counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

Новий президент Польщі - прагнення лідерства в ЄС і допомога Україні


Переглядів: 57


Новий президент Польщі - прагнення лідерства в ЄС і допомога Україні

Офіційні результати президентських виборів, які відбулися 24 травня 2015 року в Польщі, ще не оголошені. Нині ще триває підрахунок голосів. Але ім’я наступного президента уже відоме. За результатами  екзит-полів представник правої опозиційної партії «Право і справедливість» Анджей Дуда отримав 53% голосів поляків. Водночас, як за нинішнього очільника Польщі Броніслава Коморовського, який публічно вже визнав свою поразку та побажав успіхів наступнику – 47%.

Що тепер зміниться у Польщі і світі? У світі очікують від наступного президента цієї країни нової соціальної, економічної і міжнародної політики. Україна ж сподівається побачити в особі Анджея Дуди вірного соратника.

Конкурент Брюсселю і Берліну

За виборами президента Польщі уважно стежили в багатьох цивілізованих і впливових країнах світу. Кандидатура Анджея Дуди викликала чимало побоювань. Йому тільки 43 роки. Він має радикальний підхід до окремих державницьких позицій і азарт потенційного лідера. Це наштовхувало на серйозні роздуми, а куди з таким капітаном попливе державний корабель «Польща»?

«Будучи шостою за величиною економікою в Європейському Союзі, здобуває дедалі важливішу і енергійну роль в континентальній політиці, - пише американське видання The New York Times. - Отримавши владу, «Право і справедливість» створюватиме альянс з Литвою і Україною, нехтуючи Німеччиною і Францією».

Думку про те, що Варшава претендуватиме на більш вагомі позиції на теренах ЄС відзначає і британське видання The Independent: «Дуда відповідатиме за Збройні сили, координацію зовнішньої політики з міністром закордонних справ, призначатиме главу центрального банку. Це дає йому і партії «Право і справедливість» можливості для зміни відносин Польщі з Європейським Союзом, досі побудованих на тісній співпраці з Німеччиною та іншими великими гравцями ЄС. Партія має менше ентузіазму щодо Брюсселя, стверджуючи, що Варшава повинна зосередитися на власних інтересах»

На амбіції Дуди, котрий не бажає в майбутньому бачити Польщу в якості «молодшої сестри», вказують і в Німеччині. Низка німецьких видань на своїх шпальтах написали, що прихід до влади Дуди може стати переломним для країни і ЄС. Свої прогнози підкріпили заявами переможця польських виборів.

«Варшава повинна захищати свою енергетичну галузь та вуглевидобуток і не може змиритися, що німецькі шахти підтримуються за рахунок державних коштів, а польські – ні», - цитує Анджея Дуду німецьке видання Die Welt.

В свою чергу, російські ЗМІ розкритикували вибір поляків і натякнули, що з президентом Анджеєм Дудою буде достатньо складно налагодити дипломатичну розмову. Росіяни не в захваті від антиросійської лексики нового польського лідера.

«Кілька років тому Дуда взяв участь у зйомках документального фільму «Туман», який ставить під сумнів офіційну версію причин загибелі під Смоленськом Леха Качиньського і пропонує теорію, що покладає провину за трагедію на російські спецслужби», - дорікає російська агенція РБК.

Зміна друзів

Зміна очільника Польщі навряд чи вплине на відносини з Україною. Коморовський і Дуда мали схожу думку стосовно нашої країни, розв’язання воєнного конфлікту на Донбасі. Вона зводиться до того, що Польща і надалі буде підтримувати Україну, але чоботи польських військових не будуть топтати українську землю.

«Питання України - це ключове питання для безпеки Польщі. Ми не можемо бути більш «українські» ніж сама Україна, проте ми можемо сприяти збереженню її незалежності, бо це наш національний інтерес. Польща послідовно використовує свої можливості, які виникають з її членства в ЄС. Хто бажає Україні добра, мусить підтримувати позицію Польщі в ЄС, - висловив свою думку стосовно східної політики Польщі, враховуючи ситуацію в Україні, під час телевізійних дебатів Броніслав Коморовський. - Польща є перевіреним партнером і союзником України, проте не настільки, щоб відправити польські війська на війну на Донбас. Також ми повинні бути уважними і не потурати очікуванням Росії, блокуючи власні можливості ефективної підтримки української оборонної системи, якщо така потреба з’явиться. Сьогодні, на щастя, її немає».

Зі свого боку Дуда додав, що Польща готова надати Україні руку допомоги, але опосередковано – через ЄС і НАТО.

«Сьогодні, коли говоримо про наші взаємини з Україною, треба сказати так: В нашому інтересі є, щоб Україна опинилася в ЄС, і не є в нашому інтересі, щоб в Україні була війна. У рамках заходів, які ведуть до завершення цього конфлікту, до припинення вторгнення в Україну, ми повинні діяти передусім за посередництвом ЄС і НАТО – це дві великі міжнародні установи, членом яких ми є. Натомість я хочу підкреслити, що міжнародна політика вимагає рішучої реалізації власного інтересу, слід пропонувати свої мудрі ініціативи, які Польща нарешті повинна представити», - заявив Анджей Дуда.

Позиція Польщі стосовно України, зокрема, питання війни на сході, може змінитись лише після парламентських виборів, переформатування уряду. Адже згідно Конституцією Польщі доленосні для країни рішення приймає уряд.

«До листопада в Польщі діятиме чинний уряд Еви Копач, а міністром закордонних справ буде Ґжеґож Схетина. Не зміниться, думаю, й символічна діяльність польського президента, адже Анджей Дуда, принаймні на словах, сповідує ті самі цінності, що і Броніслав Коморовський. Часом він навіть сильніше підкреслює підтримку для України, ніж Броніслав Коморовський. Отже, нічого не вказує на те, що перемога Анджея Дуди що-небудь змінить у польсько-українських відносинах», - відзначив польський публіцист Лукаш Ясіна.

Не очікують на зміну зовнішньополітичного курсу від переможця президентських виборів в Польщі й українські експерти.

Геннадій ДрузенкоГеннадій Друзенко«Ставлення до України не зміниться, оскільки і Броніслав Коморовський, і Анджей Дуда займають проукраїнську позицію. Крім того, може статися і покращення стосунків. Партія «Право і справедливість» більш націоналістична. Качинські, котрі її створювали, завжди займали проукраїнську позицію і менше орієнтувались на Брюссель. Тому для України – це були безпрограшні вибори», - сказав АСН політолог Геннадій Друзенко.

Андрій ШкільАндрій ШкільАнджея Дуду назвав «новим президентом Польщі і новою проблемою для Росії», український екс-народний депутат Андрій Шкіль. Політик відзначив, що Дуда – більш радикальний, аніж Коморовський і може погодитися на розміщення баз НАТО на території Польщі. А така воєнна парасолька на польсько-українському кордоні може стати вагомим стримуючим фактором для Росії продовжувати грати в кровопролитні ігри над створенням «ЛНР» і «ДНР».

Час на вагу золота

Але щоб під натиском російської пропагандистської і дипломатичної машини ставлення Анджея Дуди до України не змінилося, потрібно докласти неабияких зусиль команді Петра Порошенка. І зволікати неможна. Чим швидше налагодиться дипломатичний контакт з новим політичним лідером, тим краще для нас самих.

Богдан ЯременкоБогдан Яременко«Загалом, війна, острах поляків перед агресивністю Росії, дають підстави думати, що інтереси Польщі і України в зовнішній політиці збігаються. Також Польща, багато років поспіль добросовісно і наполегливо виконуючи роль адвоката України, і не лише в Європі, але й подекуди в США, потрапила в зовнішньополітичну парадигму, вийти з якої без втрат буде важко. Тому буде багато чого залежати від нашої влади, - розмірковує експерт-міжнародник Богдан Яременко. - Має бути розроблений міні-план активного залучення нового президента до діалогу і співробітництва. Ясно, якщо запросять, то наш Президент обов’язково має бути на інаугурації польського лідера. Але цього замало. Треба швидко вивчити особисті політичні пріоритети нового президента та знайти спосіб поєднати їх з графіком українсько-польського політичного діалогу».

До речі, очільник українського зовнішньополітичного відомства України Павло Клімкін уже заявив, що був готовий до співпраці, як з Коморовським, так з Дудою.

«Відносини України і Польщі залежать не від виборів, а від спільного минулого та спільного європейського майбутнього двох близьких народів», - відзначив у своєму мікроблозі «Твіттер» міністр закордонних справ України Павло Клімкін. Таку позицію міністра повністю поділяють в Адміністрації Президента Петра Порошенка. «Наші відносини з Польщею мають стратегічний зміст і реальні підстави розвиватися, незалежно від того, хто буде на посаді президента. Ми готові працювати з тим президентом, якого оберуть польські громадяни», - підкреслив заступник голови Адміністрації Президента України Валерій Чалий.




Олена Галаджій, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Кращі обереги для дому: від пристріту та сімейних негараздів
Кращі обереги для дому: від пристріту та сімейних негараздів
Оберіги дуже важливі для будь-якої родини Кожній квартирі чи будинку потрібний захист від недоброзичливців, як....
Як запрограмувати енергетику людини на успіх
Як запрограмувати енергетику людини на успіх
Успіх - не вроджена властивість, а мета, до досягнення якої потрібно докладати зусиль Але навіть найпродуманіш....
Камені-талісмани для залучення кохання
Камені-талісмани для залучення кохання
Знайти свою другу половинку, створити міцну сім'ю та надовго зберегти свіжість стосунків із коханою людиною — ....
Грошова магія: п'ять способів стати багатшими
Грошова магія: п'ять способів стати багатшими
Існує безліч ритуалів для залучення грошей, які використовувалися ще в давнину Багато людей стверджують, що г....
Як позбавитися проблем і досягти благополуччя за допомогою слів-паролів
Як позбавитися проблем і досягти благополуччя за допомогою слів-паролів
Кожне сказане слово — це прямий сигнал мозку для початку дії Енергетичні прив'язки слів діють на біополі людин....
більше матеріалів
/-0,45091485977173-/ /-pc-/
Top