counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

16 лютого. Останнє слово без уряду


Переглядів: 41


16 лютого. Останнє слово без уряду

«16 лютого. Останнє слово Кролика», – з таким написом розмістили політичні дотепники бігборди у столиці. Їх не так багато, як попередніх «Біжи, Кролику, біжи!». Та й особливого розголосу вони не мали. І цікавіше інше: у переддень парламентської «екзекуції» уряду Арсенія Яценюка слово взяли інші люди. То таким буде останнє слово? Чи відставлять уряд? Розбиралась «Аналітична служба новин» (АСН).

Неперша скрипка

Вранці увагу від погоджувальної ради ВР відволікла відставка під камери: заступник генерального прокурора Віталій Касько заявив про те, що йде з прокуратури, зазначивши, що нинішнє керівництво ГПУ перетворило її на орган, де панує корупція і кругова порука, а будь-які спроби змінити цей стан речей усередині прокуратури одразу і показово переслідуються.

Але основним меседжем були не звичні вже для українського вуха слова про безлад і кумівство або відповідь з ГПУ зі звинуваченням у самопіарі, а те, що Касько зазначив – перед звільненням провів консультації з іноземними партнерами, і про висновок, що іншого шляху немає.

До того ж не забарилася реакція із Заходу. Посол США в Україні Джеффрі Пайетт вважає, що звільнення заступника генерального прокурора України Віталія Каська загрожує зупинкою реформ в Україні, про що він написав у Twitter, акцентувавши, що Україна заслуговує на очищену судову систему. Додавши, що потрібна правова реформа на всіх рівнях, аби зупинити корупцію, яка поширює кумівство.

Не партнером єдиним

Як реагуватиме Президент України Петро Порошенко на ситуацію? Важко спрогнозувати. З одного боку, із Заходом сваритися не варто. Та з іншого – Шокіна він береже в ГПУ як зіницю ока. І, нагадаємо, на прес-конференції 14 січня 2016 року Петро Олексійович однозначно заявив: генпрокурор має захист від звільнення, він не відповідає за «посадки» корупціонерів, бо для цього є Антикорупційне бюро та спеціалізована незалежна Антикорупційна прокуратура. «Я не йтиму шляхом, коли ми будемо міняти кандидатів на посаду генерального прокурора», - сказав місяць тому Порошенко, попередньо зауваживши, що за 25 років незалежності не знайти жодного генерального прокурора, яким було б задоволене суспільство, ефективністю якого був би задоволений український народ. З чого напрошується висновок, що це коло Порошенко розривати не хоче.

А як же ж заяви у Мюнхені? Слова про намагання побудувати антикорупційну систему, побудувати незалежний суд, без корупції, незалежний від політичного впливу? Вони розраховані на конкретного слухача? На кого тоді саме, якщо врахувати, що Порошенко говорив, мовляв, Національне антикорупційне бюро почало свою роботу? Зокрема, про виявлення тих, хто брав хабарі на рівні міністрів, і наявність кримінальних справ стосовно українських парламентарів, ба навіть проти колеги з БПП.

Ворожіння на зорях

Та це питання не кількох днів. Зараз хотілося б зрозуміти, як діятимуть порошенківці у парламенті відносно Яценюка, який стверджує: «Я - партнер Президента, якщо мій партнер Президент також хоче бачити прем'єра партнером». Можливо, це питання вже вирішене. Але не виключено, що остаточно стратегія відшліфовуватиметься на вечірньому засіданні фракції БПП за участі Президента, яке має відбутися сьогодні, 15 лютого.

Сценарії можуть бути різними. Не виключено, що питання недовіри уряду Яценюка дещо відкладуть, аби не нервувати західних партнерів, котрі, звісно, вже сидять у печінках багатьом, але, як кажуть, хто платить, той і замовляє музику. А для того, щоб зберегти гарне обличчя при поганій грі, імітувати єдність парламенту, а особливо життєздатність коаліції, гарно та з помпою 16 лютого ухвалять так звані єврозакони.

До того ж звіт уряду може бути зірвано. Витівка, як зі Степаном Барною, квітами, спробою винести Яценюка з Ради вже не пройде. Так само, як і арешт у стінах парламенту, як це було під час ще одного загострення «любові» в лавах більшовиків. Тоді, нагадаємо (а це було 17 вересня 2015 року), до ВР прибув Шокін, і хоч як сильно кричав «радикальний» лідер Олег Ляшко, що тільки через його труп зможуть затримати Ігоря Мосійчука, той усе-таки опинився в руках правоохоронців, а депутати на певний час стали тихішими і чемнішими, обговорювали здебільшого інших імовірних фігурантів «списку Шокіна».

Травневі свята

Кость БондаренкоКость БондаренкоТа є думка, що значення 16 лютого 2016 року у нас надто перебільшують. Як пояснив АСН політолог Кость Бондаренко, звіт уряду парламентарі можуть заслухати, і не закріплюючи голосуванням, просто взяти до відома.

«Є така формула, коли звіт уряду просто беруть до відома, не приймаючи щодо нього ані позитивного, ані негативного рішення. Тоді уряд – підвішений. І питання його недовіри може бути порушено будь-якої миті», - пояснив він. Додавши, що завтра «екзекуції» Яценюка і команди не відбудеться, зокрема через очікування траншу МВФ, позиції західних партнерів, якій себе протиставляти нині ніхто не хоче.

Він прогнозує, що гра «Відправ у відставку Яценюка» триватиме ще кілька місяців. «Думаю, ще до травня це триватиме. А коли стане зрозуміло, що накопичується критична маса незадоволення урядом, за наявності політичного рішення – буде відставка. Чи не сприйме це Захід як посилення Порошенка? Якщо це буде Володимир Гройсман чи Наталія Яресько – це не посилення Президента, а створення альтернативних моделей управління економікою», - зазначив політолог, який переконаний, що дочасні парламентські вибори цього року неминуче будуть, а для того, щоб вони відбулися восени, Арсенія Петровича треба відправити у відставку у травні місяці.

Президент – наше все

Олесь ДонійОлесь ДонійУ свою чергу політик Олесь Доній зауважив, що хоч зміна уряду – питання, яке перезріло, нині вона не приведе до бажаних наслідків. «З одного боку, Арсенія Яценюка через його психологічні характеристики, нездатність відстоювати інтереси населення, а лише – олігархату, не можна було пускати навіть на посаду не те що прем’єра, а міністра. З іншого, олігархізація і корупція мають вінцем проблеми не уряд і ВР, а Президента. І сподівання населення, що від зміни уряду розпочнуться зміни у житті – не реалістичні. Адже мета кадрових ротацій – поставити на додаткові фінансові потоки своїх людей. На верхівці піраміди стоїть не Ігор Кононенко, а Петро Порошенко», – стверджує політик, який переконаний, що без дострокових перевиборів президента решта кроків, ба навіть розпуск ВР – як мертвому припарки.

Доній каже, що прогнозувати щось – справа марна: «У нас лише ілюзія демократії, рішення приймаються не у ВР, а у кабінеті Президента. Верховна Рада – це стадо кнопкодавів. Чи є голоси за відставку уряду і призначення нового прем’єра - невідомо, ще рахують. Не виключено, що Яценюка шантажуватимуть, аби він пішов на максимальні поступки, дав міністерські посади, за якими є фінансові інтереси».

Після дощику в четвер

Тарас ЧорновілТарас ЧорновілУ тому, що очікувати надзвичайних подій від вівторка не слід, переконаний також і Тарас Чорновіл: «У нас якась фетишизація 16-го числа. Буде звіт уряду, скандальний або не скандальний. Але ймовірність винесення питання недовіри КМУ в цей день досить низька. Хоча б тому, що в першій половині дня матимемо надважливі закони, щодо яких є цейтнот: їх треба ухвалити саме завтра, інакше рішення стосовно нашої безвізи у Європі може бути перенесено аж на після проведення референдуму в Нідерландах – а це ризик. А сумістити в один день ці законопроекти і недовіру – неможливо».

Чорновіл прогнозує, що питання недовіри Яценюку та його Кабміну може бути винесено до сесійної зали не раніше четверга, 18 лютого. І наполягає, що нечесно стверджувати, що МВФ – за Яценюка. «Якщо швидко буде створено новий уряд, у якому, приміром, буде Яресько, то проблеми з отриманням траншу не існує. Що ж стосується заяв деяких послів, то тут є речі, які мають більш корпоративний характер. Адже не з великого задоволення Петро Олексійович і БПП майже всю свою квоту в КМУ віддали іноземним представникам. Вони йдуть шумно у відставку, прямо б’ючи по Порошенку. І таке відчуття, що є намагання зберегти максимально зовнішнє управління».

Та водночас політик каже, що зірвати звіт уряду буде важко: «Це може бути зроблено хіба що тими, хто має вплив на ляшківців, яким важливо не засвітитися у підтримці КМУ, продемонструвати, як вони його ненавидять. Можливо, під час виступу Яценюка радикали прорвуться до трибуни, заблокують ВР із криками «Геть!». Це може відтягнути ситуацію та запустити нові торги».

Юлія Артамощенко, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Секрети хіромантії: чи щаслива у вас рука
Секрети хіромантії: чи щаслива у вас рука
Для того, щоб передбачити долю по лініях руки не обов'язково досконально вивчати хіромантію Досить просто погл....
Змови на робоче місце: на прибуток, успіх та везіння
Змови на робоче місце: на прибуток, успіх та везіння
Багато хто мріє про успішну кар'єру і хорошу заробітну плату Щоб ваші мрії стали реальністю, використовуйте пе....
Як очистити будь-яку річ від чужої енергетики
Як очистити будь-яку річ від чужої енергетики
Дуже часто різні речі переходять нам від інших людей: щось ми купуємо, щось знаходимо, щось отримуємо у спадок....
Ефективні шепітки на удачу та достаток
Ефективні шепітки на удачу та достаток
Короткі змови, звані шепітками, здавна використовувалися знахарями та цілителями для досягнення певних цілей Е....
6 перешкод, які заважають вам стати щасливими
6 перешкод, які заважають вам стати щасливими
Всі хочуть бути щасливими, але часом ми зустрічаємо на шляху перешкоди, що заважають нам це зробити Експерти р....
більше матеріалів
/-0,45191812515259-/ /-pc-/
Top