counter

Знову турбулентність: 12 людей отримали травми на авіарейсі Qatar Airways з Дохи до Дубліна.


Переглядів: 18


Знову турбулентність: 12 людей отримали травми на авіарейсі Qatar Airways з Дохи до Дубліна.

Дванадцять людей, що летіли в неділю рейсом авіакомпанії Qatar Airways з Дохи до Дубліна, постраждали внаслідок потрапляння авіалайнера в зону сильної турбулентності над Туреччиною.

Це вже другий випадок сильної турбулентності за тиждень. За кілька днів до цього в результаті попадання в повітряну яму один з пасажирів літака, що летить в Сінгапур (73-річний британець) помер, а понад 100 осіб отримали серйозні травми.

Під час рейсу з Дохи до Дубліна травми різного ступеня тяжкості отримали шестеро пасажирів літака Boeing 787-9 Dreamliner і стільки ж членів екіпажу.

Відразу після посадки, близько полудня Гринвічем, у Дубліні рейс зустрічали пожежники, співробітники транспортної поліції та машини швидкої допомоги.

Вісім постраждалих довелося госпіталізувати.

Що таке турбулентність?

Ті з нас, кому доводиться літати часто, знайомі з тряскою, що виникає при попаданні літака до зони турбулентності. Літак при цьому не тільки трясеться, а й може за лічені секунди набрати або втратити кілька сотень метрів висоти.

Найчастіше турбулентність виникає в хмарах, де присутні висхідні та низхідні потоки повітря. Однак бувають і інші її типи: наприклад, хвильова турбулентність може виникнути, коли потоки повітря, стикаючись з перешкодою, наприклад, гірським хребтом, відбиваються від нього і формують повітряні хвилі схоже на морське.

Зони турбулентності формуються і за кормою лайнера, що летить, особливо великого, і попадання в них може закінчитися для літака, що летить слідом сумно — такі випадки траплялися. Саме тому авіадиспетчери стежать за тим, щоб між лайнерами завжди була достатня відстань, особливо на околицях аеропортів, де літаків багато і вони летять в одному напрямку.

Існує ще так звана «турбулентність ясного неба», яка виникає не в хмарах, а в чистому небі при гарній видимості, і виявити її метеолокатором на борту літака неможливо.

Цей тип турбулентності виникає в районах струминної течії — свого роду повітряної річки, зазвичай, на висоті 12-15 км. Різниця у швидкості цього потоку та навколишнього повітря може досягати 150 км на годину. Тертя між цими двома областями і викликає турбулентність.

Наскільки це небезпечно?

Сучасні лайнери спроектовані з розрахунком на турбулентність, і тому в переважній більшості випадків нічим небезпечніші, ніж неприємні відчуття для пасажирів та екіпажу, вона не загрожує — якщо, звичайно, ви пристебнуті до крісла.

Однак в екстремальних випадках сильні перепади тиску (у повітряних потоках, що більш швидко рухаються, тиск менший) і стрімке переміщення повітряних мас можуть становити небезпеку для структурної цілісності планера.

Щоправда, таке трапляється вкрай рідко, і в більшості випадків головна загроза тим, хто перебуває на борту — це різка тряска, що збиває з ніг будь-кого, хто не встиг пристебнутись ременем безпеки.

 


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Сон в ночь с 30 июня на 1 июля 2024 года: толкование по лунному календарю
Сон в ночь с 30 июня на 1 июля 2024 года: толкование по лунному календарю
1 липня о 0:27 розпочнеться 25-й місячний день Місяць перебуватиме у фазі спадання
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Павла Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Павла Глоби для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба закликає не сприймати події дня буквально, а сконцентруватися на самовладанні у будь-якій ситуації....
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Тамара Глоба рекомендує цього дня зосередитись на поточних завданнях та зберігати самовладання у взаємодії з к....
Гороскоп на 29 червня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 29 червня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Тамара Глоба опублікувала з прогнозом на 24 червня для всіх знаків зодіаку, приділяючи особливу увагу турботі ....
Гороскоп на 28 червня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 28 червня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні Овнам чекає активний день Ваша енергія буде на висоті, і це слушний....
більше матеріалів
/-0,32127213478088-/ /-pc-/
Top