counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Політичний перелюб


Переглядів: 35


Політичний перелюб

Нині вся увага прикута до долі Надії Савченко. Та, щойно народні депутати України повернуться у будівлю під куполом, під камери, матимемо гру у всі відтінки кризи, посиленої кадровими питаннями. Отож відносна тиша в вітчизняній політиці тимчасова. У які турбулентності знову кинуть нас та країну політики? Будуть вони новими чи зі старими чварами ще не до кінця розібралися?

Стара платівка

Ключовою темою й далі буде визначення причин і стимулів для майбутньої ротації в Кабміні на тлі урядової кризи. Опоненти прем’єра Арсенія Яценюка і його «Народного фронту», зокрема порошенківці, продовжать вторити, що Яценюк, хоч і має імунітет до вересня, має піти сам.

А хто замість нього? Неофіційно кажуть, що хоча б, наприклад, мер Львова і лідер «Самопомочі» Андрій Садовий. Це дозволило б одним пострілом двох зайців вбити: втримати «Самопоміч» у парламентській коаліції і цілковито знищити рейтинги Садового і його партії.

Також реальним кандидатом на «технічного прем’єра» вперто називають очільницю Мінфіну Наталію Яресько, яка є знаною у світі, має авторитет та прямі контакти з західними інвесторами. Зокрема, як пише авторитетне американське видання Bloomberg, така заміна керівника уряду може позитивно вплинути на вартість українських цінних паперів на міжнародному ринку, та підкреслює: Яресько вдалося вдало провести реструктуризацію боргу України 2015 року.

Подейкують також, що переїхати з-під куполу у будинок Уряду може голова ВР Володимир Гройсман, а його місце спікера перейде у якості компенсації «Народному фронту». Сам Гройсман під час неформального спілкування з журналістами не дуже хотів обговорювати можливість призначення, хіба зазначив, що за потреби впорається. Хоча зрозуміло, в КМУ буде не дуже весело. Бо одна справа намагатися якось всадити за робочі місця нечемних депутатів, від яких пересічний глядач чекає хіба шоу, а інша – віддуватися за промахи у економіці, відсутність соціального захисту тощо.

Неперша скрипка

Є в Раді ще також надія зберегти коаліцію на базі старої угоди, яку, мовляв, треба проаналізувати, переробити, поглибити і розширити. Це, певно, тому, що ніхто нікому не вірить. Адже логічним був новий політичний договір під сучасні реалії. Бо хоч у більшість запрошують ніби усіх, але умови й апетити змінилися.  Бачити ж у реанімованих «більшовиках» хочуть порошенківців, «Народний фронт», Радикалів Олега Ляшка та «Самопоміч», яка все ніяк не визначиться, розумна вона чи красива, в більшості чи в опозиції. Кого туди не запрошуватимуть, то це Юлію Тимошенко і її «Батьківщину».

Вона ж, маючи армію аж із 19 депутатів, й далі накручуватиме собі рейтинги, використовуючи парламентську кризу, розхитуватиме маятник дочасних виборів і соціальної несправедливості.

Звісно, є ще «Опоблок» та депутатські групи. Та їм поки вигідніше дивитися, як старі і нові «любі друзі» знищують один одного, часом навіть себе кусаючи, і це попри те, що Президент та Прем’єр спільні в думці, що дострокові вибори країні не потрібні, а ВР-8 мусить працювати.

Фантазії та варіації

Цікаво також, як діятимуть політичні сили, зацікавлені у дочасних виборах народних депутатів? Приміром, чи розкручуватиметься тема складання мандатів для примушення Президента до оголошення виборів? Справа в тім, що, прописавши зміни до статті 58 Закону України «Про вибори народних депутатів України», парламентарі не тільки дозволили партійним босам крутити кандидатами як циган сонцем, а й сформувати лякалку про обнулення списків. Нагадаємо, такий прецедент був 2007 року.

Тоді, згадаймо, теж була криза, більше 150 народних депутатів Юлії Тимошенко і «Нашої України» склали мандати та «обнулили хвости» у списках кандидатів у депутати, і президент оголосив дочасні вибори ВР.

Щоправда, нині розіграти цей сценарій буде важко. Адже ВР стає неповноважною, якщо депутатів у ній менше трьохсот, а нині розіграти сценарій 2007-го малоймовірно.

Хоч охочі використати цю тему цілком можуть з’явитися, в гонитві за портфелями, вигодами та рейтингами у нас не гребують ніякими «допінгами». А депутатам ще Генпрокурора Віктора Шокіна знімати. Також щодо позбавлення мандатів тих, хто вийшов із фракції БПП, чимало анонсів.

Цейтнотний стан

Отож нудними телевізійні ефіри не будуть. Хто кого переграє? Матимемо гарантії життєздатності ВР-8 у вигляди нових або оновлених коаліції та уряду? Або більшість сформує БПП та НФ, позиції яких під час голосувань підсилюватимуться ситуативними союзниками? Або ж шляхом взаємного поборення, підкилимних ігор та взаємних кидків політики так розвинуть кризу, що дочасні вибори стануть незворотними? Поки що зрозуміло лиш те, що політична криза по-українськи дуже багатобарвна. І прогнозувати щось напевно ніхто не візьметься. Занадто багато різних «але» та «якщо».

Юлія Артамощенко, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні вам слід проявити помірність у своїх діях та рішеннях Намагайтеся н....
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія та пристрасть будуть на найвищому рівні, що зробить ва....
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба закликає 19 квітня приділити увагу здоров'ю та провести профілактичні процедури, які зміцнюють орг....
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Анжела Перл повідомила, що 19 квітня 2024 року надається можливість дізнатися про цінну інформацію, яка може с....
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Згідно з гороскопом Тамарою Глобою на 19 квітня 2024 року, важливо проявити серйозність і уникати витрати часу....
Гороскопи на 19 квітня 2024 року від Павла та Тамари Глоби, а також прогноз від Анжели Перл.
Гороскопи на 19 квітня 2024 року від Павла та Тамари Глоби, а також прогноз від Анжели Перл.
19 квітня обіцяє бути днем, наповненим енергією та можливостями для всіх знаків зодіаку Можливо, ви відчуватим....
10 незвичайних фактів про Знак Зодіаку Риби
10 незвичайних фактів про Знак Зодіаку Риби
Риби самі по собі є вельми незвичайними людьми, тому з цим Знаком Зодіаку пов'язано безліч цікавих фактів, про....
більше матеріалів
/-0,47600388526917-/ /-pc-/
Top