counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

Одиночний пікет: чи здатні росіяни на протест?


Переглядів: 216


Одиночний пікет: чи здатні росіяни на протест?

Останнім часом протестні рухи в Росії тісно пов'язані з українською темою. На лаві підсудних опиняються ті, хто виступив на захист Надії Савченко або їздив на київський Майдан.

Російська влада робить усе можливе, щоб у цій країні не було опозиції. Реальної опозиції. І не лише тієї, яка матиме змогу організувати революцію чи навіть марш незгодних, а такої, у якої протестні настрої зароджувалися б у головах на рівні виборчої дільниці чи вибору програми новин.

В одній з наших розмов російський блогер Олексій Кондратьєв сказав: «А ви що, думаєте, наші федеральні канали показують сюжети про акцію далекобійників у Москві чи про одиночні пікети? Звісно, ні». Понад те, місцеві громадські активісти заявляють: не лише росіяни, а й світ не хоче знати про системні порушення прав людини в Росії.

Протест Ільдара

Одиночний пікет - чи не єдиний безпечний спосіб висловлювати свій протест у Росії. Донедавна. Тепер і такий вияв громадянської позиції - справа кримінальна. Минулого літа до Кримінального кодексу РФ було додано статтю 212.1 про покарання за повторювані адміністративні стягнення. Є і перший засуджений. Це Ільдар Дадін. За три епізоди - два неузгоджених з владою одиночних пікети і одне випадкове затримання - молодий хлопець з Підмосков'я отримав три роки ув'язнення в колонії загального режиму. У звинуваченнях чітко простежується українська складова - згадуються поїздки на Майдан узимку 2013-2014 років, «контакти» з «Правим сектором», носіння «символіки української хунти»...

Публіцист і письменник Дмитро Биков у своїй колонці в одному з ліберальних ЗМІ назвав Дадіна «ідеальним народним героєм», «символом мирного протесту». «Можна ще зрозуміти людей, котрі не люблять окремих фігурантів «болотної справи»: треба ж, вони пручалися поліції! - написав Биков, коментуючи вирок. - А Дадін нікому не пручався, нічого протизаконного не вигукував, він просто стояв чи ходив. Але тепер уже й цього не можна, бо нафта пробила психологічно важливий мінімум, а отже, скоро й уся Вітчизна проб'є психологічно важливе дно. Якого вона за 2015 рік кілька разів уже досягала».

33-річний Ільдар Дадін - один з тих небагатьох, хто мовчати не хоче. Він не вгамовується і весь час повторює, що готовий боротися до кінця за реалізацію своїх конституційних прав. Саме тому поїхав до Києва на Майдан, а в криваві лютневі події витягав поранених з Інститутської вулиці.

Блогер Кондратьєв, коментуючи майданівську складову в обвинуваченні Дадіна, каже, що закон у цій історії ні до чого: «Тут інший імператив: помста. І для Путіна він має найвищий пріоритет. Якщо щось його розлютило, він мститься. Закон може використовуватися як зручний інструмент, а може не використовуватися - як у випадках із Литвиненком, Нємцовим та іншими. У Путіна нав'язливий кошмар - «кольорова революція». Він мучить його з часів першого Майдану. Звідси його тупа жорстокість у «справі 6 травня» (йдеться про так звані масові заворушення 6 травня 2012 року на Болотній площі в Москві. - Авт.), приміром. Він ненавидить і Майдан, і «Трояндову революцію»... Але другий Майдан - це ще й зміщення його поплічника Януковича, і розвінчання міфу про всесилля російських спецслужб, які брали активну участь, але нічого не змогли.

Таким чином, це ляпас, м'яко кажучи, особисто Путіну, в його розумінні. Точніше радянсько-російським спецслужбам. Для Путіна СРСР - покинутий рай, а НК-НКВС-КДБ - і завдяки йому ФСБ та ін. – такий собі конгломерат лицарів з холодним серцем, чистою головою і гарячими руками. Чи навпаки. Як обґрунтовують? Як доведеться. Який закон підвернеться, такий і використовують. У «справі» Ільдара в «доказах обвинувачення» дуже багато про поїздку на Майдан. Докази чого? Звинувачення в чому? Байдуже! Майдан - це погано, тому що проти Держави. А закон тут ні до чого. Це, за поняттями пітерської шпани, «западло».

Позиція Яни

На Майдані була і 26-річна Яна Гончарова з Ростова. Щоправда, вона приїхала до Києва через два роки, аби поглянути на власні очі, що відбувається в Україні. Яна - координатор волонтерського проекту «РосУзник» - організації, яка займається питаннями правового захисту громадян, затриманих на загальногромадянських політичних акціях. Вона листується з українськими в'язнями Кремля - ​​Сенцовим, Кольченком, Афанасьєвим, Савченко, передає до ростовського СІЗО передачі і сподівається, що скоро познайомиться зі своїми друзями по листуванню особисто.

Яна ГончароваЯна ГончароваУ Яни цікаво було дізнатися, коли вона припинила дивитися телевізор і назвала себе громадянською активісткою. «Пам'ятаю, коли вчилася в інституті, до нас приходила завкафедрою і казала, мовляв, днями вибори, візьміть відкріпні посвідчення і приїжджайте сюди голосувати. «Але ви самі знаєте, за кого голосувати! Так?» - натякала вона. Я не розуміла, чому маю їхати до свого міста, брати відкріпний, у свій вихідний іти на дільницю і голосувати за «Єдину Росію», - розповідає нам Гончарова. - Чи у нас у місті відбувалася якась хода, і за рознарядкою треба було відправити сто осіб від інституту. «З нашої групи треба взяти п'ятьох осіб. Вирішуйте самі, хто піде, або я призначатиму», - сказали нам. - Протестувала».

По суті, таким був початок, але вона ще не усвідомлювала цього. «Потім познайомилася з дівчиною, з якою ми і становимо кістяк активістів у Ростові, дізналася, хто такий Навальний, - продовжує Яна. - Почала шукати інформацію в інтернеті. Потім сталося вбивство в Кущівці – «банда Цапка» вбила дванадцятьох людей, у тому числі немовля. Серед загиблих був і директор підприємства, на якому ми працювали. Почалася справа, з'ясувалося, що банду кришували прокуратура, міліція... Це викликало обурення. Але і в той момент я ще не протестувала на людях, усе кипіло всередині. Переломна мить сталася в лютому цього року. Після вбивства Бориса Нємцова зрозуміла: більше мовчати не можна. Ми з хлопцями вийшли на траурний мітинг, після чого зрозуміли, що треба щось робити далі. І почали організовувати пікети. Приблизно з того часу я припинила дивитися телевізор узагалі, навіть розважальні програми. Коли на них потрапляю, думаю, з їхньою допомогою намагаються знизити інтелект людей, аби вони простіше сприймали пропаганду. Ось так я потрапила в цей прекрасний світ п'ятої колони. Сьогодні вважаю: мене оточують шикарні люди - цікаві, грамотні, талановиті. Чудова компанія!»

Ми запитуємо у Яни, із чим пов'язано, що в Росії мало таких, як вона, шукачів, чи, може, багато хто мовчить? Гончарова впевнена: річ у пропаганді. «У Росії, можна сказати, є три типи людей, - пояснює Яна Гончарова. - Перші - зовсім не такі, як я. Другі - такі. Треті - ті, кому все одно. Серед останніх є й ті, хто, можливо, зі мною в чомусь згоден, але мовчатиме. Але ці горезвісні 90%, котрі підтримують Путіна, існують тому, що у нас пропаганда дуже й дуже добре працює. Це видно не лише з телевізора. Наприклад, у школах вводяться уроки православ'я, на яких розповідають про єдину Росію, можливо, і про святість нашого президента. У дитсадках відбуваються якісь дні Росії. Пропаганда починається вже з низів, з дітей. Хочуть уроки релігії - ок, але нехай розповідають про релігії світу, а не про єдину партію. Ні, у нас говорять виключно про православ'я, з упором на державність. І всі, хто дивиться у нас телевізор, вірять усьому сказаному. Можливо, застосовують 25-й кадр, хвилі, ультразвук... Повний абсурд. Я не дивлюся телевізор, але якщо потрапляю, жахаюся – як можна цьому всьому вірити? Нещодавно бачила програму, де для України США розробляли план повалення влади, щоб проявляти агресію по відношенню до Росії, і все це було ще 25 років тому. Ще сказали б, що прибульці з планети Нібіру впливають на взаємини Обами і Порошенка. Але люди дивляться і вірять. Я вважаю, що це основна проблема, чому таких росіян багато».

Доводи Олексія

Чи здатна Росія протестувати, враховуючи, що рейтинг Путіна, за даними російських соціологів, сягає майже 90%? І як після озвученого вироку Ільдару Дадіну розвиватиметься протестний рух у Росії, якщо врахувати, що навіть одиночні пікети тепер фактично кримінально карана справа?

Олексій КондратьєвОлексій Кондратьєв«Гадаю, люди виходитимуть, як виходили, але кількість адміністративок за півроку ними враховуватиметься з набагато більшою увагою, - говорить нам Олексій Кондратьєв. - Їх і так враховували, на кшталт: «Мені не можна «винтитися» - перебір адміністративок» або «Мої старі адміністративки згоріли, знову можна «винтитися». Але мало хто всерйоз думав, що за цією божевільною статтею реально саджатимуть. Навіть живучи в Росії і спостерігаючи безперервно за всім цим абсурдом, усе-таки важко було припустити, що у влади стане нахабства реально посадити людину за одиночні пікети. Але нахабства вистачило, і, судячи з усього, це не спонтанна жорстокість: усе давно і ретельно прораховано. Мета у Путіна та сама, що й у 2012-му: цілковите знищення реальної опозиції і встановлення такого ж режиму, як у колишній НДР: там була правляча СЄПН і дві підконтрольні їй партії - Народна та Селянська.

У Росії це - «Єдина Росія» і призначені владою «опозиційними» (і повністю їй підконтрольні) КПРФ, ЛДПР і «Справедлива Росія». Мета та сама, але Путін до неї вже значно просунувся. Багато хто розчарувався через відсутність видимих ​​результатів, когось залякали... Частина опозиціонерів у в'язницях, багато хто виїхав з країни... Насправді список тих, хто поїхав, великий - багато хто вже довго живе за кордоном, але я багатьох не називатиму, бо не питав «Ти назовсім чи ще повернешся?», та й знаю далеко не всіх. Знаю, що Павло Шехтман був під судом за пости у «Фейсбуці» і виїхав з-під домашнього арешту. Поїхали Євгенія Чирикова і Володимир Малишев».

Серед тих, хто залишив рідне місто, - і відома в Україні Катерина Мальдон, яка кинула в актора Пореченкова іграшковим пістолетом зі словами: «На, Мишку, постріляй! Любиш в українців стріляти? Пристрель мене!» Такою була її реакція на повідомлення в ЗМІ про те, що актор, побувавши в донецькому аеропорту, за пропозицією терористів стріляв з великокаліберного кулемета по українським військовим. «Мальдон загрожувала така сама, як в Ільдара, кримінальна справа за цією божевільною статтею 212.1. Тепер зрозуміло, наскільки реальною була небезпека», - продовжує Кондратьєв. Сьогодні вона буває в Україні, а живе в Німеччині.

«Деяких убили», - стверджує блогер. І він має на увазі не лише Бориса Нємцова. «Жахливий рік - безперервна низка похоронів... На початку року в лікарні померла улюблена для багатьох «простих», на жаль, невпливових, активістів Ельвіра Ганієва, одна з організаторів «Комітету солідарності з Майданом», - пояснює громадянський активіст. - Вона була «у розробці» у спецслужб, їй погрожували. А потім тяжко захворіла. Потрібна була термінова операція, але її все не робили. Встановили діагноз «туберкульоз хребта» і поклали до лікарні. Там тримали місяць, але екстрену операцію не робили, чекали... У результаті запеклої боротьби все-таки вдалося домогтися, щоб операцію зробили. Але одразу ж, всупереч її волі, Елюшку, за допомогою родичів, котрі ненавиділи її та її переконання, ізолювали від зовнішнього світу, відібрали мобільний телефон. І тримали в ізоляції більше п'яти тижнів, поки не почалося зараження крові... За всіма телефонами весь цей час відповідали, що вона нібито в реанімації. Цю ж дезінформацію доводили і до персоналу лікарні. Згодом стало зрозуміло чому: в реанімації ні в кого немає ані мобільних телефонів, ані будь-якої іншої можливості зв'язатися із зовнішнім світом... Потім з'ясувалося: ніякого туберкульозу у Елюшки не було... Не вірю, що це вбивство могло обійтися без участі спецслужб».

Виходить, що так чи інак громадянські активісти в Росії пов'язані з протестами в Україні: Дадін був на Майдані, Мальдон у театрі зазначала, що росіянин стріляв в українських військових, Ганієва була однією з організаторів «Комітету солідарності з Майданом»... Україна була і є для них прикладом, що можна мислити і діяти вільно. «Сьогодні підтримуватимуть Україну всі ті самі, хто й підтримував. Навряд чи тут щось зміниться, - каже Кондратьєв. - Взагалі-то хочу уточнити поняття «підтримувати Україну». Є ставлення до Майдану, до Порошенка, до війни. У ставленні до України багато відтінків, воно багатошарове, і різні люди можуть його розуміти по-своєму. Думаю, проти війни багато хто. А сказати «підтримую Україну» може лише частина з тих, хто зараховує себе до опозиції. Це дуже невеликий відсоток населення. Причому матимуть на увазі радше Майдан, аніж Порошенка».

Активність Володимира

Російські громадянські активісти, з ким доводиться спілкуватися останнім часом, говорять про те, що проблема прав людини в Росії світ не цікавить. «Усе те, що відбувається зараз у Росії в питанні прав людини, не сталося зненацька, до цього Путін послідовно і неквапливо йшов 16 років, - підсумовує Олексій Кондратьєв. - У 2000-му щось подібне викликало б вибух обурення в самій Росії, ще роки два тому - за її межами. Зараз... Мова, звичайно, не про російські ЗМІ, майже всі вони є підрозділами міністерства пропаганди. Але й по «ЄвроНьюз», наприклад, про шокуючий вирок Ільдару Дадіну не сказали жодного слова. Взагалі тему прав людини в Росії, схоже, знято з порядку денного більшості західних ЗМІ... Втім, кого цікавить проблема прав людини, наприклад, у Китаї?.. Тож, схоже, все цією владою ретельно прораховано і вивірено: вчора такий вирок Дадіну був неможливим, сьогодні це закономірна реальність».

Світ мовчить, приміром, про те, що сьогодні в реанімації однієї з московських лікарень із серцевим нападом перебуває 76-річний Володимир Іонов, якого обвинувачують за тією ж статтею 212.1 Кримінального кодексу РФ за одиночні пікети. Биков його називає «звичайнісіньким московським обивателем із найпересічнішою біографією». Його забрала «швидка» не тому, що він відчув себе недобре в день суду над Дадіним, а тому, що втратив свідомість. «Цього не можна допускати, щоб Іонов втрачав свідомість: він один з небагатьох, у кого вона ще залишилася», - пише публіцист. До слова, у справі Іонова чотири епізоди. Одне із затримань - під час пікету на підтримку нашої льотчиці Надії Савченко у СІЗО «Матроська тиша».

Володимир ШрейдлерВолодимир ШрейдлерПредставник уповноваженої Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської в РФ, учасник багатьох протестних акцій у Москві Володимир Шрейдлер також говорить, що західним ЗМІ не цікаво, що діється в Росії. Шрейдлер зробив відеоролик про засідання у справі Дадіна і запропонував його використовувати журналістам. «Відеоматеріали, джерела з суду ніхто у мене не просив, - сказав нам він. - Можливо, мені вдасться провести прес-конференцію поза Росією. Я - правозахисник і журналіст, який є частиною протесту, а не пише про нього ззовні. Але майданчик ще не знайшов». Ми запитуємо у Володимира, чи можливий протест у Росії? «Швидше ні, аніж так, - відповідає коротко він. - Але ситуація тут швидко змінюється... Хоча в найближчій перспективі, швидше ні. Ймовірнішим є протест через економічні питання, як в історії з далекобійниками».

То чи здатні росіяни на протест проти диктаторського режиму Путіна? Биков сподівається, що до певної миті суворі вироки безвинним людям ще лякають оточуючих, і на наступний пікет виходять не десять, а п'ять осіб. «А потім клацає щось у головах, і після вироку пересічному громадянину на наступний пікет виходять не десять, а двадцять. І якщо садять цих двадцятьох - наступного дня отримують 500. Це і називається - зробити все власноруч, вручити протесту героя, придумати символи і підписати собі вирок», - вважає він.

Критично мислити в Росії - не сімейні традиції. Якщо батько Яни Гончарової кидався в квартирі плакатами на підтримку українців Сенцова і Кольченка зі словами «щоб я тут більше цього не бачив», то батько Дадіна Ільдус, навіть у день винесення синові вироку, підтримати його відмовився, сказавши: «Не в тому напрямку пішов. Мені дуже шкода як батькові. Путін - це, я вважаю, країні пощастило».

Молоді люди в РФ, нехай поки їх десятки, сотні або навіть тисячі, здатні відмовитися виходити на марш на підтримку «Єдиної Росії» за рознарядкою, припинити дивитися телевізор і вийти до стін Кремля з плакатом: «Путін - ганьба Росії». Головне - щоб усе було недарма.

Тетяна Катриченко, для АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Симоронський ритуал на гроші, любов та удачу
Симоронський ритуал на гроші, любов та удачу
Якщо ви хочете змінити своє життя до кращого, так швидше, час братися за техніку симорон Симоронський ритуал д....
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Не секрет, що всі речі в будинку мають енергетику — негативною чи позитивною Вчення фен-шуй підкаже, які карти....
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Одним із найсильніших талісманів фен-шуй є дзвіночок Цей домашній оберіг не лише привабить успіх у справах, а ....
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
20 квітня о 15:42 розпочнеться 13-й місячний день Фаза Місяця - зростаюча
більше матеріалів
/-0,44568800926208-/ /-pc-/
Top