counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Фантастичний футбол Порошенка з Яценюком


Переглядів: 54


Фантастичний футбол Порошенка з Яценюком

«Надвоє баба ворожила: або помре, або буде жила» – ця приповідка гарно ілюструє «стратегії» і «програми виходу з кризи» від сильних нашої країни. Можновладці ледь не хором співають: кидати Україну в дочасні парламентські вибори – це зашкодити країні. Зокрема, про це говорили Президент Петро Порошенко й Прем’єр Арсеній Яценюк, представники парламенту. Але водночас політики, закликаючи до миру і дієвості, продовжують поглиблювати конфлікти й… готуватися до виборів.

Зверніть увагу на мажоритарників. Вони не вилазять із округів, усіляко нагадують виборцям: «Ось я! І я найкращий». А в заявах лідерів усе більше слів, які хочеться чути: починаючи від грандіозного ремонту доріг і закінчуючи окресленням часових меж повернення тимчасово окупованих територій.

Обіцянка – цяцянка

Знаково й те, що Президент Петро Порошенко сказав турецькому телеканалу TRT World, що дострокові вибори не оголошуватиме, нехай у ВР-8 більшість створюють і працюють. Але у цьому ж інтерв’ю відзначив: він сподівається, що Україна відновить контроль над усією територією Донецької й Луганської областей до 2017 року, а на відновлення нашої влади в Криму піде більше часу, але цьому нема альтернативи (хоч іще 24 лютого він казав, що «навіть за найоптимістичнішого сценарію на Донбасі, навіть за тривалого перемир’я, яке перейшло б у політичне врегулювання та сталий мир, військова загроза зі Сходу залишиться актуальною в короткостроковій і довготривалій перспективі»).

Те, що Президент озвучив часові рамки відновлення контролю за кордоном на Донбасі, дуже важливо. І хочеться сподіватися – війні скоро край. Але чомусь одразу згадалося про обіцяне кандидатом у президенти Порошенком припинення антитерористичної операції на Сході. «Антитерористична операція не може i не триватиме два-три місяці. Вона повинна i триватиме години», – було сказано Петром Олексійовичем ще в травні 2014-го. Жаль, та це досі залишилося бажаним, а не доконаним фактом. І свіжі прогнози викликають підозри: а чи не на сподівання людей і ріст рейтингів президентської політичної сили вони спрямовані?

Dream team of Ukraine

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк (якого Порошенко назвав у Туреччині реформатором, а стосунки з ним – фантастичними) на вимоги піти з Кабміну наче дражниться, кажучи, що Президент його має або підтримати, або звільнити. Робить це ефектно – через шпальти Financial Times. І з усвідомленням, що має імунітет до вересня, а відставити його примусово ніхто не зможе.

Він також акцентує, що дострокові вибори – найбільш неприйнятний варіант розвитку подій. Щоправда, у поєднанні з ними не вживає слова «ніколи», відзначаючи: це – один із варіантів виходу з політичної кризи. Інший –  відновлення діяльності коаліції (казав Яценюк і про формування Президентом нового КМУ, але у нас парламентсько-президентська республіка, тому хоч формально, але розрубувати гордіїв вузол доведеться під куполом).

Та що ще цікаво, голова уряду почав активно опікуватися виборчо-інфраструктурними проектами. Акцентувати, що дороги –  це не тільки змога швидше і безпечніше доїхати до місця призначення, не тільки зекономити на пальному і на ремонті автомобіля, а передовсім робочі місця, податки, інфраструктура, змога для людей заробити і для країни розвиватися. Схоже на передвиборчу активізацію. Бо так обіцяли дорожній рай усі прем’єри у різні роки.

Слово – не горобець

Поки Президент і Прем’єр обмінюються компліментами через закордонні ЗМІ та озвучують рецепти покращень, Верховна Рада з кожним днем усе менше схожа на орган, здатний стати майданчиком для пошуку політичного компромісу. А коаліційні потуги – ніби намагання оживити вдруге Франкенштейна. До того ж при цьому колеги лише ще більше сваряться.

Найяскравіші меседжі маємо від голови фракції Порошенка. «Якщо капітан футбольної команди обіцяв вивести клуб у Єврокубок, а натомість вилетів у сільську лігу, він має йти у відставку… Капітан не може під свист сільських уболівальників заявляти, через що м’яч на полі акціонерів клубу, а його команда – Dream team of Ukraine», – цитує Луценка прес-служба БПП, публікуючи його реакцію на інтерв’ю Яценюка  Financial Times.

На це, звісно, відреагували в пропрем’єрській силі. Прес-служба «Народного фронту» опублікувала у відповідь коментар нардепа Олександра Дроздика, що замість хамських заяв на адресу чинного Прем’єр-міністра керівництво Блоку Петра Порошенка має вирішити, чи готове воно брати на себе всю повноту відповідальності за ситуацію в Україні. «Юрій Віталійович як «капітан»–очільник найбільшої фракції у парламенті завів свою команду в глухий кут… «Футболісти» кидають команду, дехто, формально залишаючись у складі, знайшов собі іншого – грузинського – «легіонера». Тепер ці гравці активно ганьблять своїх же колег по команді. Так, може, Юрію Віталійовичу, що примудрився розвалити найсильнішу команду у Верховній Раді, самому варто піти у відставку і віддати капітанську пов'язку комусь більш гідному?» –  відповів Дроздик.

Оксиморон

Дивлячись на ці випади, важко повірити, що дві найбільші фракції парламенту зможуть домовлятися і взаємодіяти, гарантуючи ВР-8 життєздатність. Бо, вправляючись у футбольній термінології, можновладці переключилися на особисті симпатії й антипатій. Про пошук напрямів розвитку і зміцнення держави загалом не йдеться.

Чи має ситуація шанс змінитися? Виглядає, що в це слабко вірять і самі учасники процесу, усвідомлюючи, що дискусії більше схожі на шантаж, а пошук компромісу – на перетягування владної й фінансової ковдри. І тому, хоч щиро не хочуть виборів, активно готуються до них, забуваючи свої ж обіцянки, в словесній агресії поглиблюють конфлікт. Бо шоу має тривати, а ризики – варто диверсифікувати.

 

Юлія Артамощенко, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як за допомогою перестановки меблів покращити взаємини у сім'ї
Як за допомогою перестановки меблів покращити взаємини у сім'ї
Правильна енергетична обстановка в будинку понад усе Якщо ви відчуваєте, що у вас починалися якісь проблеми з ....
Створювальне мислення: як притягувати бажане силою думки
Створювальне мислення: як притягувати бажане силою думки
Наші думки та психологічні настанови впливають на події, які відбуваються в нашому житті Викорінити негатив і ....
Як залучити гроші: три ефективні способи
Як залучити гроші: три ефективні способи
Якщо ви хочете вирішити всі свої фінансові труднощі та залучити гроші в будинок, то рекомендуємо вам три надій....
Робоче місце з фен-шуй: створюємо свій успіх
Робоче місце з фен-шуй: створюємо свій успіх
На роботі людина проводить майже 30 відсотків усього життя Щоб забезпечити себе удачею, необхідно правильно на....
Змова на гроші та удачу
Змова на гроші та удачу
Змови на залучення грошей та удачі читаються у тому випадку, коли людина зазнає матеріальних труднощів і хоче ....
більше матеріалів
/-0,45223188400269-/ /-pc-/
Top