counter
Стрічка новин
Вибрати все
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

«План Бальцеровича» для української коаліції


Переглядів: 46


«План Бальцеровича» для української коаліції

Україну потрібно перетворювати, з цим ніхто не сперечається. Але от плану дій немає — теж факт, як і те, що політична еліта України поки не навчилася бути економічним стратегом, намагається вивідати «український рецепт» в іноземців. Так, нещодавно представники парламентської більшості зустрілися з економістом зі світовим ім'ям Лєшеком Бальцеровичем — організатором економічних реформ, що дозволили перетворити Польщу з країни з плановою економікою на державу з ринковим господарством.

Плановий шок

Чим більше проблем, тим більше можливостей їх побачити, а плутати поточну обстановку з майбутньою ситуацією в країні не можна. «У вас багато можливостей покращення — є багато проблем через минуле, агресію Росії», — саме з цього почав свій виступ Лєшек Бальцерович.

Він одразу дав зрозуміти: готовий алгоритм дій надати не зможе, універсального рецепта для всіх країн немає, Україні доведеться виробити свою стратегію, провести терапію комплексно і швидко, а шокова нам протипоказана. «Коли багато проблем, терапія повинна бути комплексною і швидкою. Не шокова терапія. Це звучить небезпечно, і я не вживаю цієї риторики», — підкреслив він.

Довіра — наше все

Першочергове завдання, на думку Бальцеровича, — відновити довіру. Адже без цього критерію нікуди. Щоб в Україну повірили як у країні, так і за кордоном, потрібно в стислі терміни відновити довіру до національної валюти, фінансової системи, банківського сектора, створювати привабливий клімат для інвесторів. Почати радить зі стабілізації Державного бюджету України. «Набагато краще буде для народної економіки, якщо стабілізація пройде шляхом скорочення витрат бюджету, ніж шляхом підвищення податків», — додав він.

Бальцерович також нагадав парламентарям, що Україні потрібно розвивати бізнес-конкуренцію, розбивати монополії, в тому числі і державні, такі як НАК «Нафтогаз» або залізниці, і скорочувати бюрократичні процедури, нагадавши, що драконівське адміністрування сприяє корупції, оскільки легше вирішити питання за хабар, ніж за законом. І закликав акуратніше ставитися до законотворчості, мінімізувати відсоток ухвалення «мертвих» або суперечливих документів, виробити злагоджену систему функціонування чиновників, правоохоронців, судів.

Трансформація слова

Готовність працювати, координація дій, політична підтримка — на їх важливості також акцентував увагу Бальцерович. Порада: дуже виважено ставитися до заяв, інформувати людей про наступні зміни правдиво і спокійно.

Бальцерович упевнений — потрібно відмовитися від популізму. Порадив створити в парламенті групи антипопулістів, відмовитися від довгих промов, запам'ятати: сатира краще, ніж довгі нудні лекції.

А ось звичку наших можновладців нарікати на іноземних партнерів під час проведення непопулярних реформ, мовляв, ми не хочемо, нам нав'язують, Бальцерович засудив, зазначивши, що, зокрема, в МВФ є компетентні люди, дуже зацікавлені в успіху України. «Без їх підтримки неможливо отримати скорочення, реструктуризацію боргу», — додав він, нагадавши, що Польщі свого часу міжнародні кредитори пішли на поступки, побачивши перспективність країни і реальність дій.

Поради та порадники

Слушну пораду Бальцерович дав і щодо залучення помічників, зазначивши, що багатьма секторальними консультантами цілком могли б стати етнічні українці, додавши, що знає таких професіоналів найвищого рівня і в США, і в Європі.

«Потрібні конкретні фахівці. Занадто багато спільних порадників, в тому числі і я», — зіронізував економіст. Він нагадав, що свого часу в Польщі була застосована стратегія залучення до реформування країни фахівців польського походження, що дало гарні результати.

Реформи і війна

Війна ж, на думку Бальцеровича, не є перешкодою для проведення реформ. Навпаки — це додатковий стимул. Оскільки Україні необхідно фінансувати військовий сектор, їй потрібно наповнювати бюджет, переглянути його видаткову частину і посилювати економіку.

«Тільки шляхом реформ можна зробити економіку міцніше і мати можливість фінансувати армію», — вказав економіст на пряму залежність процесів один від одного, відповідаючи на запитання АСН.

Він запевнив, що Україна не залишиться зі своїми проблемами сам на сам, оскільки наш успіх — це дуже важливе питання геополітики. І порадив активніше заявляти про себе, згадавши, як за часів Революції гідності світ облетів відеоролик зі зверненням молодої дівчини, зробленим англійською мовою.

Час — пісок

Варто зазначити, Бальцерович постійно повторював одну й ту ж фразу —  «терапія повинна бути комплексною і швидкою», акцентуючи, що час — ресурс, який не повернути і не відновити.

Головним посилом було — дійте, причому швидко, пояснюючи все людям, чию довіру і терпіння необхідно цінувати, адже ейфорія від перемоги Революції гідності не може тривати вічно. «Ейфорія не існує довше, ніж один рік, ну, може, два. Довше, окрім як наркотиками, її не втримати», — додав він.

Крайні строки економіст не називав, але, якщо провести елементарні підрахунки, видно: на проведення реформування владі залишилося менше року.

Слухати = чути

Коаліція, представлена ​​всього півтора десятком парламентарів із трьох сотень «більшовиків», а також мером Львова Андрієм Садовим, слухала начебто уважно і старанно. Правда, без особливого ентузіазму. Запитання до Бальцеровича були. Вони більше нагадували уточнення допитливих студентів на лекції з теорії, стосувалися переважно минулого Польщі, а не майбутнього України.

Воно й не дивно. Поради гуру-Бальцеровича навряд чи підходять нашим можновладцям. Якщо звести їх до спільного знаменника — виконати їх, то це означає стримати апетити і жити за коштами, прибрати монополії і залежність політики від бізнесу, припинити красти і почати працювати, враховувати думки суспільства і не утримувати його патерналізмом.

Також це означає повністю відійти від звичного устою: вибори-обіцянки, вибори-обіцянки. А чим же тоді подобатися виборцю? Адже і від тиражування популістських законів потрібно відмовитися. І звичку списувати непопулярні кроки в економіці на західних кредиторів доведеться забути. І війна — насправді не аргумент. Оскільки вона не перешкода, а стимул для проведення реформ. Притому зав'язка її на економіку і суспільство настільки серйозна, що зміни неминучі — або пан, або пропав.

Але, добродії- «більшовики», вам не пощастило. Можете слухати Бальцеровича або інших експертів, можете не слухати — право ваше. А прописувати рецепт для реформування України все ж доведеться, адже до депутатського значка і членства в коаліції автоматично додається пряма відповідальність за владу, за дії або бездіяльність. І треба відповідати суспільству, представники якого буквально жертвують життя на благо країни.

Юлія Артамощенко, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
10 слів та думок, які притягують невдачі
10 слів та думок, які притягують невдачі
Іноді, незважаючи на всі зусилля, ми не можемо досягти своєї мети Причиною цього є негативний настрій, який ми....
5 шкідливих звичок, які заважають вашому розвитку
5 шкідливих звичок, які заважають вашому розвитку
Шкідливими звичками ми звикли називати прихильність до куріння, алкоголю та інших речовин, які руйнують органі....
Гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої професійні цілі та амбіції Постарайтес....
Любовний гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на піку, що зробить вас неперевер....
Мантра звільнення від стресу, страху та безсилля
Мантра звільнення від стресу, страху та безсилля
Не можна недооцінювати силу звуків — у них є сила, що дозволяє подолати будь-які проблеми За допомогою мантр к....
більше матеріалів
/-0,38725781440735-/ /-pc-/
Top