як викрадення машини, розчаровані у правоохоронцях, справедливо звинувачуючи їх у тому, що не можуть нічого вдіяти. Але питання в тім, не можуть чи не хочуть? Як свідчать мало не показові випадки, якщо хочуть, то можуть. Не так давно поліція провела в Києві спецоперацію із затримання викрадачів дорогих машин, про що журналістам повідомила глава Нацполіції Хатія Деканоїдзе. У злочинців, які працювали в парі, вилучили не лише інструменти та обладнання для викрадення, а й п'ять дорогих іномарок, які ті просто не встигли нікуди «прилаштувати». Як виявилося, один з автокрадіїв - колишній співробітник спецбатальйону патрульної служби «Кобра», що функціонував при Державтоінспекції.

Найчастіше, за статистикою МВС, крадуть «ВАЗи»: саме російський «Жигуль» став «хітом» викрадень минулого року - з січня по грудень 2015-го було викрадено понад 2,8 тисячі таких машин. А з елітних - «Тойоти» і «Лексуси». Якщо бути більш точними, то кожен п'ятий викрадений у нашій країні автомобіль - іномарка. З них 724 автомобілі Toyota, 362 - Mercedes, 229 - BMW, 222 - Mitsubishi, 213 автомобілів Honda, 203 - Lexus і 93 Audi.

Серед моделей преміум-сегмента торік було викрадено 169 автомобілів Lexus, 104 - Range Rover, 58 - BMW (Х5 і Х6), 22 - Acura, 18 - Mercedes і 8 Porsсhe. Найбільше таких іномарок було викрадено в Києві: автомобілів Lexus - 90 штук, Range Rover - 62, BMW (Х5 і Х6) - 39, Acura - 20, Mercedes - 11 і 5 Porsсhe.

З незвичайних тенденцій останнього часу, як кажуть у поліції, той факт, що на кожну машину знаходиться «свій злодій» - і викрадають навіть дуже старенькі «Жигулі», які пробігали нашими дорогами не один десяток років. Але якщо автомобілі представницького класу найчастіше викрадають для продажу (за словами копів, для цього їх часто переганяють до Криму, Молдови і Росії, а деякі пропонують повернути власникам за винагороду), то дешеві викрадають для розібрання з подальшим продажем запчастин. А те, що залишається, просто здають на металобрухт.

Відшукати майже неможливо

У МВС також повідомляють, що найбільше крадуть транспорт у Вінницькій, Волинській, Житомирській, Кіровоградській та в інших областях. Якщо оцінювати статистичні дані без урахування палаючих областей, то кількість викрадень автотранспорту в Україні все-таки збільшилася - на 29%: з 7807 до 10042. У розпорядження «Аналітичної служби новин» потрапили унікальні довідки з аналізом роботи відділу з боротьби із незаконним заволодінням автомототранспортом Луганського обласного главку поліції. Так от, читаємо: «У 2015 році на території Луганської області, на підконтрольних українській владі територіях, зареєстровано 254 кримінальних провадження про викрадення транспорту. 175 викрадень скоєно на території, яка не контролюється чинною українською владою». Найцікавіше, що з цих 254 злочинів розкрито лише 59. Особам, котрі скоїли викрадення, повідомлено про підозру.

А ось із початку 2016 року на Луганщині зареєстровано 41 справу про викрадення транспорту. З них 17 фактів розслідуються на нашій території, і 23 злочини було скоєно на території, захопленій сепаратистами. У луганському поліцейському главку на правах повної анонімності нам також повідомили, що машини, викрадені сепаратистами, в більшості випадків було перевезено на територію Російської Федерації. Вони проходять там багаторазову перереєстрацію. Знайти потім їх практично неможливо.

Як нам стало відомо, спочатку власники транспорту свої заяви реєстрували в поліції «ЛНР», але втративши будь-яку надію на повернення машини, пишуть повторні заяви до Головного управління Нацполіції в Луганській області. Тільки цього року до інформаційної системи МВС України «Угон» уже внесено понад 350 машин. З них 297 переправлено на територію сепаратистів. Більшість транспортних засобів є іномарками, але не престижного ряду моделей. Водночас спікер донецької обласної поліції Наталя Шиман розповіла нам, що з початку агресії сепаратистів у цьому регіоні було викрадено понад 5 тисяч автомобілів. Лише торік зловмисники викрали близько 1200 машин.

Найчастіше крадуть уночі

Не дуже втішна ситуація з викраденнями автомобілів і у Львівській області. Якщо позаминулого року там було викрадено 243 машини, то минулого - вже 265. У 2014 році, за даними ГУ Нацполіції у Львівській області - управління кримінальної поліції, наданими на запит АСН, знайшли тільки 94 автомобілі, або близько 38,7%. У 2015-му затримано 9 груп зловмисників, дві з яких спеціалізувалися на крадіжці елітних іномарок. Що ж стосується цього року, то лише у січні на Львівщині викрали 12 машин, тоді як у січні минулого року - 27.

Перш за все львівські злодії віддають перевагу автомобілям преміум-класу: «Тойотам» («Хайлендер», «Лендкрузер-200» і «Рав 4), «Лексусам» і «Субару» («Форестер»). Але «подобається» їм і практично вся лінійка «Фольксвагенів». Не відмовляються вони й від «Жигулів», які потім пускають на запчастини і металобрухт. А ось престижні іномарки, кажуть правоохоронці, крім продажу, йдуть ще й на виготовлення так званих «двійників» з аналогічними документами.

«Старі «Жигулі», - пояснює АСН начальник Управління кримінальної поліції ГУ НПУ у Львівській області Микола Гладюк, - крадуть переважно вночі, ламаючи замки за допомогою воротків та іншого спеціального обладнання. А от елітні іномарки, навпаки, викрадають найчастіше вдень, використовуючи електронну апаратуру для сканування замків, за допомогою якої відкривають і заводять такий автомобіль».

До речі, в поліції стверджують, що в більшості випадків викрадення автомобілів провокують самі водії, кидаючи своїх «залізних коней» напризволяще. Зокрема, водії зберігають машини у дворах багатоповерхівок, на стоянках біля супермаркетів і в погано освітлених місцях. Понад те, нерідко на вулиці можна побачити картину, коли водій, залишивши автомобіль незачиненим, а іноді й зовсім із працюючим двигуном, поспішає до найближчого кіоску або крамниці. Така безпечність з боку автовласників може призвести як до крадіжки цінних речей, які є у транспорті, так і до викрадення автомобіля.

«Як свідчить практика, - запевняє АСН заступник начальника ГУ Нацполіції у Вінницькій області Олександр Глянько, - машини викрадають з прибудинкових територій, місць тимчасового зберігання біля під'їздів багатоквартирних будинків за відсутності фізичної охорони, причому як у денний час (у 2014 році - 54 автомобілі, торік - 94), так і вночі (2014 рік - 98, минулий - уже 165)». Ситуація у Вінницькій області дещо відрізняється від того, що фіксують на Львівщині: найпопулярніші серед крадіїв машини - «Жигулі» (також на деталі і на металобрухт) та іномарки не першої свіжості.

Кому під силу автоепідемія?

Але, як стверджує полковник Глянько, «нерідко трапляються факти незаконного заволодіння автотранспортом з-поміж дорогих автомобілів і машин преміум-класу, які в подальшому змінюють, переробляють номерні знаки агрегатів і продають їх як «двійник» оригінального автомобіля». Для злодіїв усі засоби добрі: якщо йдеться про ті самі «Жигулі», то вони підбирають ключі або ламають замки, в іномарках, щоб забратися всередину, б'ють вікна (якщо машина не на сигналізації), а також сканують замки. До речі, на Вінниччині торік зареєстровано 259 автовикрадень (154 з них потім повернулися до законних власників), що на 107 машин більше, ніж у 2014-му. Причому одну машину викрала... жінка.

Чи можна якось захиститися від епідемії автовикрадень? Поради правоохоронців стандартні: машину має бути оснащено сигналізацією й механічними засобами охорони (блокаторами педалей і ручки коробки передач), а також, поставивши машину на парковку, потрібно блокувати кермо, повернувши його в будь-який бік - до блокування. Крім того, краще не залишати автомобіль без нагляду, віддавати перевагу паркінгам із охороною (те, що їх у нас не так вже й багато, це вже окрема пісня). Особливо це стосується нічного часу - машини, які ночують просто під вікнами багатоповерхівок, дуже ласий шматок для автокрадіїв. Із сучасних заморочок – встановлення GPS або інших систем, які дозволяють цілодобово контролювати автомобіль у режимі реального часу і блокувати його дистанційно, якщо туди хтось заліз за вашої відсутності. Зрозуміло, що коштують такі системи чимало, але тут уже водієві треба самому вирішувати, як правильно вчинити.

...Але, напевно, найважливіше питання, яке хвилює наших читачів, зовсім не скільки машин викрадають в Україні, а як впоратися з цією автоепідемією, яка поки що зовсім не скромними темпами тільки набирає обертів? Можна, приміром, скористатися досвідом тієї ж Америки, яка карає автокрадіїв досить жорстко. Оскільки там за останні 10 років кількість викрадених автомобілів подвоїлася, американці вважають, що церемонитися з любителями покататися надурняк не варто: там фактично найсерйозніше покарання за автомобільну крадіжку - 15 років позбавлення волі. У нас - від трьох до п'яти років, і лише у разі застосування насильства - 15 років. Але це - якщо знайдуть. Тому а) було б непогано якимось дивним чином стимулювати прагнення правоохоронців у питаннях пошуку вкрадених машин і б) реально, а не на словах чи папері посилити покарання для самих викрадачів.

Лариса Чайка, АСН. Ігор Паламарчук, для АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Камені-талісмани, які змінюють життя на краще
Камені-талісмани, які змінюють життя на краще
У натуральному камені закладено величезну силу та енергію природи Не використовувати цю силу було б дуже безгл....
Як вибрати камінь-талісман за датою народження
Як вибрати камінь-талісман за датою народження
Натуральне каміння може виступати не тільки як прикраса Кожна людина може підібрати мінерал, який залучатиме д....
Позитивна енергетика: як зарядити себе успіхом на весь день
Позитивна енергетика: як зарядити себе успіхом на весь день
Багато хто не знає, що першорядною причиною успіху більшості людей є енергетика Хороша новина полягає в тому, ....
Колір очей і відносини: чи підходите один одному?
Колір очей і відносини: чи підходите один одному?
За кольором очей можна багато дізнатися про людину У тому числі й те, наскільки хороша його сумісність із друг....
Творчі здібності за Знаком Зодіаку
Творчі здібності за Знаком Зодіаку
Кажуть, що у світі немає бездарностей Кожен щось вміє і має певні таланти та здібності до творчості
більше матеріалів
/-0,1507670879364-/ /-pc-/
Top