counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
27 Березня
Всі новини...

Ігри з пільгами - детектив з політичним душком


Переглядів: 129


Ігри з пільгами - детектив з політичним душком

Історія з пільгами на проїзд починає нагадувати поганий детектив. Спочатку їх зняли майже з усіх категорій пільговиків відповідним рішенням парламенту. Потім прем'єр-міністр Арсеній Яценюк переможно заявив - пільги залишаються і після 1 червня. Щоправда списки безапеляційних пільговиків опубліковані так і не були. Не названі також чіткі механізми фінансування та оптимізації пільг місцевою владою, в чиїй юрисдикції це питання.

Історія питання

З 1 червня 2015 року безкоштовно в громадському транспорті зможуть їздити тільки інваліди 1-ї та 2-ї груп, діти-інваліди, діти-сироти, діти, позбавлені батьківської опіки, учні з малозабезпечених сімей та особи, які їх супроводжують і які супроводжують інвалідів 1 групи, учасники бойових дій. А всі інші, зокрема, учасники війни, діти війни, члени сімей загиблих ветеранів війни, люди з особливими заслугами перед Батьківщиною, ветерани праці, жертви нацистських переслідувань, в’язні концтаборів, гетто, діти, постраждалі внаслідок катастрофи на ЧАЕС та інші повинні їздити вже за власний рахунок. Це рішення парламенту, який схвалив ініційований Кабміном закон №1577, автором якого є Яценюк Арсеній Петрович.

На Камбмін посипалася критика, мовляв, знову він затягує паски на шиї найбіднішим. І прозвучало тоді від Прем'єра на всю Україну: пенсіонери, інваліди та інші пільгові категорії громадян мають право на пільговий проїзд у громадському транспорті. І був заклик, щоб місцева влада Києва, Дніпропетровська та Харкова подбала про тих, хто їздить у метро. Але хто саме входить до цієї категорії «інші»? І що саме повинна робити місцева влада? Ці питання залишилися без відповідей. Вийшло наче й красиво, але незрозуміло.

Що роблять на місцях

До речі, складається враження, що на місцях не зрозуміли що робити. Місцеві органи влади видані Кабміном «цеу» не поспішають виконувати.

В управлінні соцзахисту Дніпропетровської міськради обіцяють після 3 червня обговорити питання пільгового проїзду.

Більш-менш врегулювали ситуацію в Харкові. У департаменті праці та соцзахисту Харківської міськради уточнили АСН, що питання на розгляд винесуть не раніше 26 червня. Щоправда, є розпорядження Харківського міського голови, щоб з 1-го червня і далі їздили безкоштовно всі, кого «урізали» в законі.

У столиці діє програма «Картка киянина». Документ кияни і тимчасові переселенці можуть оформити в управлінні соцзахисту. Він надає можливість користуватися низкою пільг, включаючи безкоштовний проїзд в метрополітені. І нічого спільного з пропозицією прем'єра не має.

У Рівному ж зажадали роз'яснити алгоритм дій у Мінсоцполітики. І отримали відповідь, що пільги і далі мають: інваліди 1-ї та 2-ї груп; учасники бойових дій; інваліди війни (і 3-ї групи); чорнобильці 1-й і 2-ї категорій (другої категорії - ліквідатори); діти-інваліди до 18 років; реабілітовані особи; ветерани військових силових служб та діти з багатодітних сімей.

Приймальня адвоката

Олександр ГотінОлександр ГотінЗ 1 червня багато пільговиків стануть колишніми, і за проїзд їм доведеться сплачувати. Адвокат Олександр Готін роз'яснив АСН, що прийнятий за ініціативи КМУ закон діє, а постанова, про яку говорив Яценюк, стосується тільки пенсіонерів за віком та інвалідів.

Він також звернув увагу, що немає розуміння, які саме «учасники бойових дій» можуть їздити безкоштовно. А це важливо в розрізі АТО та надання статусу молодим людям.

Крім того, він зазначив, що в повідомленні Кабміну сказано: пільги нададуть тим, хто постраждав внаслідок Чорнобильської катастрофи 1-ї та 2-ї категорій. «Але це буде тільки в тому разі, якщо вони пенсіонери за віком або інваліди», - роз'яснив адвокат.

Ця ж проблема стосується і членів сімей загиблих та померлих ветеранів війни.

«Фактично інформація, яку поширили в уряді, не збігається з положеннями закону та постановами Кабміну», - підкреслив адвокат.

За відповіддю до міністра

Павло РозенкоПавло РозенкоБільш докладно роз'яснив «що» і «як» міністр соціальної політики Павло Розенко. «Інші» - це пенсіонери за віком.

А і ветерани праці, і діти війни, і учасники війни, і жертви нацистських переслідувань, члени сімей загиблих або померлих ветеранів війни, інваліди 1-3 груп, особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи 1-ї та 2-ї категорій - це здебільшого люди похилого віку, які вже на пенсії.

Проблеми залишаються, як пояснив профільний міністр АСН, з пільговим проїздом для пенсіонерів в метрополітенах. Тут рішення повинні приймати міськради. Тому був заклик, щоб органи місцевого самоврядування Києва, Харкова та Дніпропетровська прийняли рішення про безоплатне користування метро для пенсіонерів.

Контрпропозиція

Але у всій цій історії непоміченим залишився ще один факт. А саме: 20 травня в ВРУ зареєстровано законопроект про зміни до закону «Про місцеве самоврядування». Його автори - депутати від Блоку Петра Порошенка.

Основною метою законопроекту, йдеться у пояснювальній записці, є надання можливості органам місцевого самоврядування самостійно визначати найменш захищені категорії осіб, яких необхідно забезпечити правом пільгового (безкоштовного) проїзду на відповідних територіях за рахунок місцевих бюджетів.

Прописується механізм, що дозволяє на місцях забезпечити пільговий проїзд ветеранам праці, пенсіонерам, особам, які супроводжують інвалідів дитинства та інвалідів 1-ї та 2-ї груп, а також інших «в порядку і розмірах, визначених органами місцевого самоврядування, за рахунок відповідних місцевих бюджетів».

Юрій МакедонЮрій МакедонСпівавтор законопроекту, нардеп від «Блоку Петра Порошенка» Юрій Македон пояснив АСН: це механізм для надання соціальної підтримки тим, хто її справді потребує.

«Ми просто розширюємо повноваження місцевих органів самоврядування. Це простий закон, він нікого ні до чого не зобов'язує. Нехай на місцях самі вирішують, кому які пільги надавати, на яких умовах, яку адресну допомогу», - пояснив представник пропрезидентської фракції.

Політичні ігри

Андрій ПавловськийАндрій ПавловськийПроте виявилося, що тут потрібно звертати увагу не стільки на пільги, як на політику. Так, екс-секретар парламентського Комітету з питань соціальної політики та праці Андрій Павловський зазначив АСН, що особливо обурені скасуванням пільг були пенсіонери у Вінниці - вотчині Президента Петра Порошенка. Вони навіть пройшли маршем по центру міста. А потім з'явився Яценюк, і заявив, що місцевим бюджетам виділяється субвенція на транспортні пільги.

Юрій ПалійчукЮрій ПалійчукА ось політолог Юрій Палійчук каже, що ситуація з пільгами - просто спроба уникнути політичної відповідальності, Яценюк намагається все перекласти на місцеві органи, чим нагадує свого попередника, Миколу Азарова, котрий прийняв «геніальне» рішення: передати місцевим бюджетам дороги обласного значення без будь-яких для того можливостей, повноважень і фінансових ресурсів.

Політолог зазначив, що якщо місцеві ради самі встановлюють пільгові категорії, то це розумний хід. Але втілювати такі ідеї можна тільки після проведення реальної бюджетної децентралізації, оскільки якщо передавати місцевому самоврядуванню додаткові повноваження і функції без ресурсів, то цей шляхи приведе в нікуди. А законопроект N 2919 Палійчук назвав «шпилькою» на адресу прем'єра.

«Щодо позиції БПП, то вони, всупереч тому що перебувають у тісних переговорах з «Народним фронтом» з приводу спільної участі у місцевих виборах, не втрачають жодної можливості «потроллити» прем'єр-міністра. Це не більше ніж спроби знайти крайнього в ситуації. Держбюджет реально не витримує такої кількості пільг і не тільки на громадський транспорт, а й на все», - підкреслив політолог.

 

Катерина Щугорева, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Захист від маніпулятора: як зміцнити свою енергетику
Захист від маніпулятора: як зміцнити свою енергетику
Мета маніпулятора — повністю підпорядкувати людину своїй волі, і тим самим позбавити її самостійності та можли....
Як зберегти удачу та уникнути неприємностей: магічні правила на кожен день
Як зберегти удачу та уникнути неприємностей: магічні правила на кожен день
Кожному з нас необхідні успіх і життєва енергія для досягнення поставленої мети Заманити щастя та зберегти гар....
Чим небезпечні енергетичні вампіри?
Чим небезпечні енергетичні вампіри?
Серед нас багато енергетичних вампірів Але хто ж вони і яку шкоду можуть завдати? Енергетичний вампір – це люд....
Кармічний зв'язок чоловіка та жінки
Кармічний зв'язок чоловіка та жінки
Кармічний зв'язок між чоловіками та жінками будується за допомогою їхніх любовних стосунків Вважається, що кож....
Гімнастика для очей: як покращити зір
Гімнастика для очей: як покращити зір
Очі  — це життєво важливий орган у людському організмі Зіпсувати зір можна кількома способами: читати погано н....
більше матеріалів
/-0,26445698738098-/ /-pc-/
Top