counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

Законопроекти під вибори. Третій пішов!


Переглядів: 50


Законопроекти під вибори. Третій пішов!

У Раді зареєстрували ще один проект закону про місцеві вибори. Це напрацювання експертної робочої групи, створеної за ініціативи голови ВРУ Володимира Гройсмана. Офіційно авторами виступили 18 народних депутатів від фракцій «Блок Петра Порошенка» та «Самопоміч».

У співавторах — перший віце-спікер Андрій Парубій і голова робочої групи Олександр Черненко. Останній зауважив, що до створення проекту долучилися також Інститут виборчого права, Міжнародна фундація виборчих систем, Комітет виборців України та ОПОРА.

Що пропонується

Цей законопроект — третій із зареєстрованих. Нині його передано на розгляд керівництву парламенту. Ще мають бути висновки профільного комітету, а також підтримка залу. Та є сподівання, що саме його можуть взяти за основу нового місцевого виборчого законодавства.

Наразі на офіційному сайті парламенту тексту законопроекту немає. Але відомо, що законопроект передбачає низку нових рішень.

Також відомо, що передбачається проведення виборів до обласних рад і міських рад великих міст за пропорційною системою відкритих списків. Пропонується система, за якою партія в кожному окрузі висуває список кандидатів. І партія, і кожен кандидат матимуть свій номер. Виборець обов’язково повинен буде вписати у бюлетень номер партії, яку підтримує, і за бажання — номер кандидата від неї.

Інформацію з цими номерами буде надано в кабінках для голосування і, можливо, на звороті бюлетеню. Кількість мандатів, які отримає партія, встановлюватиметься за кількістю відданих за неї голосів. Хто саме отримав ці мандати, визначатиметься за результатами голосування за кандидатів. Відповідно першим у списку буде не той, кого призначила партія, а той, хто отримав найбільшу підтримку виборців.

Законопроектом запропоновано, щоб застосовувалася багатомандатна мажоритарна система на виборах до районних, міських (у малих містах) рад. Це — коли в одному окрузі обирається не один кандидат, а залежно від кількості виборців від двох до п’яти.

Крім того, у документі прописано механізм виборів мерів великих міст у два тури.

Також заплановано скорочення кількості депутатів місцевих рад. На скільки? Це залежить від їхньої кількості у ній чи іншій раді, але в середньому на 30%.

Прописані механізми спрямовано на прозорість і підзвітність фінансування кампаній і суттєве обмеження теле- і радіореклами. Пропонується заборонити таку рекламу на телебаченні, радіо й на зовнішніх носіях. Листівки друкувати можна, а ось біл-борди — ні. Це ніби має здешевити передвиборчу кампанію і зробити її змістовнішою. Й змусити кандидатів спілкуватися з людьми безпосередньо, а не з екранів.

Є там і гендерне квотування. Це задля втілення політики рівності, справедливості та подолання гендерного дисбалансу. Прописується норма, яка вимагає, щоб у кожній трійці кандидатів у списку була «особа протилежної статі»: два чоловіки — одна жінка, дві жінки — один чоловік. Але скільки депутатів якої статі опиниться в місцевих органах влади — не відомо. Це залежатиме від виборців, їхніх голосів.

Статус Автономної Республіки Крим та окремих територій Донецької та Луганської областей формально не змінили. Як тільки ці території України буде звільнено, одразу можна буде проводити вибори за відкритими партійними списками.

Також вибори в Донецьку і Луганську облраду в цьому законопроекті не прописуються окремо. Планується, що згодом парламент ухвалить спеціальний закон щодо них.

Крім того, у перехідних положеннях до законопроекту прописані положення щодо забезпечення права голосування на місцевих виборах тимчасово переміщеними особами. Зокрема, що власники посвідчення тимчасово переміщеної особи зможуть звернутися у органи ведення реєстру, і цей документ буде підставою для зміни виборчої адреси, внесення до списків виборців, отримання права проголосувати.

Вимагаймо неможливого

Олександр ЧерненкоОлександр ЧерненкоВарто відзначити, що голова робочої групи Олександр Черненко, вітаючи всіх причетних до створення законопроекту, написав у Фейсбуці: «Будьмо реалістами — вимагаймо неможливого».

АСН він пояснив, що ця фраза означає. «Ми спершу сумнівалися, що взагалі дійдемо консенсусу. Та крок за кроком процес йде», — сказав він і додав, що ще рано святкувати, адже ухвалення законодавства в цілому не обіцяє бути простим.

Та водночас Черненко переконаний, що наявність декількох альтернативних законопроектів не зупинить процес і не зруйнує коаліцію.

«Головне, щоб було з чого вибирати», — оптимістично підсумував він.

 

Юлія Артамощенко, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли вам варто виявити більше терпіння та витримки ....
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на високому рівні, що зробить вас....
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 22:19 розпочнеться 18-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба 25 квітня 2024 року радить виявляти обережність, контролювати свої емоції та дії, оскільки необдум....
Гороскоп від Анжели Перл на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Четвер, 25 квітня 2024 року, був оголошений відомим астрологом Анжелою Перл днем чудес та вигідних пропозицій ....
більше матеріалів
/-0,36666679382324-/ /-pc-/
Top