counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

«БРСМ-Нафта»: що приховує полум'я пожежі?


Переглядів: 207


«БРСМ-Нафта»: що приховує полум'я пожежі?

Пожежа на нафтобазі компанії «БРСМ-Нафта» (її пов'язують з ім'ям одного з міністрів в уряді Азарова Едуарда Ставицького, який утік з України), що знаходиться всього за 40 кілометрів від столиці, з понеділка прикувала до себе пильну увагу всієї країни. Це й не дивно – впоратися з вогнем, який охопив усі ємності з нафтопродуктами, що зберігалися на цій нафтобазі, не так просто. А ще ж зовсім поруч – військова частина, на території якої, як з’ясувалося, – немало боєприпасів і військової техніки, які в авральному порядку довелося евакуювати.

Як завжди, країна загалом і кожна служба зокрема чомусь виявилися не готовими до такого повороту подій. За словами керівництва ДСНС, пожежі такого масштабу не було з 60-х років минулого століття. Ось і розслабилися. У когось не виявилося в наявності систем, необхідних для пожежогасіння. І нехай ця техніка коштує занадто дорого, та ціна, яку зараз платимо ми всі разом, у будь-якому випадку набагато вища її вартості. У когось банально забракло потрібної кількості бензину, комусь не вистачило часу, щоб правильно зорієнтуватися. І всі, як завжди, шукають корінь зла на чужому городі.

Отже, що сталося в селі Крячки під Васильковом, де розташована правобережна нафтобаза компанії «БРСМ-Нафра», ми приблизно уявляємо. Там загорівся резервуар з паливом обсягом 800 кубометрів, який і послужив причиною подальшої сильної пожежі. Набагато важливіше – для того, щоб уникнути подібних випадків у майбутньому, – зрозуміти, чому це сталося? Хто в цьому винен – ​​горезвісний людський чинник чи все ж таки мав місце теракт, як заявляє керівництво компанії в особі директора департаменту стратегічного маркетингу Олександра Мельничука? Є й ще одна версія, про яку говорять досить голосно, – навмисний підпал, щоб приховати кустарне виробництво бензину безпосередньо на майданчиках нафтобази. По суті, той же теракт, тільки в профіль...

Версія перша – самої компанії: підступи конкурентів

На сайті компанії «БРСМ-Нафта» розміщено офіційний коментар, який датований 9 червня. У ньому сказано, що на день ​​раніше в 17-29 співробітниками нафтобази було направлено повідомлення про пожежу в оперативно-диспетчерську службу Васильківського району. Зверніть увагу: в компанії стверджують, що подзвонили пожежним о пів на шосту вечора, відразу після того, як спалахнув вогонь. Це – один зі спірних моментів, навколо якого багато сумнівів. А через дві години вогнем були охоплені 4 ємності з 17-ти наявних. Вранці наступного дня горіли вже всі 17 резервуарів.

Далі в опублікованому на сайті прес-релізі йде звинувачення на адресу пожежних: мовляв, «змушені констатувати, що пожежно-рятувальні служби, які прибули на місце, не були забезпечені необхідними засобами для локалізації загоряння і оперативної ліквідації вогню». Як основну версію того, що трапилося, за словами Олександра Мельничука, в компанії розглядають навмисний підпал і не виключають, «що загоряння нафтопродуктів на нафтобазі сталася в результаті терористичного акту».

«Ми неодноразово публічно заявляли, – йдеться в прес-релізі, – що з 22 квітня 2014 наші АЗК піддаються спланованому зовнішньому тиску і системним нападам невідомих осіб, зловмисні дії яких мають усі підстави бути кваліфікованим як терористичні атаки. Так, 28 грудня на АЗК в Києві було підірвано саморобний пристрій, закладений між стиками плит бетонної огорожі, а 10 січня 2015 на станції у Броварах стався потужний вибух, який призвів до загоряння газового модуля. Ще 2 вибухових пристрої, закладені на різних станціях нашої мережі в період з лютого по березень 2015 невідомими особами, були знешкоджені співробітниками міліції».

Замовники і виконавці цих злочинів, нагадує керівництво «БРСМ-Нафти», слідством досі не встановлені. Тому в компанії розцінюють ці випадки як пряме залякування зацікавленими особами власників, персоналу й інвесторів. І кваліфікують цю трагедію як «надцинічний спосіб ведення бізнесу» та спробу донести до компанії інформацію певного характеру.

Поза всілякими сумнівами, версія про навмисний підпал або навіть теракт, висунута компанією, заслуговує на пильну увагу правоохоронців, які просто зобов'язані максимально об'єктивно розібратися в ситуації. Але, оцінивши попередні дані, основною її не вважають. Більше того, ця версія, як повідомив прес-секретар глави держави Святослав Цеголко на своїй сторінці у «Фейсбуці», поки не підтверджується. Що це не теракт, вважає і народний депутат України Антон Геращенко. За його словами, «є свідчення працівників компанії, які кажуть, що вони займалися перекачуванням палива з одного резервуара в інший. У цей час стався витік палива і його загоряння. Тому тут стоїть питання дотримання протипожежних норм, при недотриманні яких і виникають такі катастрофи, що ведуть до людських жертв серед пожежних».

Версія друга – ДСНС і МВС: техніка безпеки і людський чинник

Як бачимо, йдеться про недотримання правил протипожежної безпеки. Саме порушення техніки безпеки вважають основною причиною загоряння в Державній службі з надзвичайних ситуацій. До речі, пожежні поки не відмовляються і від версії з підпалом, але водночас у них багато претензій ще й до того, як і де побудована ця нафтобаза (мало того, що поруч розміщена військова частина з арсеналом бойової зброї, так по сусідству з цією є ще одна нафтобаза, цього разу мережі автозаправних комплексів «KLO»).

Саме цей факт – її будівництво і розташування – дуже не сподобався і секретарю Ради нацбезпеки і оборони Олександрові Турчинову, який перейнявся порушенням безлічі нормативів під час будівництва об'єктів підвищеної вибухо- і пожежонебезпеки. Олександра Турчинова обурило, що попри жорстку заборону розташовувати будь-які нафтобази та вибухонебезпечні об'єкти біля військових частин, які мають бойовий арсенал, ці сховища все ж таки з'явилися безпосередньо біля частини. «Саме тому, – акцентував він, – порушено кримінальну справу, яка з'ясує, і хто дозволи давав, і які підстави були для будівництва».

Тобто, міліція вже відкрила кримінальне провадження за фактом пожежі на нафтобазі «БРСМ». Воно ведеться, як стверджують у прес-службі міністерства, за ч. 2 ст. 273 (порушення правил безпеки на вибухонебезпечних підприємствах або вибухонебезпечних цехах) Кримінального кодексу. При цьому в Міністерстві внутрішніх справ зазначають, що однією з імовірних причин пожежі є технічна, при роботі з нафтопродуктами. До речі, винуватці пожежі від 2-х до 10-ти років можуть провести за гратами. А прес-служба МВС наводить ще один, не менш цікавий, факт, що стосується цієї історії: за словами керівника силового відомства Арсена Авакова, нафтобаза компанії «БРСМ-Нафта», яка загорілася, «побудована без оформлення дозвільних документів».

Про що це говорить? Найбільш імовірно, стверджують у МВС, це може бути підтвердженням незаконного виготовлення й зберігання фальсифікованих підакцизних нафтопродуктів. Якщо перевести все це простою людською мовою, ми плавно переходимо до третьої можливої ​​версії цієї страшної пожежі – підпал як спосіб приховати незаконну діяльність чи виробництво низькоякісного пального фактично в кустарних умовах.

Версія третя – експертів і ЗМІ: підпал як спосіб приховати сліди незаконної діяльності

А тепер – до питання про час загоряння. В офіційному коментарі компанії сказано, що вони повідомили про пожежу о пів на шосту вечора. Але вогонь-то загорівся о четвертій годині дня! Питається: вони що, півтори години бігли до телефону? Зрозуміло, що таке не спаде на думку навіть найбільш наївній людині, та ось питання «А що ж вони робили протягом цілих півтори години?» залишається актуальним і досі. До речі, на нюанс, що посадові особи нафтобази півтори години приховували факт пожежі (чи то намагалися загасити самостійно, чи то – навпаки – хотіли, щоб щось там згоріло безслідно), звернув увагу і Олександр Турчинов. І, як я розумію, має намір з цим серйозно розібратися, пообіцявши, що «всі, причетні до створення цієї небезпечної ситуації, сидітимуть на лаві підсудних».

Експерти нафтового ринку версію теракту відкидають і наполягають на тому, що причина цієї страшної трагедії комплексна. Її основні складові: свідоме порушення техніки безпеки і спроба приховати виробництво палива кустарним способом. «Насправді те, що відбулося нині з нафтобазою «БРСМ», ні що інше, як наслідки корупції, яка наскрізь пронизала країну, – запевняє «Аналітичну службу новин» (АСН) директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн, – а події на нафтобазах «БРСМ» – лише приклад цього. Рік тому у них вибухнув лівобережний комплекс у Хмельницькому. Четверо загинуло, п'ятеро постраждало, але ніхто за це не відповів. Нинішня катастрофа – на порядок серйозніша, а причини – ті ж. Перша: недотримання техніки безпеки. Причому люди, які працюють на цій нафтобазі, навряд чи щось могли зробити, вина – на керівництві, позаяк на цьому пожежонебезпечному об'єкті немає ключових агрегатів з виявлення вогню і подальшого пожежогасіння».

Сергій КуюнСергій КуюнПричина браку такої техніки, за словами Сергія Куюна, її велика вартість. Мовляв, «набагато простіше дати хабар – кілька тисяч доларів інспектору, – щоб він закрив очі на відсутність таких систем. Навіщо витрачати мільйони, якщо можна дати набагато менше – і для себе закрити питання?!» Експерт упевнений, що головна причина – в тому, що «нафтобаза в Глевасі – центр кустарного виробництва бензину у всій столичній області, позаяк на ній – маса установок по змішуванню нафтопродуктів». Доказом може служити статистика постачань: тільки за 5 місяців цього року на нафтобазу «БРСМ» у Глевасі, говорить Сергій Куюн, крім товарних нафтопродуктів (бензину і дизельного палива), надходив конденсат з природного газу (6,2 тисячі тонн), компоненти бензинів, дистиляти газового конденсату, рідкі продукти першого лінза, масла й присадки до палив (6 тисяч тонн), багатофункціональні (2 тисячі тонн) і октанозбільшуючої присадки (8 тисяч тонн).

Кустарне виробництво бензину – це, з одного боку, його низька якість (страждають автомобілі з чутливими двигунами), а з іншого – несплата податків і зборів з неврахованої частини продукції, яка, за словами енергетичних експертів, у масштабах нафтового ринку України вимірюється 25%. До такої ситуації, роз'яснює «Аналітичній службі новин» (АСН) директор спецпроектів Науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев, привело зокрема й рішення уряду заборонити перевірки суб'єктів господарської діяльності.

«Цю заборону треба терміново скасовувати, інакше наслідки можуть стати взагалі непередбачуваними, – каже Геннадій Рябцев, – для того, щоб забезпечити якісні перевірки, від держави великих грошей не вимагається – потрібна лише організаційна підтримка й відповідні повноваження тим структурам, які готові ці перевірки забезпечити. Адже що ми маємо на сьогодні? Якщо подивитися статзвітність Держстату, побачимо дуже дивну картину: інші енергоносії, крім нафтопродуктів, мають приблизно однакові цифри виробництва і споживання. Якщо ж говорити про бензин і дизпаливо, то тут усе має дещо інший вигляд: статистична розбіжність, яку офіційно (!) визначено Держстатом України в енергетичному балансі нашої країни, становить 25%. Це означає, що чверть палива на ринок України потрапляє невідомими каналами: щось завозиться контрабандою, щось бодяжиться всередині країни на таких нафтобазах, як у Глевасі. І, що найголовніше, ситуація з кожним роком лише погіршується: ще в 2011 році статистична розбіжність становила всього 3%, зараз – уже 25%. А що буде через рік, якщо залишити все на самоплив?!».Геннадій РябцевГеннадій Рябцев

До речі, про те, що пожежа може бути пов'язана з проблемами «БРСМ-Нафти» з обліком палива (фактично те ж саме, на чому акцентує увагу і директор «А-95»), говорить і наш колега Юрій Бутусов. А ось у журналіста, який займається розслідуваннями, Дмитра Гнапа – дещо інша версія, що, втім, не заважає їй вписуватися в основну концепцію незаконної діяльності «БРСМ». Ось що написано на його сторінці в «ФБ»: «Тобі цікаво, чому нафтобаза загорілася? – каже мені моє джерело, – ці хлопці Ставицького – власники нафтобази – там бензин бодяжили постійно. Цього разу експериментували з черговим рецептом бодяги. Розбавили партію заводського бензину, додали присадок октанопідвищуючих, почали перекачувати паливо якимось непевним насосом. Потім шланг лопнув, бензин потрапив на електромотор. А гасити нічим. Ну, ось воно і спалахнуло на всю область. Ось поки така версія. Будуть ще подробиці – напишу. Версію про контрабанду я бачив, але вона мені здається малоймовірною. У нашій країні поки дешевше домовитися з органами за кеш, ніж спалити на фіг усю нафтобазу з речдоками контрабанди».

Мабуть, не дарма головний міліціонер Арсен Аваков заявляє, що керівництво компанії «БРСМ» підозрюється у «відмиванні» коштів, отриманих за реалізацію вкраденого або незаконно розмитненого бензину. З цього приводу відкрито два кримінальних провадження.

І удар по здоров'ю...

Поки на території нафтобази борються з наслідками масштабної пожежі, тривогу починають бити екологи. І, судячи з усього, небезпідставно. Так, останні дослідження повітря в Києві показали, що граничнодопустимий рівень продуктів горіння у ньому перевищено у середньому в 4,5 раза. Лікарі попереджають, що це може бути небезпечно передусім для людей, які страждають серцево-судинними і захворюваннями верхніх дихальних шляхів. Небезпечно перебувати на такому повітрі особливо людям з астмою, а також схильним до алергії.

Природозахисні експерти вже назвали цю пожежу справжньою локальною катастрофою, яка реально загрожує і екосистемі, й людям, які проживають поблизу. За словами відомого еколога Ігоря Тихолаза, «продукти горіння і сажа під час пожежі опиняються в атмосфері, а потім з дощами потраплять у ґрунтові води, що сильно погіршить якість питної води. Крім того, шкідливі для здоров'я речовини можуть потрапити в урожай, який потім потрапить на наші ринки».

Згодні з Тихолазом і представники Всеукраїнської екологічної ліги, які ще більше конкретизують наслідки цієї катастрофи, з якими ми ще зіткнемося, пояснюючи, що при горінні нафтопродуктів атмосфера насичується сірчистим і сірчаним ангідридами, оксидами вуглецю й азоту, а також сполуками ванадію, солями натрію і оксидом сірки. Останній у цій «компанії» найнебезпечніший, оскільки реагує з водяною парою, видаючи «на виході» сірчану кислоту. А вона, в свою чергу, випадає так званими кислотними дощами, що залишають опіки на траві і листі дерев. А проникаючи в землю, такий дощ здатний пошкодити кореневу систему рослин і, як наслідок, зменшити врожайність. Потрапляючи у водойми, він негативно впливає на рибу, знищуючи передовсім молодняк.

Загалом, як бачимо, чиясь халатність чи навмисні дії досить дорого обійдуться ледь не для кожного з нас. Особливо не позаздриш людям, які живуть у селі, де розташована нафтобаза. Та й 40–50, а то й сотня-півтори кілометрів – для гнаної вітром хмари не перепона. Тому дуже хотілося б таки отримати відповідь на запитання, що ж приховав від очей громадськості вогонь цієї загадкової пожежі. Залишається лише сподіватися, що уряд, який, треба розуміти, взяв цю ситуацію під особистий контроль, не спустить усе на гальмах.

 

Лариса Чайка, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Секрети хіромантії: чи щаслива у вас рука
Секрети хіромантії: чи щаслива у вас рука
Для того, щоб передбачити долю по лініях руки не обов'язково досконально вивчати хіромантію Досить просто погл....
Змови на робоче місце: на прибуток, успіх та везіння
Змови на робоче місце: на прибуток, успіх та везіння
Багато хто мріє про успішну кар'єру і хорошу заробітну плату Щоб ваші мрії стали реальністю, використовуйте пе....
Як очистити будь-яку річ від чужої енергетики
Як очистити будь-яку річ від чужої енергетики
Дуже часто різні речі переходять нам від інших людей: щось ми купуємо, щось знаходимо, щось отримуємо у спадок....
Ефективні шепітки на удачу та достаток
Ефективні шепітки на удачу та достаток
Короткі змови, звані шепітками, здавна використовувалися знахарями та цілителями для досягнення певних цілей Е....
6 перешкод, які заважають вам стати щасливими
6 перешкод, які заважають вам стати щасливими
Всі хочуть бути щасливими, але часом ми зустрічаємо на шляху перешкоди, що заважають нам це зробити Експерти р....
більше матеріалів
/-0,3965961933136-/ /-pc-/
Top